Copy
Bekijk de nieuwsbrief online
 

NIEUWSBRIEF december 2019

Activiteiten


Intervisie is gepland op 23 januari en 8 april 2020. Op 20 mei 2020 start er een Basistraining en de volgende Train de Trainer start op 16 september. De training Facilitator Beschermjassenhuis is vol. Let op ons in-company aanbod van eendaagse workshops en Beschermjassen op school. Al onze overige trainingen kunnen eveneens in-company worden gegeven. Voor accreditaties en puntjes, ga naar de website. Interesse om met cliënten naar het Beschermjassenhuis te komen? Lees meer.
 

Praatjes vullen gaatjes

 
Boos!

Toen ik werd geïnterviewd door Natasja Gibbs over Caribische moeders die gedwongen werden afstand te doen van hun kinderen halverwege de vorige eeuw, kwam er zo’n boosheid bij me op! Wat me raakte is, het gaat niet alleen over die tijd. Het gaat ook over de NSB kinderen die na de oorlog uitgebraakt werden en over straat zwierven. En het gaat over vandaag! Het gaat over kinderen van asielzoekers, over de IS kinderen. Het gaat over alle kinderen die niet passen in het ideale plaatje. Er zijn een heleboel tweederangs kinderen, inferieure kinderen, die we niet geven waar kinderen recht op hebben volgens de universele rechten van het kind, family life, onderwijs, veiligheid... En dat is geen op zich staand fenomeen uit de jaren 60. Het is een patroon in de samenleving.

Kitlyn Tjin A Djie
 

Scheurkalender


Momenten van inbedding

Dag zes van de training is net voorbij. Het zijn intense en intensieve dagen geweest. Dagen van ontmoeting, dagen waarin in de zoektocht en (her)ontdekking van de betekenis van Beschermjassen, vele andere minder passende jasjes uit zijn gedaan. 
Ik zit achter mijn laptop, en dat is niet zonder meer gegaan. Niet zonder meer wil ik over Beschermjassen nadenken en over schrijven, zónder eerst een beschermjas aan te trekken. De italiaanse koffie geuren hebben de keuken overgenomen, de warme melk is op goede temperatuur. Ze raken door elkaar gemengd, en ondertussen klikt de waterkoker. Zij is klaar met werken, en staat klaar om wat zij bereid heeft, door te geven aan een rode theepot met witte stippen. Lees verder

Robert
 

Filmpjes boekpresentatie

Bekijk hieronder filmpjes met de reacties van Petra van der Erve en Mieke van Vleuten, beiden werkzaam bij het opvoedspreekuur van de GGD en grondleggers van het project in Heerhugowaard, en kijk naar wat Michel, Kitlyns jongste zoon van de bijeenkomst vindt!

Petra van der Erve
Mieke van Vleuten
Michel

Contact en informatie


Bureau Beschermjassen

I: www.beschermjassen.nl
E. info@beschermjassen.nl

Volg ons op Twitter


 

Colofon


Redactie: Irene Zwaan
Opmaak: tinka4design
 

AFMELDEN


Klik hier als je je wilt AFMELDEN voor de Nieuwsbrief


 

AANMELDEN


Klik hier als je je wilt AANMELDEN voor de Nieuwsbrief
 

Boekpresentatie:

Beschermjassen in de praktijk

Op 4 november werd tijdens een prachtige bijeenkomst in Heerhugowaard ons boek Beschermjassen in de praktijk gepresenteerd.

filmpje van de bijeenkomst

Zoals in het Beschermjassenhuis was er een hartelijke ontvangst met veel bloemen en taartjes. Wethouder Does sprak warme woorden over de impact van Beschermjassen in de gemeente, psychiater Glenn Helberg had een bevlogen en indrukwekkend verhaal over het belang van verbondenheid in jeugdhulpverlening en het pianospel van Iris Hond maakte alles voelbaar. Jeugd en gezinscoach Naziha Kadrouch vertelde het ontroerende verhaal over haar eigen beschermjas, waarna Kitlyn de familietekening maakte van Iris Hond en haar vader.

Tot slot werd de zaal uitgenodigd resonanties in te brengen rondom een casus onder begeleiding van Juan Walter, waarna alle aanwezige zorgprofessionals geïnspireerd en enthousiast naar huis gingen.

Bekijk hier meer filmpjes

Gedwongen afgestaan

Natasja Gibbs schreef een kritisch artikel over kinderen die in de Caribische gemeenschap in de jaren ’50 tot ’80 gedwongen werden afgestaan door hun moeder. Deze kinderen zijn inmiddels volwassen en willen nu uitleg van de Nederlandse staat. Kitlyn werd geïnterviewd en gaf haar gepeperde commentaar.

Van ontwrichting naar verbinding

Op 11 november, tijdens een symposium gewijd aan familietherapeut Maurizio Andolfi, heeft Kitlyn samen met het DreamTeam een live-sessie Beschermjassenhuis begeleid. Vervolgens gingen ze on-stage met Andolfi in gesprek. Een bijzondere gebeurtenis!


Klik op de afbeelding voor vergroting

Beschermjassen en familiegeschiedenis

Op 22 november gaf Kitlyn bij Gingermood een workshop Beschermjassen en familiegeschiedenis. Lees hier de enthousiaste blog over deze inspirerende bijeenkomst. 

Shaddy Mirza

We zijn blij met onze toptrainer Shaddy. Hij rolt zijn tapijtjes uit door heel Nederland om Beschermjassen in tientallen organisaties en vele provincies in te bedden.
Klik op de afbeelding voor vergroting

Sociale hulpverlening zet in op families

Aan de vooravond van de boekpresentatie verscheen er een treffend artikel over het Beschermjassenhuis in een uitgave van Het Sociaalplein, gemeente Heerhugowaard. 

Polen

Op 19 september 2019 stond Spark van Beurden met een presentatie over het Beschermjassenhuis op de conferentie van het European Research Network About Parents in Education. Er was veel belangstelling voor het onderzoek, waarin ze vanuit de verschillende rollen als onderzoeker, professional en familielid beschrijft hoe er in het Beschermjassenhuis gewerkt wordt. Het zien van werk van anderen in o.a. Scandinavië, Polen, Turkije en Groot-Brittannië heeft interessante leer-uitwisselingen op gang gebracht.


Klik op de afbeelding voor vergroting

Wereldklassen

Op zoek naar verbinding door verschillen te omarmen is de titel van een artikel dat onze beschermjasser in België Griet Severeyns samen met Lieve Lenaerts schreef  over het project Wereldklassen, gericht op diversiteit in het Belgische basisonderwijs. Een mooi voorbeeld!

Train de Trainer

Wat een mooie, rijke en diverse groep was het weer dit jaar, de Train de Trainer 2019.


Klik op de afbeelding voor vergroting

© 2022 Bureau Beschermjassen

Bureau Beschermjassen is opgenomen in het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)