Copy
Nieuwsbrief 69                                                                           26/04/2019

de redacteurs ON5US Peter en ON4RK Ronny

In deze uitgave van 'Het CW'tje':

Een nieuw CWtje na amper 2 dagen ....

Nee, dit is geen spam. Na amper 2 dagen krijg je al een nieuw CWtje in de bus. Er moet dan ook veel info te rapen vallen binnen onze hobby!!
ON6CQ Ronny, de redacteur van eCQ-QSO, is altijd op zoek naar interessante weetjes om het elektronisch magazine van de UBA te vullen. Echter veel van deze info kan al voorbij zijn op de dag dat de eCQ-QSO on-line komt. Daarom speelt Ronny ons deze info door. We zijn natuurlijk blij met deze 'service'.

Ronny, onze dank.

Het redactieteam van het CWtje.
 
Op 18 april vieren alle radioamateurs de oprichting van de International Amateur Radio Union.
BRUZZ , een lokale zender in Brussel, heeft een direct interview gemaakt met Gaston Bertels ON4WF.

Elk jaar wordt 18 april uitgeroepen tot de dag van de radioamateurs, en dit als een aandenken aan de oprichting van de IARU in 1925 te Parijs.

Het is een uitstekende gelegenheid om aan de wereld onze hobby, de technologie, de wetenschap en ook de diensten aan de gemeenschap voor te stellen.

***
In 1924 moest Hiram Percy Maxim, oprichter van de American Radio Relay League (ARRL), de radioamateurvereniging van de Verenigde Staten van Amerika, zich voor zaken naar Europa begeven. Hij wenste er de vertegenwoordigers van de Europese radioamateurverenigingen te ontmoeten. De Raad van Bestuur van de ARRL had hem de opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken om een internationale radioamateurorganisatie op te richten.
 
De grondleggers van de IARU kwamen samen te Parijs in april 1925. De stichting van de International Amateur Radio Union vond plaats tijdens een heuglijke zitting in de Sorbonne, waarbij 23 landen waren vertegenwoordigd. De Réseau Belge had hiervoor Robert Deloor, Laurent Henrotay en Jacques Heynen afgevaardigd.
 
De IARU nam de jaren daarna een belangrijke uitbreiding en haar prestige is thans zo aanzienlijk, dat haar vertegenwoordigers, als waarnemers en raadgevers deelnemen aan de internationale bijeenkomsten betreffende telecommunicatie, inclusief die van de ITU, ten einde er de belangen van de radioamateurs te verdedigen.
 
Sinds 1950 is de IARU ingedeeld in drie regio's. België maakt deel uit van Regio 1 dat Europa, Afrika en het Midden-Oosten omvat.
 
Meer info op de website van de IARU. Zie hiervoor ook  http://www.iaru.org/world-amateur-radio-day.html en verder.
 
 
Ter gelegenheid van de dag van de radioamateurs ging BRUZZ, een lokale zender in Brussel, op bezoek bij de inmiddels 91-jarige radioamateur Gaston Bertels uit Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij was jarenlang voorzitter van de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.


BRUZZ is sinds 20 april 2016 het mediamerk van de vzw Vlaams-Brusselse Media en manifesteert zich online, op radio en tv en in print als de referentie voor Brussel.
BRUZZ is de opvolger van Agenda Magazine, Brussel Deze Week, brusselnieuws.be, FM Brussel en tvbrussel. BRUZZ telt zo’n 70 personeelsleden en wil snel inspelen op vernieuwend mediagebruik. De centrale redactie en de mediakernen van BRUZZ bevinden zich in het historische Flageygebouw in Elsene, waar vroeger de BRT en de RTBF gehuisvest waren.
 
Hier de bijgevoegde foto's invoegen. Ik heb toestemming van BRUZZ om de beelden te mogen gebruiken.
Gaston is reeds radioamateur sedert 1957. Hij is sedert 2009 International Chairman van ARISS. Hij heeft verder de enorme verdienste gehad een ruime samenwerking tussen de radioamateurs en ESA (European Space Agency) uit te bouwen.

https://www.amsat-on.be/transfert/Bruzz_18_04_19.mp3
 
https://www.bruzz.be/videoreeks/donderdag-18-april-2019/video-wereldamateurradiodag-vieren-met-zendamateur-gaston
 

ARDF nieuws

Op 27 april 2019 organiseert Donald ON7QR, aan zijn geliefde molen aan De Gavers in Harelbeke, een Jacht op het vossenjong, samen met Tim ON5HC. Voor de meesten is dit nieuw, en daarom vooraf een klein woordje uitleg. Uitgebreide uitleg vind je op de website: 
 
https://ardf.veron.nl/wp-content/uploads/Documenten/Edwins's_Jacht_op_het_Vossenjong.pdf

 Om goed te presteren bij een klassieke ARDF wedstrijd komen meerdere aspecten aan bod:

1) een goede ontvanger hebben, 

2) uw ontvanger door en door kennen en goed inschatten van afstanden en richting,

3) een goede loopstrategie volgen zonder over en weer geloop, 

4) de kaart goed kunnen lezen en interpreteren, om de kortste/zekerste/vlotste loopafstand te zoeken,

5) over een groot loopvermogen beschikken.  

 

Loopvermogen geeft enkel een voordeel als je de andere aspecten beheerst, anders zal je als een dolle rondlopen met weinig resultaat.

De ARDF regels zoals we die nu kennen zijn pas in de jaren '80 ingevoerd. In de jaren '60 organiseerde men meer bakenpeilingen. Bij een bakenpeiling tekent elke deelnemer op de kaart waar volgens hem de vos zich bevindt. Wie het dichtste bij de werkelijke plaats is wint de wedstrijd. 

 In 2007 kwam Edwin PA5EDW(SK) met een variant op de proppen, waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van de bestaande ARDF 80m vossen.  

Drie ARDF vossen, MO-e, MO-i en MO-s staan in een ruime driehoek opgesteld. Zij starten alle gelijk op, zodat voorpeilen niet mogelijk is, en zenden elk om beurt volgens de klassieke ARDF cyclus, met daartussen 2 minuten pauze.

Het doel is dat de deelnemers door het maken van kruispeilingen de positie van de drie vossen zo nauwkeurig mogelijk bepalen. In het zwaartepunt van de driehoek gevormd door de verbindingslijnen tussen die drie vossen bevindt zich het vossenjong. Dit is een microzendertje, op dezelfde frequentie van de andere vossen, dat continu uitzendt. Doordat het signaal zo zwak is kan je het alleen horen tijdens minuut 4 en 5 van de cyclus, als je er amper een 20-tal meter van verwijderd bent. 

Bij het vossenjong liggen scheurblaadjes, wie het eerste scheurblaadje wegneemt wint de wedstrijd. Je neemt je scheurblaadje en wandelt dan rustig naar de aankomstplaats. Vind je het vossenjong niet, dan keer je terug naar de aankomstplaats. Je tekent op je kaart waar je denkt dat het vossenjong moet zitten. Op die manier kan de organisator de uitslag verder afwerken door te meten wie er het dichtst bij zit. 

Hoe nauwkeuriger je te werk gaat bij de kruispeilingen, des te preciezer je de plaats van het vossenjong kan bepalen, hoe meer kans dat je er als eerste zal zijn.  

Voor deze wedstrijd heb je dus een ontvanger nodig die haarscherp peilt, een plankje om je kaart te ondersteunen, en een meetlat om de driehoek te tekenen en het zwaartepunt te bepalen. 

Succes!

Info bij Donald ON7QR

.

Internationale Marconidag 2019 - 27 april 2019

Ongeveer 70 stations hebben zich geregistreerd om deel te nemen aan de Internationale Marconidag die doorgaat op zaterdag 27 april 2019.

Geregistreerde stations zullen werken van op bepaalde historische plaatsen die verbonden zijn met de radiopionier Guglielmo Marconi. Doorgaans zijn dit plaatsen waarop hijzelf zend- en ontvangststations heeft opgezet.

Het 24-uren durend amateurradio evenement viert de geboorte van Marconi op 25 april 1874 en wordt meestal gehouden op de zaterdag die het dichtst bij de verjaardag van Marconi ligt. Tijdens de Internationale Marconidag zullen radioamateurs over de hele wereld contacten leggen met historische plaatsen die verbonden zijn met de pionier Guglielmo Marconi. Het evenement wordt gesponsord door de Cornish Radio Amateur Club, die actief zal zijn als GB4IMD.

Terwijl 27 april de officiële feestdag is, vinden sommige Internationale Marconidag evenementen buiten dat tijdsbestek plaats. Hoewel alleen contacten die op 27 april zijn gemaakt, meetellen voor de Internationale Marconidag Awards.

In Oostenrijk is OE19M bijvoorbeeld van 26 april tot 28 april als officiële Internationale Marconidag in de ether. Talloze Internationale Marconidag stations zullen vanuit verschillende locaties in het historische Italië van Marconi in de ether zijn.

In Ierland zal EI0MAR actief zijn. Dit station zal werken vanuit het Hurdy Gurdy Museum of Vintage Radio in Howth. De Marconi Company voerde in 1905 testen in telegrafie uit in de Martello-toren in Dublin. Ook vanuit Ierland zal EI5IMD actief zijn. Dit station zal werken vanuit de Cork Radio Club. Nog vanuit Ierland zullen EI0CAR vanuit Carndonagh ARC en ook EI0YXQ vanuit de Marconi-radioshop in Kerry actief zijn.

Ook verschillende Amerikaanse stations hebben zich geregistreerd, waaronder twee op Cape Cod, waar Marconi stations had gevestigd in Wellfleet en Chatham. In 1903 verstuurde Marconi met succes berichten tussen de Amerikaanse president Teddy Roosevelt en koning Edward VII van Engeland. Met snelle technologische vooruitgang was het station evenwel binnen een paar jaar verouderd en vervangen door een nieuw station in Chatham, Massachusetts.

Het station K3S zal in de ether zijn vanuit Baltimore, gesponsord door de Nuclear Ship Savannah Amateur Radio Club (K3SAV). Het Canadese station VO1MD zal in de ether zijn vanaf Signal Hill nabij St. John's, Newfoundland, waar Marconi voor het eerst een signaal ontving van over de Atlantische Oceaan in 1901.

bron: ARRL

 mvg es 73 Ronny ON6CQ
Below is a list of Confirmed International Marconi Day Stations for 2019

Registration is for official stations only. Official stations are those with a connection to Marconi only.

Registered Stations MUST operate from a site which has a connection with Marconi i.e somewhere he operated from, lived, set up a station etc.

This list will be updated as stations register.
 
Station Callsign Location
GB4IMD Cornwall, UK (organisers)
GB4MBP Bass Point, Cornwall, UK
WA1WCC Chatham, Massachusetts, Cape Cod, USA
GB0CMS Caister Marconi Station, Life Boat Station, Norfolk, UK
OE19M IMD Station, Austria
DA0IMD Borkum Island, Germany
IY4FGM Villa Griffone – Pontecchio Marconi (BO)
IY1SP La Spezia
IY7M Molo San Cataldo (BA)
IY6GM Monte Cappuccini (AN)
IY5PIS Coltano (PI)
IY1MR Rapallo (GE)
IY1SM Santa Margherita Ligure (GE)
IY0ORP Osservatorio Geofisico di Rocca di Papa (RM)
IY0GA Capo Figari – Golfo Aranci (SS) – Sardinia Island
IY0TC Torre Chiaruccia – Santa Marinella (RM)
IY0IMD Forte Michelangelo – Civitavecchia (RM)
WA3BAT Philadelphia Museum Ship, Philadelphia, USA
IY7GMB Circolo ARS, Bari
GB2GM Poldhu ARC, Cornwall, UK
EI0MAR Martello Tower, Dublin
GB8MD Telford & District ARS, Gwynedd, Wales
II0GM Rome, Italy
MN0VFW Mid Ulster ARC, Northern Ireland
KM1CC Cape Cod RC, USA
GB9GGM Pepperbox Hill, Wiltshire, UK
EI100YXQ Marconi Site, Ballybunion, County Kerry
K3S Nuclear Ship Savannah, Baltimore, USA
GB5LT Luttrells Tower, Hampshire, UK
GB4GM Dragon Amateur Radio Club, Wales
GB2IMD Dragon Amateur Radio Club, Wales
GB2M Lochboisdale, Isle of South Uist, Outer Herbrides, Scotland
GB2NH Tidemills Marconi Site, East Sussex, UK
EI5IMD Cork RC, Crookhaven, Co. Cork Ireland
GB4WMD Alum Bay, Isle Of Wight
VA2IMD Drummondville, Province of Quebec, Canada
W2MRC Somerset, New Jersey
N6M San Diego, USA
CW1GM Radiogrupo Sur, Uruguay
VP8VPC Stanley, Falkland Islands
GB0IMD Weston Super Mare, UK
EI0CAR Carndonagh ARC, Malin Head, Ireland
GB4MDI Barry ARS, Lavernock Point, South Wales
K3IMD Hartstown, Pennsylvania, USA
VO1IMD Signal Hill, Newfoundland, Canada
9H1MRC Marconi Amateur Radio Circle, Malta
G2NM Amberley Museum ARC, West Sussex, UK
W2LCW Babylon, Long Island, NY
W2GSB Babylon, Long Island, NY
GB5FHC Fraserburg Heritage Centre, Fraserburg, Scotland
VK2IMD Hornsby & District ARC, Hornsby, NSW, Australia
GB0MGY Harlow RS, Essex, UK
W2RC Radio Central ARC, Rocky Point, New York
PA6IMD Gouda & District Section Veron, Netherlands
IY1TTM Marconi tower, Sestri Levante, Italy
GB2BYF Claeddau ARS, Pembroke Docks, Wales
GB0PBM Lloyds Cottages, Portland Bill, Isle Of Portland
GB2OWM Orkney Wireless Museum, Orkney, Scotland
K2M Marconi Tower, Binghamton, NY, USA
G2LO Borough Hill, Daventry, UK
GB0YAM Yorkshire Air Museum, York, UK
GB4HSM History & Science Museum, Oxford, UK
KL7NC Marconi Station KPB Site, Ketchikan, Alaska
ND1U Notre Dame ARS, USA
EI0IMD The Mizen Head Signal Station, North Cork Radio Group
W2RTM New Jersey Antique Radio Club, New Jersey, USA
GB1BM Brooklands Museum, Weybridge, Surrey, UK
G0MWT Chelmsford ARS, Essex, UK
DL0BRF Light Vessel Borkumriff, Borkum Island, Germany

ON8BZ Jacky doet het met magnetic loops ....

Op de OST-vriendenronde vertelde ON8BZ Jacky over zijn contacten die hij maakte met zijn magnetic loops. Mijn interesse was direct gewerkt en ik vroeg wat meer uitleg. Vanmorgen ontving ik een paar foto's en info.
10m loop 
80m loop
De kleinste loop geeft een diameter van 1.8 meter met een afstemcondensator van 75 pf. De stappenmotor is 'arduino controlled' en kan manueel of automatisch afgestemd worden (10 MHz). Het rendement bedraagt 75%.
 
De grootste loop geeft een diameter van 4 meter. De afstemcondensator is deels vast en deels afstembaar. De vaste condensator is 100 pf en
parallel daarop de variabele van 115 pf  (3.574 MHz).  Het rendement is hier 51%.
 
Dus voor iedereen met een kleinere tuin zijn er toch ook wat mogelijkheden om op de lagere banden ook wat DX te doen.
 
Met de loop van 10 MHz VK en ZL gewerkt zonder problemen problemen.
Met de loop van 3.5 MHz geraak je zeker tot in de USA en ….

Dit vraagt naar meer, en met het goedvinden van Jacky, gaan we de sturing in een verder boekje uitspitten.
Copyright © 2019 UBA-OST, All rights reserved.

Our mailing address is:
UBA-OST
Sportparklaan 6
(Sportcentrum De Schorre)
Oostende 8400
Belgium

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp