Veckans Investeringskommentar
Måndag 10 april 2017
På fredagen presenterades den amerikanska jobbrapporten för mars månad. Efter en stark inledning på året så fanns det stora förväntningar på marsrapporten. Marknaden förväntade sig 180.000 nya jobb, men rapporten visade på 98.000 nya jobb vilket är den lägsta jobbtillväxten på nästan ett år. Ändå föll arbetslösheten från 4,7% till 4,5%. En del av utmaningen för prognosmakarna har förmodligen varit den senaste tidens utveckling i "hårddata" såsom detaljhandel och industriproduktion som har varit något svag och ”mjuka data” som inköpschef index och konsumenternas förtroende som har varit väldigt stark och stigande. Marknaden tog överraskande nog de svaga jobbsiffrorna med lugn och den låga arbetslösheten ger signaler om att centralbanken kommer att genomföra minst två räntehöjningar senare i år.
USA: s president Donald Trump träffade för första gången Kinas president Xi Jinping under förra veckan. Det var naturligtvis en stor spänning i förväg, eftersom Trump tillbringade mycket av sin kampanj för att kritisera Kina och att deras föregångare har fört en politik som inte är till förmån för USA. USA: s handelsunderskott med Kina har nått nästan 350 miljarder dollar. USA exporterar cirka 110 miljarder kronor och importerar 460 miljarder. Medan Jinping talar varmt om frihandel och globalisering så möter Trump lågkostnadsländer med skatter och tullhinder. Det har hittills inte varit några viktiga signaler från mötet och så småningom så vände marknadens fokus snarare mot USA: s angrepp mot Syrien. Fredagens amerikanska missilattack mot Syrien bemöttes naturligtvis av ilska från Syriens president Bashar al-Assads allierade. Rysslands president Vladimir Putin fördömer attacken som en "aggressionshandling mot en suverän stat", och säger att det är skadligt för relationerna mellan USA och Ryssland. Aktiemarknaden har hittills fokuserat på att förhållandet mellan Ryssland och USA skulle förbättras efter det amerikanska presidentvalet i höstas.
På fredagen så föll ryska RTS-index med 3,1%.
Optimismen i näringslivet, mätt som Inköpschefsindex (PMI) är på den högsta nivån sedan 2010. Världens mest optimistiska företagsledare återfinns i Sverige, Tyskland och Australien. Men lika viktigt är att det nu finns en tydlig framtidstro på i stort sett samtliga marknader. Över 90% av marknaderna är nu över en nivå om 50, vilket indikerar en ökad aktivitet. Bland de få pessimisterna återfinns Grekland, Sydkorea och Brasilien.
Svensk industriproduktion förväntades stiga med 1,8% på årsbasis i februari, men slutade på hela 4,1%. Ökningen av industriella orders steg med 7,9% från januari till februari, vilket motsvarar 12% jämfört med föregående år. De närmaste månaderna ser också starkt ut och siffrorna ligger till grund för utvecklingen vi har sett i PMI index under de senaste månaderna.
Aktie utvecklingen under förra veckan: Oslo Börsen steg med 0,7% och är upp med 1,3% hittills i år. Stockholmsbörsen sjönk med 0,4% och är upp 4,9% hittillsi år. USA sjönk med 0,2%, Europa ökade med 0,1%, Japan sjönk med 1,3%, Kina steg med 1,8%, Indien ökade med 0,3 och Ryssland steg med 1,6%. Globalt världs Index sjönk med 0,4% (+ 6,4% YTD) och tillväxtmarknaderna steg med 1,6%. Alla siffror rapporteras i lokala valutor förutom globala index som rapporteras i USD.
|