Copy
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Göteborgsvarvet #6 2017
Hej,
Här kommer information till dig som prenumererar på Göteborgsvarvets nyhetsbrev.
Trevlig läsning!

Tävlingsläkaren: Så dricker du smartast

Drick lagom
Om man dricker för lite under ett långlopp, framför allt om det är varmare än normalt (>23 grader), löper man risk att bli uttorkad. I lindrigare fall minskar det prestationsförmågan, upp till 30%, men i allvarligare fall kan det medföra överhettning med chocksymtom.

Om man dricker för mycket i förhållande till vad man svettas kan det också leda till livshotande sjukdom genom att kroppsvätskorna späds ut och man får för låga saltvärden. Risken för detta ökar också om man har en sluttid på över 3-4 timmar.

Välj rätt dryck
Är du van att dricka vanligt vatten och det fungerar för dig så räcker det utmärkt under en vanlig vårdag i Göteborg. Sportdryckerna som erbjuds innehåller socker, som ger lite extra energi, och salt. Det är visat att man tillgodogör sig vätskan snabbare och bättre med denna blandning.

Träna på att dricka
De flesta som tränar inför Varvet springer 5 km till drygt 10 km/pass under vår/vinter, det är pass som du klarar att genomföra utan att dricka. Observera dock följande; för att undvika att bli uttorkad med risk för kollaps, under Varvet (21 km) måste du regelbundet få i dig vätska. Det är extra viktigt om det är en varm vårdag! Du måste också träna på att dricka vid löpträning, ”rätt” typ och mängd av vätska (vatten eller sportdryck). En mage som inte tränat på att dricka vid löpning kan protestera under loppet.

Läs fler tips från Göteborgsvarvets tävlingsläkare Claes Mangelus >

Ett smart tips

Skrynkla muggen - sug i dig vätskan
Längst med Varvetbanan får du vätska i pappersmuggar. Det sparar både tid och skvalp. Dessutom kan du fortsätta springa när du dricker. Gör såhär:
  • Välj en mugg med lite mindre vätska i (om du hinner välja)
  • Tryck samman upptill så att en liten pip bildas
  • För till sidan av munnen
  • Sug i dig vätskan snarare än att hälla.

Sportdryck, finta hjärnan men spara magen
Genom att hålla sportdrycken på tungan, liiiite längre, fintar du hjärnan att den får massor av energi samtidigt som du sparar magen från ev kramper. Signalen till skallen blir: "här finns det socker! Hjärnan, dvs du, kommer bli piggare och rena glädjen släppa loss mer av energin i cellernas depåer. Gör så här:

  • Sug i dig en munfull sportdryck ur pipen ovan
  • Båhåll den i munnen så länge du kan
  • Svälj eller spotta ur
  • Upprepa om du vill
Tipset är hämtat från Jogg.se >

Förbered dig med våra löparkvällar

Alla är välkomna till Göteborgsvarvet Löparkvällar, oavsett om du är anmäld till Varvet eller ej. Vi erbjuder gemensam, kostnadsfri, ledarledd löpträning på 38 platser runt om i Sverige.

Våra Löparkvällar vänder sig till alla som tillsammans med oss vill förbättra sin löpform. Ingen föranmälan och ingen deltagarregistrering. Senaste åren har Göteborgsvarvet Löparkvällar varit mycket välbesökta – med upp till 300 löpare per tillfälle.

Teman för vårens löparkvällar: 
V.15 Backe/Spänst,
V.16 Fartlek,
V.17 Långa intervaller,
V.18 Korta intervaller,
V.19 Snabbdistans 5-10 km.


Hitta din ort >

Varvet erbjuder något för alla!

Under Varvetveckan springs hela sju olika lopp i centrala Göteborg (inkl. Göteborgsvarvet 21km)
Från Minivarvet till de yngsta (0-6år) till en promenadklass i Trailvarvet genom Botaniska Trådgården och Änggårdsbergen.
Det finns något för alla!

Göteborgsvarvetveckan:
16 maj: Stafettvarvet
17 maj: Trailvarvet
18 maj: Göteborgsvarvet Expo öppnar
19 maj: Specialvarvet 
20 maj: Göteborgsvarvet och Cityvarvet och Minivarvet
21 maj: Lilla Varvet och Minivarvet

Nedan hittar du information från vår partner Njie

Ladda rätt!

Våren är här och Göteborgsvarvet närmar sig med stormsteg. För många är uppladdningen till loppet redan igång med intensiv träning. Som partner till Göteborgsvarvet vill vi påminna om vikten av att äta och dricka rätt för maximal återhämtning efter träningen. Besök oss gärna på www.njie.com för att hitta rätt produkter för just dig. Vi ses på Varvet!
 
Följ #göteborgsvarvet
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
 Copyright © 2016 Göteborgsvarvet Half Marathon


Adress:
Göteborgsvarvet
Box 12 174
Mikael Ljungbergs väg 10
402 42 Göteborg 

info@goteborgsvarvet.se
www.goteborgsvarvet.se

avregistrera dig    ändra inställningar