Copy
Nieuwsbrief 30                                                                                    05/02/2016

Zoals beloofd in het vorig CW'tjekrijgen jullie in dit CW'tje de activiteiten van de laatste maanden van sectie OST, zoals de jaarlijkse barbecue, de kofferbakverkoop met sectie TRA en KSD, opendeurdag OST, bezoek aan Noordzee Helikopters Vlaanderen, fortendag Raversyde, ... . Om de achterstand een beetje te beperken zullen wij (de redacteurs) in de toekomst wat korter op de bal spelen. Jullie mogen dus weldra wat meer CW'tjes verwachten die dan iets korter zullen zijn.

de redacteurs ON3YH Yentel, ON5US Peter en ON4RK Ronny

Barbecue in radioamateurclub OST
Op zondag 13 september zorgde sectie OST weer voor een gezellige en culinaire bijeenkomst door het organiseren van de jaarlijkse barbecue. Sommigen dachten misschien wel dat het velddag was, want dit jaar werd er getafeld in een heuse tent.
De opkomst was met zo'n 50 inschrijvingen zeer groot maar dat was geen probleem voor de barbecueman die ons al jaren laat genieten van een aangenaam barbecuefestijn.
Hier vindt u alle foto's van de BBQ.
Kofferbakverkoop OST-KSD-TRA
Zaterdag 26 september 2015, het beloofd een drukke dag te worden vandaag voor sectie OST. In de namiddag staat er een opendeurdag gepland bij sectie OST, maar eerst slaan we de handen in elkaar om met 2 andere secties een kofferbakverkoop/hambeurs te organiseren in Oostduinkerke. Eigenlijk kunnen we na afloop moeilijk van een kofferbakverkoop spreken, want door de aanwezigheid van een zaaltje werd alle handel daar bedreven.
Een volledig foto-overzicht van Ronny, ON4RK, kan hier bekeken worden.
Al bij al konden secties KSD, TRA en OST terugblikken op een geslaagde beurs en kunnen de plannen gesmeed worden om dit jaar terug een Westvlaamse 'derby' in te richten.
Opendeurdag sectie OST
 
Op zaterdag 26 september hield sectie OST een opendeurdag in het kader van de Oostendse cultuurraad om verenigingen wat meer bekendheid te geven aan de plaatselijke bevolking. Er was een stand met een historisch foto-overzicht van RMD Oostende (Radio Maritieme Diensten) en diverse takken van onze hobby werden uitgestald ter illustratie voor de belangstellende bezoeker. Naast een portabel HF-station was er ook een APRS-station qrv. Met demonstraties van D-Star, DMR en Fusion ontbraken de oprukkende digitale systemen zeker ook niet.
Bekijk hier de volledige foto-reportage.
Aimé, ON4AIM, had een stroomgenerator mee, maar Murphy liet zijn aanwezigheid opmerken. Gelukkig kregen we het ding uiteindelijk wel aan de praat, hi. De opkomst was niet super-groot, maar we stelden ons tevreden met de belangstellenden die er wel waren, waaronder ook enkele cursisten voor de ON3-cursus die intussen al achter de rug is. Misschien plannen we de volgende editie wel eens in cultuurcentrum 'De Grote Post' die meer in het centrum van Oostende ligt en waar vele andere verenigingen hun stand hadden opgesteld. Afspraak in september!
Uitstap Noordzee Helikopters Vlaanderen
Af en toe horen we het typisch geluid van de heli's. Iedereen in Oostende kent ze al. Ze vliegen ook steevast naar de vestiging van NHV aan de Kalkaertstraat te Oostende. Het was in shack OST al een paar keer te sprake gekomen dat we deze firma eens wilden bezoeken. Iedere radioamateur is geïnteresseerd in techniek in de brede zin van het woord. Wat bleek nu; in deze firma werken ook 3 radioamateurs waarvan 2 lid zijn in onze club:
  • Steve Verstraete ON3SV Head of training NHV-ATO (Approved Training Organisation) (zie foto)
  • Kris Ramault ON3DEF Medic http://www.firstaidsolutions.be/
  • Marc Samyn ON4ASN Onderhoud simulator (zie foto)
Steve Verstraete, ON3SV
Marc Samyn, ON4ASN

Dank zij Aimé ON4AIM is dit bezoek dan tot stand kunnen komen. Op 6 december 2015 kregen we onze Sinter Klaas! We brachten een bezoek aan NHV.

Steve ON3SV, in het dagelijkse leven ook nog piloot bij SN Brussels, ontving ons in de vergaderzaal waar de positie van NHV in de wereld werd geschetst. NHV is sedert zijn stichting in 1997 uitgegroeid tot één van de wereldspelers in zijn branche. In 2014 nam de NHV Group de Blueway Group over. Deze omvatte onder ander DanCopter, Blueway Offshore Norway, Airlift en Vertech Offshore. Zijn vloot is nu te vinden op basissen over Europa (België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Noorwegen), Afrika (Senegal, Ivoor Kust, Ghana, Nigeria) en Amerika (Frans Guina, Martinique, Guadeloupe).

Ze zijn gespecialiseerd in SAR (Search and Rescue), offshore vluchten naar boorplatformen in de gas- en oliewinning, alsook naar windmolens, enz... Deze vluchten gaan allemaal door met een hoge standaard op gebied van veiligheid. Steve is ook verantwoordelijke voor de opleiding veiligheid in het bedrijf. Het bedrijf stelt vandaag 700 medewerkers te werk. De vloot bestaat uit 60 helikopters, met nog 16 in bestelling.

Als tweede item brachten we een bezoek aan de simulator. Hier kwamen we terug een bekende, Marc ON4ASN, tegen. Marc staat in voor het onderhoud en de correcte werking van de simulator. In deze simulator kunnen de piloten zich verder bekwamen en trainen op instrumenten en procedures. Ook noodprocedures worden hierin getraind. We stonden versteld van de hoop switches en meters in zo’n cockpit. We zagen dat de LCD’s ook hier hun intrede gedaan hebben.
Als laatste stopplaats van het bezoek kregen we een rondleiding in de werkplaats. Hier kregen we te zien hoe een toestel volledig ontmanteld werd tot er nog enkel de casco overbleef. Alles was er uitgehaald, tot de rotors toe. Na controle en/of vervanging van ieder item word het toestel terug opgebouwd. Dit wijst op een hoge mate van veiligheid. De takel, gebruikt voor het afdalen en ophijsen wordt na 2000 bewegingen compleet vervangen.
Bij deze wil ik ook Marc en Steve bedanken voor hun bereidwilligheid om hun zondagmorgen op te offeren. In het bijzonder Steve die ‘s avonds nog met zijn SN Brussels Airbus naar Praag moest vliegen.
Bekijk hier alle foto's van deze leerrijke uitstap.

ON4RK
Fortendag Raversyde
Op zondag 27 september hield Simon Stevin VVC in samenwerking met Raversyde een 'Fortendag'. Simon Stevin VVC (Vlaams Vestingbouwkundig Centrum) ijvert voor het behoud, ontsluiting en herbestemming van historische versterkingen zoals forten, omwallingen, bunkerstellingen en andere verdedigingswerken.  
Domein Raversyde, gelegen in Oostende nabij Middelkerke, is één der best bewaarde sites van de Duitse Atlantikwall.  Het domein behoort tot de cultuur-toeristische toppers van de regio en verwelkomt jaarlijks tienduizenden bezoekers.
Onze club werd uitgenodigd om verbindingen te maken met collega's die zich in de buurt van andere forten en verdedigingswerken bevinden. We zijn immers geen 'onbekenden' meer voor de beheerders van Domein Raversyde. De laatste jaren waren we al enkele keren te gast voor werelderfgoeddag, ter promotie om morse als immaterieel cultureel erfgoed te laten erkennen (wat inmiddels ook is gelukt).
Op fortendag werd special callsign 'OP15R' gebruikt en er werden verbindigen gemaakt op 40m. 's Morgens werd de Westvlaamse vriendenronde ook verzorgt vanop domein Raversyde met 'OP15R'.
Daarnaast waren we present met een jongerenworkshop die terug een schot in de roos was onder de jeugd: het bouwen van een eigen morsesleutel-kit.
Soms was er te weinig plaats in het kleine kamertje van de bunker, maar iedereen heeft zijn kitje kunnen maken. Een leuke anekdote is toen er 2 jonge juffrouwtjes uit regio Wetteren passeerden en
door het dolle heen gingen toen ze door hadden wat er juist gebouwd kon worden: "Een morsesleutel?! Vree Wijs zeg!".
Spontaan sloegen ze aan het werk om die coole morsesleutel inéén te knutselen (zie onderste foto). "En waar kan je die kitjes kopen, want da's de max voor onze gastjes van de school", hi 3x .
2 leraressen uit Wetteren bouwen hun 'vree wijze' morsesleutel
Het weer was behoorlijk goed en bijgevolg was de opkomst talrijk. Het was leuk horen van de toezichthouders dat onze stand het meeste aantrek bij het publiek had; iets waar je niet meteen zicht op hebt als je de ganse dag op je eigen stand blijft staan.
Weer een geslaagde activiteit van onze sectie.
Hier vind je alle foto's die Ronny (ON4RK) genomen heeft.
Uit de junkbox: een heel eenvoudige CW-toongenerator
(door Luc, ON7DQ)
Bij het opruimen van wat oude printplaten zag ik het binnenwerk van een oude telefoon. Daarop zat een 8-pins IC met een onbekend typenummer … “LS1240A”. Wat mocht dat zijn ?

In die telefoon zat ook 80-potige flatpack, daarmee zag ik mij geen “simpel” projectje maken, maar 8 pinnen, dat zag er doenbaar uit. Het typenummer even in Google intikken leverde algauw de datasheet op, het betreft hier een “ELECTRONIC TONE RINGER WITH BUILT-IN BRIDGE RECTIFIER”.
In gewoon Nederlands : een audio oscillator die de beltoon in een (elektronische) telefoon genereert.
Het schema zag er zo simpel uit, dat moest ik eens testen … bovendien heb je de helft van de componenten niet eens nodig :
R1 bepaalt de toonfrequentie, voor een CW-toon van 800 Hz neem je R1 = 33kΩ.
C1 bepaalt de “sweep” , deze veroorzaakt het “warbling sound effect” in zo’n beltoon. Voor een zuivere CW-toon heb je die C1 niet eens nodig.

De 10 µF heb je nodig als je de schakeling van een AC-bron voedt, maar de extra componenten 1µF/2k2 heb je ook niet nodig als je geen al te hoge AC-spanning gebruikt. In een telefoon is de belspanning rond de 60V, ik gebruik een 9V AC-adapter, wat mij op de elco van 10µF een spanning van 13,8 Volt oplevert. Je kan dus ook gewoon 13,8V DC aansluiten op pin 1 en 8, en je hoeft zelfs niet op de polariteit te letten (door de interne gelijkrichterbrug).

Al bij al blijven dus nog 4 componenten over : 1 IC, 1 weerstand, 1 condensator, en een piëzo-speakertje. Ik vond alle componenten in mijn “junk box”, dus was de schakeling vlug gebouwd op een stukje afvalprint, zie foto. Bij mij staat C1 er wél nog bij, met een schakelaar om dat “sweepen” eens te testen.
Geen paniek als je nu ook zo’n oscillator wil maken, en die LS1240A nergens kan vinden …
In de meeste telefoons vind je een gelijkaardig IC, ik kwam hier bvb. ook een IC “DBL5001” tegen, met dezelfde functie, alleen even de juiste pinnetjes opzoeken en … knutselen maar !
Dag van de Wetenschap - Vives Oostende
Toen Luc ON7DQ ons vroeg om een handje mee te helpen op de Dag van de Wetenschap hadden we een rustige namiddag in gedachte, met de nodige tijd om links en rechts op ons gemak de diverse activiteiten te bezichtigen. Het pakte anders uit.  Vanaf het moment dat de kinderen de morsesleuteltjes hadden gezien en vooral hadden gehoord, was de belangstelling overweldigend. 
Met drie man hielpen we de kinderen de kitjes in elkaar te flansen.  Er was zelfs een wachtrij.  De 50 kitjes waren in 2u30 'uitverkocht'.  Dat waren er 20 in een uur.  Het uitgekiende plan van Luc om de naam van de kindjes te seinen viel door de stormloop op de stand in duigen.   Maar niemand maalde daarover.
Hier zie je alle foto's van 'Dag van de wetenschap' in Vives Oostende.
Last Farewell zendstation RMD Middelkerke
Vrijdag 22/1 en zaterdag 23/1 gaan de geschiedenisboeken in als een bijzonder moment voor het zendstation van RMD Middelkerke. Nadat in december bekend was geraakt dat het zendstation van RMD in Middelkerke zou worden afgebroken werd dankzij Wilfried ON6EO bekomen dat men voor een laatste keer elektromagnetische golven uit de antennes kon stuwen, en dit met de call 'OR0OST/P'. Deze  waren de roepletters van de vroegere radioclub van het personeel van Oostende Radio , die hun eigen lokaal hadden op het 6e verdiep van het  gebouw in de Perronstraat te Oostende.
Onder leiding van Jean-Jacques (ON7EQ) waren er 2 stations  24 uren actief in CW en SSB op 160, 80, 40, 20, 15 en 10 meter. In totaal zijn er meer dan 2000 verbindingen gemaakt met als uitschieters Canada en USA op 160 meter, Brazilië op 80 meter en Australië op 40 meter.
Eén week eerder heeft Yvonne (ON6BZZ) met de hulp van Aimé (ON4AIM) vanuit het zendstation in Middelkerke de wekelijkse Westvlaamse UBA-vriendenronde  verzorgd. Yvonne sloot de ronde af met 69 qso's!
Aimé en Yvonne tijdens de UBA-vriendenronde vanuit zendstation Middelkerke.
Historiek RMD

We moeten terugkeren naar 1901 toen het eerste Belgische kuststation in De Panne werd opgericht dat radioverbindingen verzorgde met mailboot 'Princesse Clémentine'. In 1902 komt er een 2e kuststation in Nieuwpoort met de roepletters OST.
Na de oorlog in 1918  komt er een nieuw kuststation in Oostende in de Mercatorlaan naast de oude watertoren, met de naam 'Oostende Radio'.
In 1938 wordt het zendstation in Middelkerke opgericht, waarvan inmiddels gekend is dat het na bijna 80 jaar dienst wordt afgebroken. Nadat het Oostendse kuststation in 1947 verhuist naar de Torhoutsesteenweg (waar nu garage Stoops gevestigd is), verhuisd het in

 
1964 terug, deze keer naar Oudenburg, nabij het kanaal Oostende-Brugge.  In Oudenburg  worden de ontvangers opgesteld en komen de operatoren te zitten die de zenders te Middelkerke op afstand bedienen.
Toen in 1974 de eerste op afstand bediende ontvangers op de markt kwamen besloot men de operatoren te verhuizen wegens de slechte bereikbaarheid van het gebouw in Oudenburg . Er werd beslist een nieuw gebouw te bouwen in de Perronstraat te Oostende op amper een paar honderd meter van het station. In 1977 neemt Oostende Radio zijn intrek in het nieuwe gebouw in de Perronstraat in Oostende: een ultramodern kuststation met radiotelex; CW en SSB verbindingen op  MF en HF en FM verbindingen op VHF. Van daaruit werden de ontvangers te Oudenburg, de HF zenders te Middelkerke  en Wingene en de VHF steunzenders in het ganse land via eigen telefoonlijnen op afstand bediend .
Vanaf 2001 valt RMD/Oostende Radio onder de bevoegdheid van defensie, nadat het sinds zijn ontstaan onder de bevoegdheid van RTT/Belgacom stond en een kleine poos onder het BIPT. In het kader van hervormingen en besparingen besluit men het kuststation over te brengen naar Zeebrugge, het gebouw te Oostende te verkopen en nog enkel het  ontvangststation in Oudenburg en het zendstation te Wingene te behouden. Eerst wordt het gebouw in de Perronstraat verkocht (en intussen gesloopt) en nu is het dus de  beurt aan het zendstation te Middelkerke. Oostende verliest dus terug een stuk Maritiem Erfgoed.

Link nieuwsbericht op focus van het sluiten van het zendstation in Middelkerke: 'Pylonen van radio Oostende gaan tegen de vlakte'

Ik wil graag nog Wilfried (ON6EO) bedanken bij het corrigeren/helpen maken van bovenstaand artikel, alsook Jean-Jacques (ON7EQ) voor het ter beschikking stellen van foto's en data van de 'Farewell'-activatie. Eveneens dank aan alle OM's die meehielpen met de realisatie van deze speciale ham-activiteit.
Praktische proef nieuwe ON3-cursisten
Op 16/01/2016 en 01/02/2016 was het zover.  Zeven cursisten zijn er uiteindelijk komen opdagen voor het praktijkexamen. Deze laat toe, na geslaagd te zijn, om deel te nemen aan het theoretisch examen voor de basisvergunning bij het BIPT in Brussel.  Alle cursisten slaagden.
Christophe
Sonja
Rik
Kris
Ronald
Marc
Lieven
De examinatoren en lesgevers:
linksboven ON4AIM Aimé (examinator) en rechtsboven ON4RK Ronny (lesgever).
Linksonder ON6MN Martin (examinator), midden ON7DQ Luc (examinator) en
rechtsonder ON4CJP Jean-Pierre (lesgever).
Bekijk het volledig foto-overzicht hier.
Nieuwe antennes op de 'Mast' in Oostende
Vorige week werden er door Aimé (ON4AIM), Roland (ON6FU) en Jan (ON1AVV) antennewerken gedaan op de 'Mast' (gebouw naast grootwarenhuis 'Delhaise'). Alle antennes voor de 4 repeaters (zowel analoog als digitaal) werden vernieuwd.
Recht op een antenne (voorstel tot wijziging van besluit)
Tot op heden biedt het "Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is" via het artikel 12 (Telecommunicatie) de mogelijkheid om in bepaalde omstandigheden een (zend)antenne te plaatsen zonder dat men daarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig heeft.
Nu is er echter een voorstel tot wijziging van dit besluit, met daarin een kleine (maar voor de radioamateurs venijnige) aanpassing van artikel 12:

In artikel 12.1 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1° in de inleidende zin worden de woorden “met betrekking tot zend- en ontvangstinstallaties voor telecommunicatie” vervangen door de zinsnede “met betrekking tot installaties die behoren tot de infrastructuur met openbaar karakter voor al dan niet draadloze communicatienetwerken voor radiocommunicatie, telefoonverkeer, televisie, internet of andere, die als een bovenlokaal netwerk functioneren”;


Aangezien het eerder onwaarschijnlijk is dat de antennes van radioamateurs beschouwd zullen worden als "met openbaar karakter" vallen de huidige mogelijkheden om als radioamateur een antenne te plaatsen zonder een stedenbouwkundige vergunning nagenoeg volledig weg als dit ontwerp besluit ongewijzigd aanvaard wordt.
De UBA heeft reeds een gesprek aangevraagd bij het kabinet van de bevoegde minister (Joke Schauvliege) en we onderzoeken gelijktijdig ook alle mogelijkheden om te voorkomen dat dit Besluit van de Vlaamse Regering in ons nadeel gewijzigd wordt.

Wie echter plannen heeft om een antenne te plaatsen die op dit ogenblik voldoet aan een van de voorwaarden om vrijgesteld te worden van een stedenbouwkundige vergunning (in overeenstemming met het hierboven vermelde Besluit van de Vlaamse Regering) raden we aan om dit toch maar te doen voordat een eventuele wijziging van kracht wordt.

Bron: www.uba.be

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Redactie
Redactie
Bestuur
Bestuur
Copyright © 2016 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp