Copy
View this email in your browser
Integrale Gebiedsontwikkeling: Durf te dromen! 

In gebiedsontwikkeling kom je vele partners tegen. Hoe zorg je voor een visie die breed gedragen wordt door alle betrokkenen?

18 oktober 2022 VOLGEBOEKT  |  Extra editie: dinsdag 22 november 2022
Locatie: Driebergen
In gebiedsontwikkeling kom je vele partijen tegen. Vaak hebben die stakeholders een beperkte blik en wordt samenwerken daardoor ingewikkeld terwijl een goede samenwerking uiteindelijk juist de jeu voor het gehele plan is. 

Wil je die samenwerking goed organiseren, dan kom je een aantal vragen tegen:
  • Hoe bind je die partijen, vaak vele bestuursperiodes lang? Wat is het goede verhaal dat hen persoonlijk en hun organisaties bindt? Je komt er niet met droge afspraken. Er is een wervend verhaal nodig: 'Een grote droom' die de partijen aantrekt en die kan recht doen aan een ieders eigenbelang en samen veel meer is dan de som der delen.
  • Dus groots denken, dromen en een wervend verhaal vertellen, is een noodzaak. Hoe kom je tot zo’n gedeelde visie? Hoe zet je het proces in gang en hoe hou je de vibe levend? Eenmaal gestart, is het de kunst het goede tempo te kiezen voor interventies die de droom levend houden, waarmee  vervolgens daadwerkelijk concrete successen geboekt kunnen worden.
  • Hoe ga je om met verschillende (spontane?) projecten vanuit die stakeholders die aan de visie bijdragen en niet van jou zijn? Zaken die niet van tevoren bedacht zijn, maar wel uiterst waardevol en getrokken en geëigend door inwoners, ondernemers of andere betrokkenen uit het gebied.
  • Hoe zorg je dat die grote droom ook concreet wordt? Welke ‘ijkpunten’ en ‘deliverables’ kun je met de partners opstellen?
Wat leer je? Deze masterclass leert je hoe een ‘droge samenwerking’ jeu kan krijgen waardoor deze ook in dynamische omgevingen overeind blijft. Hoe je die grote droom dus als bindmiddel voor langjarige samenwerking tussen een groot aantal partijen kunt inzetten. Je werkt met een diverse groep. Je kunt desgewenst je eigen project daarbij inbrengen/voorleggen.
We geven concrete handvaten zoals:
  • Wat een concrete grote droom is, 
  • Hoe je het proces start, 
  • Welke aanpakken je kunt kiezen, 
  • Welk onderscheid je maakt naar verschillende doelgroepen, 
  • Hoe je de resultaten verzilverd.
PRAKTISCHE INFO
Datum: dinsdag 22 november 2022
Tijd: 13.00 – 20.00 uur (inclusief diner vanaf ca. 18.00 uur)
Locatie: Driebergen
Doelgroep: Managers, directeuren, project-/programmamanagers van o.a. Projectontwikkelaars, Architectenbureaus, Gemeentelijke/Provinciale ruimtelijke sector, Woningcorporaties.
Kosten: € 895 p.p. (excl. btw)
Aanmelden >>
PROGRAMMA
13.30 - 13.45 uur
Welkom & introductie 

Door Harry Sterk (directeur PPS Netwerk Nederland)  


 
13.45 – 14.15 uur
Inleiding: noodzaak voor een grote droom

Door Jeroen den Uyl (directeur Schatmakers en auteur van APPPLE – eerste hulp bij integrale gebiedsontwikkeling)

Jeroen heeft tientallen jaren ervaring in visievorming en samenwerking in de integrale gebiedsontwikkeling en op andere terreinen. Zijn aandacht gaat daarbij uit naar de manier waarop onverdachte nieuwe actoren in het proces een rol krijgen, zoals bewoners en ondernemers in het betreffende gebied. Dan draait het om verschillende waardesystemen die lastig met elkaar in harmonie te brengen zijn: de overheid, de markt en de samenleving.
14.15 – 15.00 uur
Hoe start je het proces?

Door: Jacqueline van de Sande (founding partner Beaumont Communicatie & Management)

Als inwoner van Haarlem en initiatiefnemer van Open de Koepel, heeft Jacqueline met haar stichting Panopticon de Koepelgevangenis behouden voor Haarlem. Het gebouw is inmiddels getransformeerd naar een multifunctioneel gebouw, voor digitalisering en groei van MKB, een universiteit, een hotel, restaurant, bioscoop, een cultureel programma en een buurtfunctie. Zij maakte een droom waar, een tocht van jaren met dynamiek in de politiek, complexe financiering, de ambtelijke systemen, de diverse partners, het rijk en de inwoners. Hoe een droom partijen kan aantrekken en wat er onderweg gebeurt.
15.00 - 15.15 uur - Pauze
15.15 – 16.00 uur
Welke rol en welke interventies gedurende de rit?

Door Jacqueline van de Sande en Jeroen den Uyl
16.00 – 17.00 uur
Jouw project als BHAG

Aan de slag met je eigen project als BHAG
17.00 - 17.30 uur
Samenvatting & afsluiting 

Door Harry Sterk (directeur PPS Netwerk Nederland)  


 
17.30 – 19.30 uur
Diner en afsluitende afspraken

Napraten en vervolgafspraken maken met elkaar. 
Aanmelden >>
PPS Netwerk Nederland is een onafhankelijk platform op het gebied van Professioneel Projectmanagement en Samenwerking bij complexe opgaven. Ze ondersteunt ca. 20.000 opdrachtgevers/nemers door organisatiemodellen te ontwikkelen en ervaringen te delen. Gebieden: ●Bouw ●Zorg ●ICT ●Verduurzamen ●Mobiliteit. Over: ●Teamsamenstelling ●Vraagarticulatie ●Contractvormen ●Selectie ●Realisatie ●Exploitatie. Heeft u vragen over dit evenement of andere vragen? Stuur een bericht naar secretariaat@ppsnetwerk.nl of bel 030 - 30 39 760.