Copy
Nieuwsbrief van BOGIN - Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland Bekijk deze mail in uw browser
Nieuwsbrief Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland Bogin Bericht
februari 2016

Special Geneesmiddelentekorten

 

Menzis: meerdere fabrikanten per preferent geneesmiddel


Apothekers hoeven minder vaak te wisselen van doosje dankzij een nieuwe wijze van aanbesteding van zorgverzekeraar Menzis. Dat is volgens Henk Eleveld, manager farmacie van Menzis, mogelijk doordat meerdere fabrikanten hebben ingeschreven op de maximale vergoedingsprijs die Menzis zelf heeft vastgesteld. Voor elk middel zijn nu meer dan drie producten aangewezen die twee jaar preferent zijn. Eleveld verwacht dat de administratieve lasten omlaag gaan. “Apothekers hoeven niet meer één specifiek doosje voor Menzis-verzekerden op voorraad te hebben.” Hij kan nog niet aangeven of Menzis de nieuwe methode voor alle nieuwe producten zal gebruiken. Linezolid en frovatriptan zijn de volgende geneesmiddelen waarvoor Menzis een prijsvoorstel stuurt naar fabrikanten.  (bron: PW, nr. 5, 2016)

‘Superlage prijzen uit systeem’ 
Werkgroep Geneesmiddelentekorten heeft weinig bereikt

Geneesmiddelentekorten nemen hand over hand toe, van 426 in 2013 naar 625 in 2015. De door het Ministerie van VWS in 2013 ingestelde Werkgroep Geneesmiddelentekorten is er niet in geslaagd voor enige verbetering te zorgen. Martin Favié van Bogin pleit voor een radicaal andere koers.

In de tweeënhalfjaar dat de Werkgroep Geneesmiddelentekorten bestaat is er weinig gebeurd, geeft werkgroepslid Martin Favié, voorzitter van Bogin, ruiterlijk toe. “De partijen die in de werkgroep zitten wijzen alleen naar elkaar, zijn bezig hun eigen positie te verdedigen in plaats van gezamenlijk te werken aan adequate oplossingen. En als er al een keer afspraken worden gemaakt, komt er in de praktijk weinig van terecht, zoals bleek in de Penidural-casus. Het heeft allemaal met gebrek aan vertrouwen en gezamenlijkheid te maken. Als er geen gezamenlijkheid is betreffende het probleem kan er ook nooit gezamenlijkheid zijn over de oplossing.” De werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven, zorgverzekeraars, de KNMP en het Ministerie van VWS, komt twee-drie keer per jaar bij elkaar. Lees verder, klik hier(bron: PW, nr. 5, 2016)


Nú structurele oplossing 
Geneesmiddelenvoorziening bevindt zich in de gevarenzone

Acute medicijntekorten zijn voor apothekers en ‘collega’-fabrikanten bijna niet meer op te vangen. Een oplossing is nog ver weg zolang zorgverzekeraars geen redelijke prijs betalen voor geneesmiddelen, betogen apothekers Renetta Fransens en Taco van Witsen.

Het recente tekort aan Thyrax Duotab tabletten is slechts één voorbeeld van de medicijntekorten waarmee apothekers steeds vaker worden geconfronteerd. In de apotheek hebben we dagelijks te maken met een geneesmiddel dat niet of slechts zeer marginaal leverbaar is. Als apotheekteam doen we er alles aan om de leveringsproblemen op te lossen. We bestellen een alternatief, soms zelfs in het buitenland. Ook is er vaak overleg nodig met de voorschrijvend arts en we vertellen de patiënt waarom zijn vertrouwde geneesmiddel er (weer) niet is. “Onbegrijpelijk dat dit in een land als Nederland mogelijk is”, is een vaak gehoorde klacht aan de balie. Lees verder, klik hier(bron: PW, nr. 5, 2016)

Bogin LinkedinBogin Twitter