Copy
Nieuwsbrief CWtje 23
View this email in your browser
Nieuwsbrief 24                                                                                       06/08/2015
Alexanderson in Grimeton.

Door: ON4ROB

Zweden, Varberg, het kleine Grimeton,1925, 90 jaar geleden: het officieel opstarten van de Alexanderson generator (genoemd naar de uitvinder: Zweeds – Amerikaans ingenieur, Ernst F.W. Alexanderson). Een belangrijke schakel in een wereldwijd netwerk van betrouwbare draadloze communicatie. Sinds 2004 erkend als Unesco Werelderfgoed en dagelijks te bezoeken. Een hartelijke ontvangst in een bezoekerscentrum met alles erop en er aan. Een geleid bezoek kost 10 euro.

 

Bezoekerscentrum
Alexanderson gebouw

Bezoekerscentrum                                             Alexanderson gebouw

Marconi had aangetoond dat de lange golf (eerste geslaagde verbinding in 1901 vanuit Poldhu, Cornwall, G.B., naar New Foundland, U.S.) een succesvolle manier was voor trans-Atlantische draadloze verbindingen. De korte golf was toen nog niet van toepassing (die zou zich pas spectaculair ontwikkelen vanaf 1926). De drang naar onafhankelijkheid van buitenlandse bekabelde telegrafie netwerken, de druk van Zweedse immigranten en het economische betekenis van de U.S. op wereldvlak (belangrijk om de beursgang in New York snel te kunnen opvolgen) waren de aanleiding voor het Zweeds parlement om te beslissen tot het oprichten van een radiostation. De continenten waren reeds verbonden via kabels op de zeebodem. Het was een echte competitie tussen de verschillende belangengroepen. Men probeerde elkaar te overtroeven op het vlak van snelheid in communicatie. Vanuit de U.S. (Marconi / Alexanderson) zette men alles op alles via de oprichting van een wereldwijd draadloos netwerk met als centraal punt Radio Central, Long Island, New York (1921, callsign: WQK - WSS). Er werden wereldwijd 18 Alexanderson generatoren in gebruik genomen. Grimeton werd een vaste waarde voor communicatie vanuit de U.S. naar het noorden aan de andere kant van de Atlantische oceaan. (1924, callsign: SAQ - in gebruik voor dit doel tot 1950).

.

Alexanderson generator                                   Controlebord

Een indrukwekkende machine: 50 ton zwaar, een AC-generator aangedreven door een elektromotor van 2,2 kV AC met een vermogen van 370 kW. Via een versnellingssysteem wordt het toerental opgedreven van 711,3 rpm. tot 2115 rpm. om zo in de generator een stabiele frequentie te bekomen van 17,2 kHz. Waterkoeling via een pompsysteem en een reservoir buiten het gebouw. Een zendvermogen van 200 kW. Voor de zeldzame keren dat men nu nog op uitzending gaat (het laatste W.E. van juni, tijdens de Grimetondays en de kerstgroet op Christmas Eve) wordt een gereduceerd vermogen van 80 kW. gebruikt, uit respect voor " the old lady ".

 

Het antennesysteem: capaciteve top - loaded met 6 grounded vertical wire radiation elements. Samengevat: a multiple tuned antenna. Pittig detail: even de draden ijsvrij maken was mogelijk in 10 minuten tijd met 1500 V. / 250 A.

 

Antennepark

 

De 6 T-vormige masten, met een hoogte van 127 m en een breedte van 46 m. op 380 meter van elkaar, domineren het landschap in Grimeton. Het is een vlakke open ruimte op 20 km van de kustlijn. Het vermogen van de zender komt vrij in 8 horizontaal, naast elkaar gespannen draden van 1,9 km lang. De kilometers lange ontvangstantenne (golfantenne) is er niet meer.

 

Ook de nationale omroep van Zweden heeft op die locatie zijn zendantennes (nieuwe mast in 1966, 250 m hoog, in gebruik voor KG, FM en TV). Een belangrijke bron van inkomsten voor de Alexander - Grimeton Association. Alle centen zijn welkom, want een erkenning als werelderfgoed houdt ook verplichtingen in om de installatie in goede staat te behouden voor de mensheid. Een immens werk, als men o.a. denkt aan de masten (uit niet gegalvaniseerd staal) die moeten beschermd worden tegen roest.

Communicatie met duikboten van de Zweedse marine via hetzelfde antennepark is er nog steeds, weliswaar nu met " moderne " transceivers (callsign: SRC - freq.: 40,4 kHz). Verbindingen met de Baltische Zee werken vrij goed (het zoutgehalte is er lager), tot op een diepte van 20 meter. De Alexanderson generator werd hiervoor gebruikt tot 1996.

Het moet Lars G. Johansson (manager World Heritage Grimeton) een kick geven als hij in de indrukwekkende machine-hall zijn seinsleutel gebruikt, met op de achtergrond het gezoem van de generator en de inductieve koppelingen, het geklik van de relais, de gedachte dat bij iedere dot een HF vermogen van 200 kW. de lucht kan worden ingestuurd. Het moet iedere radioamateur een kick geven als hij erin lukt om de wereldwijde morseboodschap van vrede te aanhoren, de dag voor Kerstmis, op 17,2 kHz.

Het aantal uitzendingen neemt toe. Zo zijn dit jaar de voorbereidingen gestart om ook op antenne te gaan op 24/10/2015, de United Nation Day, als " Varberg for Peace ". Reden genoeg om de enige nog werkende Alexanderson generator te beluisteren. Zo kan het artikel uit CQ - QSO (07/08 - 2015) van ONL11944 een eerste stap zijn om de VLF band (3 kHz - 30 kHz) te verkennen. Grimeton zit met zijn zendfrequentie van 17.2 kHz. netjes in die band. Op internet zijn tientallen ontwerpen van VLF ontvangers, antennes, converters en speciale software te vinden. Zoals gewoonlijk: even Googelen. Nog beter: met de eigen UBA-sectie een workshop opzetten om het beste ontvangst systeem uit te dokteren. Als er een luisterrapport opgestuurd wordt, dan komt men gegarandeerd in het Summary Report op hun website en wordt een mooie QSL kaart teruggestuurd!


Referenties:

Bezoek, rondleiding en documentatie op 13/06/2015

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Varberg_Radio_Station

http://earlyradiohistory.us/1922RCA.htm

http://alexander.n.se/

http://www.vlf.it/parmigiani/saq_eng.htm

73, ON4ROB

Naar jaarlijkse gewoonte nodig ik jullie opnieuw van harte uit op het Internationaal Lighthouse & Lightship Weekend van 2015. Dit gaat door op 15 en 16 augustus.
Onder het motto “Deelnemen is belangrijker dan winnen” (ook al is het ILLW niet echt een contest) doen we dit jaar mee voor ons plezier en drijven we de contestsfeer een beetje de verte in. We trachtten de nieuwere leden wat meer aan de zender te laten komen, al dan niet met assistentie van de wat meer ervaren leden.
Dit jaar doen we opnieuw mee vanaf de basis van de Koninklijke Marine Kadetten te Oostende. We kregen de bunker tot beschikking gesteld net zoals in 2013. Wil je eens binnenspringen? Doe dat gerust! Meer informatie over de exacte locatie volgt later. Wil je komen als operator of logger? Schrijf je dan in op volgend formulier:
http://goo.gl/forms/bPywUg1gtp

 
OPGEPAST: alles is dit jaar gedigitaliseerd, geen gerotzooi meer met mails en dergelijke. We vragen dan ook dat iedereen het formulier invult en zich niet inschrijft via mail. Dit heeft als voordeel dat ook het schema met de planning van de uren digitaal geraadpleegd zal kunnen worden en u altijd beschikt over de meest recente versie.

 
Bij verdere vragen kunnen jullie terecht bij het bestuur.
Hopend op een massale reactie wachten we graag jullie inschrijvingen af!
 
Beste 73′
Yentel – ON3YH
Einde 2014 heeft de sectie OST samengewerkt met de Oostendse sterrekundeclub AEG ("Astro Event Group") voor het project voor het detecteren van meteoren via reflecties van radio-signalen. Dezelfde AEG organiseert vanaf vrijdagavond 21 tot zondag 23 augustus 2015 voor de 14de maal de zg. "starnights". Deze starparty (zoals men dat noemt in de sterrekundekringen) bevat zowel activiteiten overdag als 's nachts: lezingen, zonnewaarnemingen,
workshops en ... natuurlijk ... "observeren". Deze starparty staat niet enkel open voor wie reeds aktief is in deze hobby. Ook het algemene publiek is welkom. Gezien de wetenschap en technische aspecten van beide hobbies zeker een bezoekje waard!

