Copy
Dit seminar is gratis voor o.a. bestuurders, directeuren en programma-managers van gemeenten en provincies die zich bezighouden met mobiliteitsvraagstukken, infrastructuur en stedelijke bereikbaarheid
View this email in your browser
Praktijkseminar: Hoe MaaS organiseren en inzetten voor slimme en toekomstbestendige steden en regio's?

21 juni 2018, HAN Hogeschool (Nijmegen)

Met praktijkcases BrengFlex en Sl!m Heijendaal 
AANMELDEN
 
Nederland heeft te maken met een versnellende verstedelijking. De randstad krijgt er de komende jaren 700.000 inwoners bij. De wegen worden steeds drukker en het Openbaar Vervoer kan de groei niet meer aan in drukke gebieden. In de provincie /platteland zien we juist een afname van het aantal inwoners en (hierdoor) leeg rijdende bussen. Tegelijkertijd hebben we te maken met allerlei technologische ontwikkelingen die op ons afkomen en duurzaamheidsdoelstellingen die moeten worden gehaald. Mobiliteitsvraagstukken worden hierdoor steeds integraler, complexer en uitdagender. 

Mobility as a Service (MaaS) is een steeds meer voorkomend begrip in de mobiliteitsmarkt. Binnen het MaaS-concept worden alle mogelijke vormen van vervoer gecombineerd en het is daarmee, in andere woorden, een marktplaats voor mobiliteit. Via deze marktplaats voor mobiliteit kan men de beste vervoersoplossing kiezen en betalen om van A naar B te komen. Of dit nu met een taxi, openbaar vervoer, een huurauto of deelfiets is. Van zakelijke ritten, een weekendje weg, tot je dagelijkse woon-werkverkeer. MaaS zorgt voor de slimste oplossing voor elke reis.

De markt van mobiliteitsoplossingen is dus enorm in ontwikkeling. We gebruiken op dit moment maar een beperkt aantal vervoersoplossingen zoals OV, auto en fiets. Kennelijk vinden we het ook belangrijk om deze vervoersmiddelen te bezitten, terwijl oplossingen zoals Uber, bewijst dat het bezit niet altijd noodzakelijk is. De transitie van bezit naar gebruik dwingt partijen meer dan ooit om innovatieve oplossingen te verzinnen voor mobiliteitsvraagstukken. Maar wat zijn de oplossingen van nu voor de vraagstukken van morgen? En hoe gaan overheden samen met marktpartijen hierin samenwerken om de oplossingen zo efficiënt mogelijk en integraal in te zetten om daarmee slimmere en toekomstbestendige steden en regio's te realiseren?

PPS Netwerk Nederland organiseert op 21 juni (14.00-17.00, HAN, Nijmegen) i.s.m. Provincie Gelderland, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), Movares, en CMS een strategie-sessie waar we ingaan op:

- de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid
- waar kansen en geen kansen liggen voor MaaS 
- hoe overheden mobiliteitsvraagstukken 'as a service' het beste in de markt kunnen zetten
- welke samenwerkingsvormen of modellen het beste passen en hoe deze te organiseren
- hoe maak je tijdsbestendige afspraken met je samenwerkingspartners


De bijeenkomst is gratis voor o.a. bestuurders en directeuren/programma-managers van gemeenten en provincies die bezig zijn met mobiliteitsvraagstukken, openbare ruimte en stedelijke ontwikkeling en die inzicht willen krijgen in welke strategische keuzes ze moeten maken voor het realiseren van bereikbare en toekomstbestendige steden. U kunt zich aanmelden via bovenstaande aanmeld-button
 
Programma MaaS 21 juni 2018, HAN, Nijmegen 
 
13.30  Inloop 
 
14.00  Welkom & Introductie
           Elte Palm (PPS Netwerk Nederland)
 
14.10 Over trends en ontwikkelingen MaaS: op weg naar een toekomstbestendig eco-systeem
          Marco Duijnisveld (senior adviseur en projectmanager Mobiliteit, Movares)

14.40 Hoe mobiliteitsvraagstukken slim in de markt zetten? Wat zijn de juridische do's en don'ts?
          Petra Heemskerk (Advocaat en Partner CMS)


15.15 Pauze 
 
15.30 
Praktijkpilots: BrengFlex en Sl!m Heijendaal 
          Marieke Kassenberg (Strateeg Mobiliteit, Provincie Gelderland) en 
          Arjen van Weert (Adviseur Duurzaamheid en Logistiek, Movares/ HAN) 


16.15 Interactieve discussie MaaS: Visie of Fictie?
          o.l.v. Elte Palm en Marco Duijnisveld


17.00 Afsluiting en borrel
Klik hier om u uit te schrijven voor deze mailing


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PPS Netwerk Nederland · Lageweg 2, Zeist, Nederland · Zeist, Utrecht 3703 CA · Netherlands