Copy
Bekijk de nieuwsbrief in je browser
December 2020

Kerst- en nieuwjaarstoespraak

Op 24 december ontvingen alle Nautilianen een mail met de kerst- en nieuwjaarsboodschap van onze voorzitter Sandra Gant.  En er was een boodschap over het jaarboek.

Kersttoespraak 2020: 
www.rvnautilus.org/video/kersttoespraak2020.mp4
Jaarboek 2019:
 www.rvnautilus.org/video/jaarboek2020.mp4
Fijne feestdagen allemaal en alle goeds voor 2021.
 
Joke Stenvert
secretaris

Algemene Ledenvergadering op 30 november

Op 30 november jl. vond de Algemene Ledenvergadering plaats door middel
van een Zoom-bijeenkomst. De belangstelling onder de leden was ongeveer
vergelijkbaar met een 'gewone' ledenvergadering. Het bestuur werd
bijgestaan door Sabine Wigmans die de binnenkomende vragen verzamelde en
voorlegde aan het bestuur.
Wim Balvert werd herbenoemd als Commissaris Roeien Oude Plantage.
Dino Bodzinga, de penningmeester, gaf een toelichting op de Jaarrekening
over 2019 (die normaal gesproken in maart 2020 besproken zou zijn) en de
begroting voor 2021. Uiteraard is het moeilijk om een begroting voor
2021 te maken. In 2020 zijn er natuurlijk aanzienlijk minder inkomsten
geweest. De bedrijvenregatta kon niet doorgaan, evenals de cursus Roeien
op stromend water. De inkomsten uit de bar en zaalverhuur waren uiteraard veel lager en er was veel minder ruimte voor nieuwe leden omdat de
instructie-mogelijkheden beperkt waren. Er waren ook minder uitgaven,
bijvoorbeeld voor het botentransport in verband met wedstrijden, het
annuleren van het nieuweledenfeest en van opleidingen. Er waren gelukkig
wel wat extra inkomsten uit subsidie en huurcompensatie.
De contributie wordt verhoogd met 1,5%.
In de ALV werd (traditiegetrouw) enige tijd flink gediscussieerd over
het voorstel om bepaalde nieuwe boten aan te schaffen, in dit geval twee
skiffs. Maar over de keuze voor het type (dispensatieskiff, A of
C-skiff) en het merk liepen de meningen nogal uiteen.
Een ander terugkerend thema is de toekomst van de Oude Plantage. In 2024
bestaat ons gebouw 100 jaar. Om het voor de toekomst te kunnen behouden,
zou een investering van in totaal zo'n 1,2 miljoen nodig zijn.
Vooralsnog is besloten om de meest noodzakelijke reparatiewerkzaamheden
te laten verrichten en daarvoor in 2021 15000 euro te reserveren.
Er is helaas nog niemand gevonden als opvolger voor Bernard Seldenrath
die jarenlang onze Commissaris Gebouwen is geweest.

Karen Teich

Contributienota 2021

Op 18 december jl. is de nieuwe contributienota 2021 verstuurd. In jullie mail hebben jullie een contributienota ontvangen via ClubCollect. We zijn blij om te zien dat veel leden al hebben betaald. Mocht je nog niet hebben betaald, zou je dan in je mailbox willen kijken? De mail kan in je spambox terecht zijn gekomen, maar is verstuurd naar het e-mailadres dat bekend is bij de ledenadministratie. Als je geen contributienota hebt ontvangen, stuur dan een mailtje naar: penningmeester.nautilus@gmail.com.

Margreet Pontier (ledenadministratie) en Dino Bodzinga (penningmeester)

Roeien in de mist

Op zaterdag 12 december was het zo mistig dat er aanvankelijk niet geroeid kon worden omdat het zicht te beperkt was. Later in de ochtend klaarde het iets op, de Philips Willemsbrug was weer te zien. Maar toen bleek nog hoe belangrijk het is om goed zichtbare kleding te dragen. Een simpel hesje over je roeikleding maakt al een groot verschil. Je kunt zo'n hesje kopen bij Wil Lokkerbol.

Karen Teich

Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien

In dit vreemde coronajaar, zonder wedstrijden op het water, is het voor iedereen lastig om gemotiveerd te blijven. Sommige roeiers wachten op betere tijden of stoppen helemaal met sporten. Anderen pakken de fiets of gaan hardlopen. Een enkeling heeft thuis een ergometer waarmee hij of zij roei-fit kan blijven. Ik heb ook een concept2, waarmee ik zo’n 2 tot 3 keer per week roei, naast meestal 1x per week op het water. Daarnaast fiets ik regelmatig en doe ik 1x per week krachttraining.
Roeien doe ik voornamelijk om het competitieve element, inmiddels als veteraan categorie B. Omdat het NKIR de enige wedstrijd van dit jaar zou zijn (online, via het internet!), besloot ik half november om mee te doen. In een LIVE veld met veel deelnemers die tegelijk roeien, omdat het anders geen wedstijd is. Met mijn 78,8 kg zat ik qua gewicht wat te hoog om licht te roeien. En in het zware veld trappen ze te hard, dus daarom toch maar licht en daarmee ontstond het doel om op 12 december maximaal 75 kg te wegen. In het lichte heren gevorderden veld (LHG), waarin veelal fitte studentenroeiers meedoen die 6-9 keer per week roeien. Heerlijk ambitieus, doe eens gek!
Afin, in november een tweetal interval sessies gedaan op de ergometer, waarmee ik bepaalde dat een streeftijd van 6:45-6:50 mogelijk zou moeten zijn. Verder geen echt intensief werk. En vervolgens gecontroleerd snel afvallen om überhaupt te kunnen starten. Behoorlijk pittig dus. Op de dag zelf
inwegen en dit vastleggen met een foto en filmpje als bewijsmateriaal. Met 74,3 kg schoon aan de haak het doel ruimschoots gehaald, wellicht zelfs iets teveel. Omdat je met snel afvallen ook het risico loopt om vermogen te verliezen.
De wedstrijddag begon met het updaten van de concept2 monitor, het inloggen op de online race omgeving van time-team, een warm-up roeien en een aantal maal mislukken van de startprocedure. Daarna startte de wedstrijd met als publiek mijn vrouw en kinderen, waarbij ik 15 halen hard zou gaan en van 2000 tot 1250 meter te gaan op 1:44 moest blijven, daarna zou versnellen tot 1:42 en met een volle sprint eindigen.
Op 1250 meter voelde het minder goed dan verwacht, dus ik hield 1:43 aan tot ruim een minuut voor de eindstreep, waarna ik met veel moeite en compleet verzuurde benen mijn snelheid zag wegzakken. Uiteindelijk met 6:56.8 langzamer dan ik had gehoopt, maar ongeveer dezelfde tijd als in 2011 op het NKIR (6:56.6) en ver verwijderd van mijn PR. Hiermee werd ik 23e van de 27 (er waren 34 inschrijvingen) bij de LHG.
Toch zelden zo’n voldaan gevoel gehad, met name omdat ik dit jaar alsnog een race heb “gevaren”, en het maximale van de dag eruit heb gehaald!

Bas Kruik

Dispensatieskiffs: blijf af van de instellingen!


TORNADO
De werkplaats krijgt wekelijks klachten dat andere dispensatieroeiers de slidings van de Tornado verplaatsen. Wij, de mensen uit de werkplaats, hebben van alles gedaan om deze roeiers erop te wijzen dat de slidings niet verplaatst mogen worden, maar sommige Nautilianen zijn ‘ziende’ blind. Het verplaatsen van de slidings tot voorbij het dekje heeft tot gevolg dat de roeier zover kan oprijden dat de wieltjes voorbij het dekje komen en dus feitelijk vrij boven de kuip hangen. Dit heeft tot gevolg dat er zgn. hefboomwerking ontstaat, waardoor de schroeven van de slidings op termijn door het dek worden getrokken: grote schade.
HOUD HIERMEE OP EN ACCEPTEER DE BEPERKINGEN VAN DE BOOT OF ZOEK EEN ANDERE BOOT!!

SCIROCCO
Ook aan deze skiff wordt met regelmaat geknutseld door roeiers: verplaatsen van dollen, verplaatsen van kragen. Dit is een boot voor meerdere dispensatieroeiers, dus geen persoonlijk toegewezen boot.
BLIJF ERVAN AF!!
 
Desiree Verlegh
namens de werkplaats

Regiowedstrijd Nautilusjeugd

Zaterdag 12 december hebben we met vier boten een Regiowedstrijd geroeid op de Rotte. Heel leuk dat we ondanks Corona nog steeds ergens voor kunnen trainen. Het was zoals altijd supergezellig, met iets lekkers achteraf. Deze wedstrijd werd tegelijkertijd ook geroeid bij andere verenigingen (De Laak, DDS, Gorcumse en de Maas). De tijden werden dan vergeleken. Ook was er een ergometerwedstrijd, daar heeft Nautilus twee blikken getrokken. Dit waren Duco Mayer (J12, 2:14.0) en Julie Miossec (M18, 1:44.7). 

Evy van Heijningen

Kilometers maken na het afroeien

Er is nog nooit zoveel geskifft in de herfst en de winter. Hannie Visser is op 21 november afgeroeid in de A-skiff en gaat, net als veel anderen, kilometers maken.

Suzan Nout

Werkzaamheden A13/A16 : Irenebrug afgesloten

Volgens een aankondiging bij de noodbrug wordt de Rotte vanaf de Irenebrug afgesloten in verband met werkzaamheden aan de A16.
Dat gebeurt van 11 januari tot 31 maart, van maandag tot en met vrijdag.
In het weekend is er wel doorvaart mogelijk.

Joke Stenvert

Nieuwe C4 coördinatoren

Dit najaar heeft Ilona Wagtendonk aangegeven te willen stoppen met de C4x coördinatie. Natuurlijk willen we Ilona heel erg bedanken voor alle inzet de afgelopen jaren. Zij heeft sinds april 2016 de instructie gecoördineerd en vele beginners laten kennismaken met de roeisport en zich welkom laten voelen bij onze vereniging. Zij organiseerde o.a. de theorieavonden, het proefafroeien en wierf nieuwe instructeurs.

Vorige keer hebben we een oproepje geplaatst in de nieuwsbrief en inmiddels hebben Okke Borggreve en Iris van Dalen zich opgegeven om de plaats van Ilona in te nemen. We wensen hen beiden heel veel plezier en succes!

Margreet Pontier (ledenadministratie) en Dino Bodzinga (coördinator C4x)

Nieuwe brug naar eiland van Brienenoord

Je ziet de nieuwe brug naar het eiland van Brienenoord. Ook vanuit de OP wordt er regelmatig gevaren in de Maasscull. Vandaag (zondag 20 dec) waren er 5 uit!

Sofieke van Schaik

Sleutel van hek a/d Rotte retourneren

Indien je de sleutel van het hek/voordeur wilt terugbrengen om de borg terug te krijgen, handel dan op een van de volgende twee manieren:
 1. Stuur een mail aan dawverlegh@gmail.com en maak een afspraak om je sleutel af te geven in werkplaats; of
 2. Doe de sleutel in enveloppe met een briefje waarop je naam en e-mailadres en bankrekeningnummer staat. Zet op de enveloppe: t.a.v. Desiree en schuif de enveloppe onder de deur van de werkplaats door.
Desiree Verlegh
namens de werkplaats

Skiffen in de winter

We zijn allemaal het thuiszitten enorm zat. Gelukkig mogen we nog skiffen. Van die gelegenheid wordt volop gebruik gemaakt. Skiffeurs moeten zich realiseren dat de winterperiode tot gevaarlijke situaties kan leiden. Gelukkig gaat dat al jaren goed, maar blijf goed aan de veiligheid denken. Koud weer, koud water en veelal hardere wind zijn geen goede skiffomstandigheden. Omslaan is levensbedreigend.
Daarom:
 • Wees niet overmoedig. Ga niet het water op onder omstandigheden die je niet aankunt. “Better safe then sorry”.
 • Ga het liefst samen met iemand anders.
 • Blijf dicht bij de kant, vooral op breder water.
 • Kijk vaker om dan gewoonlijk. De meeste skiffeurs slaan om omdat ze iets raken.
 • Neem eventueel uit voorzorg een aluminium reddingsdeken mee aan boord.
Mocht je toch te water raken:
 • Probeer dan na de eerste schok beheerst te ademen en schat de situatie in.
 • Ben je dicht bij de kant (<10 m), zwem dan zo snel mogelijk naar de kant.
 • Ben je verder weg, trek jezelf dan zover mogelijk op je boot en probeer eerst dichter bij de kant te komen. Lukt dat niet, blijf dan bij de boot en roep om hulp.
 • Red jezelf. De boot kan wachten.
 • Ga eenmaal op de kant niet direct staan, maar blijf liggen en vraag eventuele omstanders om hulp.
De bekende levensreddende “ 1-10-1 regel”is van toepassing bij tewater raken in koud water.
 • 1 minuut voor controle van de ademhaling
 • 10 minuten om zinvol en doelgericht te bewegen
 • 1 uur voordat je door onderkoeling bewusteloos raakt.
Een meer gedetailleerde handleiding “Wat te doen als je in de winter omslaat?” zal op de website geplaatst worden.

Happy rowing!
 
Marc Oele
Veiligheidscoördinator Rotte

Van de werkplaats

ROTTE
Driekwart:        wieltjes nagekeken en vastlopend wiel hersteld
Dick vd Laan   versleten hielstrings vervangen
Hinde               na aanvaring met geparkeerde duwbak: beschadigd dek
                         gerepareerd, gebroken boegbal vervangen
Koedoe:           losgeraakte schoen vastgezet
Macon:            boegbal vernieuwd
Parijs:              boot krijgt groot onderhoud, klaar omstreeks eind januari
Pekingeend:   riemkragen verplaatst
Ree:                 beschadiging boeg hersteld, loszittend handvat BB-riem                                      vastgezet
Reis v Thijs:   handvat BB-riem vastgezet. Verzoek om andere handvatten zal                          later worden onderzocht
Skaff:              bankje gerepareerd
Walvis:            voetenbord hersteld
Waterkip:        hielstring plaats 2 vervangen
Wil de Rijck:   boegbal beter vastgezet

Roei veilig en vertrouw erop dat 2021 een beter roei-jaar wordt!

Desiree Verlegh
Werkplaats a/d Rotte
OUDE PLANTAGE
Merwe
De nieuwe strokenwherry Merwe is weer aan de varende vloot toegevoegd en in de Nautilus-gang beschikbaar na het corona-seizoen. De beschadiging van de huid, waardoor de glasvezel is bloot komen te liggen, is bij nader inzien helaas niet te verdoezelen, aangezien de glasvezel zich niet laat kleuren en niet poreus is.

Zeemeeuw
In de Nieuwsbrief van november is abusievelijk melding gemaakt van de vangen aan de voetenborden van de Amazone, dit moet zijn de Zeemeeuw.

Blauwe-bak-botenwagen
De blauwe-bak-wagen is weer in de buitenlucht opgesteld, weliswaar zonder BB-spatlap, maar met functionerende remlichten.

Flipper
Van de single scull Flipper zijn na melding de voetenbord-verstelstrippen vastgezet met verse langere schroeven waarmee de gemelde beweeglijkheid geblokkeerd is.

Snip
De maasscull Snip is na meldingen van wateroverlast op de naden bekeken en alleen een oude lijmnaad is als verdacht aangemerkt en bewerkt, de aansluitende proefvaart heeft geen klachten opgeleverd.

Kunststof scull en dubbel
In de werkplaats is de ruimte gevuld met een groenige kunststof scull met deels gebladderde toplaag. Deze is geschuurd en deels gecoat en opgetuigd voor proefvaart. De 2x is ontdaan van vogelpoep en andere ongerechtigheden zowel onder als boven en moet nog verder bewerkt worden.
Vanuit de werkplaats fijne feestdagen en voortvarend nieuwjaar gewenst. Alle medewerkers dank voor hun inzet.

Emile Bezemer
Email
Website
YouTube
Instagram
Twitter
Facebook
Copyright © 2020 RV Nautilus, All rights reserved.
 
Mail je berichten voor de volgende nieuwsbrief naar de Nautiliaan.
Artikelen en foto's voor de website kan je sturen aan de webmaster.

Voor de verzending van de nieuwsbrief gebruiken we de mailadressen van ledenadministraite.
Heb je een nieuw mailadres, geef dit dan door aan de ledenadministratie
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven.

Met vriendelijke groet, de redactie van de nieuwsbrief en website, 
Anna Notenboom, Karen Teich, Jantien van der Kooij, Sabine Wigmans en Ton Steenbergen