Copy
Bekijk deze mail in je webbrowser
Het CW'tje

Club Weetjes


Nieuwsbrief 14


 
05/06/2014 
Radioamateurs bezoeken astronomen
ON5US
Op vrijdag 13 juni brengt sectie OST een bezoek aan de Oostendse astronomieclub AEG (Astro Event Group). Er wordt een voordracht gegeven over het waarnemen van meteoren via radiowaarnemingen (met SDR-dongle). Na de voordracht kan er verder gediscussieerd worden over 'sterren en radiocommunicatie'.
Er zijn inderdaad wel wat raakvlakken tussen deze 2 Oostendse verenigingen. Wist je dat er observatoria zijn die geen telescopen hebben maar antennes om de ruimte te verkennen? Duizenden antennes op verschillende locaties in verschillende landen staan via netwerk met elkaar in verbinding om zo de ontvangen signalen te verwerken en een beeld te vormen van de dingen die er zijn in de ruimte.  Meer info over LOFAR (Low Frequency Array), 's werelds grootste radiotelescoop, vind je hier.
Maar er zijn nog andere gemene delers bij de radioamateur en de astronoom zoals de interesse voor de zonne-activiteit (11-jarige zonnecyclus), ruimtevaart (ISS) en satellieten.
Misschien ontstaat er wel een heuse samenwerking tussen deze 2 verenigingen.
Omwille van deze uitstap is sectie OST deze avond gesloten en is er dus bijgevolg ook geen homebrew. Heb je ook interesse om AEG op 13/6 te bezoeken en de voordracht bij te wonen?
Gelieve te mailen naar Kenny ON3KVV: on3kvv@uba.be zodat we een idee hebben van het aantal personen.
Voor wie in groep (carpool) wil vertrekken spreken we af aan het clublokaal iets na 20u. Om 20u30 vertrekken we naar AEG. Wie individueel wil gaan vindt AEG op volgend adres: Ooststraat 29 in Oostende (2e verdieping in de Albertschool). We worden om 21H00 verwacht.
 
Erfgoeddag:
"Grenzeloos - met punten en strepen"
ON5US
Op 27 april stonden de morsetaal en de seinsleutel in de schijnwerpers. Die dag was het immers erfgoeddag en omdat dit communicatiemiddel teloor dreigt te raken wil men dit als erfgoed laten erkennen. Moderne communcatiemiddelen zoals gsm, internet, satelliet, ... hebben ervoor gezorgd dat morse bijna volledig van het toneel is verdwenen. Bijna, want onder radioamateurs is het nog steeds een dagelijks toegepaste communicatiemode. Afgelopen zondag hebben radioamateurs op een 9-tal plaatsen in Vlaanderen één of meerdere stations geactiveerd en QSO's gemaakt met de seinsleutel. Eén van de deelnemende secties was onze eigen club, sectie OST. We stonden opgesteld op een prachtige locatie, nl. het openluchtmuseum Antlantikwall op Domein Raversijde.
Dit openluchtmuseum maakt deel uit van Atlantikwall, een 2685 km lange verdedigingslinie dat nazi-Duitsland op het bezette grondgebied aanlegde ter voorkoming van een geallieerde invasie.
Men kan er ook het Memoriaal Prins Karel bezoeken, het voormalige Koninklijk Domein van koning Leopold II waar Prins Karel (zoon van koning Albert I) zich vestigde na de 2e wereldoorlog.
Tot zover een kort stukje geschiedenis van deze site. Terug naar het heden. Op 27 april heeft sectie OST dus enkele stations opgezet ter gelegenheid van Erfgoeddag. Twee hf-stations hadden hun shack in een bunker op de duinen. De bedoeling was om de logs direkt online te plaatsen, maar een probleem met een 3G-router bracht roet in het eten. Nu ja, geen probleem, we waren
QRV en de mensen konden ons aan het werk zien, dat was het voornaamste.
Luc, ON7DQ stond buiten opgesteld en had zijn mobiel HF-station mee. Met zijn zelfgemaakte lowcost 'vinger-morse-sleutel' wekte hij veel indruk bij de passanten.
Het mobiele station van Luc zit weggewerkt in een draagtas om zo /QRP, /Pedestrian en /Mobile (3 in 1 zeg, hi) QRV te zijn. Luc voedt zijn FT-857 met een zelfgemaakte battery-pack uit gerecupereerde laptopbatterijen. Daarnaast gebruikt Luc ook een glasvezelmast om QRV te kunnen zijn op 10 meter.
In één van de bunkers waar de shack gevestigd was waren volgende operatoren actief met de call OS17M: ON4AIM (Aimé), ON6VOX (Dries), ON6MN (Martin), ON6BZZ (Yvonne), ON4CBI.(Christiane) & ON4CBM (August) en ON4CJP (Jean-Pierre).
In een andere bunker was er een homebrew voor jongeren, onder leiding van Jean-Pierre, ON4CJP. De jongeren konden er hun eigen morsesleutel in elkaar knutselen, en die kregen ze dan ook mee naar huis. Het was een mega-succes. Tientallen sleutels zijn de deur uit gegaan en de kinderen waren trots en enthousiast. Ze kregen een blaadje met de morsecode mee naar huis, om daar verder te oefenen voor CW.
Rob, ON2RL gaf ondertussen aan de volwassenen een deskundige uitleg over de geschiedenis van morse. Met een vonkenzender en een portabeltje demonstreerde hij hoe het signaal van de 'Titanic' moet geklonken hebben, de laatste uren voordat het schip zonk.
Nog tot 14 mei 2014 kan je het 'Morse Code Heritage Award' bekomen door als ON-station minstens 7 stations met de call OS1xM te werken (calls gaan van OS10M tot OS19M).
Meer info over het logboek en het bekomen/aanvragen van dit award vind je hier.
Gratis antennemast!
Roland Bonte, ON5BO doet zijn antennemast van 18 meter hoog van de hand.
Prijs: 0,0 euro. Enige voorwaarde is dat de nieuwe eigenaar voor eigen rekening zorgt voor de afbraakkosten. Roland woont in de Anjelierenlaan 15 te Oostende.
Verkiezingen UBA
Op vrijdag 18 april 2014 gingen de jaarlijkse verkiezingen voor CM, DM en bestuurders van de UBA door in sectie OST. De opkomst was behoorlijk groot.
Dennis stelde zich als enige kandidaat voor CM van sectie OST en werd door de meerderheid opnieuw verkozen tot CM van onze sectie.
Proficiat Dennis!
Voordrachten, homebrew en morse-cursussen in OST
ON5US
Sectie OST draaide de laatste maanden behoorlijk goed. De winter (als we al van een winter kunnen spreken) loopt op zijn einde en zorgde er toch voor dat er behoorlijk wat activiteiten waren de afgelopen maanden. Naast de vaste vergaderingen op vrijdagavond en zondagvoormiddag is er bijna wekelijks de homebrew-avond op vrijdag onder leiding van Kenny ON3KVV en Kristoff ON1ARF, waarbij de Raspberry Pi en de Arduino constanten waren. Aanvankelijk leerden de cursisten om de Raspberry Pi te initialiseren. In de weken erop kwamen oa SDR dmv een Raspberry Pi en een dvab stick en het aansturen van een serieel en parallel LCD-display aan bod.
Momenteel en komende weken zijn de homebrewers bezig met programmeren in C (op het Arduino-bordje) waar ze zaken leren als I²C, UART, SPI, draadloze verbindingen via 2,4Ghz en 433Mhz ISM.
Ook wordt er initiatie gegeven in het SMD-solderen.Kortom, de homebrew draait op volle toeren. Afspraak, iedere vrijdagavond in sectie OST!
Een andere vaste rendez-vous in OST is de morseles. Iedere woensdag- en vrijdagavond is er morseles voor beginners onder leiding van Martin ON6MN, en iedere donderdagavond is er morseles voor gevorderden dat door Aimé, ON4AIM in goeie banen wordt geleid.

In de nabije toekomst mogen we nog volgende voordrachten verwachten in OST:
 
- een voordracht over hoe de software van de autotuner van de magnetische loop in elkaar zit
- een voordracht op vraag van de nieuwe leden hoe ze een qsl-kaart moeten invullen, wat een award is, wat een contest is, enz... 
APRS-berichten verzenden zonder software
 
ON8SD
APRS, door de meesten gekend als voertuig-tracker waarbij je op een kaart netjes kunt zien waar je collega-radioamateurs uithangen met de auto. Maar APRS is veel meer dan dat, beter nog: APRS is eigenlijk nooit bedoeld als tracker, wel als een systeem om te COMMUNICEREN. APRS kan gebruikt worden om door te geven waar de velddag doorgaat en op welke lokale frequentie je die kunt aanroepen (TNX ON1ARF voor de tip), je kunt het gebruiken om te zien welke repeaters er in de buurt zijn, je kunt uitvissen welke OM er op welke frequentie in de buurt zit, je kunt er waarschuwingsberichten mee verzenden naar lokale HAM’s als het bijvoorbeeld begint te bliksemen, je kunt er propagatie mee zichtbaar maken en je kunt het uiteraard ook gewoon gebruiken om berichtjes naar elkaar te zenden.

Wat je er ook mee wilt aanvangen, je zal er sowieso de juiste apparatuur of software voor nodig hebben… behalve natuurlijk als je verder leest ;-).

 • Ofwel koop je een standalone APRS-decoder of is die ingebouwd in je transceiver.
 • Ofwel gebruik je een app op je smartphone. APRSdroid is goed en gratis maar je smartphone moet je natuurlijk wel kopen als je die nog niet hebt.
 • Ofwel gebruik je software op je PC, gratis heb je bv YAAC wat draait onder zowel Linux als Windows.

De standalone APRS-decoder is uiteraard aangesloten op je transceiver, de app en de software kunnen zowel op je zender aangesloten worden als rechtstreeks via het internet op de APRS-IS backbone en dan heb je zelfs geen TRX nodig.

Nu bestaat er een mogelijkheid om zonder software te installeren, hardware te kopen of een zender aan te schaffen toch berichten te verzenden en te ontvangen via het APRS-netwerk. En daar gaat dit artikel over! Lees verder en je krijgt eerst even kort een uitleg over APRS en daarna de stap-voor-stap oplossing om voor het eerst kennis te maken met dit wonderlijk netwerk!

Wat is APRS?

Ik hou het simpel, wil je meer info dan bevat Google een SCHAT aan websites over dit onderwerp! Kort gezegd is APRS een methode om heel simpel zeer korte berichten te verspreiden vanuit één radio naar één of meerdere radio’s. Het principe is zo dat de zender het berichtje verstuurt en dat iedereen die dat hoort het bericht kopieert en nog eens doorstuurt. Een beetje als een olievlek dus die zich snel uitbreidt langs alle kanten.

Over welke berichten hebben we het? Meestal over locatieberichten: een radioamateur zal in dat geval automatisch zijn positie doorgeven, iedereen die het bericht hoort weet zo waar die persoon zich bevindt. Een tweede mogelijkheid is een soort van SMS-systeem tussen radioamateurs. Eentje die ook blijft werken wanneer een paar masten uitvallen door stroompanne of een aardbeving bijvoorbeeld, heel interessant bij noodsituaties dus! Een derde vaak gebruikte methode is het versturen van weersinformatie van weeramateurs die toevallig ook zendamateur zijn.

Op sommige plaatsen zijn er zogenaamde “igates” die meeluisteren en de berichtjes doorsturen naar het internet. Heel handig, want eenmaal op het internet kan de informatie alle richtingen uit. Zo kan je die zogenaamde SMS-berichten ook zenden naar een collega-radioamateur aan de andere kant van de wereld en afhankelijk van zijn positie weet het APRS-systeem automatisch waar de tekst weer uit het internet moet gehaald worden om het via een zender op antenne te plaatsen om zo je collega te bereiken. Nog interessant is dat er websites zijn die al de locatieberichten van over de hele wereld verzamelen en ze op een kaart plaatsen. Fijn om repeaters te zien, te volgen waar de collega-amateurs zich bevinden en te lachen met die ene collega die weer maar eens verkeerd is gereden ;-) .

Een voorbeeldje van zo’n site die alle gegevens van APRS-IS (de internetbackbone dus) verzamelt en netjes op een kaart plaatst is APRS.fi. Een zeer complete, gemakkelijk te bedienen en (volgens mij althans) veel gebruikte website voor deze toepassing.

Stap-voor-stap APRS-berichten verzenden zonder software

Goed, we gaan er van uit dat je géén speciale hardware hebt of wilt gebruiken om APRS-berichten te verzenden en dat je geen smartphone met internet hebt om daar één of andere app op te installeren die rechtstreeks kan inloggen op de APRS-IS backbone. We gaan dus berichtjes verzenden en ontvangen puur vanop een website, zonder iets te installeren, zonder iets aan te kopen, zonder iets aan te sluiten.

STAP 1: PASSCODE AANVRAGEN

De backbone van APRS op het internet (APRS-IS dus) is beveiligd zodat enkel radioamateurs met een correcte licentie er gebruik van kunnen maken. Ofwel raakt je berichtje op het netwerk via een zender en heb je sowieso een vergunning, ofwel log je rechtstreeks in op de APRS-IS-server en dan moeten ze zeker zijn dat je een echte radioamateur bent. Daarom maakt men gebruik van een passcode. Deze kan je volledig gratis aanvragen en kan je achteraf gebruiken bij elke toepassing waarmee je op de server wilt inloggen (bv als je straks YAAC of APRSdroid zou willen gebruiken).

Ga naar: http://aprsdroid.org/passcode/

Vul daar al je gegevens in en volg de instructies. Mogelijks moet je nog een copy doormailen van je vergunning zodat ze zeker zijn dat je echt een licentie hebt.

 

STAP 2: VERZENDEN VAN MSG VIA WEBSITE

Ga naar: http://viking.home.sk/om1amj/aprssend/

Kies voor: “SEND APRS MESSAGE”
Vul in:
 • RECIPIENT is de callsign die je wilt bereiken. Opgelet, het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat ik in mijn auto niet bereikbaar ben via “ON8SD” maar wel via “ON8SD-5“. Deze zogenaamde SSID zorgt er voor dat ik met meerdere toestellen ineens online kan zijn, je moet dus op voorhand bepalen naar welk toestel je het wilt zenden. Een trucje hiervoor is dat je eerst even kijkt op http://www.aprs.fi om te weten met welk toestel je contactpersoon online is.
 • MESSAGE TEXT bevat de uiteindelijke inhoud van je bericht. Deze mag niet langer zijn dan 64 tekens wat best wel kort is.
 • CALL is jouw eigen callsign, eventueel aangevuld met jouw SSID maar die laatste mag je gerust leeg laten.
 • En dan de PASSCODE die je aangemaakt hebt in de eerste stap.

Druk je nu op “SEND”, dan gaat je berichtje op antenne en komt die met een beetje geluk bij je contactpersoon op zijn radiotoestel.

Opgelet, bij échte APRS (bv via APRSdroid, YAAC of je transceiver met ingebouwde APRS) zal je toestel een paar keer blijven proberen tot de “ontvanger” een automatisch berichtje “ACK” terugstuurt wat wil zeggen dat het toestel jouw bericht gezien heeft, vergelijk het met een ontvangstbevestiging van een SMS. Aangezien de website geen ontvangst van berichten toestaat, kan die dat uiteraard niet zien en zal een bericht slechts één keer doorgezonden worden. Het is dus nooit 100% zeker dat men het bericht zal ontvangen hebben! Hou hier rekening mee.

STAP 3: ONTVANGEN VAN MSG VIA WEBSITE

Het ontvangen van een bericht is gemakkelijker dan het verzenden. Aangezien communicatie van radioamateurs vrij te beluisteren is, staan alle berichten ook gewoon los op het internet eenmaal ze de APRS-IS binnen zijn gekomen. Zoals steeds geldt dus dat je altijd 2 keer moet nadenken voor je iets op antenne zet.

In stap 2 heb ik al verwezen naar APRS.fi, de site die bijhoudt waar iedereen zich bevindt. Op diezelfde site worden ook alle berichten bewaard. Je kunt ze tevoorschijn toveren door in de volgende link mijn callsign (ON8SD) te vervangen door je eigen callsign. Laat het sterretje gewoon staan, dan krijg je alle berichten die verzonden werden naar al je SSID’s.

http://aprs.fi/?c=message&call=ON8SD*&limit=50

Nadeel aan deze site is uiteraard dat er geen automatische melding binnenkomt van een berichtje, je moet dus zelf je pagina refreshen (gewoon even op F5 drukken).

EXTRA: TOEPASSINGEN VAN MSG VIA APRS

Zo, je kunt aan de slag! Waarvoor kan je deze functie bijvoorbeeld gebruiken?

 • Stuur een lokale OM een berichtje met de frequentie waarop je wilt afspreken.
 • Stuur een OM aan de andere kant van de wereld een berichtje met de echolinknode waarop hij je kan bereiken.
 • Plotse storing tijdens een DX-verbinding op HF? Stuur een bericht naar de OM, waar die zich ook bevindt, en spreek zo een nieuwe frequentie af.
 • Schakel van op afstand een standalone zender/ontvanger in en uit door middel van een berichtje op je computer.
 • Een mooie DX-verbinding aan het maken? Message je bevriende OM uit zijn luie zetel zodat hij er ook mee aan de slag kan!
 • Enzoverder, the sky is the limit :-).

Wel, niet helemaal, er zijn nog andere limits: mensen die in hun wagen een TinyTrak hebben zitten om hun locatie door te sturen, die kunnen geen berichtjes ontvangen… Zij hebben er voor gekozen om een toestel te monteren die enkel kan verzenden en niet kan ontvangen. Maar nu ze deze tekst hebben gelezen, is het misschien wel het moment voor hen om dat toestel in te ruilen voor een volwaardige APRS-oplossing? ;-)

Have fun!

73

ON8SD (Didier)

Promotie op alle Ham-artikelen bij Wimo
 
ON5US
Vorige week kreeg ik een nieuwsbrief van Wimo waarin ze vermeldden dat ze dit jaar (na een jaar afwezigheid) terug op Ham Radio in Friedrichshafen staan, weliswaar met een ander concept.
In tegenstelling tot vorige jaren zullen ze een zeer beperkte stand hebben in Friedrichshafen. Wie dus van plan is om bij hen te kopen op de beurs plaatst best zijn bestelling online. Wimo zal uw bestelling dan zeker meehebben op de Hambeurs.
Wie niet naar de beurs komt kan eveneens genieten van de promoties dat Wimo aanbiedt ter gelegenheid van de Hambeurs. Ze sturen uw pakje(s) gratis op tot een max. gewicht van 25 kg en max. lengte van 200 cm.
De promoties zijn als volgt:
-  15% op alle Diamond artikelen
- 10% op alle andere Ham-artikelen met uitzondering van de merken Ultrabeam, OM-Power, Kenwood, Icom, Hytera, SSB-Elektronik, Rigexpert, Kent en Flexayagi waarvoor er andere kortingen gelden.

Alle promoties gelden van 14 juni tot 1 juli.
Zie ook hun site: www.wimo.com
Copyright © 2014 UBA-OST, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp