#57 | juli 2021
nieuwsbrief

Stadsbouwmeester De Vries: 'Ik geloof in het belang van goed ontwerp'

Ze staat nu met één been in het opdrachtgeverschap. Tegelijk blijft Nathalie de Vries (MVRDV) als stadsbouwmeester in Groningen de kritische ontwerper. Bij elk plan de vraag: 'Wat breng je zelf mee voor de stad?'
 

Nieuw protocol second opinion is hard nodig

José van Campen geeft een voorzet voor aanpassing aan de nieuwe adviespraktijk. Meedenkers zijn van harte welkom.
 

Commentaar
Davos wil ruimtelijke kwaliteit meten

Met acht criteria en een 22 pagina's tellende vragenlijst wil Davos ruimtelijke kwaliteit objectiveren. Hoe meetbaar is Baukultur?

Hoogte windmolens is op grote afstand ‘onpeilbaar’

Hoge windmolens passen nooit in een landschap. Maar zij kunnen wel bij een landschap passen. De Nederlandse Vereniging Tuin- en Landschapsarchitectuur zocht uit hoe.
 

Kant en klaar en toch lokaal

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit bestaat 90 jaar. In elke nieuwsbrief besteden we aandacht aan een episode uit deze geschiedenis. Ditmaal de immer actuele standaardisatie.

Bij nader inzien

Het bestemmingsplan gaat niet altijd boven de welstandscriteria. Een stedenbouwkundig defect in Enschede kan alsnog worden verholpen.

Kwaliteit van het kwartaal

Aan de rand van het Unescolandschap van de Beemster, met uitzicht op een historische stolpboerderij, is onlangs een stolp van de toekomst opgeleverd.

Mooiwaartstrofee

Ruimtelijke kwaliteit loopt als rode draad door alle omgevingsvisies en plannen in de Drentse gemeente Noordenveld. Zij krijgt er de Mooiwaartstrofee 2021 voor.

Het Rotterdams model

Voorzitter Robert Winkel van het kwaliteitsteam Feyenoord City deelt zijn ervaringen. 'Het helpt om heel snel conclusies te delen met indieners'.