Copy
View this email in your browser
MASKIN SEMINAR SODOBNIH SCENSKIH UMETNOSTI 2019–2020: ODPRTA VPRAŠANJA
VEČ

Serija javnih predavanj.
Vsak drugi ponedeljek, ob 19.00, do konca maja na Novi pošti.

Domen Ograjenšek: Pop Affect — estetika in politika visokih tonov 


Nova pošta
ponedeljek, 24. februar, ob 19.00

 
Foto: Lenka Glisníková

Predavanje se loteva afektivne podlage popularne kulture ob prelomu tisočletja ter njenih implicitnih političnih dimenzij. Odpira vprašanja pop zvočnosti kot avtonomnega fenomena, njenega afektivnega dinamizma (od melanholije modernizma do ekstaze postsodobnosti in nazaj), ter procesa figuracije, ki zvočne krajine polni s figurami eklektičnega razosebljanja.

 

“Če se narativni premik v tedanjih glasbenih izidih „popprincese“ Britney Spears še na videz kaže kot premik od popolne predanosti kultu popkonzuma (npr. „I'm A Slave 4 U“, predstavljen javnosti na MTV Video Music Awards pet dni pred terorističnim napadom) k uporu družbi nadzora, vseprežemajoči oblasti glasbene industrije in medijskega očesa (npr. „Overprotected“, izdan tri mesece po napadu) – se pravi kot premik, ki je na videz tudi bolj na strani „opozicionalne kulture“ kot pa na strani poppatriotizma (značilnega za post „9/11“ popkulturno krajino) –, se s tranzicijskim „Can’t Get You Out of My Head“, ki neposredno spaja sladek užitek sveže zatreskanosti z nevzdržnostjo agoničnega vdora v notranjost teen-pop-subjektivitete, izkaže za uveljavljen izraz te iste popzasvojljivosti in predanosti, ki v svetu pred „9/11“ služi kot notranji ustroj ameriške popkulture.” 

Domen Ograjenšek je pisec, likovni kritik, raziskovalec, kustos in doktorski študent na dunajski Akademiji za likovno umetnost.

Vstop prost.

Vabljeni tudi na neformalno druženje po predavanju.

Kyle Minogue: Can't Get You Out Of My Head
Program Nove pošte je koprodukcija Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča.
Twitter
Facebook
Website
Maska Ljubljana
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
M +386 (0) 31 357 965
T +386 (0) 1 431 31 22
info@maska.si 
www.maska.si
Program Zavoda Maska sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana ter Javna agencija za knjigo RS.
POSODOBI PODATKE → update your preferences 
ODJAVA Z MAILING LISTE → unsubscribe from this list