Copy
Wordt deze nieuwsbrief in je mailbox niet goed weergegeven? Schakel afbeeldingen in of bekijk de online versie.

Beste lezer,

 

Zoom is niet veilig.... Hoe zit het nu precies?


Zoooo, het is al een tijdje geleden dat ik mijn laatste nieuwsbrief heb verstuurd (met daarin de wordpresswerkplaats planning). Dat de werkplaatsen in groepsverband op mijn kantoor voorlopig niet doorgaan zal geen nieuws zijn. Een digitale versie via videobellen kan wel uiteraard. Zoom is één van de mogelijke middelen om daarvoor te gebruiken maar staat er toch al een beetje 'gekleurd' op:

 
Ik hoor: 'Het is niet veilig. Bedrijven verbieden het'......

En je kent mij misschien al een beetje; daar wil ik het mijne van weten.  Er spelen twee dingen; veiligheid en privacy. Allebei heel belangrijk op het internet in mijn ogen. En: Zoom is een bedrijf en wil natuurlijk geen afhakende klanten dus daar gebeurt nu wel van alles. Maar! Is het genoeg?
 • VEILIGHEID:  Onbekenden kunnen zomaar 'inbreken' in je meeting en ongewenste beelden op je scherm tonen.

  Dit is inderdaad gebeurd omdat Zoom een openbare meeting lijst hanteerde die door iedereen gevonden kon worden en waar je 'zomaar' aan een meeting kon gaan meedoen.  Je oplossing:
  -Organiseer meetings in je 'personal meeting room', die zijn niet openbaar.
  -Activeer de 'wachtkamer' zodat je deelnemers actief moet toelaten.
  Zoom's oplossing:
  -In je settings staat nu de wachtkamer standaard op 'aan'
  -In je settings staat nu standaard een wachtwoord voor meetings ingesteld
  -De meeting ID is verwijderd uit de link naar de meeting
 • VEILIGHEID: Je webcam kan via Zoom overgenomen worden door hackers
  Dit kan bij gebruikers van Mac apparaten. Zoom heeft hier in eerste instantie al iets aan gedaan maar begin april 2020 is ontdekt dat het nog steeds kan. Zoom heeft nog niet gereageerd.
 • VEILIGHEID: Na verwijderen van Zoom blijft er iets achter op je computer
  Dit was op Mac computers en de achterblijvende software was bedoeld om opnieuw installeren van Zoom makkelijker te maken voor gebruikers. Hierdoor werd internetgebruik onveilig en Zoom gebruikt de software nu niet meer.
 • VEILIGHEID: Via Zoom worden wachtwoorden van je computer gestolen
  Op windows computers kon dit gebeuren via aanklikbare links in de meeting chat. Zoom's oplossing: Vanaf versie 4.6.19253.0401 kan een url, gedeeld in de chat,  niet meer omgezet worden in een aanklikbare link.
 • PRIVACY: Zoom deelt duizenden mailadressen en foto's openbaar
  Dit omdat Zoom een 'company directory' setting wil bieden aan gebruikers. Gebruikers met een mailadres op dezelfde domeinnaam (bv xs4all.nl) worden beschouwd als zijnde collega's en kunnen elkaars gegevens zien en een video call met elkaar opstarten. Duidelijk dat niet iedereen daar op zit te wachten. Je kan Zoom vragen een domeinnaam uit de lijst te laten halen via dit aanvraagformulier:  https://support.zoom.us/hc/en-us/requests/new
 • PRIVACY: Zoom deelt gebruikers' persoonsgegevens met facebook
  Bij downloaden en openen van de IOS app (Apple/Mac) wordt technologie  van facebook gebruikt en data naar facebook verzonden. Ook als je geen facebook account hebt. Hetzelfde gebeurt als je inlogt met facebook (of met Google). De facebook inlog schijnt Zoom te hebben aangepast zodat dan de gegevens niet meer gedeeld worden.

TIPS

De Zoom wachtwoorden zijn wat mager; 6 tekens lang. Je kan ieder wachtwoord in je settings aanpassen en uitbreiden naar 10 tekens. Iets veiliger. Zeker als je dat per keer doet.
Standaard staat in de uitnodigingsmail een link naar de meeting (met versleuteld password), maar ook de inloggegevens (ID en password) voor de meeting. Kijk hier eens kritisch naar. De link alleen is waarschijnlijk al voldoende.
Overweeg of je Zoom wel moet gebruiken ingeval van Mac/IOS/Apple.
Gebruik de chatfunctie alleen als het echt moet. Deel er geen links of bestanden.
Gebruik de login functie van facebook of google bij voorkeur nergens. Het is gemakkelijk maar je geeft je gegevens weg. Maak liever even een eigen inlogaccount aan bij een dienst.
Voor niets gaat de zon op! Alle gratis diensten krijgen er op één of andere manier iets voor terug. En meestal zijn het je gegegevens.
Kijk kritisch naar app machtigingen op je smartphone/iphone. Zoom is echt niet de enige die gegevens massaal deelt. Bijna alle apps doen dit.
Maak een Zoom account aan met een mailadres van je bedrijfsdomein. Zo kom je niet per ongeluk in een 'company' die je niet kent met onbekende collega's.
In je Zoom instellingen  kan je regelen dat je deelnemers, die geen zoom account hebben, kan uitnodigen voor je meeting. Zij hebben dan niet te maken met de kwetsbaarheden van software of app.
Lees de privacyverklaring van Zoom, https://zoom.us/privacy .

Wat ga ik doen met Zoom?


Zo! Dat is nogal wat. Ik ga vinger aan de pols houden. Ik heb in ieder geval een Zoom account. Zo kan ik mensen, die perse met Zoom willen werken, helpen als het moet. 

Of het de tool wordt waar ik standaard mee ga werken? Ik ga me eerst nog verdiepen in enkele alternatieven.

En intussen is Zoom hier echt wel mee bezig. Om alleen hierop te focussen is de afgelopen tijd wat lastig geweest voor ze; ineens de hele wereld als klant krijgen betekent nogal wat. Inmiddels hebben ze een expert ingehuurd die zich hiermee bezig gaat houden.
Ik deel dit soort actuele informatie exclusief via deze nieuwsbrief. Wil je vaker iets ontvangen? Hier kan je je inschrijven voor mijn mail.


RodeRag  volgen?:
  

Hartelijke groet en veel succes/sterkte in deze bijzondere tijd, Karin - RodeRag webdesign

Email Marketing Powered by Mailchimp