Copy
View this email in your browser

SLOVENSKI NAROD

Ni važno, kaj drugi počnejo z nami, važno je, kaj Slovenci počnemo sami s sabo
Vljudno vabljeni na Akademski forum, ki ga tokrat Nova univerza prireja skupaj s Katedralo svobode. Forum je namenjen razpravi o pomembnih vprašanjih slovenskega naroda, njegove matične države Slovenije, in ne nazadnje uvedbi ter izvajanju študijskih programov slovenoslovja Fakultete za slovenske in mednarodne študije. Letošnji dan državnosti je nenačrtovana, vendar dobrodošla simbolna priložnost.

Razpravo naj spodbudi nekaj spodaj navedenih točk:
  • Slovensko nacionalno in socialno vprašanje v luči osamosvojitve in osvoboditve naroda.
  • Vprašanje slovenskega narodnega značaja: hlapčevstvo in upor, enakost in zavist, sproščenost in zavrtost.
  • Pobude za preoblikovanje slovenskega narodnega značaja: Ivan Cankar, Edvard Kardelj, OF, Edvard Kocbek, Dušan Pirjevec, Josip Vidmar.
  • Slovenski narod kot ustavna kategorija - deklaracija, program, norma.
  • Slovenci v Evropi narodov danes: komu prisluhniti - populistom, suverenistom bruseljskim politikom, evroskeptikom, nacionalistom? Ali pa je važno le kaj Slovenci storimo zase, ne pa, kaj drugi storijo za nas?
  • Kdo je subjekt samoodločbe v evropski zgodovini in danes? Narodi, ljudstva, nacije, etnije? Katalonci in Baski ali Španci? Škoti ali Britanci? Evropska unija narodov ali nacij?
  • Zakaj je bila ustanovljena slovenska država? Je Republika Slovenija nacionalna država? Kako naj varuje narodno istovetnost, samobitnost, kulturo in jezik?
  • Slovenija kot matična in edina država Slovencev in Slovenk za varovanje in razvoj  civilizacijskih podlag naroda in njegovega nacionalnega interesa.
  • In ne nazadnje: uvedba in izvedba ter javna veljava univerzitetnega študijskega programa slovenoslovja - edinega v Sloveniji in v svetu.
Razpravo bosta odprla in spodbujala dr. Matej Avbelj kot nosilec Akademskega foruma in dr. Dimitrij Rupel v imenu Katedrale svobode.

Svoje sodelovanje v razpravi so že potrdili akademik dr. Janko Kos, dr. Ernest Petrič, dr. Peter Jambrek in ddr. Igor Grdina.
Vabljeni, da se nam pridružite v četrtek, 20. 6. 2019, ob 17. uri v avli Ivana Hribarja Nove univerze na Mestnem trgu 23 v Ljubljani.
prof. dr. Matej Avbelj
nosilec Akademskega foruma
 
dr. Dimitrij Rupel
za Katedralo svobode
Kliknite za R.S.V.P.
Katedrala svobode - Konvencija za nacionalni program je združenje osebnosti iz sveta kulture, znanosti, podjetništva in politike. Njen namen je razprava in soglasje o programskih točkah nacionalnega programa za sproščeno in svobodno Slovenijo. Ikona Konvencije je   Katedrala svobode, Plečnikova upodobitev slovenskega parlamenta, razumljena kot slovenska akropola in kot simbol slovenske državnosti. 
Obiščite našo spletno stran
Dogodek ali njegov del, ki poteka po pravilu Chatham House pomeni, da udeleženci lahko zunaj dogodka o povedanem svobodno razpravljajo; identiteta in pripadnost udeležencev - pa ostatne skrita.
Copyright © 2019 Katedrala svobode - konvencija za nacionalni program, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp