Copy
Hotei nieuwsbrief Juli 2016
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Juli 2016

  • Utamaro.

  • Nieuwe aanwinsten: Ohara Koson.

  • 23 Juli gesloten en inkrimpen.

  • Toekomstige data.

Geachte Japanse kunstliefhebber,

De vakantie is begonnen bij velen en staat voor mij vanaf 10 augustus op het programma. Ik heb mijn maandelijkse nieuwsbrieven niet volgehouden maar ik beloof vanaf eind september mijn leven te beteren.
Utamaro.

Op 21 juni werd de prentenwereld opgeschrikt door een ongelooflijk veiling resultaat. Bij Drouot in Parijs werd een portret, getiteld Fukaku shinobu koi (Diep verstopte liefde) van Utamaro verkocht uit de collectie Portier.
De familie Portier vormt sinds 1875 een onafgebroken lijn van specialisten op het gebied van Aziatische kunst en fungeerden als experts voor de diverse aan Drouot gelieerde veilinghuizen. Zij maakten, en maken nog steeds, een groot deel van de beschrijvingen van o.a. de Japanse prenten die in Drouot onder de hamer komen.

Voor iedereen die eens een leuke ochtend wil, in een chaotisch veilinghuis, moet een keer naar Hotel Drouot aan de rue Drouot gaan. In talloze zalen zijn dan verschillende veilingen aan de gang, op een manier die in niets doet denken aan bijv. Christie's of Sotheby's. Het is echt chaos, en je moet als koper verschrikkelijk op je tellen passen. Zo dacht ik ongeveer tien jaar geleden een lot oude Japanse boekjes te kopen, maar nadat ik had afgerekend bleek dat iemand het boekje waar het om ging stiekem in een ander lot had gestopt. Reclame is onmogelijk, en dan ben je dus verloren.
In ieder geval kwam dus op 21 Juni de Utamaro onder de hamer. De prent was wat verkleurd en zeker 1.5 cm afgesneden.
De schatprijs was € 80.000-100.000, rijkelijk veel. Het bieden liep op tot € 800.000  incl. opgeld, een wereld record voor een Utamaro. Veel geld voor een afgesneden prent....
Ohara Koson.

Ik kocht net een verzameling van Ohara Koson en tijdgenoten als Shoun, Seitei en anderen. Eigenlijk een complete Japanse volière.
De collectie hangt niet aan de muren maar is wel te zien op mijn website vanaf 16 juli.
Ons zomerschema: interne verhuizing.

Vanaf 1 augustus moet ik een stuk van mijn werkruimte opgeven. Het Sieboldhuis heeft mijn kantoor nodig omdat een consortium van 6 Japanse universiteiten zich wil vestigen in het Sieboldhuis. Deze kans vormt een verdere versterking van de spilfunctie die het Sieboldhuis vervult in de Nederland-Japan relaties.

Omdat de inkrimping gepaard gaat met het leggen van een nieuwe vloerbedekking en nogal wat serieus opruimwerk, zijn we zaterdag 23 juli a.s. GESLOTEN.
Toekomstige data.

1-12 september : Inkoopreis Japan.
20-27 november : PAN Amsterdam.
8 december : Tentoonstelling Sieboldhuis: Kunisada.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2016 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp