View this email in your browserAV Hanzesport         Nieuwsbrief  juli 2016

Beste Hanzesporters,

Ga er maar even voor zitten, want we hebben een goed gevulde nieuwsbrief. Dit keer met veel nieuws van de jeugd, de loopgroepen en de Masters. We wensen iedereen veel leesplezier en een fijne vakantie.

de redactie

Vanuit het bestuur.....

Reflectiescan verenigingsbestuur
Als bestuur van Hanzesport nemen we elk jaar het afgelopen jaar door op hoofdlijnen. Hoe het is gegaan, en of en hoe we doorgaan. Dit jaar hebben we dat gedaan aan de hand van een ‘Reflectiescan verenigingsbestuur’. Dit geeft inzicht in samenstelling, diversiteit en cultuur van ons bestuur. En het blijkt dat we een stabiel bestuur hebben, de sleutelfuncties goed onder controle hebben, niet al te formeel zijn en discussies niet uit de weg gaan. Aandachtpunten zijn de diversiteit, dit op het vlak van man/vrouw en vertegenwoordiging vanuit alle groepen binnen de vereniging (we missen de jeugd en de technische atletiek), en natuurlijk het aantal bestuursleden. Momenteel 4, maar dat zouden volgens de verdeling 5 moeten zijn en we zouden graag een bestuur met 6 bestuursleden willen hebben. Dit om een betere doorstroming en vervanging te realiseren.

Noodkreten
Maar dat brengt ons natuurlijk weer bij de vrijwilligers  van de vereniging. Af en toe komen wat ad hoc noodkreten via de mail binnen en dreigen er activiteiten niet door te kunnen gaan. Structureel zullen we als vereniging en als leden ons beste beentje voor moeten zetten om dit probleem het hoofd te bieden. Er zijn wat ideeën en gedachtes om hier mee aan te gang te gaan. De komende maanden zullen jullie dat gaan merken. Direct na de zomer bijvoorbeeld gaan we vanuit het bestuur leden bellen (jullie dus) en kijken of we op die manier wat activiteiten/taken weg kunnen leggen. Graag jullie positieve insteek. Het zou zonde zijn als we de ambities, die we hebben niet waar kunnen maken en activiteiten, die we reeds lange tijd organiseren, niet meer rond kunnen krijgen.
 
Naar de finale 100m bij het EK Atletiek
Het aankomende EK Atletiek te Amsterdam (6 t/m 10 juli) is ook een plek waar het wemelt van de vrijwilligers. Vanuit Hanzesport gaan we hier naartoe, niet als vrijwilligers om mee te helpen, maar als supporters. Er is een bus geregeld en er zijn nog kaarten beschikbaar!!!! Vrijdagmiddag 8 juli vertrek vanaf Hanzesport naar Amsterdam en het bijwonen van o.a. de finale 100 meter sprint van onze Daphne.  Heb je zin om mee te gaan? Neem dan contact op met Jan Jansen (voorzitter@hanzesport.nl).
Rest alleen nog een ieder een goede zomerperiode toe te wensen en we ontmoeten elkaar weer op enig moment op de baan na de vakanties.

Ron Kwakkelaar
Baanatletiek


 

City Hanzeloop

Alweer voor de zesde keer vond op 22 mei jl. de Running Center City Hanzeloop 2016 plaats in Zutphen. Voorgaande edities zijn samen met Stichting Zutphen Sportief georganiseerd, maar zij hebben zich, volgens afspraak, teruggetrokken, zodat de loop vanaf nu helemaal door onze vereniging geregeld wordt.
 Gelukkig beschikken we over een uitstekend draaiboek en is ons team de afgelopen tijd uitgebreid. Samen met alle vrijwilligers hebben we er weer een klein feest van gemaakt, flink ondersteund door de muziek van 't Spul(t). De weergoden hadden gedreigd om veel regen te laten vallen, maar daar schrikken we niet van en uiteindelijk viel het alleszins mee
Dat was ook te merken aan het grote aantal toeschouwers, die, ook op het eind in de regen, enthousiast klapten voor de laatste binnenkomers. Op dezelfde dag vond de Marikenloop plaats in Nijmegen, misschien naast de weersvoorspellingen een oorzaak dat het aantal deelnemers wat lager was dan vorige jaren. Er hadden zich 677 deelnemers voor ingeschreven en in totaal zijn 991 atleten gefinisht. Van hen liepen er 126 in de bedrijventeams mee. Op zo'n dag zie je hoe leuk het is wanneer collega's samen wat anders doen dan werken. 

Als eerste ging de jeugdloop van start met een ronde van 1 km door het centrum van de stad. Enthousiast renden de jonge atleten na het startschot weg, aangemoedigd door hun familie en vrienden. Per categorie waren medailles te verdienen. Na de finish konden alle lopers hun startnummer omruilen voor een welverdiend lekker Italiaans ijsje. 
Daarna was het de beurt aan 5km en 10 km lopers. Op de 5 km ging een team van Running Center met de eerste prijs naar huis en op de 10 km het team van de Arbeids-juridische Dienst.
Ook werd dit jaar het parcoursrecord verbeterd op de 10 km door Maarten Zeegers uit Groningen. Alle uitslagen zijn uiteraard te vinden op de website van Hanzesport. Zodra de datum van de loop in 2017 bekend is, zullen we die publiceren, zodat deze vast gereserveerd kan worden in de agenda's van zowel individuele lopers als bedrijven als sponsoren als vrijwilligers.

Onze speciale dank voor de laatste twee groepen, want zonder alle sponsors en al die handen geen Running Center City Hanzeloop!
 
Doortje Kroes en Anna Hulst
Team Wegwedstrijden

Stedenwedstrijd voor G-atleten

Op zaterdag 18 juni hebben Loreen en Mattis namens Hanzesport deelgenomen aan de stedenwedstrijd in Apeldoorn. Er deden in totaal 16 g-atleten mee vanuit 3 verenigingen: Ciko Ede, AV34 Apeldoorn en Hanzesport Zutphen. Deze atleten maakten er een gezellige middag van waarbij er in een prima sfeer op 4 verschillende onderdelen werd gestreden. Soms fanatiek, soms wat minder fanatiek.

De hele groep werd, ondanks 2 flinke regenbuien, enthousiast aangemoedigd door het publiek bij het verspringen, 100 meter sprint, kogelstoten en de 400 meter. Zowel Loreen als Mattis hebben op verschillende onderdelen hun persoonlijk record verbroken! Op naar de volgende wedstrijd!

Jørn van der Kolk

Stedenwedstrijden voor pupillen

Bijna leek het er op dat de 2e stedenwedstrijd niet door kon gegaan door een gebrek aan vrijwilligers. Mede dankzij een aantal enthousiaste junioren konden de pupillen toch nog aan hun thuiswedstrijd beginnen. 

De wedstrijd  begon met een gezamenlijke warming up verzorgd door drie jeugdtrainers. Op de beats van 'up town funk' werden de spieren los gemaakt. Daarna kon de wedstrijd beginnen. Het werd een gezellige dag en de pupillen deden flink hun best. De A pupillen hadden flink getraind op de 1000m, en dat was te merken. Ze liepen allemaal goede tijden! Ieder op zijn eigen niveau.  
Inmiddels is de 3e stedenwedstrijd in Doetinchem ook al weer achter de rug en zijn we aan het trainen voor de laatste wedstrijd in Apeldoorn.  Daarna mogen de pupillen uitrusten en vakantie vieren om op 10 september te knallen op de finale in Zevenaar.
Pupillenwedstrijd


klik op de foto en bekijk het filmpje.

Werp3kamp in Zutphen

Het zit er alweer op; de vijf wedstrijden van het werpdriekamp circuit oost Nederland! Vrijdag jongstleden 17 juni hadden we in Zutphen de finalewedstrijd.
Dit zesde jaar zijn 106 werpers actief geweest op een of meerdere wedstrijden, een derde hiervan is master. 
Bedenkend dat we zijn gestart om speciaal de masters een mooi circuit aan te bieden, is er toch een duidelijke verschuiving naar de jongere atleten zichtbaar. Niet verkeerd natuurlijk, zij zijn de masters van de toekomst.
En, goed om te zien dat het werpen ook onder de jongeren leeft. Bij de mannen was het zelfs een B-junior die er met de eerste prijs vandoor ging, een met recht verdiende eerste prijs. Een ruime voorsprong op punten, zowel deze avond, als over het gehele circuit gezien.

Wat zeker ook genoemd mag worden is onze eigen B-junioren Jesse Li, nog niet zo heel lang actief bij Hanzesport, maar wel goed voor een verdiende zevende plek deze vrijdagavond! Proficiat Jesse! En Mariet Voskamp die toch netjes derde werd deze avond. Anne van Jaarsveld en Eva de Wilde waren eveneens actief op de werpdriekamp.
Naast de werpdriekamp hebben we in Zutphen als extra een slingerprogramma voor de liefhebbers; kogelslingeren en gewichtwerpen. Onze eigen Monica Kindervater en Annemiek Wijdieks durfden het aan om mee te doen en kunnen zeker tevreden terugkijken op de wedstrijd.
We zijn tevreden over deze zesde editie!
 
Anneke van Jaarsveld
WOC

Genieten op pupillenkamp

Vrijdagmiddag, de eerste enthousiaste pupillen arriveren op de baan gevolgd door volgepakte ouders.Tas, jas en tent, het was weer tijd het puppilenkamp! Dit jaar was het thema van het kamp Olympische Spelen. Alle kinderen namen hun eigen tent mee en bouwden zo mee aan het enige echte Olympische dorp. Toen alles stond kon het bakken van broodjes rond het Olympisch vuur beginnen.
Na een latertje op de vrijdag werd erg vroeg opgestaan op de zaterdag voor de warming up, die in de middag gevolgd werd door een Olympische 5-kamp. Tijdens de fruitpauze zorgde de regen voor de nodige verfrissing, waarna het precies weer opklaarde na aanvang van de bonte avond. Een gezellige avond vol circus acts, dans, toneel en lekker gek doen (zo ook de begeleiding). Na een flinke voetbal partij dook iedereen dit keer een stuk vroeger zijn nest in.
Een rustige ochtend gepaard met flink ontbijten tekende het begin van de zondagochtend. Een aantal tenten was zojuist afgebroken en het opruimen was al begonnen toen iedereen zich voor klassiek afsluitend potje "Water Spons Vuur" naar het park begaf.
Al met al een erg geslaagd kamp, een erg leuke groep, dat maakt het voor de begeleiding ook genieten.

Oscar Greven
Jeugdbestuur

Olympic Moves

De afgelopen maanden was vrijwel iedere woensdagmiddag een groep leerlingen van het Baudartius College op de baan van Hanzesport te vinden. Zij trainden daar, in hun vrije tijd, onder de gedreven leiding van Dave Suurs, hun gymdocent. Waarom? Wel,om zo goed mogelijk voor de dag te komen op de finale van de Olympic Moves in Amsterdam. Onder hen ook een aantal Hanzesporters. Hieronder staat een deel van het verslag geschreven door Dave Suurs. Het volleige verslag komt op de website van Hanzesport te staan.
Olympic Moves is een prachtig platform voor middelbare scholieren. Dertien jaar geleden opgezet om de jeugd op een uitdagende, competitieve manier in beweging te krijgen. Inmiddels is dit sportieve event uitgegroeid tot Nederlands grootste sportevent met ruim 150.000 deelnemers in de regionale voorrondes en ruim 6000 finalisten tijdens de grote finale in Amsterdam. Er is een heuse opening- en sluitingsceremonie waar bekende sporters en artiesten hun steentje bijdragen. Met Epke Zonderland als ambassadeur is dit event een jaarlijks feestje te noemen voor deelnemers en begeleiders.

Wat wij merken op school is dat de belangstelling voor atletiek in de lift zit. Ieder jaar schrijven meer leerlingen zich in voor deze prachtige sport. Dit jaar deden we in de voorronde mee met 7 teams. Een belangrijk onderdeel binnen de trainingen is teambuilding. De leerlingen zitten met 5 atleten in een team en een hecht team presteert nu eenmaal beter dan een team dat van losse flodders aan elkaar hangt. Ik verwacht van mijn leerlingen dat ze tijd en energie willen steken in dit proces, want dat doe ik ook voor hen. 
Mede dankzij de fantastische samenwerking die het Baudartius College enkele jaren geleden is aangegaan met AV Hanzesport en de SAAZ  hebben wij 16 woensdagmiddagen kosteloos gebruik mogen maken van de baan om de teams optimaal voor te bereiden op die wedstrijdatletiek. Uiteindelijk werden  de jongens uit klas 3/4 Nederlands kampioen en grepen de meiden 3/4 net naast het podium,vanwege een stokje dat viel in de estafette. En, uiteraard moet je ook weer nieuwe teams opbouwen voor de toekomst dus het meiden klas 1/2 team werd keurig landelijk zesde tijdens hun eerste kennismaking met Olympic Moves.

Sportieve groet van een sportdocent met een groot atletiekhart,

Dave Suurs
Baudartius College

Natuurlijk had ook het Isendoorn College een atletiekploeg afgevaardigd, zodat Zutphen en omstreken in Amsterdam goed vertegenwoordigd was. De vrolijke meiden uit  klas 3/4, tevens trainers van de mini's en C-pupillen, werden zesde in hun categorie.

Mooie resultaten voor C/D junioren

Bij AV De Gemzen in Heerde deden een aantal C/D junioren mee met de Open Gelders/Overijssels kampioenschappen voor C/D junioren. Er werden mooie resultaten behaald. Olivia Greven (C-junior) wist de 80m sprint te winnen, Sara Bloem (D-junior) werd tweede bij de 60m sprint, Ibrahim Abdi Ali (C-junior) won de 1500m en Sus de Ridder (D-junior) werd derde bij het speerwerpen.

Bij  de Open Overijssels-Gelders Kampioenschap Meerkamp in Deventer viel Sus de Ridder ook in de prijzen. Hij wist in zijn categorie de meerkamp te winnen. Bij de meisjes C deed zijn zus Maam het ook goed. Zo sprong ze bij hoogspringen over de 1.50m en verbeterde hiermee haar met p.r. met 5 cm.

Bij de competitie wedstrijd in Overijssel deden de jongens en meiden (C/D-junioren) het erg goed, 4 keer eerste!
Colofon
Deze nieuwsbrief verschijnt één keer in de zes weken en wordt verspreid onder alle leden, vrijwilligers en relaties van Hanzesport. Redactie en vormgeving Annemieke Wijdieks en Joke Noordegraaf. De foto's  zijn o.a. gemaakt door Bert Faber, Hans Bolt, Mischa Visser en Robert Biesen. De volgende nieuwsbrief verschijnt 3 september. Heb je nieuws mail het dan uiterlijk 26  augustus naar nieuwsbrief@hanzesport.nl

Training Pupillen
en G-atleten

Maandag 4 juli is de laatste training voor de mini/C/B pupillen en voor de G-Atleten.

De A-pupillen hebben op woensdag 6 juli hun laatste training.
 
Alle pupillen en de G-atleten beginnen weer op maandag 22 augustus.

Op zaterdag 27 augustus organiseren we een ouder-kind training voor de pupillen en hun ouders. Alle ouders mogen de hele training mee beleven!

De finale van de stedenwedstrijden voor pupillen is op zaterdag 10 september bij AV Liemers in Zevenaar.

Voor de G-pupillen is de finale op zaterdag 17 september bij Atletico'73 in Gendringen

Simone Spaargaren 
Hanzesport coördinatie

Masters,
meld je aan!

Een oproep voor alle atleten van 35 jaar en ouder. Het afgelopen seizoen hebben de dames masters meegedaan aan de competitie. Het is ons toen opgevallen dat er veel verenigingen zijn met zowel een heren als een dames team.

Het lijkt ons leuk om volgend jaar AV Hanzesport op de kaart te zetten. Na de zomervakantie gaan we gericht trainen voor de competitie (sprint, verspringen, estafette enz.) De trainingen kunnen zowel op de dinsdag- als de vrijdagavond. We hebben dan genoeg tijd om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Loop je al langer met het idee om wedstrijden op de baan te gaan doen of krijg je de smaak al te pakken na het lezen van het stukje MELD JE AAN!! ! Het gaat een geweldige ervaring worden.

Heb je nog vragen stuur of wil je je opgeven stuur dan een mail naar: monicakindervater@gmail.com

Monica Kindervater
Masteratleet en trainer

Jurycursus

Bij elke wedstrijd is jury nodig: bij een Werp3kamp volstaan 10 juryleden, maar bij een stedenwedstrijd voor pupillen zijn er wel 35 nodig. Elk jaar zijn er juryleden die stoppen. Om over voldoende juryleden te kunnen blijven beschikken, worden elk jaar nieuwe juryleden geworven en een cursus voor hen georganiseerd. Vanaf dit jaar kunnen wij die cursus op de eigen baan, met eigen mensen organiseren. 

De jurycursus wordt in het najaar gegeven (klik hier voor informatie en data). Na het volgen van deze cursus; Jury algemeen, kun je doorstromen naar andere Juryfuncties.
.
Wil je je aanmelden voor de jurycursus of heb je  vragen? Neem contact op met Hester Tuin, Jurycoördinator
juco@hanzesport.nl
 
Wedstrijden 2016
1 oktober 2016 Clubdag   (opbouwen op 30 september)
29 oktober Werp5kamp (opbouwen op 28 oktober)
Help je ons mee? Geef het door aan
juco@hanzesport.nl

GeVeLo op de
Posbank

Al sinds 2011 traint de GeVeLo-groep o.l.v. Anton op 21 juni (de langste dag) s’avonds zo’n 10 km op de Posbank. Vanuit Ellecom wordt er door het prachtige gebied van de Middachtenbossen naar de Carolinehoeve gelopen,
vandaar verder omhoog via de Koningsweg door de Onzaligebossen en dan naar beneden richting de Lappendeken en via de Oude Arnhemseweg terug naar parkeerplaats Sterrebos in Ellecom.
Na afloop is er koffie en frisdrank en iets te eten en worden jaarlijks de wisselbekers uitgereikt die dit jaar werden gewonnen door Karin Wissink (omdat zij het goede antwoord gaf op de quizvraag en de dag ervoor 50 jr was geworden) en Johan Damhuis (omdat hij als enige loper een ree zag, wat echter een boomstronk bleek te zijn).

Anton Kruiderink

NK Masters

In het weekend van 11/12 juni vond in Amersfoort het NK voor Masters plaats. Vanuit Hanzesport deden Mariët Voskamp en Wilma Bos (TTH) mee. Op de 800m werd Wilma  met een mooie tijd van 2.51.94 tweede in haar categorie. Op de 5000m liep ze een seasons best (21.59.56) en daarmee was ze dik tevreden! Mariët werd met een stoot  van 10.57m derde bij het kogelstoten bij de vrouwen V50.  Ze won het speerwerpen in haar categorie met een afstand van 33.74m.

Sportieve
wandelingen

Het weekend van 14/15 mei liep ik mee met de beide wandelgroepen van Hanzesport.

zaterdag 14 mei maakte de Sportief-Wandelen-groep de "lange wandeling" o.l.v. Hanneke. We liepen door door de bossen van Ampsen naar de Exelse molen. Na de koffie, met molenkoek, keerden we via een andere route weer terug. 10,8 km gaf Runkeeper aan, met een gemiddelde snelheid van 5,5 km p/u . Het was koud, maar in het bos viel dat reuze mee.
De volgende dag, 15 mei, nam Mariska de training van de Nordic Walking-groep voor haar rekening. We vertrokken bij Huize Ezherwold met goede moed. Helaas werden we de hele tocht achtervolgd door een hardnekkige regenbui. Voor ons, stoere wandelaars, is dat op zich geen probleem, maar na het bezoek aan de koepel van Staring, kortte Mariska de route toch iets in tot 7 km. Ik was daar niet rauwig om, want mijn beslissing om dit keer katoen te dragen was al flink afgestraft. Het gemiddelde was dit keer 5 km p/u. erug bij de club had Dick de koffie gelukkig alweer klaar staan.
 
Dit weekend was het weer misschien niet op z'n best, maar de natuur was dat wel. De Rododendrons stonden in bloei bij de landhuizen. Ik zag witte en roze meidoorns, een hazelworm op 't zandpad , een ooievaar laag overvliegen en ik beleefde dat allemaal in goed gezelschap.  Wat wil je nog meer?
Wandelen bij Hanzesport; een fantastische manier om aan je conditie te werken!
  
Sportieve wandelgroet,
Susan van den Berg

Simone en Berto

Op 30 mei zijn Hanzesporters Simone Spaargaren en  Berto Meyer in het huwelijksbootje gestapt. In het oude stadhuis van Zutphen gaven ze elkaar het ja-woord.

Berichten
van SAAZ

Waar zijn de handdoeken?
In het clubhuis van AV Hanzesport liggen in de keuken thee- en handdoeken, nu komt het regelmatig voor dat
de sporters gaan douchen maar hun handdoek zijn vergeten er een lenen van de vereniging. Ineens waren alle handdoeken weg, dus een verzoek: leen je een handdoek, neem deze mee naar huis om te wassen en leg deze
daarna terug in het keukenkastje!!
 
Zonnepanelen
Op ons voormalige accommodatie Noordveen wordt een zonnepark aangelegd. Verenigingen, bedrijven en particulieren krijgen de mogelijkheid om te investeren in het zonneveld door een of meerdere zonnepanelen aan te schaffen. Wij als beheerder van onze huidige accommodatie onderzoeken de mogelijkheid om hieraan mee te doen! Natuurlijk mogen en kunnen de leden van AV Hanzesport voor zichzelf hiervoor ook aanmelden bij Solargreenpoint
voor info www.solargreenpoint.nl of via email naar Roxanne van der Linden via
rvandelinden@solargreenpoint 
 
Anton Kruiderink
Stichting Atletiek Accommodatie Zutphen

Nieuws van TTH

Het Top Team Hanzesport is vol op in actie en verschillende atleten wisten in de afgelopen tijd podiumplekken te bemachtigen. Kijk voor meer informatie op de website van TTH

Naar Doetinchem

D’run in Doetinchem, een aanrader
Na het geven van trainingen en begeleiden van de A-pupillen bij wedstrijden vonden assistent-trainers Michel en Annemieke dat ze nu zelf maar eens aan de bak moesten. Samen met Thijme en Nynke hadden ze zich ingeschreven voor de D'run in Doetinchem. Michel en Annemieke liepen de 10 km. Thijme en Nynke deden mee met de kidsrun van 2.5 km.

In de  binnenstad van Doetinchem  was een ronde van 2.5 km uitgezet.  Er was een gezellige sfeer en langs het parcours stonden veel bandjes. Het was vooral lekker lopen op de drumslagen van een percussieband halverwege de ronde. Nynke wist  bij de meisjes als tweede te finishen. Ze ontving een kadobon van tien euro van de plaatselijke ijswinkel. Na de twee wedstrijdlopen barstte het kleuren spektakel van de colorrun los. Massa's mensen renden door de straten van Doetinchem, soms door bont gekleurde wolken. De Hanzesporters zaten toen heerlijk op een terrasje te genieten van een Italiaans ijsje.
Copyright © 2016 AV Hanzesport Zutphen, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp