Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Bekijk dan de online versie
IVN Gelderland 09-06-2016
In deze nieuwsbrief

Overig nieuws
Twitter@IVNGelderland
@rtlkoffietijd ging op bezoek bij Pennes om met eigen ogen te zien wat natuur doet voor ouderen: http://bit.ly/1U4iPin  @IVNNederland

Josan Meijers ‏@josanmeijers 4 jun.
Zojuist website waaljutters geopend. Vrijwilligers houden uiterwaarden en dijken schoon. #nugeenvuilmeerweggooien http://www.verhalenvandewaal.nl

Hoera! Al 1250 locaties laten op 29 juni 57.000 kids spelen met modder op #ModderDag! Check http://modderdag.nl

Nieuws EZ ‏@nieuwsez 12 mei
Nature Game @HogeVeluwe leidt kinderen met iPad op educatieve wijze door natuur - http://bit.ly/24O0E45

IVN - DOIJ ‏@IVN_DOIJ 28 apr. Patrijzen zijn behoorlijk zeldzaam tegenwoordig. Hoe leuk is het dan om ze in eigen tuin aan te treffen! Hier een... http://fb.me/7hV0rxJFw 

Het @jeugdjournaal deed vandaag verslag van #Buitenlesdag! Kijk hier de uitzending terug: http://jeugdjournaal.nl/uitzending/14466-avondjournaal.html …

Hoe ontwikkel je een leuk dagprogramma voor #jongeren en houd je groepsenergie hoog? @WLAcademie leert het je 21 mei http://woestelandacademie.nl/workshops


Groen loont! Animatiefilm over voordelen van groen

Groen loont! Groen biedt volop voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, sociale cohesie en  huizenprijzen.  IVN Gelderland heeft een animatiefilmpje gemaakt waarin we in twee minuten laten zien dat groen loont, en hoe je dat als ouder, school en overheid kunt benutten. Verspreid dit filmpje in uw netwerk zodat meer mensen kennis kunnen maken met de vele voordelen van groen.

Op www.ivn.nl/groenloont staat aanvullende informatie en wetenschappelijk onderzoek ter onderbouwing van de animatie. Naast kennis biedt IVN Gelderland óók graag een handelingsperspectief. Op de website staan daarom allerlei methodieken om groen te verbinden aan thema’s als jeugd, onderwijs, zorg en openbare ruimte. Neem voor meer informatie, of advies op maat, contact op met IVN Gelderland.

Schone Rivieren Estafette van start

Bierblikjes, visdraden en patatbakjes, maar ook schoendozen, planken en zelfs een complete muziekversterker. Zo maar wat voorbeelden van zwerfafval dat donderdag 26 mei opgeruimd is in Velp langs de oevers van de IJssel. Medewerkers van het advies- en ingenieursbureau MWH locatie Arnhem deden dit in het kader van de Schone Rivieren Estafette, georganiseerd door IVN Gelderland. Een geslaagde middag waarin natuurbeleving en afvalruimen hand in hand gingen, in het gebied langs de IJssel. Lees hier meer.

Bent u enthousiast geworden, en wilt u met uw organisatie de handschoen oppakken en meedoen aan de Schone Rivieren Estafette? Neem contact op met IVN Gelderland via 026-3512927 of met IVN projectleiders Saskia van Daalen en Koen van Loon.

Natuurouders

Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder én fitter. Kortom, buiten zijn is belangrijk! Maar, buiten zijn tijdens schooltijden is niet meer vanzelfsprekend. Daarom zijn er IVN Natuurouders, zij ondersteunen de docent om met de kinderen naar buiten te gaan, ook tijdens de les.
 
IVN Gelderland begeleidt een aantal IVN afdelingen die de cursus Natuurouders voor het eerst organiseren.
IVN afdelingen worden geholpen met praktisch materiaal zoals factsheets, stappenplannen en inhoudelijk materiaal. De Natuuroudercursus biedt veel voordelen. Scholen zijn geholpen met extra handjes en betrokken (groot)ouders. Gemeenten kunnen het natuuronderwijs stimuleren, ouderparticipatie een impuls geven en werken aan positieve effecten voor de kinderen in hun gemeente. Voor de vrijwilligers van de IVN afdelingen biedt de cursus kansen om nieuwe vrijwilligers te vinden en de scholenwerkgroepen te versterken of op te zetten. Met NME centra wordt zo mogelijk de samenwerking gezocht om zoveel mogelijk scholen en kinderen NME te laten ervaren.
 
Wilt u ook in uw gemeente het natuuronderwijs op scholen versterken? Neem dan contact op met IVN projectleider Stefanie Jansen.

Vooraankondiging Inspiratiedag 'Onder schooltijd'

Op zaterdag 2 juli 2016 organiseren IVN Flevoland, IVN Gelderland en Natuur en Milieu Overijssel een Inspiratiedag in Apeldoorn rond het thema natuuractiviteiten binnen schooltijd. Deze bijeenkomst is bedoeld voor IVN’ers die activiteiten op scholen organiseren, uitvoeren en begeleiden en voor IVN’ers die actief met kinderen zijn, zoals de schoolgidsen, natuurouders, jeugdbegeleiders.
IVN’ers die nog niet actief zijn, en wel geïnteresseerd, zijn uiteraard van harte welkom. Lees hier meer

Aanmelden voor de inspiratiedag kan via dit formulier. Voor meer informatie neem contact op met IVN projectleider Ilse Suijkerbuijk, via 06-46251852 of i.suijkerbuijk@ivn.nl.

Vrijwilligers Toeristisch Informatiepunten Hattem en Heerde zijn IVN Gastheer van het Landschap

Maandag 9 mei ontvingen 25 vrijwilligers van de Toeristisch Informatiepunten (TIP) uit de gemeenten Hattem en Heerde het IVN Gastheer van het Landschap certificaat uit handen van wethouder Tigchelaar van gemeente Hattem. In de cursus georganiseerd door IVN Gelderland, leerden de vrijwilligers in twee bijeenkomsten over de natuurwaarden, cultuur- en landschapshistorie en toerisme van de omgeving Hattem – Heerde. Met de cursus leren de deelnemers niet alleen het gebied maar ook elkaar beter kennen om zo samen het gebied te promoten. Lees meer.
Voor vragen en meer informatie over de cursus IVN Gastheer van het Landschap kunt u terecht bij IVN projectleider Stefanie Janssen.

IVN Afdeling in het zonnetje

In deze vaste rubriek zetten we een Gelderse IVN afdeling in het zonnetje.  We willen hiermee het goede en vele werk van de vrijwilligers van de lokale IVN afdelingen aan onze lezers laten zien. Ditmaal het feestelijke jubileum van IVN Maas en Waal.

IVN Maas en Waal viert 25 jarig jubileum
Dit jaar viert IVN-afdeling Maas en Waal hun 25-jarig jubileum! Het begon allemaal in 1991: een groep enthousiaste en gedreven natuurliefhebbers richtte de afdeling op. Om deze mijlpaal te vieren vond op 29 mei een jubileum-dag plaats in Beneden-Leeuwen. Met een feestelijke reünie/receptie, een tentoonstelling en diapresentatie over de natuurgebieden, en verschillende kramen met activiteiten. Op de jubileum-dag heeft burgemeester Steenkamp van West Maas en Waal het nieuwe steunpunt van IVN Maas en Waal officieel geopend. Op deze nieuwe locatie aan de Dalenstraat 1 in Beneden-Leeuwen zullen cursussen, workshops en lezingen worden georganiseerd.

IVN Gelderland wenst alle leden en donateurs van IVN Maas en Waal een mooi jubileumjaar, en veel plezier en inspiratie op jullie nieuwe locatie.

Bijeenkomst voor besturen van NME centra en Bezoekerscentra

Het werkveld van Natuur en Milieueducatie centra en bezoekerscentra is volop in beweging.
Met behulp van IVN worden nieuwe doelgroepen, nieuwe opdrachtgevers, kansen en verdienmodellen, en marketing in kaart gebracht. Daar wordt op alle fronten hard aan gewerkt door beroepskrachten en vrijwilligers.
 
IVN Gelderland ondersteunt al jaren de netwerken van professionals van NME centra en Bezoekerscentra. Veel van deze organisaties hebben besturen die uit vrijwilligers bestaan. Speciaal voor deze bestuursleden organiseren wij op maandagavond 27 juni een avondbijeenkomst in Arnhem. Centraal op deze avond staat: elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen, uitdagingen voor het werkveld bespreken en delen van de lessen van de afgelopen jaren van een aantal begeleidingstrajecten. Als bestuurslid van een NME centrum en/of Bezoekerscentrum bent u van harte welkom.  
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IVN projectleider Stefanie Janssen.

Waalverhalen van de Schone Waal

Zaterdag 4 juni organiseerde IVN Gelderland voor wethouders en ambtenaren van Gelderse Waalgemeenten, partners en andere geïnteresseerden een bijeenkomst om, successen van het project Waaljutters te vieren, verhalen over de Waal te delen en de door hoogwater extra brede Waal te beleven. Bewoners langs de Waal of Waaljutters, hebben prachtige anekdotes die het delen waard zijn. Deze anekdotes worden daarom opgetekend en verzameld op www.verhalenvandewaal.nl. Tijdens de Schone en Beleefbare Waal Dag werd de website gelanceerd en daarmee was gedeputeerde Meijers de eerste bezoeker op de pagina. Lees meer. 

IVN Gelderland is de initiator en aanjager van het project Schone en Beleefbare Waal en werkt daarin nauw samen met de Gelderse Natuur en Milieufederatie, de gemeenten, Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en de Plastic Soup Foundation. Kijk voor meer informatie ook op www.waaljutters.nl en facebook  of neem contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen of Koen van Loon

Grijs, Groen en Gelukkig

De campagne Grijs, Groen en Gelukkig heeft een vliegende start gemaakt! Ook in Gelderland is er belangstelling vanuit de zorginstellingen om, samen met vrijwilligers, zoveel mogelijk ouderen een gezonde, oude dag te bezorgen. In het project Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN, met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, in drie jaar tijd in heel Nederland 100 zorgcentra vergroenen, en 10.000 ouderen laten genieten van de positieve effecten van groen.
IVN  maakt binnenkort bekend met welke eerste tien geselecteerde zorginstellingen we intensief en meerjarig gaan samenwerken om dit doel te bereiken. De komende maanden en jaren gaan we samen aan de slag met het vergroenen van zorglocaties, met het ontwikkelen van een groene dagbestedingskalender voor ouderen, en met het trainen van zorgprofessionals en mantelzorgers. Op dit moment zijn we met meerdere Gelderse zorginstellingen in gesprek. Na de zomer gaan we daadwerkelijk op locatie van start.

Aanmelden
De zoektocht naar zorginstellingen die willen vergroenen, gaat intussen gewoon door. Interesse? Meld u zich dan aan voor Grijs, Groen & Gelukkig.

Duurzame Dinsdag

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen met een duurzaam idee opgestaan. Al die ideeën verdienen een podium. Dat podium biedt Duurzame Dinsdag. Ideeën op het gebied van energie, mobiliteit of techniek bijvoorbeeld, maar ook op het gebied van voedsel, sociale innovatie en natuur. Duurzame Dinsdag is er voor álle duurzame ideeën. Tot 15 juni verzamelt Duurzame Dinsdag inspirerende en innovatieve ideeën uit de samenleving.
Alle ideeën worden op de eerste dinsdag van september aangeboden aan het kabinet. Op deze dag neemt  Staatssecretaris Van Dam de koffer met ideeën in ontvangst. Dit koffertje is de afgelopen 18 jaar een icoon geworden: een icoon dat de duurzame samenleving verbindt aan de politiek. De beste ideeën krijgen letterlijk een podium die dag.
Dien jouw idee nu in en maak kans op één van maar liefst zes prijzen! 

Kennis- en inspiratiedag Operatie Steenbreek

Op 8 juni kregen gemeenteambtenaren- en bestuurders tijdens de Kennis- en Inspiratiedag advies van collega's en experts over het motiveren van burgers om hun tuin te vergroenen. Want, meer groen in de tuin betekent niet alleen meer vogels, insecten en andere dieren (toename in biodiversiteit), maar ook meer waterberging en een prettiger leefklimaat. In het ochtenddeel werden ervaringen en voorbeelden uitgewisseld door de deelnemende gemeenten. Handige tips die werden genoemd: benut het rioleringsfonds voor financiën, start met een goed projectplan, bouw aan coalities en betrek collega ambtenaren om je campagne handen en voeten te geven. 

Daarnaast gaven IVN en KNNV samen een workshop aan geïnteresseerde gemeenten, die nog niet deelnemen aan Operatie Steenbreek. Hierin werd ingegaan op wat Operatie Steenbreek inhoudt en werd een aanzet gemaakt voor een stappenplan. KNNV Tuinambassadeurs en IVN-afdelingen kunnen een belangrijke rol spelen in het activeren van het lokale netwerk en het enthousiasmeren van inwoners via laagdrempelig advies, cursus tuinreservaten of ludieke acties. 

Wilt u ook aan de slag met Operatie Steenbreek? Kijk hier voor meer informatie of neem contact met IVN projectleider Linda IJmker.


Meer weten over natuur

Wist u dat een uil de enige vogel is die blauw kan onderscheiden van andere kleuren? Of dat op één vierkante meter wel meer dan 300 bodemdiertjes leven? Wil je meer leren over de natuur in je eigen omgeving? Bekijk het uitgebreide aanbod van de 17 IVN afdelingen in Gelderland eens. Van een cursus diersporen tot een les over bomen, of een bloeiende planten excursie. Voor ieder wat wils! 

Inspirerende IVN ledendag !

‘Kinderen leren ons te houden van de natuur’, aldus Prinses Laurentien op de IVN ledendag. Ze stak ook een dikke pluim op de hoed van alle IVN’ers. ‘Enorme waardering voor uw werk, voor alles wat u bereikt.’
De IVN ledendag op 16 april was zeer inspirerend! Klik hier voor een uitgebreider verslag
 
Extra leuk Gelders tintje van de dag was dat Bea Peeters (IVN Rijk van Nijmegen en voorzitter van het IVN Cursushuis) de Zilveren Waterlelie ontving. Een ‘oeuvreprijs’ voor haar veelomvattende en altijd betrokken bijdrage aan de natuureducatie in Nederland.

IVN Slootjesdagen

Op 11 en 12 juni is het weer zover: de IVN slootjesdagen. In het hele land organiseren IVN-afdelingen allerlei activiteiten in en om slootjes. Word Slootjesexpert en ga mee op slootjessafari, snorkel in de sloot en kwaak mee met een kikkerconcert. Meld je snel aan voor één van de meer dan 100 IVN-activiteiten, of ga zelf aan de slag met de gratis zoekkaart waterdiertjes! Lees meer »

Voor IVN-afdelingen, leerkrachten en scholen of kinderopvang heeft IVN dit jaar ook een GRATIS digitaal lespakket samengesteld voor kinderen van groep 1 t/m groep 8. Deze is te downloaden vanaf de IVN Slootjesdagen-website. Deel het lespakket vooral met jullie contacten bij scholen en verwijs ze door naar de site om het materiaal te downloaden.

Vies worden mag op Modderdag

Duizenden kinderen in heel Nederland ontdekken tijdens ModderDag - woensdag 29 juni - weer wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. Kinderopvang-organisaties, BSO’s, gastouders, basisscholen en bezoekerscentra kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan ModderDag 2016 op www.modderdag.nl
In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vorig jaar deden in Nederland 110.000 kinderen van 2400 locaties mee. ModderDag 2016 wordt georganiseerd door IVN. 

Moestuinactie

In maart is Albert Heijn weer gestart met een moestuinspaaractie. IVN is educatiepartner in deze campagne. Nog steeds kun je wekelijks kijken naar het IVN Moestuintje Journaal en vragen stellen aan IVN Moestuinexperts op de community van Albert Heijn.De moestuinjournaals bekijk je op https://moestuintje.ivn.nl/journaal.

Jongeren: opgelet !

WoesteLand, de jongerengroep van IVN, is klaar voor de zomer. Dit jaar organiseren de jongeren van IVN vijf gave zomerweken. Op unieke plekken in de natuur, voor en door jongeren, met veel avontuur en plezier. Kijk voor meer informatie op www.woesteland.nl of neem contact op met Alina Salomon, IVN projectleider WoesteLand. 

IVN webwinkel: alles voor natuurbeleving

Met ingang van 2016 is Veldwerk Nederland onderdeel geworden van IVN. Daarmee is IVN de grootste organisatie op het gebied van natuureducatie in Nederland. Met de integratie van Veldwerk, heeft IVN ook de Veldwerk-winkel overgenomen: dé webwinkel voor materialen voor natuureducatie binnen en vooral buiten. Zoals natuurboeken, zoekkaarten, en veldwerkmaterialen. IVN-afdelingen kunnen via de webwinkel ook IVN-materialen en kleding bestellen. Neem eens een kijkje op winkel.ivn.nl.

Voordelen van buitenlessen

Buitenlessen zijn niet alleen leuk maar hebben ook een gunstig effect op de gezondheid en leerprestaties van kinderen. Tijdens de Buitenlesdag op 12 april kregen kinderen van meer dan 120 scholen in het hele land buiten les.  Die dag werd ook de Rapportage Buitenles van DUO gepresenteerd, en een literatuurstudie naar het belang van buitenlessen.

Zelf aan de slag met buitenlessen? Kijk op Gezondeschool.nl/buitenlesdag of leer meer op www.ivn.nl. Noteer ook alvast de datum van 28 oktober in uw agenda voor de conferentie Gezonde Schoolpleinen in Raalte.

Meer informatie over Gezonde Schoolpleinen? Neem contact op met IVN projectleider Koen van Loon (primair onderwijs) of IVN projectleider Linda IJmker (voortgezet onderwijs en MBO).

Speelforum op 23 juni en Kind van Nature conferentie op 28 september

Op 23 juni 2016 vindt in Utrecht een debat plaats over het spelen van kinderen. Centrale vraag is 'hoe veilig moet een speelplek zijn?' Na een aantal inleidingen kunt u in debat met een forum. Kijk op www.kindvannature.nl voor meer informatie.

De inschrijving voor de achtste Kind van Nature conferentie op 28 september 2016 is geopend. Het thema dit jaar is 'Gender in Groen'. In het prachtige Burgers' Zoo in Arnhem neemt Mark Mieras, wetenschapsjournalist, u mee in het kinderbrein en belicht de overeenkomsten en verschillen tussen jongens en meisjes. Early birds die zich registreren vóór 1 juli 2016 betalen in plaats van € 160,- slechts € 110.-. Meld u dus snel aan !


Deze nieuwsbrief is verzonden aan <<E-mail adres>>.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij IVN. Wilt u geen verdere correspondentie ontvangen van IVN,
schrijf u dan hier uit
 
Email Marketing Powered by Mailchimp