Maar er is meer! Door de banden tussen OST en AEG, en het feit dat er bij de AEG maar liefst drie gelicenceerde radio-amateurs zijn (Marc ON3LAW, Mike ON3MIR en Steven DO8OST), zal OST en ook de sectie IPR op de starnights aanwezig zijn om daar de radio-hobby te promoten. Dit zal gebeuren met -zoals het radio-amateurisme beaamd- praktische demonstraties, zowel HF communicatie, digitale modes als VHF/UHF.  Op die manier kan onze hobby getoond aan zowel het sterrekundig als het algemeen publiek.

Meer info over starnights vind u hier: http://starnights.be/wat-is-starnights
De nieuwe cursus voor het behalen van de basisvergunning start in november.  Steeds op maandagavond. Zijn er onder de leden die geïnteresseerden in onze hobby kennen geef dan deze boodschap door.

Les 1 :  02/11/2015 (maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 • Radioamateurisme
 • Vergunningsvoorwaarden
 • Basiskennis elektriciteit

Les 2 : 09/11/2015 (maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 • Zenders en ontvangers
 • Antennes en voedingslijnen

Les 3 : 16/11/2015 (Maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 • Propagatie van radiogolven
 • EMC

Les 4 : 23/11/2015 (maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 •  Operating practice en procedures

Les 5 : 30/11/2015 (maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 • Operating practice en procedures & Veiligheid

Les 6 : 06/12/2015 (maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 •  Terugblik en vragen over de ganse cursus

Les 7 : 13/12/2015 (maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 • Praktische oefeningen

Les 8  : 21/12/2015 (maandag) van 19.30 – 22.30 uur

 • Praktische oefeningen

Praktische proef  16/01/2016 (zaterdag) van 13.30 – 17.00 uur

Meer info of aanmelden om deel te nemen aan de opleiding kan door een mail te versturen naar volgend email adres bestuur@uba-ost.be

Van onze reporter ter plaatse - ON3VRT Jos
Eind dit jaar sluit definitief de middengolfzender in Marnach Luxemburg.....(de zoveelste in de rij)
De legendarische zender op 1440 khz, Radio Luxemburg, ook in het Nederlands.
Nu nog alleen verhuurde zendtijd aan CRI, China Radio Int.

Ik passeerde er nog even, zie link voor het volledig verslag en een uitgebreidde fotoreportage:

http://muziekmuseum.skynetblogs.be/archive/2015/07/28/reporter-jos-vanuit-manach-met-de-1440-am-op-zak-8477065.html
 
Van Gaston Bertels ON4WF, International Chairman van ARISS, kreeg ik volgende mededeling.  Deze tekst is in het Engels opgesteld maar ik denk niet dat dit voor de meesten onder ons een probleem is.  Maar in de tijd die me nog rest kan ik deze niet meer vertalen. 
Het betreft een International Space Station contact met scoutjongeren in Rantoul, Illinois (VS).  Dit gaat door op zaterdag 8 augustus rond 16.58 UTC (18.58 lokale tijd).  Het is een telebridge contact tussen het Belgisch station OR4ISS en IK1SLD.

In Oostende zal AOS omstreeks 16.59 UTC zijn, dit is 18.59 plaatselijke tijd.
LOS zal ongeveer 17.07 UTC zijn, hetzij 19.07 lokaal.

 
ARISS contact for Scouts Jam in Illinois audible in Europe

An International Space Station contact is planned for Space Jam 9, Rantoul, Illinois, USA. The event is scheduled for Saturday August 8, 2015  at approximately 16.58 UTC (18.58 CEST). This will be a telebridge radio contact between OR4ISS and IK1SLD.

The signals from space will be audible in Europe on 145.800MHz FM.

Greetings to all stations from the participants and volunteers of Space Jam 9 in Rantoul, Illinois. Though primarily a weekend Scouting and STEM education event, we are open to all interested youth.  Boy Scouts and Girl  Scouts from 24 states have come together in an educational and fun format to learn more about the life skills that will prepare them for the increasingly complex technological future.  Training is our theme this year.  While it is well known that Scouting teaches pioneering skills like camping and wilderness survival, the new pioneers and wilderness are in outer space and we are working hard at 44 technology oriented Merit Badges and activities, plus some fun things like the Duct Tape Merit Badge.  Talking to the astronauts on the ISS is an unforgettable part of the experience at Space Jam and that's next on our list.  We will not know for many years whether one of these youths becomes an astronaut themselves but it is certain that they are all part of tomorrow's leaders.
Participants will ask as many of the following questions as time allows:
 
1. How do you train to sleep in space?
2. What type of engine propulsion will we use to go to Mars?
3. Could we drop containers to the Mars surface but leave the engine in orbit?
4. Would a steam powered train whistle work in space?
5. How long did you train for this mission?
6. Could ribbons be stretched to an Earth orbiting station & used as tracks to reach orbit?
7. Could ribbons be stretched to a Mars orbiting station & used as tracks to reach orbit?
8. If a ship left Mars, traveling 17,500 mph, what is the shortest time it could take to reach Earth.
9. Imagine you are the engineer on a shuttle that goes back and forth between Earth orbit and Mars orbit; what year would it be?
10. Are you still training for future missions?
11. What is your favorite food on the space station?
12. How many bits of space junk does NASA track & how can we reduce the problem?
13. Are there earth-bound disabilities that might be irrelevant in space weightlessness?
14. Is there art on the walls of the ISS or do you see examples of the Arts in space?
15. If we found cave art on Mars what do you imagine it would depict?
16. Are there any musical instruments on the ISS?
17. Every discipline can be an art; from the people who sew the stitches on a space suit to a computer programmer, aren't we all artists when we do our best? 18. The theme for SJ 10 will be the Arts; should STEM education be changed to STEAM?
19. What music do you listen to on the ISS?
20. What is your favorite form of art?
21. How is the espresso machine working?
22. What fresh foods do you most look forward to on delivery day?
23. When will we first set foot on Mars?
24. When will we go back to the Moon?  

ARISS is an international educational outreach program partnering the volunteer support and leadership from AMSAT and IARU societies around the world with the ISS space agencies partners: NASA, Russian Space Agency, ESA, CNES, JAXA, and CSA.

ARISS offers an opportunity for students to experience the excitement of Amateur Radio by talking directly with crewmembers on-board the International Space Station. Teachers, parents and communities see, first hand, how Amateur Radio and crewmembers on ISS can energize youngsters' interest in science, technology, and learning.

73,

Gaston Bertels – ON4WF
ARISS-Europe chairman
 
Van ON2TDW Thomas kregen we het bericht dat op 8 en 9 augustus in Ursel het jaarlijkse Wings and Wheels evenement terug plaats vindt.
Daar is er ook altijd een amateurstation van de sectie EKO aanwezig.  Voor de geïnteresseerden een uitgelezen kans om ook met hen even kennis te maken.

Meer info op volgende link: http://www.wingsandwheels.be/

 
De voormalige inwoner van Chimay, ON3MPH Philippe, woont sinds kort op een boogscheut van onze club.  Hij bracht ons dan ook al een bezoek.  Waar hij nu woont kan en mag hij geen antennes plaatsen.  Het gevolg is dat hij een stuk van zijn apparatuur te koop stelt.  Hij stelt geen prijs voorop maar vraagt een eerlijk bod.

E-mail ON3MPH Philippe   michel.filip@telenet.be

Hieronder staan reeds een aantal items.
Ontvanger YEASU VR-5000                              VHF KENWOOD TM-241E
Tuner MFJ-969                                                 Ontvanger YEASU FRG-100
Programmeer software KENWOOD                 Transceiver UHF KENWOOD 8089E
Transceiver DUAL BAND VHF-UHF                   Transceiver HF/VHF/UHF
ICOM IC-2725                                                ICOM IC-706MKIIG
Langedraadantenne 3.3 tot 30 MHz
Dremel met voet en benodigdheden               CDE Moter HY-GAIN
Voeding DAIWA 1-15V 40A                              Verschillende SWR-meters en Micro
                                                                       voor ICOM 706MKII
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Redactie
Redactie
Bestuur
Bestuur
Copyright © 2015 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp