Copy
Nieuwsbrief 49                                                                                  22/03/2018

de redacteurs ON5US Peter en ON4RK Ronny

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Cursus 'Reanimatie en defibrillatie' in sectie OST

Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets ernstig overkomt.
Weet je dan hoe je moet reageren?

Om correct te kunnen handelen bij levensbedreigende situaties en het uitvoeren van reanimatie organiseert de Radio Amateur Club Oostende een cursus.

Tijdens deze uiteenzetting komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Herkennen van een levensbedreigende situatie

  • Hoe de hulpdiensten verwittigen en nuttige apps voor de smartphone

  • Reanimatie en gebruik van een Automatisch Externe Defibrillator (AED)

  • Hoe omgaan met verstikking?

  • Behandeling van electrocutie


Er is mogelijk tot het oefenen van basisreanimatie en het gebruik van AED toestellen.

Alle info:

  • Datum: vrijdag 27 april van 20u tot 21u30u

  • Plaats: Lokaal ON4OS Sportparklaan 6, 8400 Oostende

  • Prijs: gratis

  • Lesgever: Kris Ramault, ON3DEF www.firstaidsolutions.be

Kris Ramault is lid van onze sectie en op initiatief van onze club komt hij graag de techniek van reanimatie en defibrillatie toelichten. Kris werkt als verpleegkundige op de spoedgevallen en MUG van een Oostends ziekenhuis. Sinds enige jaren geeft hij les bedrijfs eerste hulp in bijberoep.

CW QSO-party op 145.400 Mhz

Wie het seinen met de morsesleutel wat wil bijschaven maar ook wie de techniek aanleert en al een kleine basis heeft is van harte welkom om deel te nemen aan de CW QSO Party op de 2m-band.
De CW QSO Party die onder leiding van Aimé, ON4AIM staat, gaat door op de Oostendse clubfrequentie 145,400 Mhz en start iedere dinsdagavond omstreeks 19u20.
Aimé heeft op WhatsApp een groep aangemaakt ('Cw qso-party 145.400') voor iedereen die wil deelnemen en op de hoogte wil gehouden worden. Even voor aanvang stuurt Aimé naar iedereen in de groep nog een reminder.
Net als tijdens de Oostendse vriendenronde wordt de morse-training op de 70 cm-repeater (439.300 Mhz) uitgezonden, zodat verre stations ook de mogelijkheid hebben om mee te oefenen. Tevens is het ook mogelijk om mee te volgen via Echolink van deze repeater.
Geïnteresseerden kunnen HIER een formulier sturen naar Aimé om toegevoegd te worden tot de WhatsApp-groep (zie ook foto's hieronder).
Heb je geen WhatsApp, geen probleem. Sinds deze week werd er ook een mailinglist in gebruik genomen voor de CW-liefhebbers. Stuur een mail naar morse@uba-ost.be om toegevoegd te worden tot de lijst.

'Newline' - HackerSpace Gent
13, 14 en 15 april 2018

Het weekend van 13 tem 15 april organiseert HackerSpace Gent reeds voor de 3de keer "newline": een conferentie met een mix van talks en workshops. Naast de de typische hackerspace onderwerpen (retrogaming,
biohacking, computer-security, foodhacking, kunst, solderen, (het bijna obligate) lockpicking, ... ) komen er ook een aantal onderwerpen aan bod die eveneens interessant kunnen zijn de radio-amateur gemeenschap:
- zaterdag een talk over het opzetten van ioT devices, een talk over Wireless Belgium en een workshop solderen voor beginners en gevorderden.
- De zondag is er een talk over "gnuradio en de HackRF" en ... één over het radio-amateurisme ... gegeven door ondertekende :-)
  
Het is de bedoeling om de radio-amateurhobby voor te stellen aan een technisch-gericht publiek en te tonen hoe dat radio-technologie eigenlijk overlapt met andere gebieden van de wetenschap en techniek.
 
Meer informatie en de complete agenda vindt men hier:
https://hackerspace.gent/landing/newline.php
 
 
Info over het item dat Kristoff ON1ARF er zal brengen:
 
TALK 14:45 - 15:45 : AMATEUR RADIO:
If you have ever played around with the RTL SDR-dongle to visibly look at radio-signals, listened to shortwave broadcasting station or have a HackRF to play around with radio-protocols, you have probably come across the term 'amateur radio' AKA 'ham radio'. The goal of this talk is to explain what exactly is amateur radio hobby, the amateur-radio culture and how having an amateur radio license can help you with your other hobbies, explore radio in all its facets and simply learn more about technology and science in general.
 
Ook interessant voor de radioamateurs is:
TALK 16:00 - 16:45 : SOFTWARE DEFINED RADIO WITH HACKRF ONE FOR BEGINNERS
A short introduction into software defined radio using the HackRF One from Great Scott Gadgets with Gnu Radio. Will talk a bit about the basic concepts and then hack the garage door!
 
Beide onderwerpen komen aan bod op zondag 15/04.  
 


Kristoff, ON1ARF

UBA sectie OST bezoekt Eco-Fab-Lab te Brugge

Vorige week brachten Ronny (ON4RK), Martin (ON4CBK), Ronny (ON4RK) en Marnix (ON7MG) een bezoek aan Eco-Fab-Lab in Brugge dat in 2014 werd opgericht.
 

Toen ontstond het idee om een gezamenlijke werkplaats op te richten waar leden van deze vereniging samen aan technische projecten konden werken. De leden van Eco-fab-lab begonnen oude computers te herstellen en projecten te ontwerpen met componenten en elementen uit oude of ‘versleten’ toestellen en werktuigen. Daarna kwam alles in een stroomversnelling terecht.

Sinds enkele weken is er in Brugge eveneens een Hackerspace. Dit is een uitbreiding van het bestaande Eco-fab-lab.

Hackerspace en Eco-fab-lab zijn - teruggaande op de originele betekenis van hacker als "knutselaar"- ruimtes waar een vereniging gemeenschappelijk ontwikkelingen kan verrichten op het gebied van elektronica, houtbewerking, metaalbewerking, software ontwikkeling, computernetwerken, enz... 

Soms zelfs biologie of chemie. Het is niet alleen een interessante ontmoetingsplaats voor technici, maar ook een plaats waar alle leden toestellen van de vereniging kunnen gebruiken voor hun eigen projecten en ontwerpen.

Eco-fab-lab Brugge heeft - naast een klein elektronicalabo -  een aantal lasercutters, een 3D printer (en meerdere andere in opbouw), een CNC miller en een houtbewerkingswerkplaats.

Hackerspace richt zich voornamelijk op de "IT" onderwerpen, terwijl Eco-fab-lab meer in de richting metaal, houtbewerking en elektronica gaat.

Aangezien er in Oostende nog geen Hackerspace of Eco-fab-lab is, en er in de UBA sectie OST wel een aantal mensen zijn die bezig zijn met zelfbouw, kwam het idee naar boven om met een aantal radioamateurs eens een bezoekje brengen aan het Eco-fab-lab in Brugge.

Het Eco-fab-lab wil iedereen de kans geven om bij te leren, om kennis te delen en vooral om met (hoog)technologische machines te werken.

Het volledige Eco-fab-lab wordt gerund door vrijwilligers. Daarom komen de meeste projecten van deze vrijwilligers en grotendeels van mensen die kennis hebben in bepaalde vakgebieden zoals elektronica, software of grafisch ontwerp.

Atelier 3 in het Entrepot
Binnenweg 4
8000 Brugge
email: info@ecofablab.be

Wil u een workshop bij Eco-fab-lab Brugge volgen of geven? Inschrijven en extra informatie vragen kan via workshops@ecofablab.be

Meer info: www.ecofablab.be

Bustrip naar radiovlooienmarkt in Rosmalen

Op zaterdag 17 maart vond de hambeurs in Rosmalen ('s Hertogenbosch) terug plaats. Sectie OST richtte hiervoor een busreis in waarbij er terug een aangename samenwerking was met verschillende secties waaronder OSB, TRA, WLD, ALT, EKO en waarschijnlijk nog enkele andere secties.
Pluspunt dit jaar was de aankoop vooraf van de ingangstickets, waardoor iedereen snel naar binnen kon om de koffer van de autocar te vullen ;-)
Alhoewel men online quasi continu goeie deals krijgt voor de aankoop van nieuwe radioaparatuur waren er behoorlijk wat OM's, radio- en elektronicaliefhebbers aanwezig. Wie natuurlijk op zoek is naar een zeldzame buizenlamp oid kon er ook een goeie deal maken.
Max (ON5UR) was dit jaar ook terug present met zijn mooie QSL-kaartenstand.
Geniet van de foto's die we hier dankzij Marnik (ON3TNT) mogen publiceren.

Stand van zaken nieuw clublokaal

Hoewel men niet heeft stilgestaan, zie je niet zo veel veranderingen aan onze nieuwe club. De muren werden verder opgemetseld en men zit op schema. To be continued...
Copyright © 2018 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp