Copy
Use this area to offer a short preview of your email's content.
Bekijk deze mail in je webbrowser
Het CW'tje

Club Weetjes


Nieuwsbrief 0125/06/2013 

Het CWtje  ... nieuwe stijl ...                                ON4RK Ronny

Het is al een poos geleden dat er nog een CW'tje gemaakt is.  Niet dat het ontbreekt aan artikelen.  Verschillende leden stuurden reeds iets in.  We vernoemen ON5US Peter, ON7DQ Luc, ON2RL Rob en ONL11797 Didier.  Ik hoop dat ik niemand vergeten ben.  Maar het lukte me niet om alles in het klassieke boekje te verwerken.  Tijdsgebrek is een van de grote oorzaken.  Het is nogal wat omslachtig om in Scribus, het DTP-programma die ik hiervoor gebruikte, eventjes een boekje te maken.  Daardoor ben ik op zoek gegaan om iets vlotter te kunnen werken.  Ik merkte dat verschillende secties met een nieuwsbrief vlugger en met een grotere regelmaat een publicatie hebben. 
ON3YH Yentel is ook in de weer om een aantal nieuwe toepassingen op poten te zetten.  Zoals forums voor  verschillende aspecten van onze hobby.  Homebrew, contesten, B-EARS OST om er maar een paar te vernoemen.  Hij werkt met de CMS software Drupal.  Mogelijks zal later ook onze nieuwsbrief hieraan gelinkt worden.  Maar dit vraagt tijd. Voorlopig werken we met Mailchimp.  Voor kleine aantallen is dit gratis.  Dat is mooi meegenomen.  Voor de geïnteresseerden kijk maar eens op http://mailchimp.com .  Het is nog wat zoeken hoe alles precies werkt en er zal wat moeten bijgestuurd worden als we het programma beter kennen.  De layout en kleurschema staan ook nog niet vast.  Maar we zien wel.  Het voornaamste is dat we nu terug een publicatie op de rails hebben gezet die ons info geeft over het reilen en zeilen van onze club.  En dit op een meer regelmatige basis.  Het voordeel van een nieuwsbrief is dat je met één of twee artikelen je hem reeds kan versturen.  Je kan er een paar verwachten in de nabije toekomst. We moeten onze achterstand inhalen.
Ik wens je veel leesgenot met het CW'tje nieuwe stijl.

Graag hadden we enkele suggesties gekregen over een eigen stijl voor deze nieuwsbrief.  Wie ontwerpt het logo?  Welk kleur zou ideaal zijn? Ik kijk benieuwd uit naar jullie suggesties.

De redactie,
ON4RK Ronny

Hoe kunnen we eCQ-QSO vinden?                 ON4RK Ronny

Tijdens de laatste CM/DM-vergadering was ook ON8AIR Georg aanwezig.  Georg is de nieuwe redacteur van CQ-QSO.  Voordien was hij dit reeds voor eCQ-QSO.  eCQ-QSO verschijnt iedere twee maand en is uitgegroeid tot een volwaardig tijdschrift.  De laatste editie telde reeds 50 pagina's en is nu sedert deze uitgave ééntalig.  Dit in tegenstelling met ons klassiek CQ-QSO tijdschrift.  Er zijn eigenlijk weinig mensen die weten hoe ze dit kunnen lezen of downloaden.  We beschrijven en tonen in onderstaande artikel hoe dit in zijn werk gaat.  Het documentje van Georg zit reeds in jullie QSL-bakje, maar voor wie nog niet tot in de shack geraakte, geven we het graag nog even mee.

 
Beste,

Ken jij eCQ-QSO al?

eCQ-QSO is het digitale zusje van de gedrukte CQ-QSO die je tweemaandelijks in je brievenbus vindt.

e-CQ-QSO is dus een aanvulling die je begin februari, april, augustus, oktober en december op de website van UBA kan terugvinden.

e-CQ-QSO bevat minder technische artikels maar biedt wel een brede waaier aan contestnieuws, activiteiten en algemene 'snel-leesartikels'!

Hoe kan je e-CQ-QSO terugvinden op www.uba.be?
  1. Klik op 'Mijn UBA-account' in het keuzemenu links op de onthaalpagina.
  2. Vul je roepteken of ONL-nr. en je wachtwoord in.  Ben je nog niet geregistreerd als UBA-lid op de website, gebruik dan je UBA-lidnummer als wachtwoord (100000xxxx).  Je lidnummer vind je op je UBA-lidkaart.  Bij succesvolle aanmelding zie je op het scherm het bericht "Login succesful for: ..." veschijnen.
  3. Je bent nu aangemeld als geregistreerde gebruiker en je hebt toegang tot alle rubrieken van de website.
  4. Klik op 'CQ-QSO en eCQ-QSO's (en CQ-QSO's) on-line lezen of naar hartelust afdrukken.  Indien deze stappen niet lukken, kan je dit melden via cq-qso@uba.be .
Aandacht: vanaf juni 2013 vind je een Nederlandse en een Franse versie.

Zo proberen we nog meer in te spelen op jouw behoeftes!

Veel leesplezier,
Georg

73' ON8AIR

Georg BARBARY, hoofdredacteur (e)CQ-QSO.
Tot hier de flyer van Georg.  Nu voor die mensen die het ook wat meer visueel willen hebben, heb ik wat snapshots genomen.  Als je hierdoor bent is er geen enkele uitvlucht meer mogelijk om het niet te vinden.
Tot op heden loggen er maar de helft van de UBA-leden zich daadwerkelijk in op de website.  Hierdoor missen ze wel wat nuttige informatie.
Wanneer je op de website van de UBA komt (http://ww.uba.be) en het hiernaast vermelde logo ziet, weet je dat er een nieuw eCQ-QSO is.  Klik niet op het logo, maar volg onderstaande handelingen.
Meld je aan met  je persoonlijke log-in en paswoord. 

Heb je dit nog nooit gedaan, volg dan de procedure van Georg, zoals hierboven beschreven.
Is dit gelukt dan kan je op 'CQ-QSO en eCQ-QSO' klikken om toegang te hebben op deze publicaties.
Hier moet je nogmaals een keuze maken.  Meer uitleg is hierbij niet nodig.
Hier zie je de tot nu verschenen eCQ-QSO's die je on-line kan lezen, afdrukken of saven naar je PC, note-book of tablet.
Idem voor CQ-QSO. 

Wat je vroeger op CD kon krijgen, wordt nu gratis ter beschikking gesteld van de leden.
Nu je al tot hier geraakt bent en alle eCQ-QSO's en CQ-QSO's gelezen hebt, wil ik je er op attent maken dat je ook de verslagen van de RvB (Raad van Bestuur) kan nalezen.

Klik op 'UBA-verslaggeving'.
In deze verslagen kan je zien dat er een aantal mensen hun vrije zaterdag opofferen om onze vereniging in de goede richting te laten evolueren.  En als je alles grondig naleest zal je ook begrijpen dat niet alles zo simpel is als het lijkt. 
Zij slaagden in het examen                                  ON4RK Ronny
Lisa ON3MBD
Na de twee 'jongens' zijn ook de twee meisjes naar Brussel getrokken om hun examen af te leggen bij het BIPT.  

Als eerste komt Lisa Bonne aan de beurt.  Inderdaad de dochter van Kristoff.  Ze slaagde met vlag en wimpel en koos voor de call ON3MBD.  Blijkbaar heeft het iets te maken met de namen van haar katten.  Maar de details hierover zijn me niet bekend.  Dus vraag het eens als je haar op frequentie tegen komt.
Lisa is ook al een paar keer op de Oostendse Vriendenronde geweest.  Dit was de driver om deze ronde op te richten.  Om de 'nieuwelingen' de mogelijkheid te geven om van hun microvrees weg te geraken.  Maar we weten ondertussen dat dit zijn doel ver voorbij geschoten heeft.

Lisa proficiat met het behalen van je licentie en we hopen je veel op frequentie te horen.
 
Laura

En dan was er nog Laura.  Laura was onze jongste deelneemster.  Het is nu al ettelijke maanden geleden, sedert januari, dat Laura mee deed aan het examen en hier ook voor slaagde.   Een minpuntje...  zij is nog geen 13 jaar en kan aldus nog geen licentie vastpakken.  In augustus wordt ze een jaartje ouder en ik ben er zeker van dat we haar veel zullen horen.  We kwamen haar en papa Ivan ook al tegen in Rosmalen.  Waarschijnlijk was haar vader Ivan ON4DBI al op zoek naar een geschikt toestelletje.  Wie weet.

We wensen Laura ook het allerbeste toe als YL en profiaciat met het behalen van je licentie.
D-Star demonstratie                                                    ON5US Peter
Op vrijdag 2 februari gaf Aimé een demonstratie omtrent D-star, en dan in het bijzonder omtrent de UP4DAR.
Het is al langer gekend dat Icom een resem toestellen op de markt heeft gebacht die met D-Star werken. De andere grote merken zoals bv Yaesu en Kenwood hebben blijkbaar de stap nog niet durven zetten.  Met UP4DAR kan daar een einde aan komen. Dit toestel maakt D-Star mogelijk op elke transceiver dat beschikt over een DIN 6pin data-ingang. De micro is verbonden met het UP4DAR-toestel waarin het analoge signaal omgezet wordt naar een digitaal signaal.
Dat signaal wordt via een data-kabel doorgestuurd naar de compatibele transceiver dat het digitale signaal vervolgens uitzendt. De ontvangst gebeurt in omgekeerde volgorde en een luidspreker, aangesloten aan UP4DAR, maakt het ontvangen station terug hoorbaar.
Een ruim lcd-scherm toont u alle info die inherent is aan D-Star (zie foto).  Optioneel kan men ook een GPS-module aan UP4DAR verbinden om zo uw locatiegegevens mee te versturen met de digitale data. Maar hierbij stopt het niet, want UP4DAR blijkt een all-round toestel te zijn. Het kan immers ook gebruikt worden zonder transceiver. De enige vereiste is een verbinding met internet. Een ethernet-connector is voorzien op UP4DAR, maar wegens niet direct beschikbaar maakte Aimé een 3G-internetverbinding (= draadloos via GSM-signaal).  Dat dit vlot verloopt was te merken aan het vlotte QSO-contact dat Aimé maakte met Joop, PD0HNI uit Zoetermeer (tussen Leiden en Rotterdam).
 
Ook voor B-EARS kan dit toestel voordeel bieden, mits flink wat oudere toestellen D-Star-compatibel worden.  Meer info kan je vinden op: www.up4dar.de/
UP4DAR, compleet geassembleerd zonder behuizing kost zo'n 240 euro. Voor 105 euro koop je er een behuizing bij.
This is a Text Block. Use this to provide text...
Aan de demonstratieavond te merken bleek dat ook wat oudere OM's interesse hebben voor D-Star. Ook merk je dat meer en meer OM's instappen in deze digitale wereld of toch zeker geïnteresseerd zijn en mag er mijns inziens vastgesteld worden dat D-Star langzaam aan vertrouwen wint bij de radioamateur.  Niet iedereen is voorstander, maar dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg modes waarin elk wel zijn ding vindt.  Voor wie wat meer info wil omtrent D-Star en z'n mogelijkheden, kijk dan zeker eens naar www.dstarvlaanderen.be  p de homepage vind je versie 3 van "D-Star Linking" terug, een soort vademecum omtrent D-Star.

Hier vind je nog enkele videobeelden van UP4DAR:

UP4DAR via transceiver:
www.youtube.com/watch?v=0grcjC6BPDg

UP4DAR via internet:
www.youtube.com/watch?v=4GgG5jyJcjw
ON4AIM Aimé, de D-STAR specialist van onze club
Mijn ervaring met PowerPoles                               ON7DQ Luc
Vorig jaar kocht ik op een hambeurs in Duitsland een heel klein zakje … met daarin 24 paar ANDERSON POWERPOLES ...

Zie http://www.andersonpower.com/products/singlepole-connectors.html

In de USA zijn dit de meest gebruikte DC-aansluitingen, en zeker voor iedereen die lid is van ARES (http://www.arrl.org/ares) dit is de nooddienst van de radioamateurs in de USA, vergelijkbaar met onze B-EARS in België. Bij een oefening (of bij een echte ramp) kan het al eens gebeuren dat je voeding of batterij het opgeeft, maar dan kan je met dit systeem heel vlug weer qrv zijn door wat stroom te “lenen” bij iemand anders, die een grotere batterij of een generator heeft.

Hier staat meer uitleg over die stekkers en enkele voorbeelden hoe je ze kan toepassen:

http://www.qsl.net/w2vtm/powerpole.html en http://home.comcast.net/~buck0/app.htm

In een filmpje van YouTube dat Kenny, ON3KVV, reeds doormailde kan je een trucje leren om te onthouden waar rood en zwart komt te zitten: als je de contacten naar boven houdt zit  Rood Rechts (zie http://www.youtube.com/watch?v=o31iuOcQ-jo ).
 
En nu maar hopen dat de andere leden van het B-EARS team dit ook gaan toepassen… dat we geen vuurwerk maken, hi.

Het grote voordeel is dat nergens nog een “mannetje” of “vrouwtje” nodig hebt, alle stekkers passen steeds in elkaar. Er is echter één gevaar aan dit systeem, als je niet goed nadenkt kan je zomaar twee voedingen of batterijen op elkaar aansluiten, maar goed , dit kan je met een zware schottky diode en de nodige zekeringen wel beveiligen.
Om de contactjes aan een draad te bevestigen heb je wel een speciale krimptang nodig, maar gelukkig kon ik zo’n tang lenen. Bij gebrek aan tang kan je de contacten natuurlijk ook solderen. De stekkers kan je tot slot ook nog vastzetten met een klein pinnetje zoals op deze figuur (ja hoor, de figuur staat bewust op zijn kop, om het te laten kloppen met het regeltje Rood Rechts, hi):
Intussen heb ik al bijna alle snoeren van mijn transceivers omgeschakeld naar dit systeem, inclusief enkele noodzakelijke overgangen : kroko naar powerpole, kabelschoen naar powerpole, sigarettenplug naar powerpole …enz. Hoe meer dergelijke stukken je bij hebt , hoe eenvoudiger het is om in allerlei situaties je plan te trekken !
In de toekomst hoop ik nog wat uitbreidingen bij te maken, o.a. een multifunctionele LED-verlichting op 12V, een verdeeldoos met zekeringen in de zin van de “RigRunner” (zie http://www.westmountainradio.com/product_info.php?products_id=rr_4008hv_p24, al lijkt 135$ mij toch wat veel geld voor zo’n bakje …), een zonnepaneel met laadcircuit voor 12V & 24V.  Je ziet dat er mogelijkheden genoeg bestaan voor de actieve knutselaar !
Wat volgt?                                                                           ON4RK Ronny
Na dit eerste probeersel zullen we dit concept in de club doorpraten en kijken waar we nog moeten bijsturen.  Zoals reeds gevraagd een logo ontwerpen, kleur bepalen, enz ...  alle suggesties zijn welkom.

In een volgende nieuwsbrief mag je artikelen verwachten over de magnetic-loop van Guido, de ONFF-activatie van Henri-Paul en José, de 'bak' van Filip, de Raspberry-Pi voordracht inMWV, een verslag van het Congres in Knokke, de trip naar Friedrichshaefen, de B-EARS oefening, bezoek radiomuseum De Panne, homebrew-avond  onder de deskundige leiding van ON3KVV Kenny, ......

Een agenda en toekomstige projecten.  Het zal waarschijnlijk niet in 1 nieuwsbrief kunnen.

Nog het vermelden waard.  Na ON1ARF Kristoff was het nu de beurt van ON7DQ Luc om met een artikel in het CQ-QSO te prijken.  Als club kunnen we daar fier op zijn.

73's van de redactieploeg ( ON7DQ Luc, ON5US Peter, ON3YH Yentel, ON2RL Rob, ON4AIM Aimé, ONL11797 Didier) en mezelf Ronny ON4RK
Copyright © 2013 *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp