Copy
Trotse terugblik op 10 jaar sociaal ondernemen
Is de nieuwsbrief niet leesbaar, bekijk de webversie.
Facebook Twitter linkedin
Nieuwsbrief december 2015
Het is gelukt! 10 jaar sociaal ondernemen zit erop. We zijn overspoeld met inspirerende en mooie wensen. Eigenlijk niet de bedoeling (maar toch erg gewaardeerd), want wij willen juist jullie bedanken voor alle samenwerkingen! Een korte terugblik hieronder en natuurlijk veel goeds gewenst voor het nieuwe jaar.
Nieuwsgierigheid en klein beginnen
Lucas Meijs (Erasmus Universiteit) en Nordine Es-Sadik (Universiteit Maastricht) spraken over sociale innovatie en het opschalen van sociale initiatieven, waarbij SodaProducties als een van de businesscases werd gebruikt. Dit theoretische verhaal leverde een mooi contrast op met het verhaal van Anne en Marieke over de dagelijkse praktijk. Een paar do's en don'ts die cruciaal blijken bij sociale innovatie:
 • Heb de drive om impact te creëren. Begin klein en blijf het concept testen. 
 • Sluit aan op lokaal niveau en zorg voor een sterke basis van vrijwilligers.
 • Een kritische succesfactor is de sociale ondernemer zelf. Je hebt een gunfactor nodig.
Maaike Delver was erbij en legde dit vast, lees hier alles over beide presentaties. 
Tijd om achterover te leunen?
Gelukkig niet. Want we zijn nog lang niet klaar. Wat er precies gaat komen, weten we niet. We blijven nieuwsgierig. Een paar actuele wapenfeiten: 
 • Een nieuw traject van de AdministratieExpress is weer gestart. 26 coaches gaan 26 coachees begeleiden in Amsterdam, Bodegraven en Utrecht. Lees hier het laatste nieuws over de AdministratieExpress.
 • We lezen in een aantal opvanglocaties aan vluchtelingen voor. Manon, Senior Projectleider bij SodaProducties, is één van de velen die zich vrijwillig als voorlezer inzet. Over haar ervaring schrijft ze: "Vanavond las ik 'Welterusten kleine beer' voor. In het Arabisch. Aan twee Syrische zusjes van 9 en 11. De spanning is voelbaar in de lucht. Wat is het dan fijn om gewoon een avondje samen te giechelen!" Lees hier het bericht op social media terug.  
Resultaten van de afgelopen 10 jaar
Aantallen zeggen niet alles, maar onderstaande cijfers laten wel zien voor hoeveel mensen we het verschil konden maken in de afgelopen jaren. Dit was mogelijk dankzij al onze partners, teamleden en duizenden vrijwilligers.
 • VoorleesExpress: 13.373 gezinnen 
 • Schipper, mag ik overvaren?: 850 kinderen
 • De Boer op: 288 kinderen
 • MATS: 94 trainees
 • AdministratieExpress: 82 deelnemers
Partners aan het woord
Tijdens het jubileum spraken onze partners zich uit over SodaProducties. Een greep uit de reacties:
 • Rutger van Weeren, sociaal ondernemer, werkzaam bij o.a. Starters4Communities: "MATS biedt mensen de mogelijkheid om in hun kracht te gaan staan. Vanuit minimale middelen maximale impact creëren."
 • Hoedje van Papier, uitvoerder VoorleesExpress Rotterdam: "Met jullie werk verrijken jullie niet alleen de taalomgeving bij gezinnen thuis, maar ook de levens van alle mensen die helpen om dit project mogelijk te maken."
 • Jelle IJntema, fotograaf / Passie in Beeld: "Op een hele laagdrempelige en directe manier van onderaf de samenleving veranderen."
Samen impact maken 
Veel mensen gaven gehoor aan onze oproep om ter ere van het jubileum nog meer impact te maken. Van nieuwe traineeships, het aanbieden van diensten, meedraaien op kantoor tot veel eigen manieren. Ook spraken partners zich uit over SodaProducties. Hun reacties lees je hier. De foto's die Jasmijn van Es tijdens het jubileum heeft gemaakt, zijn hier te bekijken. 
030-2615992 / 06-41350202
Postbus 2157, 3500 GD Utrecht
Koningin Wilhelminalaan 8, Utrecht.
© SodaProducties - 2015 

Je bent aangemeld voor deze nieuwsbrief via SodaProducties. Je kan je direct afmelden of je gegevens aanpassen.