Copy
Nieuwsbrief 33                                                                                  25/08/2016

de redacteurs ON3YH Yentel, ON5US Peter en ON4RK Ronny

"Star Night" bij de Sterrenwacht in Zillebeke.

 

Verleden jaar was er voor de eerste maal een samenwerking tussen de sterrenkundigen en de radioamateurs tijdens het "Star Night" event in Zillebeke. 
ON3LAW Marc en ON1ARF Kristoff van onze sectie waren de aanstokers.  Er is contact genomen met de sectie IPR om er ook een radioamateur station op te richten.   De mensen die er op bezoek geweest zijn waren allen lovend over dit initiatief. Je kan het artikel van ON1ARF in CQ-QSO 03-04 2016 (vanaf pagina 32) er  op na lezen. Of klik hier.
De sterrenwacht is ook gelegen in een uniek mooi natuurpark.  Een rustgevend wandeling, een blik door de sterrenkijker op onze zon (waar zijn die zonnevlekken nu?), een babbel met de aanwezige radioamateurs en sterrenkundigen, het kan allemaal. Dus wie nog geen plannen had voor dit weekend.....

Bedankt ook aan ON6FF Johny - CM IPR, voor alle info. Het radioamateur station is dus enkel op zaterdag actief zijn.
 

Sterrenwacht "Astrolab Iris"

Verbrandemolenstraat 5
8902 Zillebeke (Ieper)

50°49'5" N - 2°54'50" E

 

We zijn er zaterdagmorgen om 9u00 , radio-contacten vanaf 10u30

Inpraatstation : ON4IPR/p   op  145,450 Mhz FM

We zijn eveneens QRV op de HF-banden

 

Nieuwe roepnamen in de club
Zoals jullie wellicht wisten zijn er een aantal mensen van de laatste basiscursus naar het BIPT getrokken. Onderstaande ONL's kregen er hun roepnaam na het succesvol afleggen van het examen.
Het zal weer wat wennen worden om deze allemaal te memoriseren.
ON3SA Christophe
ON3DKD Kris
ON3HZ Lieven
ON3ZS Sonja
ON3VR Rik
ON3CRK Ronald
Digimode Interface : quick & dirty style !
door Luc, ON7DQ
Hieronder vind je twee digimode interfaces die ik recent maakte. Telkens moest het een beetje rap gaan ... geen tijd om een printplaat te ontwerpen of weken te wachten op een bestelling uit het land van de rijzende zon …

Geval 1 : ON3LAW

In het eerste geval vroeg een van onze nieuwe amateurs  (Marc, ON3LAW) hoe hij zo snel mogelijk QRV kon geraken in PSK en andere digitale modes. Dit liefst zonder grote investeringen (commerciële interfaces kosten al gauw 100€  à 150 €).  

Om zo snel mogelijk van zijn gezaag af te zijn (grapje hoor Marc) , zocht ik naar een “quick & dirty” oplossing. Nu ja, dirty is het niet geworden, alles zit netjes in een bakje, maar het is wel een schakeling die je in 1 avond kan maken. En het is nog spotgoedkoop ook. Ideaal om eens kennis te maken met PSK en te beslissen of het iets voor jou is. 

Voor de eenvoud werd ook afgezien van een PTT sturing vanuit de PC. Bijna geen enkele PC heeft nog een seriële poort, en dan moet je gaan prutsen met een USB-naar-serieel-adapter. De meeste moderne transceivers beschikken immers toch over een VOX-schakeling.  Lees verder waarom ik op deze beslissing moest terugkomen …  Wat je ook moet weten zijn de gebruikte toestellen. In het geval van Marc was dit een oude IBM laptop, met gescheiden aansluitingen voor AUDIO IN en UIT.  De transceiver was een Yaesu FT-450D, en die beschikt over een standaard 6-pins Dataconnector. Als software heb ik Marc FLDIGI aanbevolen, andere programma’s zullen hiermee allicht ook werken.

Dan was het een kwestie van de nodige onderdelen verzamelen en ... solderen maar. Een definitief schema had ik niet, maar ik baseerde mij losjes op een schema van deze website :   https://sites.google.com/site/kh6tyinterface/
Het komt er dus op neer dat je de PC en de transceiver galvanisch gescheiden houdt (transfo’s), en tegelijk de audio-niveaus wat aanpast met spanningsdelers. Een “uiteindelijk” schema is er niet .. de bedoeling is dat je zelf wat aan het experimenteren slaat .. ieder geval is anders.

Eerst wilde ik de PTT schakeling in dit schema achterwege laten, maar de VOX van de FT-450D reageert blijkbaar niet op de data-ingang, enkel op de micro aansluiting vooraan. Dikke pech ! Dan maar de VOX-PTT gemaakt zoals in bovenstaand schema, deze baseert zich op het uitgezonden audiosignaal. Maar zelfs op maximum volume bleek het audio uit die IBM laptop niet voldoende te zijn om via een 1:1 transfo de diodes D1-D2 in geleiding te krijgen. Bovendien zijn er ook modes waarin de audio niet constant aanwezig is, zoals wanneer je audio-CW zou willen doen met deze schakeling (maar goed, wie wil er nu CW doen met de computer .. foei hoor !).

Als ultieme oplossing heb ik dan maar een derde transfo gezocht, met een 2:1 verhouding, en de VOX-PTT gebaseerd op een aparte 1000 Hz toon op het rechterkanaal van de laptop uitgang. Bij uitzending is deze toon constant aanwezig, wat dus steeds betrouwbaar werkt.  (De instelling voor die toon is in FLDIGI te vinden onder Configure > Rig Control. Voor andere software moet je onderzoeken of deze optie ook voorzien is).

En nu aan het werk !

De transfootjes die in al deze interfaces gebruikt worden, vind je o.a. op een oude computer modem (plugin card) , zoals deze (zie aanduiding “Transformer”):
Het snoer voor de transceiver is van een oud PC-toetsenbord afgeknipt (PS/2 model).  Die snoeren bevatten niet steeds de juiste draden, maar ik vond er een dat wel geschikt was. Vooraf even doormeten dus.
Voor de FT-450D (en vele andere transceivers) heb je de pinnen 1 – 2 – 3 en 5 nodig.

Voor de audioverbinding naar de PC knip je gewoon een 3,5 mm stereo audiokabeltje in twee. 

Andere onderdelen heb je hopelijk we ergens in je “junk-box” liggen, je hebt enkel wat weerstanden en condensatoren, een transistor en een paar dioden nodig.

Als behuizing gebruikte ik een afgedankte ADSL modem (waar je trouwens ook zo’n trafo in kan vinden, al zijn dit meestal SMD modellen en moeilijk te verwijderen zonder ze defect te maken).

Het geheel zag er tenslotte zo uit, alles werd in één avond gemonteerd, in het bijzijn van Marc :
Op de bodem van het bakje zit een stuk afbraakprint (gratis te krijgen in de club), vastgezet met het lijmpistool. In het midden zitten de twee transfo’s (op hun kop, en vastgezet met superlijm). Links zie je het extra trafootje voor de VOX-PTT, als je PC of laptop genoeg audio geeft is dit mogelijks niet nodig. 

Vooraan zitten twee potmeters om het audioniveau te kunnen regelen zonder in de Windows instellingen te moeten duiken … (de linkse potmeter vervangt de vaste R3/R4 spanningsdeler uit het schema). 

Achteraan links zie je de twee audioverbindingen naar de PC (line-in en line-out), rechts de (toetsenbord)kabel naar de transceiver. Alle snoeren werden vastgemaakt met kabelbindertjes. 

Als het doosje dicht is zie je enkel nog dit :

Proper hee?
Geval twee : de Elecraft KX-3

Voor mijn SOTA activaties zocht ik naar een mogelijkheid om zo “licht” mogelijk aan digimodes te kunnen doen. Je kan op de KX-3 weliswaar PSK en RTTY doen via de morse paddle, maar heel handig is het niet en op de display kan je maar 8 gedecodeerde tekens tegelijk zien … 

De ontwerpers van Elecraft hadden nochtans een groot LCD display ter beschikking , maar vermoedelijk is het aantal karakters opzettelijk klein gehouden opdat je dan hun PX3 zou moeten kopen (en die kost maar even 679€ !!!) .  Dat moest dus wel wat goedkoper kunnen ! *

In de Mediamarkt had ik al eerder een goedkoop 7” tabletje gekocht (99€), waarvan beweerd werd dat de hoofdtelefoon aansluiting ook micro-ingang was. Het is van het merk Linx, maar werd in Mediamarkt verkocht onder de naam Lamina, en is er momenteel niet meer te koop. Als test gebruikte ik een oortje-mét-microfoon en inderdaad .. die ingang werkte.

Maar toen ik daar via een splitter een IN- en UIT-gang van wilde maken, werkte het niet meer ?? Na wat zoeken bleek dat je de ingangsklem met een weerstand moet belasten om het effect van een electret microfoontje na te bootsen, anders ziet de tablet niet dat er een externe bron aangesloten is. Deze truc werkt ook op mijn smartphone en dus allicht ook op andere tablets en smartphones.

Voor de aansluiting gebruikte ik uiteindelijk geen splitter, want die bleek verkeerd aangesloten te zijn. De connector op zo’n tablet is een 3,5 mm, 4-pins connector , ook wel TRRS genoemd.
Je moet per toestel uitzoeken (Google is your friend …) waar alles zit. In mijn geval waren de TIP en de eerste RING de audio uitgang (L en R), de tweede RING is GROUND en de microfoon ingang zit op de SLEEVE. Voor Apple (iPad, iPhone) is dit laatste omgekeerd : SLEEVE is GROUND en MIC zit op de tweede RING. Maar garantie kan ik niet geven … zelf uitzoeken is de boodschap !  

De KX-3 beschikt wél over een goede VOX schakeling die ook werkt voor data input (gezien we via de microfoon insturen, de KX3 heeft geen DATA-connector). Daardoor kon ik de interface heel simpel houden, enkel twee transfo’s en wat weerstanden als spanningsdeler en wat condensatoren om de DC tegen te houden. De foto spreekt voor zich.
Ik heb de interface laten uitkomen op een 5-pins connector (rechts op de foto) volgens de “BayCom” standaard :
Ik heb immers reeds heel wat snoeren voor allerlei transceivers, en zo kan ik deze interface ook met die andere toestellen gebruiken. 

Het bakje waar alles in zit was ooit een mini-telefoonmodem voor een laptop, en meet amper 7,5 x 3 x 2 cm.  De snoeren voor de audio en de KX-3 heb ik allemaal op ebay besteld, en de nodige stukken daarvan afgeknipt. Hieronder beide afgewerkte delen: links het bakje met snoer voor tablet (4 pins), rechts het snoer van DIN-5 naar KX-3 MIC en Phones (een 4 pins en een 3 pins).
Gezien deze tablet een “echte” Windows 8.1 draait, kan je er ook alle amateursoftware op draaien, inclusief FLDIGI, JT65-HF, enz … 

Het scherm is wat klein, maar mits wat goed mikken lukt het toch om een QSO te maken, maar als je veel wil typen is een extern keyboard wel aan te bevelen. Hier de test setup die ik thuis gebruikte : (links achter de tablet ligt de interface zonder behuizing los op tafel).
Voor een smartphone kan je dit dus ook toepassen, en bvb. de app PSK Droid aanschaffen (heb ik zelf nog niet getest).

Veel knutsel & PSK plezier !        

Luc – ON7DQ 

* Intussen werkte ik ook aan een zelfstandige “KX3-textreader” met een Arduino en een TFT display waarop tot 460 tekens kunnen, dit werkt reeds maar is nog “in ontwikkeling” en zal dus voor een volgend artikel zijn.
Copyright © 2016 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp