Copy
Dit is de vierde nieuwsbrief van Het Knie Panel. In deze nieuwsbrief leest u meer over:
  • Het verhaal van Knie Panel-lid Karel Hogenkamp
  • Meest gestelde vragen over pijnstillers
  • Lopende studie – Impact van corona-crisis op mensen met knieartrose
  • Website Artrose Gezond
en nog veel meer!
Een Knie Panel-lid vertelt...

Mijn naam is Karel Hogenkamp, ik ben 68 jaar en ruim 10 jaar weduwnaar. Ik heb 4 kinderen en 11 kleinkinderen en woon in Ommen; een stadje aan de Vecht. Na een werkzame periode van 47 jaar in de zorg kwam ik na een reorganisatie 3 jaar geleden bij huis. Ik ben als vrijwilliger werkzaam bij het inloophuis voor kankerpatiënten, de wereld winkel, het Rode kruis, en ik pas af en toe op mijn kleinkinderen. Ik sport graag: in de winter ATB en in de zomer op de racefiets. Drie maal per week ga ik naar de sportschool. Ik merk zelf dat sport en beweging goed zijn tegen mijn artrose. Ik heb nu ruim 7 jaar knie artrose. Tot heden zijn er 3 foto’s gemaakt en heb ik 3 maal een spuit in mijn knie gehad. Op de laatste foto was duidelijk te zien dat de artrose erger wordt. Ook werd mij geadviseerd door de arts en de fysiotherapeut om zoveel mogelijk te blijv​en sporten. Met wandelen heb ik de meeste pijn, hoewel dat op het moment redelijk goed gaat. Ik loop af en toe wel 10 km. Na het wandelen heb ik wel last van een stijve knie en dan speelt de vermoeidheid ook een rol. Ook heb ik af en toe last van vocht in de knie. Omdat ik het been, waar de artrose in zit, minder belast, is deze ook dunner dan de andere. Tijdens het fietsen ervaar ik weinig pijn aan mijn knie. Ik fiets momenteel nog 1-2 keer per week circa 100 km. zonder problemen. Ik gebruik vanaf januari 2019 het middel: Groenlipmossel & Curcumine, in capsulevorm. Deze informatie had ik via de site “bewegen zonder pijn” gevonden. Dit heb ik in overleg met de specialist gedaan. Hij zei ”bij de een helpt het en bij de ander niet”. Een jaar geleden kon ik geen 10 km lopen wat ik nu wel kan, dus ik heb er baat bij en ervaar minder pijn. Het meest last heb ik als ik op mijn knieën ga en op mijn hurken dus dat vermijd ik. Hard lopen lukt niet en is ook afgeraden. Als ik niet sport en weinig beweeg, heb ik meer last. Ik heb van de fysiotherapeut oefeningen gekregen, die ik dagelijks doe. Op dit moment kan ik er redelijk mee omgaan. Zo kan ik de knie operatie nog steeds uitstellen. Met vriendelijke groet: Karel Hogenkamp
 
Wilt u in de volgende nieuwsbrief uw verhaal vertellen? Laat het ons dan weten!

Bespreek het gebruik van geneesmiddelen altijd met uw arts en/of apotheker.
Alternatieve behandelingen voor reuma

Apotheker en collega-onderzoeker Bart van den Bemt (Sint Maartenskliniek) maakt korte filmpjes over het gebruik van geneesmiddelen. Klik hier voor een film met meest gestelde vragen over alternatieve behandelmethodes voor reuma. We weten namelijk dat veel mensen op zoek gaan naar alternatieve behandelingen, vanwege de pijn en beperkingen die reuma kan veroorzaken. Maar wat is nu bewezen effectief, en wat niet? 

EULAR

Van 3 tot 6 juni vond het jaarlijkse European League against Rheumatism (EULAR) congres plaats in Frankfurt. Vanwege de COVID pandemie vond het congres (voor het eerst) digitaal plaats. Tijdens dit grootste reumatologie congres van Europa komen zorgverleners, onderzoekers en patiënten (digitaal) samen om kennis en ervaring uit te wisselen. Voor meer informatie over de EULAR klik hier (Engels-talige website) of hier. De onderzoekers van het Knie Panel hebben voor het congres een posterpresentatie gemaakt die digitaal te zien was. De poster ging over de resultaten van de onderzoekstudie naar Kwaliteit van zorg (zie ook de derde nieuwbrief van het Knie Panel). In september hebben 434 Knie Panel leden meegedaan aan dit onderzoek. De meerderheid van de mensen zijn door hun zorgverleners geïnformeerd over hoe om te gaan met knieartrose echter is er nog weinig aandacht voor het omgaan met overgewicht bij knieartrose. Ook bleek dat mensen meer persoon specifieke informatie willen over knieartrose en behandelopties én dat er beter moet worden afgestemd tussen de verschillende zorgverleners (bijvoorbeeld tussen de huisarts, fysiotherapeut en medisch specialist).
Lopende studie - Impact van corona-crisis op mensen met knieartrose

Iedereen wordt in meer of mindere mate geraakt door de corona-crisis. Ook mensen met knieartrose. Daarom zijn we in april gestart met een onderzoekstudie naar de impact van het coronavirus op uw klachten en op de wijze waarop u hiermee omgaat. De eerste vragenlijst van de studie is ingevuld door 322 Knie Panel leden. Deze leden zijn ook uitgenodigd om mee te doen met de tweede vragenlijst. Hartelijk dank voor deze hoge respons! In een volgende nieuwsbrief delen we de eerste resultaten van deze studie met u.
Website Artrose Gezond

Collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam hebben onlangs de website Artrose Gezond gelanceerd. Op de website staat informatie over onderzoeken die zij uitvoeren. Deze onderzoeken gaan bijvoorbeeld over de invloed van menopauze op het ontstaan van artrose en over de communicatie tussen mensen met artrose en hun behandelaars. Daarnaast zijn op de website oefeningen voor mensen met knie-, heup-en handartrose en het Handboek voor mensen met artrose te vinden. Via de website kan men bovendien in contact komen met onderzoekers, behandelaars en andere mensen met artrose, meedenken en meebeslissen over onderzoek én zich inschrijven voor bijeenkomsten op het gebied van artrose.
Knie Panel bijeenkomst

Midden mei stond de eerste bijeenkomst van het Knie Panel gepland. Vanwege de maatregelen ten aanzien van COVID-19 hebben we helaas de bijeenkomst moeten afzeggen. Tijdens de bijeenkomst wilden we o.a. de stand van zaken omtrent het Knie Panel aan u presenteren, u gelegenheid geven om vragen te stellen over knieartrose aan een medisch specialist en om in contact te komen met andere Knie Panel leden. We hopen in een later stadium opnieuw de bijeenkomst te organiseren en u in goede gezondheid te ontmoeten. U ontvangt ter zijner tijd opnieuw een uitnodiging van ons.

Contactinformatie
Heeft u vragen? Of heeft u leuke tips, nieuws of weetjes voor deze nieuwsbrief of zou u graag meer over een bepaald onderwerp of onderzoekstudie willen lezen? Laat het ons dan weten! Neem contact op met het onderzoeksteam via Yvonne Peters (onderzoeker); kniepanel@maartenskliniek.nl of 024-3528124.


Deze nieuwsbrief is opgesteld door de afdeling Research Reuma van de Sint Maartenskliniek.
Voor meer informatie over het Knie Panel, zie www.kniepanel.nl.

De vorige nieuwsbrieven gemist? Lees ze hier: Nieuwsbrief 1 (april 2019), Nieuwsbrief 2 (augustus 2019). Nieuwsbrief 3 (december 2019).

Copyright © 2020 Sint Maartenskliniek