Copy
Bekijk deze mail in je webbrowser
Het CW'tje

Club Weetjes


Nieuwsbrief 0416/08/2013 

Een woordje van de redactie                                   ON4RK Ronny


Na 15 augustus is het 'seizoen' voorbij.  Dat is een algemeen gekende uitspraak aan onze kust.  En inderdaad, de mensen komen terug van vakantie.  De treinen beginnen terug vol te lopen.  Het verkeer begint terug de ochtend- en avondfiles te kennen.  En in de radioclub beginnen we terug te plannen.  De on3- en Hareccursussen starten terug. Er zijn al tal van plannen voor spreekbeurten en nog veel meer. De homebrewmanager zit ook al op een paar projecten te broeden.  Binnenkort meer hierover.
In dit CWtje een eerste artikel van de hand van ON8SD Didier die al direct zijn Kenwood TM-D710 herstelde.  Wat een entré.
ONL11797 Didier maakte de sprong naar de Harec-licentie en is nu gekend als ON8SD.  Didier proficiat met dit exploot en ik wens je veel plezier toe in onze hobby.

Hardhorige Kenwood TM-D710 zelf herstellen              

ON8SD Didier

Ik denk dat ik er maar weinig mensen moet van overtuigen: de Kenwood TM-D710 is een magisch apparaat, of niet soms? Een alleskunner met fantastische eigenschappen waar je probleemloos jarenlang plezier van kunt hebben… Ware het niet dat de ontwerpers één domme fout hebben begaan waardoor het toestel bij zowat iedereen na verloop van tijd doof wordt. 
Beetje zielig en uiteraard niet handig (behalve als je graag tegen jezelf praat, maar daarvoor heb je niet zo’n duur toestel nodig), dus tijd om een fix online te plaatsen.
OPGELET (met dank aan ON4RK voor de herinnering):
Operatoren met een basisvergunning (ON3) mogen niet werken met een gemodificeerd toestel. Zij zullen het moeten doen met een doof toestel vrees ik. Operatoren met een HAREC-vergunning kunnen uiteraard wel de filters vervangen en ook het kras-en-condensatorwerk uitvoeren om zo het probleem definitief op te lossen.
Om te beginnen moet ik alle credits geven aan SV8YM, hij is het die maandenlang toestellen heeft uit elkaar gevezen en hersteld om de echte oorzaak te ontdekken en een definitieve oplossing uit te werken. Mijn tekst is de stap-voor-stap-handleiding om die oplossing tot een goed einde te brengen… althans, dat zou toch de bedoeling moeten zijn
Bon, aan de slag dan maar. Na de lees-meer-knop vind je volgende onderdelen:
 • Een waarschuwing
 • Wat achtergrondinformatie
 • De bestelbon
 • De uitvoering
 • Noodnummer van de brandweer… just in case
WAARSCHUWING

Voor alle duidelijkheid: je gaat aan de slag met een toestel waar je waarschijnlijk maandenlang voor gespaard hebt, je zult componenten moeten solderen die kleiner zijn dan het puntje van een pas geslepen potlood, je zult baantjes moeten wegkrassen op de printplaat en vlakbij andere componenten, je zult met een bloedhete soldeerbout in een enorm gevoelig circuit moeten werken en je zult met 100% zekerheid je volledige garantie kwijtspelen… Je bent dus gewaarschuwd: je doet het volledig op eigen risico! Ik doe mijn best om het allemaal zo goed en zo correct mogelijk uit te leggen maar als je op het einde van de rit je 600EUR kostende TRX omgevormd hebt tot een dure presse papier, dan was dat volledig op je eigen verantwoordelijkheid.
Of in het kort gezegd: je moet al zeker weten dat je overweg kunt met zo’n kleine SMD’s en je moet er voor zorgen dat je zeker het juiste materiaal hebt, anders zoek je toch beter hulp bij iemand!
Bon, nog niet weggelopen? OK, dan gaan we over naar de theorie!

Achtergrondinformatie

Op de website van SV8YM staat er heel wat interessante informatie rond zijn zoektocht naar de ware oorzaak van het plots doof worden van ons dure troetelkindje. Ik probeer het samen te vatten in een paar korte maar verstaanbare zinnen en als je er meer wilt over weten kan je gewoon zijn blog lezen.
Zowel de A-kant als de B-kant van de Kenwood TM-D710 hebben elk 2 ingangsfilters. Deze ingangsfilters zijn fantastische dingetjes en zijn er mede verantwoordelijk voor dat het ontvangstgedeelte van ons toestel zo fantastisch goed werkt. Alleen hebben ze één groot nadeel: je mag geen gelijkspanning op hun pootjes zetten want dan gaan ze aan de binnenkant roesten. Roest is een goede isolator en op een bepaald moment is het laagje zo dik dat ons signaal er niet meer doorheen geraakt… Als je je toestel naar Kenwood opstuurt voor herstel, betaal je niet alleen heel wat geld om de filters te vervangen maar blijft er DC-spanning op staan en kan je er bijna zeker van zijn dat je binnen een paar jaar opnieuw hetzelfde probleem hebt.
De oplossing is dus simpel: de kapotte filters moeten er uit en de gelijkspanning moet weg van de pootjes van de nieuwe filters. Een DC-spanning tegenhouden zonder de wisselspanning te storen kan heel simpel door een condensator in serie te zetten met de kring.

BESTELBON

Wat hebben we hiervoor nodig?
 1. De keramische filters. Deze bestel je het best via een Kenwood-verdeler rechtstreeks van Kenwood zelf, dan is daar al geen twijfel over mogelijk. Als je vraagt om “de 4 keramische filters” dan zou elke dealer moeten weten waarover je het hebt, zoniet kan je ze nog altijd de hoofdfoto bij dit artikel tonen. En als ik een bedrijf mag aanraden, dan is het VDVcom uit Hertsberge. Het was de eigenaar Frank (ON6VDV) die me in eerste instantie op weg gezet heeft om te zoeken in de richting van de filters en bovendien heeft hij mijn bestelling probleemloos verwerkt dus weet hij ondertussen wel wat je nodig hebt. Doe hem zeker de groeten van me! BTW: de filters zijn klein genoeg om te laten opsturen als je te ver af zou wonen, dat kan misschien ook nog een oplossing zijn?
 2. De SMD’s kan je het gemakkelijkst bestellen via SMDShop. Je hebt er 8 nodig maar zo’n klein aantal is uiteraard nergens te bestellen. Bij SMDShop koop je 100 stuks voor 1.07EUR en komen daar nog eens 3.50EUR verzendkosten bij naar België… peanuts dus. Wat je nodig hebt is 100nF / 50V en 0805 is perfect te gebruiken voor deze fix, ik zou niet groter gaan want dan wordt het allemaal wel héél krap. Oja, de rechtstreeks link naar het artikel zou ook handig zijn zeker? Hier is em: http://smdshop.nl/product_info.php?cPath=24_25&products_id=99.
Verder moet je er voor zorgen dat je nog wat spulletjes in je hobbyhok hebt:
 • Een soldeerbout waarmee je 0805-SMD’s kunt solderen.
 • Soldeertin die fijn genoeg is om 0805-SMD’s te solderen.
 • Soldeertin voor traditionele componenten.
 • Een multimeter die kortsluitingen en capaciteitswaarden kan meten.
 • Een scherpe pincet om de SMD’s vast te houden.
 • Een langebektang om de keramische filters uit te prutsen.
 • Een zeer fijn mesje om de baantjes weg te krassen.
 • Elektronicadraad, fijn, zeer fijn, superfijn!
 • En heel veel geduld…
AAN DE SLAG
Stap 1: zorg dat je bureau leeg is… echt leeg! Dus ook die kat moet weg!
.
 
Het echte werk start uiteraard met het openvijzen van de behuizing.
En nog 2 aan elke zijkant:
En dan is het moeilijkste voorbij .
Het deksel mag er af en je ziet al meteen de luidspreker die serieus in onze weg zit. Die gaat er als eerste uit. 6 vijsjes moet je hiervoor losdraaien waarvan er eentje onder de luidspreker zit maar dankzij de rubberring kan je er toch gemakkelijk aan.
 
Eenmaal de luidspreker er uit is, moeten de verschillende gekoelde componenten losgemaakt worden van hun koelvinnen en moeten alle bevestigingsschroeven van de printboard verwijderd worden. Op de foto zie je opnieuw wat ik bedoel:
Alles los? Belangrijk is dat je nu nog niet probeert om je printplaat los te maken, er zijn namelijk nog twee minder opvallende bevestigingspunten: enerzijds is er nog de flatfoil en anderzijds is er nog een soldeerverbinding met de antenneconnector.
De flatfoil is niet zo moeilijk: gewoon de linkerkant en de rechterkant even omhoog schuiven met je pincet, de flatfoil zelf kan je dan recht omhoog uit de connector schuiven.
Het eerste soldeerwerk is voorbehouden voor de antenneconnector. Gewoon even een tikje soldeertin toevoegen en je kan de connectie lichtjes omplooien.
Nu nog even de front er netjes afhalen en we zitten in het hart van ons toestel!
Hier is hem! Onze Kenwood TM-D710 helemaal in zijn blootje. In de volgende foto vind je omcirkeld de twee vierkante centimeter waar we ons het komende uur op zullen concentreren.
Stap 1 van het echte werk: het verwijderen van de keramische filters. Dit gaat het gemakkelijkst door middel van een langebektang. Je plaatst die over de component zoals in onderstaande foto en gaat zachtjes wiebelen tot het plastieken omhulsel los komt. OPGELET: verwijder slechts 1 filter per keer, monteer dan eerst de nieuwe filter vooraleer je aan de volgende begint want anders wordt het een zoektocht naar welke filter op welke locatie moet komen!
Wanneer de behuizing van de filter af is, kan je met een beetje geluk ook de groene “roestaanslag” zien op de lamellen. Al deze lamellen moeten uit je filter gehaald worden en die mogen de vuilbak in. Wanneer je alles ontmanteld hebt, dan zouden er nog 4 metalen plaatjes moeten rechtstaan. Elk van deze plaatjes is verbonden met één van de pootjes. De truc bestaat er nu in om met je langebektang een plaatje vast te nemen terwijl je aan de onderkant wat tin toevoegt aan het pootje. Laat deze tin rustig doorvloeien en je zult merken dat je het pootje door middel van het plaatje uit je printplaat kunt trekken. Simpel maar handig!
Het plaatsen van de nieuwe filter gebeurt ook met een truc. Positioneer de filters bovenop de gaatjes en warm vervolgens vanaf de achterkant gaatje per gaatje op, eventueel met wat extra soldeertin. Het is belangrijk om zeker niet teveel druk te geven want dan plooien de pootjes om. Als je nu poot per poot rustig opwarmt, zul je merken dat je filter beetje bij beetje zakt. Je hebt wel wat geduld nodig maar aangezien twee van de gaatjes verbonden zijn met een massavlak is het bijna onmogelijk om die volledig tinvrij te krijgen.
Ok, de filters zijn vervangen? Dan moeten de condensatoren er nog in om de gelijkspanning tegen te houden. De volgende 2 foto’s zijn eigendom van SV8YM (2 pictures copyrighted SV8YM).
De eerste stap is het krassen van de baantjes op de printplaat. Acht baantjes moeten gekrast worden en ik kan je aanraden om hiervoor een heel fijn mesje te gebruiken. Na elke handeling adviseer ik eveneens om toch even na te meten of de verbinding echt onderbroken is en er geen verbinding gemaakt werd met de naastliggende baantjes. Alles ligt zodanig dicht bij elkaar dat de minste bibber in je hand voldoende kan zijn om een half oorlogslandschap te maken van je toestel.
 
Gelukt? Dan komt nu het laatste moeilijke onderdeel: het plaatsen van de condensatoren. Op de foto van SV8YM hieronder zie je heel duidelijk wat er moet gebeuren: één zijde van de condensator moet aan het pootje van de keramische filter komen, de andere zijde aan de componenten die we net los gekrast hebben. Voor mij is de meest simpele manier om eerst één zijde vast te solderen aan de keramische filter, vervolgens het draadje aan de twee componenten en dan pas het draadje met één korte beweging aan de tweede kant van de condensator. Ook hier weer zeer goed uitmeten als de condensator wel goed aangesloten is en als er nergens verbinding gemaakt werd met één van de naastliggende baantjes.
 
Hiermee zou het volledige werkje moeten afgerond zijn. In elkaar steken is dan gewoon de omgekeerde volgorde van uit elkaar halen:
 • terugplaatsen van de printplaat in het chassis
 • vastvijzen van de frontplaat
 • solderen van de antenne aan de connector
 • flatfoil voorzichtig en vooral mooi recht inschuiven, daarna de connector sluiten
 • montagevijzen terugplaatsen
 • vijzen naar de koelvinnen terug monteren
 • de luidspreker terug monteren (vergeet het vijsje onder de speaker niet)
 • chassis dicht doen en terug dichtvijzen
 • aansluiten
en hopelijk terug volle ontvangst!
Veel succes!!
73
ON8SD
 

International Lighthouse Lightship Weekend        ON4RK Ronny

17-18 Augustus 2013
Na een onderbreking van een jaar hebben we terug aangesloten bij de traditie dat OST een vuurtoren activeert tijdens het ILLW.  Vorige jaren was dat steevast vanuit de vuurtoren van Nieuwpoort waar we ons matriaal konden opstellen in het keldergedeelte van de toren.  Maar na een reorganisatie bij Vloot was dit niet meer mogelijk.  Twee jaar geleden zijn we uitgeweken naar het sportterrein naast Duin en Zee in Oostende.  Maar zoals velen weten is er daar 's nachts een deel van ons materiaal ontvreemd.  Verleden jaar was er door verschillende redenen geen Lighthouse Weekend voor OST.  De zoektocht naar een geschikt en liefst afgesloten domein ging echter nog steeds door.  Uiteindelijk viel ons oog op de site van de KMK of de Koninklijke Marine Kadettenkorps.  Dat zijn de gekende bunkers gelegen tussen de Lange Nelle en het Fort Napoleon.  Nu blijkt dat er twee instanties over deze site een woordje meespreken.  Enerzijds natuurlijk de KMK, die een jeugdvereneging is onder de vleugels van het leger, en anderzijds HERITA die de site waarop het KMK en het Fort Napoleon liggen beheert.  Ik wil beide organisatie even voorstellen.  Ik denk niet dat ze echt gekend zijn onder de meeste van onze leden.
 
Hierbij wil ik eerst en vooral onze dank overbrengen aan de verantwoordelijken van zowel Herita vzw, als van het Koninklijk Marine Kadettenkorps (KMK) voor hun welwillendheid en hulp bij de organisatie van ons Lighthouse weekend.


	

Koninklijk Marine Kadettenkorps België


Groepkapitein José Butaye, Stafchef en Vice Voorzitter - 3LT Frederick Vandevyver -  3LT Johan Vandenberghe  

Herita vzw


Mr. Tim Bisschops - Mr. Kurt Stockman - Mvr. Liesbeth Demayer 

 

Herita vzw is een netwerkvereniging die iedereen met een hart voor erfgoed samenbrengt en ondersteunt. Herita ijvert voor een wereld waarin iedereen zijn erfgoed kan beleven en ervan kan genieten. Via het beheer van erfgoedsites, de organisatie van erfgoedactiviteiten en haar rol van dienstverlener zorgt Herita ervoor dat we ons meer verbonden gaan voelen met ons erfgoed, met Open Monumentendag Vlaanderen als het jaarlijkse hoogtepunt.
Bekijk zeker eens hun website voor meer informatie.  Of loop doorgeen hun foto's op Flickr.
 
In onze contreien beheren ze het Fort Napoleon en  het omliggende duinengebied.  Ze zijn bij het breder publiek ook gekend van de jaarlijkse Monumentendag.  Deze gaat dit jaar door op 8 september.  En ook voor ons, de radioamateurs, hebben ze enkele items in petto. 
In Oostende, jawel, een bezoek aan 'onze' vuurtoren Lange Nelle.  Opgelet voor dit bezoek is er een reservatie vereist.  Alle info kan je vinden op deze link.

Ook nog in Oostende is er de Wandeling met exclusieve openstelling van de Hundiusbatterij.  Met een gids bezoek je de Hundiusbatterij vlak bij het Fort Napoleon. Ze ligt op de Oosteroever, en ze geeft een mooi beeld van de evolutie van de kustverdediging. Daarna gaat de batterij dicht voor restauratie.  Ook hiervoor meer info op deze link.  Reservatie noodzakelijk.

En tot slot in Middelkerke kan men waarschijnlijk voor de laatste maal een bezoek brengen aan de zendmasten van het Radiostation Oostende.  Met als bijkomende troef een fototentoonstelling Communiceren met de zee...   Hoe evolueerde de communicatie op zee? Wat bracht de voortschrijdende technologie? En wat betekent dat voor het radiostation en zijn toekomst?  Voor ons radioamateurs een niet te versmaden item.  Hier is geen reservatie nodig.  Klik hier voor meer info.
Het Koninklijk Marine Kadettenkorps (KMK) is een vereniging die zich tot doel stelt de maritieme geest te bevorderen, meer bepaald bij jongeren tussen 12 en 21 jaar.  En ze te vormen door hen nautische kennis bij te brengen. De vereniging wordt bijgestaan door Defensie.
 

Het sociale en pedagogische aspect staat op de eerste plaats bij de vorming. De jongeren worden ingewijd in het leven aan boord en leren samen te leven.   
De vorming van de kadetten wordt op vrijwillige basis door burgers en militairen gegeven. Die leden komen meestal uit het maritieme milieu en kunnen zo hun kennis en ervaring doorgeven aan de jongeren.

Bekijk ook even hun website.  Klik hier.

De basis.

Bron: website van de Oostendse Marine Kadetten en meer info klik hier

De basis “ORKA” van het Koninklijk Marine Kadettenkorps – Afdeling Oostende heeft een nogal merkwaardig verleden.

Na het uitbreken van WOII werd de Duitse bezetter op het Europese vasteland er zich snel van bewust dat de kusten een zwak punt vormden voor een geallieerde invasie. Daarom beval Berlijn de aanleg van een verdedigingslijn dat strekte van Spanje tot de uithoeken van Noorwegen, die de naam “Atlantik Wall” kreeg. Ook Oostende werd niet gespaard want eind 1942 werd met de bouw gestart van “Stütspunktgruppe Ostende”.

Eén van de onderdelen van deze stützpunktgruppe was het bouwen van twee geschutsbatterijen aan beide oevers van de Oostendse havengeul. Die hadden tot doel de verdediging van de haven van Oostende voor aanvallen uit zee te verbeteren. Aan de westeroever werd “Marine Küsten Batterij Kursaal” op de grondvesten van het toenmalige Kursaal gebouwd. MKB Hundius, genaamd naar een onderzeeboot commandant uit WO I, werd aan de oosteroever gebouwd tussen de huidige vuurtoren en Fort Napleon.

Gedurende december 1943 kreeg MKB Hundius zelfs het hoogsteigen bezoek van Generalfeldmarschall Rommel die op inspectietocht was van de Antlantik Wall. MKB Hundius vormt de huidige basis “ORKA”.

Na de oorlog werd MKB Hundius omgebouwd tot een transmissiecentrum van de Belgische Marine die het op zijn beurt in 1983 in bruikleen gaf aan het Koninklijk Marine Kadettenkorps.

Het is in deze basis dat we ons station gaan inrichten en hopelijk veel contacten zullen maken.  We zullen actief zijn op de 80 - 40 - 20 & 15 m.  Zowel in SSB als in CW.

Ook hier reeds dank aan alle OM's die geholpen hebben aan de voorbereiding en planning.  Alsook aan de crew die alles zal opzetten en afbreken.  En natuurlijk de operatoren & loggers die dit weekend aanwezig zullen zijn.
De Belgische deelneming aan het ILLW 2013.  

Amper 3 vuurtorens.  We kunnen niet echt spreken van een overweldigd succes.

Belgium ON4OS /lh Lange Nelle BE0008 Buro or QRZ.com
Belgium ON6NW /p To be advised BE?? UBA Buro
Belgium  3 OR9W /p Lightship West-Hinder l  BE0004 ON4CB

Eerstkomende activiteiten


info van www.qrz.com

ILLW 2013 (17-18 aug)

Activation of Lighthouse "Lange Nelle" in Ostend
 ARLHS Reference: BEL002 - LOC: JO11LF
ILLW Reference: BEL0008

Activation of Fort Napoleon - WCA reference: ON-00434 (WV-015) - LOC: JO11LF

Fieldday

ON4OS/P is active on 7 & 8 September 2013 taking part in the UBA fieldday SSB

OQ4CLM

  ON4OS will be operating as guest-operator at OQ4CLMon november 2nd 2013 


 

Onze nieuwe QSL-kaart is een feit.  Het duurde een ganse poos voor we de nodige foto's gevonden hadden en het ontwerp in orde was.  Maar hij is er en oogt prettig.  We zullen vanaf nu ook alle QSO's afdrukken op labels.  Wat de werkload voor José zal beperken.
Copyright © 2013 UBA-OST, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp