Copy
Kako bi se newsletter upotpunosti prikazao pritisnite na link desno >>>>>
View this email in your browser
NEWSLETTER ZA PROSINAC - 12/2017.
NACIONALNI POZIVNI CENTAR ZA ŽRTVE KAZNENIH DJELA I PREKRŠAJA (ZAGREB) - program Udruge
Besplatan telefon iz fiksne i mobilne mreže svaki radni dan od 8:00h do 20:00h! - tel: 116 006
Tijekom prosinca u NPC-u je volontiralo ukupno 35 volontera, odrađen je 391,5 volonterski sat, a linija je zaprimila 107 poziva građana i građanki.


Slijedi pregled kaznenih djela zbog kojih su se pozivatelji najviše obraćali NPC-u: krađa, prijetnja, nepoznato, nametljivo ponašanje, spolno uznemiravanje, silovanje, prijevara, nasilje u obitelji, tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda te manji postotak kazneno djelou bojstva, klevete, iznude, zlostavljanja na radu, krivotvorenja isprave, povrede dužnosti uzdržavanja, ratnih zločina, povrede prava na rad i oštećenja tuđe stvari.

Od prekršaja zbog kojih su se pozivatelji javili, najvežim djelom su se odnosila na obiteljsko nasilje, a manji broj a na prekršaj protiv javnog reda i mira.

U pozivima „Institucije“ su se u pozivatelji željeli požaliti na rad policije, državnog odvjetništva, suda, centra za socijalnu skrb te zdravstvenih ustanova, a u pozivima „Civilni sektor“ se radilo o pozivateljima kojima je bilo potrebno psihološko ili pravno savjetovanje te su upućeni na odgovarajuću organizaciju civilnog društva.

35 poziva je kategorizirano pod „Ostalo“ budući da se tu radilo o pozivateljima koji su zvali zbog pitanja iz građanskog ili radnog prava, potrošačkih pitanja, osoba koje su trebale razgovor ili egzistencijalno ugroženih osoba, koje su informirane o pravima iz sustava socijalne skrbi. U prosincu smo zaprimili dva pozivaka tegorizirana pod „Vršnjačko nasilje“.AKTIVNOSTI NACIONALNOG POZIVNOG CENTRA - ZAGREB - 12/2017.


Zbog povećanja opsega posla, u sklopu projekta „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“, Udruga je zaposlila Mateju Meštrović, dugogodišnju volonterku NPC-a kao zamjensku koordinatoricu NPC-a. Mateja je s radom počela 1. prosinca, a radi na pola radnog vremena, u popodnevnom terminu. 

1. prosinca održan je novi sastanak Book cluba na kojem je prisustvovalo 6 volontera NPC-a i Hrvatske udruge za mirenje. Održavanje mjesečnih književnih klubova pomaže umrežavanju srodnih OCD-a, kao i povezivanju volontera. 


5. i 6. prosinca Koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja sudjelovala je na Human Rights Pitching Forumu gdje je predstavila rad Nacionalnog pozivnog centra i ideje za buduće akcije. Forum su organizirali Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost i Brodoto, a cilj je bio razmijeniti ideje, dobiti vrijedan feedback te se povezati sa kreativcima i kreativkama iz filmske, PR i dizajnerske branše.

7. prosinca koordinatorica NPC-a Maja Štahan i Nina Sabolić, volonterka NPC-a, predstavile su djelokrug NPC-a i njegov volonterski program, sa svim njegovim pravima i obvezama, studentima druge godine diplomskog studija psihologije na Hrvatskim studijima u sklopu kolegija Razvoj u društvenom kontekstu kojeg drži profesorica Eva Anđela Delale. Predstavljanju je nazočilo 60-ak studenata. Studenti su upoznati s tijekom kaznenog i prekršajnog sustava u Republici Hrvatskoj, kao i s pravima i obvezama žrtava i svjedoka. 


8. prosinca, koordinatorica NPC-a, Maja Štahan je sudjelovala na sastanku s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Višnjom Babić. Na sastanku je predstavljen rad NPC-a i njegov volonterski program. Predstavljena su i dosadašnja iskustva u radu sa žrtvama i svjedocima, kao i izazovi s kojima se susrećemo u radu. Dogovorena je suradnja kroz edukaciju volontera i volonterki NPC-a i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

8. prosinca održan je 7 supervizijski sastanak supervizorice gđe.Dunje Zlomislić s 3 volontera NPC-a te je dogovoren novi termin koji će se održati u siječnju. 13. prosinca je održan sedmi supervizijski sastanak predstavnika organizacija civilnog društva sa supervizoricom Anitom Grgos. Sastanku su prisustvovale predstavnica Hrvatske udruge za mirenje i koordinatorica NPC-a. 


14. prosinca se održao tradicionalni božićni domjenak za volontere NPC-a. Kao i prijašnjih godina, prostor nam je ustupila Udruga studenata Dubrovnika „Libertas“. Domjenku je prisustvovalo 30 - ak volontera koji su se imali prilike međusobno upoznati, zabaviti i razmijeniti božićne poklone.


18. prosinca je koordinatorica NPC-a Maja Štahan održala sastanak s An Verelst, Zamjenicom Direktora Victim Support Europe. Tema sastanka bili su izazovi u pružanju podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj te ulozi, važnosti i planovima za 116 006 liniju u sustavu podrške. Predstavljeni su dosad postignuti rezultati kao i budući projekti. An je podijelila iskustva drugih europskih zemalja koje imaju 116 006 liniju te njihove posebnosti. Također ponudila je pomoć Victim Support Europe u prijavljivanju europskih projekata.

19. prosinca, koordinatorica Mateja Meštrović je sudjelovala na tribini „Mi mladi“ Savjeta mladih Grada Zagreba. Moderator programa bio je Petar Jurišin, predsjednik Savjeta mladih Grada Zagreba, a sudjelovali su članovi Savjeta mladih grada Zagreba, predstavnici organizacija civilnog društva te Helena Beus, predstavnica Ureda za obrazovanje, kulturu i sport. 

6. prosinca je koordinatorica NPC-a, Maja Štahan gostovala u emisiji Drugog programa Hrvatskog radija Zašto smo zajedno? 18. prosinca je u prostorijama NPC-a sniman prilog o volonterskom programu NPC-a za emisiju Dobro jutro Hrvatska. Koordinatorica NPC-a predstavila je NPC, njegov djelokrug i planove za budućnost i njegov volonterski program. Volonterka Doris Ostreš je predstavila svoje iskustvo volontiranja u NPC.
 

PROJEKT : „(NE)BUDI MI (NE)PRIJATELJ!“ - ESF 2017/2018


Međunarodni dan volontera obilježili su i volonteri Srednje škole Ludbreg s kojom u partnerstvu provodimo projekt: (Ne)budi mi (ne)prijatelj!. 


Volonterka Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja je sudjelovala na panel diskusiji u sklopu projekta "Kreativna REakcija za nenasilje" Udruga Zamisli gdje je predstavila projekt "(Ne)budi mi (ne)prijatelj!".

Koordinatorice NPC-a Maja Štahan i Mateja Meštrović sudjelovale su na  treningu „Vještine coachinga“ koji se održaou utorak 12. prosinca u prostorima NovaMed zdravstvenog centra u trajanju od osam sati. Aktivnost je provedena u sklopu projekta „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“. Moderatorice treninga bile su Tihana Cuzek i Nikolina Vukojević.

HVALA NAŠIM DONATORIMA POZIVNOG CENTRA U ZAGREBU!
      
HVALA NAŠIM DONATORIMA!
                
                                
    


11. prosinca nazočili smo okruglom stolu o jačanju neovisnosti pravosuđa i vladavine prava, koji je održan u Zagrebu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Na okruglom stolu podloga za raspravu bilo je istraživanje agencije Ipsos Plus iz 2016. godine po kojem 68 posto građana ima općenito negativno mišljenje o funkcioniranju pravosuđa, 59 posto građana nema povjerenje u sudove, a 40 posto smatra da je korupcija proširena u pravosudnim institucijama.


7. i 8. prosinca smo sudjelovali u radu redovne godišnje Skupštine Victim Support Europe u Bruxellesu. Razgovaralo se o standardima obeštećenja te pružanja podrške žrtvama i svjedocima u pojedinim europskim državama. Izvršni direktor Udruge sudjelovao je, 8. prosinca, zajedno s predstavnicom Bijelog Kruga na konferenciji o kibernetičkom kriminalitetu i novim oblicima kriminaliteta u Europi, te smo razgovarali s gđom.Millquet, savjetnicom za obeštećenje žrtava, Predsjednika EK, Junckera.


21. prosinca održali smo, u Vukovaru, redovnu godišnju Skupštinu Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, na kojoj su članovi usvojili Godišnji izvještaj Udruge za 2017. godinu, Financijski izvještaj Udruge, s 30. studenim 2017. godine, Izvještaj o radu Upravnog odbora Udruge, te usvojili nove dokumente poput Stratekog plana Udruge 2018.-2021., Financijski plan 2018., Plan i Program rada Udruge za 2018. godinu. Pojedine izvještaje možete preuzeti s naše stranice u izborniku IZVJEŠTAJI.

► “Projekti udruga usmjerenih na osiguravanje pružanja podrške žrtvama i svjedocima – Delfin Pakrac i IPC Slavonski Brod”


13. prosinca sudjelovali smo na posljednjem partnerskom sastanku s Informativnim pravnim centrom u Slavonskom Brodu, te na zajedničkom okruglom stolu na temu „Razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima na području Brodsko-posavske županije“. Okrugli stol organiziran je u sklopu provedbe projekta „Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji“ uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima partner je na projektu.

Cilj okruglog stola bio je okupiti predstavnike javnih institucija i lokalne samouprave kao relevantnih dionika uključenih u rad sa žrtvama i svjedocima kako bi iznijeli svoja iskustva i prenijeli dobru praksu te dali svoju analizu sustava pružanja podrške žrtvama i svjedocima na području Brodsko-posavske županije radi stvaranja preporuka za uspostavu i unaprjeđenje postojećeg sustava podrške na području županije.

Na okruglom stolu sudjelovali su uz Natašu Kovačević, IPC, Branka Lučić, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima, Županijski sud Vukovar, Miren Špek, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Ivica Ostrun, Policijska uprava Brodsko-posavska, te Mirta Trninić, odvjetnica


12. prosinca sudjelovali smo na posljednjem partnerskom sastanku s Centrom za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac u Pakracu. Sastanak se organizirao u sklopu projekta "Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima dostupna svima", koji Centar provodi u 2017. godini ,u partnerstvu s Udrugom. Evaluirale su se dosadašnje aktivnosti, napredak, izazovi i poteškoće te nastavak suradnje kroz "MREŽA podrške žrtvama..." u 2018. godini.

POSLJEDNJI JAVNI DOGAĐAJI U 2017. - VUKOVAR I OSIJEK


1. prosinca u Muzeju Grada Vukovara (Dvorac Eltz) održali smo zadnji javni događaj u Vukovaru ove godine, tj. okrugli stol na temu „Razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj." te smo predstavili rezultate projekta „4P- Pravo i prevencija – prevencija i podrška za starije i nemoćne“ financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju te ujedno predstavili i nastavak ideje kroz novi projekt „3-PIP- Podrška, informiranje, pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“. Na okruglom stolu predstavili smo novine Zakona o kaznenom postupku u odnosu na žrtvu te izazove i poteškoće s kojima se žrtve danas susreću. Iva Barić-Milojković sa Županijskog suda u Osijeku predstavila je koncept Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima kao i izvan te novine u smislu novog Zakona. Ivana Buday, socijalna radnica iz Vukovara i Jelica Balog, odvjetnica iz Vukovara osvrnule su se na radionice s starijima koje smo održali ovo ljeto i jesen u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Otoku, Vrbanji i Starim Jankovcima. Okrugli stol bila je prilika da se sjetimo što je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima ostvarila ove godine, te smo se sjetili zasluga drugih u razvoju Udruge s područja Vukovara. S tim u svezi udijelili smo Zahvalnicu za doprinos razvoju Udruge Muzeju Vukovar i profesorici Danijeli Romić s Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara. 

20. prosinca održali smo završni javni događaj u 2017. godini na području Osijeka i Osječko-baranjske županije. Tribina pod naslovom "Sustav podrške žrtvama i svjedocima danas u Hrvatskoj" imala je za cilj davanja vlastitoga doprinosa raspravi o potrebama žrtava i svjedoka u Republici Hrvatskoj, o načinima na koji bi se postojeći sustav mogao unaprijediti te predstavljanje javnosti dosadašnjih postignuća i poduzetih mjera na području promicanja prava žrtava i svjedoka kao posebno osjetljivih skupina osoba čija prava traže dodatnu zaštitu. Na tribini su, uz Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima, izlagali predstavnica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Osijeku, savjetnik u Uredu Pučke pravobraniteljice u Osijeku, predstavnica Policijske uprave Osječko-baranjske te predstavnica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Aktivna u raspravi bila je i savjetnica u Ured Pravobraniteljice za djecu iz Osijeka. Bila je ovo prilika da Udruga za podršku udjeli Zahvalnice za doprinos razvoju Udruge, motiviranju volontera i razvoju sustava podrške u Osječko-baranjskoj županiji, gdinu. Robertu Adriću i gđi.Ivi Barić-Milojković.

REFERENTNI CENTRI ZA ŽRTVE I SVJEDOKE (VUKOVAR I OSIJEK) - program Udruge
032/639-333 ili 031/779-419 ili putem e-maila: rfc.vukovar@gmail.com ili rfc.osijek@gmail.com
AKTIVNOSTI REFERENTNIH CENTARA VUKOVAR I OSIJEK 12/2017


4. prosinca održan prvi sastanak u Europskom domu Vukovar u vezi projekta "Kažem DA pristojnom ponašanju na Internetu!". Projekt je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa kojima je Ugovor potpisan početkom studenoga. Na sastanku su sudjelovali predstavnici partnerskih ustanova i organizacija. Na sastanku je ukratko predstavljen projekt i strategija realizacije pojedinih aktivnosti.​ Udruga za podršku žrtvama i svjedocima sudjeluje kao partner na projektu.


5. prosinca sudjelovali smo na svečanoj dodjeli Volonterskih nagrada za 2017. godinu u Gradskoj knjižnici Vukovar povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera. Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima i nama osobno su značajni volonteri i volonterke te im čestitamo, Međunarodni dan volontera!

14. prosinca naša volonterka iz Osijeka, Nina Vasiljević sudjelovala je u humanitarnoj akciji pod nazivom ''Božićna humanitarna aukcija za Rijeku ljubavi''. Sva prikupljena sredstva namijenjena su za kupnju božićnih paketa za 200 najmlađe djece iz obitelji koje se nalaze u nezamislivo ugroženom socio-ekonomsko statusu.

Partnerski sastanak projekta "Zlatna dob II" održan je u prostorijama Udruge žena Vukovar. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH. Sastanku su nazočile: Melita Bošnjak (Udruga za podršku žrtvama i svjedocima), Željka Rajković (Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar) i Mirjana Mizdrak Mišanović (Udruga žena Vukovar). Partneri su obavješteni o svim aktivnostima te su dogovoreni okvirni termini za provedbu istih. Uloga Udruge za podršku žrtvama i svjedocima u ovom projektu je pružanje besplatne pravne pomoći.


Drugi, ujedno i posljednji partnerski sastanak projekta "Seniori Vukovara" održan je dana 15. prosinca u prostorijama Udruge žena Vukovar. Sastanku su nazočile: Melita Bošnjak i Dejana Crvenković. S obzirom na skori završetak projekta, sa partnerom se evauilara provedba projekta. Sve projektne aktivnosti provedene su prema planu aktivnosti, uspješno i na vrijeme. 
„3-PIP-PODRŠKA, INFORMIRANJE, PRAVNA POMOĆ USMJERENA ZAŠTITI STARIJIH OSOBA“ - 2017./2018.


U studenom smo započeli s projektom „3-PIP-PODRŠKA, INFORMIRANJE, PRAVNA POMOĆ USMJERENA ZAŠTITI STARIJIH OSOBA“, financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, koji za cilj ima pružanje podrške starijima u smislu edukacije i sprječavanja zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju. Udruga projekt provodi u partnerstvu s Udrugom žena Vukovar.
Ciljevi su:

  • Informiranje i educiranje starijih i nemoćnih osoba na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije o pravnim posljedicama sklapanja ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju te posljedicama drugih kaznenih djela na štetu starijih te smanjenje stope siromaštva uzrokovanog posljedicama loših pravnih odnosa između davatelja i primatelja dosmrtnog/doživotnog uzdržavanja
  • Informiranje i edukacija o pravima u sustavu socijalne skrbi od osobitog značaja za osobe starije životne dobi poput izvaninstitucionalnih usluga
  • Edukacija i motivacijski sastanci s državnim i javnim službenicima te predstavnicima ustanovama koje pružaju socijalne i pravne usluge građanima
  • Educiranje i rad s volonterima Udruge
  • Osvještavanje građana i zajednice o problemu kaznenih djela nad starijim osobama i posljedicama sklapanja štetnih ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju
Projekt će se 2017. i 2018. godine provoditi na području Vukovarsko-srijemske županije (Grad Vinkovci, Vukovar i Županja te Općine Tovarnik, Tompojevci, Borovo, Ilok i Nuštar) te Osječko-baranjske županije (Grad Osijek i Đakovo, te Općine Bizovac i Erdut/Dalj).
ŽELITE DONIRATI?
Ukoliko želite donirati svoje proizvode za vrijedne volontere ili financijski podržati rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, kontaktirajte nas na broj +385 32 639 333 ili uplatom na žiroračun Udruge s naznakom "Donacija" :IBAN HR23 24020061100479261 - Erste&Steiermärkische bank d.d.
Website
Website
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Email Udruge
Email Udruge
Email NPC
Email NPC
Email VUKOVAR
Email VUKOVAR
Email OSIJEK
Email OSIJEK
YouTube
YouTube
Toliko od nas u 2017. godini.
HVALA VAM ŠTO STE NAS PRATILI I ŽELIMO VAM USPJEŠNU I SRETNU 2018. GODINU!
Veliki pozdrav želi Vam Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima!