Copy
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

Nieuws uit Israël en Palestina

Nederzettingentoer met B'tselem -  © Laura Van Dooren

Ontdek Israël en Palestina

Israël en Palestina zijn voor veel toeristen een droombestemming: de historische plaatsen, prachtige landschappen en de heilige plaatsen maken de regio erg veelzijdig. Jammer genoeg gaat de reisweg van veel toeristen voorbij aan de realiteit. Toch kan toerisme bijdragen tot vrede. Zo spoort Palestijns filmmaakster Leila Sansour via haar documentaire ‘Open Bethlehem’ toeristen aan de bevolking echt te zien. Ook Broederlijk Delen en Pax Christi vinden dit essentieel en namen van 9 tot 18 september 25 jongeren mee op tocht door Israël en Palestina. We lieten hen kennismaken met mensenrechtenactivisten en jongerenorganisaties en bezochten inspirerende projecten waarover ze schreven op de blog. Van 3 tot 12 april 2017 organiseren we een nieuwe Vredestocht.
 

Israël vergroot druk op mensenrechten- en vredesactivisten

Op vrijdag 9 september werd Brigitte Herremans, beleidsmedewerker voor het Midden-Oosten van Broederlijk Delen, bij aankomst in Israël uitgewezen. Ze zou een groep jongeren op inleefreis in Israël en de Palestijnse gebieden begeleiden.  Al meer dan 15 jaar zetten Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen zich via beleids-en bewegingswerk en partnerondersteuning in voor een duurzame vrede in Israël en Palestina. We ondersteunen Israëlische en Palestijnse mensenrechten- en vredesorganisaties die op het terrein aan verandering werken en we focussen op vreedzaam verzet. Israël wil deze vreedzame stemmen echter doen verstommen en viseert ook steeds meer mensenrechtenactivisten in binnen- en buitenland. Brigitte kreeg, naast tegenwind, heel veel steunbetuigingen, ook vanuit de politieke wereld.
 

Israël en Palestina. De kaarten op tafel 

Brigitte Herremans en Ludo Abicht schreven ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel’ dat op 3 oktober verscheen bij de uitgeverij Pelckmans Pro. Beide auteurs zijn gebeten door het Israëlisch-Palestijns conflict en volgen het van dichtbij op. In hun boek gaan ze terug naar de essentie en betogen ze dat het conflict voornamelijk draait om land en basisrechten. Wie de kaart van de Westelijke Jordaanoever bestudeert, kan niet anders dan besluiten dat Israël geen Palestijnse staat wil. Maar verandering kan er enkel komen als het onrecht duidelijk wordt erkend en benoemd. Jos Geysels interviewt beide auteurs op 2 november om 11u op de boekenbeurs in Antwerpen.
Boekvoorstelling 'Israël en Palestina: de kaarten op tafel'

Events

Israëlisch auteur Nir Baram gaat op 16 november in ‘Meet the Author’ in Passa Porta in gesprek met Arnon Grunberg. Baram schreef over zijn omzwervingen in ‘Land Zonder Grenzen’.
 
Strijdkoor Kontrario zingt op 18 november tijdens een benefietconcert in Herent ten voordele van de Syrische organisatie ‘The White Helmets’.

@BriHerremans
Brigitte Herremans op Facebook
Website Broederlijk Delen
Website Pax Christi Vlaanderen
Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen werken nauw samen rond het vredesproces in Israël en Palestina. Deze nieuwsbrief wordt 3-maandelijks verstuurd.  

Copyright © 2016 Broederlijk Delen - Pax Christi, All rights reserved.


Gegevens aanpassen | Uitschrijven