Copy
Bekijk de nieuwsbrief in je browser
maart 2021

Algemene ledenvergadering 29 maart 2021Nieuwe commissaris gebouwen: Marina van Holst  | Nautilus pubquiz 9 april Werkzaamheden aan A16 vertraagd| | Roeiweer Rotte webcam ook bij mist Nieuwe plaats coachtassen | Gezocht: jeugdinstructeursSponsor-roeiactie jeugd voor portofoons Varen doe je samen Voor de wind weer het water op | Try-out van nieuwe schoenen | Werkplaats aan de Rotte | Werkplaats Oude Plantage

Algemene Ledenvergadering 29 maart 2021

Tijdens de (digitale) ALV op 29 maart hebben alle aanwezige leden ingestemd met het voorstel om Marina van Holst te benoemen tot de nieuwe commissaris gebouwen. 
De eerdere oproep van de voorzitter, Sandra Gant, om een opvolger te vinden voor Mette van Essen als commissaris prestatieroeien, leidde tijdens de vergadering tot een kandidaatstelling door Anna Notenboom.
De aanwezige leden stemden in beginsel in met haar benoeming, maar omdat de leden niet voorafgaand geïnformeerd konden worden over haar kandidatuur, zal haar formele benoeming pas over vier weken kunnen ingaan. Tot die tijd kunnen eventuele andere kandidaten zich nog melden.
Wim Balvert berichtte over de stand van zaken met betrekking tot de Oude Plantage. Er worden nieuwe verkennende gesprekken gevoerd met verschillende diensten van de Gemeente, Stadsontwikkeling, Stadsherstel en Natuurontwikkeling over de toekomst van ons pand.
Er zal op korte termijn reparatie van het voegwerk moeten plaatsvinden.
Penningmeester Dino Bodzinga gaf een toelichting op het financiële jaarverslag 2020. De kascommissie en de leden stemden in met dit verslag.
Er waren twee leden voorgedragen om benoemd tot worden tot Lid van Verdienste.
Deze bijzondere eer viel te beurt aan Bernard Seldenrath en Krijn van Popering. Van harte gefeliciteerd met deze verdiende benoeming!
Uiteraard werd de bijeenkomst afgesloten met het Nautiluslied, maar samenzang online blijft toch wat problematisch. 

Karen Teich

Nieuwe commissaris gebouwen: Marina van Holst

Marina is sinds haar verhuizing van Den Haag naar Rotterdam in 2016 lid van Nautilus, maar ze heeft wel echt ‘blauw’ bloed.
Haar ouders, Marinus en Francis van Holst-de Rie, hebben elkaar bij Nautilus leren kennen. Ze hebben zelfs met hun gezin in de woning boven in de Oude Plantage gewoond, totdat zij verhuisden naar Maassluis en later naar Voorburg.

Marina is als 12 jarige begonnen bij de Laak en werd al snel fanatiek wedstrijdroeister.  Daarna bij Willem III in een damesveteranenacht en bij Rijnland bleef zij af en toe een wedstrijd roeien. Bij Rijnland is ze ook wedstrijdcommissaris in het bestuur geweest.

Inmiddels bezit ze een eigen skiff met ligplaats op de Willem Alexander Baan. Ondanks de coronabeperkingen heeft ze vorig jaar toch aan vijf wedstrijden kunnen deelnemen.

Marina maakt al een paar jaar deel uit van de redactie van het jaarboek voor Nautilus.
Ze is meubelmaker van beroep en penningmeester van de VVE van het pand waarin haar werkplaats is gevestigd. Nu zij zoveel jaren dankzij de inspanningen van andere bestuursleden heeft kunnen roeien, vindt ze het eigenlijk vanzelfsprekend om zelf ook een taak in het bestuur op zich te nemen.

Karen Teich

Nautilus pubquiz 9 april

Op 9 april organiseert de Evenementencommissie een pubquiz.
Rond 19:30 uur zal de quiz beginnen.
De ‘pub’ is Zoom met onderstaande zoomlink vanaf 19:00 uur beschikbaar:
https://us02web.zoom.us/j/86433913942?pwd=OHZkcTQ4L3ltblNlYld2TFRFcVVCZz09
Het wachtwoord voor deze zoom is: 535994.
Stuur de Evenementencommissie een mail voor meer informatie over het downloaden van Zoom en het deelnemen hieraan.
De quiz zal gehouden worden via Kahoot. Het is handig om naast een computer ook een tablet of smartphone beschikbaar te hebben om deel te nemen.
Hoe werkt dit:
1. Ga op je tablet of smartphone naar https://kahoot.it/, je hoeft dus niks te downloaden.
2. Voor de quiz log je in met een wachtwoord (op het scherm in te vullen onder ‘gamepin’) dat jullie pas tijdens de Zoom zullen krijgen.
We zijn van plan om 1 ronde van ongeveer 30 vragen te spelen. De onderwerpen zullen variëren tussen sport, muziek, weetjes e.d.
Na iedere vraag zullen we een tussenstand kenbaar maken. Tevens is er dan gelegenheid om in de pauze even wat te drinken of voor een sanitaire stop. Vergeet ook niet wat lekkers voor jezelf erbij te halen!
De quiz duurt ongeveer een uur.

Tot 9 april!

Karel, Livia en Pina
Bij vragen stuur een mail naar: evenementencie.rvnautilus@gmail.com

Werkzaamheden aan A16 vertraagd

Door allerlei oorzaken zijn de werkzaamheden aan de A16 ter hoogte van de Rotte vertraagd. Voor het roeien houdt dat in dat tot 1 juni door-de-week de passage van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur en ná 19.00 uur geopend is. In het weekend en tijdens de feestdagen is de passage altijd open.

Joke Stenvert
secretaris

Roeiweer Rotte webcam ook bij mist 

De Roeiweer Rotte webcam draait nu ook als er (kans op) dichte mist is op de Rotte. De afgelopen weken is dit een keer of drie het geval geweest, handig om even te kijken voor je van huis gaat.
De webcam heeft deze winter een aantal dagen proef gedraaid bij (kans op) vliesijs op de Rotte. Er is druk gebruik van gemaakt. 43 leden hebben zich inmiddels geabonneerd op de beelden die je kunt raadplegen via Youtube. Hopelijk zijn alle technische problemen voor de volgende winter opgelost, want de webcam was ook nog wel eens onbedoeld uit de lucht door een instabiele wifi verbinding. Ververs ook altijd de beelden en kijk met het logo  LIVE in beeld, anders loop je het risico naar oude beelden te kijken zonder dat je daar erg in hebt.
Je kunt de webcam vinden op de homepage van de Nautilus website (onder de buienradar): https://www.rvnautilus.nl/web/
of via het YouTube kanaal: https://youtube.com/channel/UC8W71QfIjLItcQ02VaUXmjA
of je typt in de YouTube zoekfunctie: Roeiweer Rotte.

Jan Klapwijk

Nieuwe plaats coachtassen

De coachtassen die de jeugdcoachen/jeugdinstructeurs gewoonlijk meenemen tijdens het coachen/de instructie, hangen nu overzichtelijk aan een kapstok tussen de loods-deuren van het skiff-pad en het middenpad.

De inhoud per tas:
Een werplijn, een klein EHBO-set en 5 reddingsdekens.
Een korte handleiding over het gebruik van de reddingsdeken hangt bij de kapstok.
 
De tassen mogen buiten de jeugdblokken ook meegenomen worden door instructeurs van volwassenen. Nu zal dat bij skiff-instructie zijn, maar in de zomer hopelijk weer bij C4 en A4-instructie.
 
De coachtas na gebruik graag terughangen aan de kapstok.
Een ‘omslaan-incident’ s.v.p. melden in het schadeboek, ook al is er geen schade is aan de boot.
Instructeurs die geen complete coachtas willen meenemen, kunnen uit de doorzichtige tas op haak no.10 een reddingsdeken pakken. Ook die graag terugleggen na de instructie.
 
Veiligheid voorafgaand aan het roeien:
- luchtkasten sluiten, overslagen goed dichtdraaien en
- altijd de heel-strings controleren in een boot met schoenen.
In boten zonder schoenen de riempjes ruim gespen.

Anne-marie van Deursen, jeugdinstructeur
Marc Oele, coördinator veiligheid Rotte

Gezocht: jeugdinstructeurs

Nautilus heeft dit voorjaar 31 jeugdleden. Een flink deel van de groep roeit al vanaf 2018, maar er zijn ook veel jonge starters
De jeugdleden die tussen september 2020 en januari 2021 zijn ingestroomd  hebben alleen nog maar op zaterdagen in ploegen geroeid in C4, C3 en C2.
Op 1 april start de skiff-instructie ook voor hen, tenminste als we genoeg skiff-instructeurs kunnen vinden. Voor het jeugdblok op donderdag van17-19 uur zoeken we nog instructeurs.
 
Heb je interesse om jong talent op weg te helpen?
Stuur een berichtje met je telefoonnummer, ook als je alleen later op de avond kunt.

Informatie bij Sabine Wigmans sabwier@xs4all.nl
of Anne-marie van Deursen deursen4@xs4all.nl

Zaterdag 20 maart deed de jeugd een sponsor-roei-actie om geld op te halen voor nieuwe portofoons. We gingen van Nautilus naar de eerste of tweede molen en terug. Op het vlot stond Merijn met een stift om een kruisje te zetten als je heen en weer geweest was. Natuurlijk gingen we zoveel mogelijk heen en weer. Het was een echte lenteachtige dag.
In totaal is er met 13 ploegen 284 km geroeid. Van C4x tot skiff.
Het opgehaalde sponsorbedrag: € 980,00!!
Dus we hebben zeker 6 portofoons bij elkaar geroeid. Een mooie prestatie.

Simone en Gemma
 
Met de portofoons hebben de coaches beter contact met de ploegen op het water en is er geen hinder meer voor omwonenden door megafoons.
Met het sponsorgeld kunnen we 6 sets portofoons, clips voor bevestiging in de boot en materialen voor een goed oplaadstation kopen.
We zijn supertrots op de enorme inzet van alle kids en heel blij met alle sponsoren!

Namens alle jeugdcoaches

Varen doe je samen

Varen doe je Samen is een aantal jaren geleden opgericht door een beroepsvaart-organisatie om de veiligheid op de Nederlandse wateren te verbeteren. Als beroeps- en recreatievaart meer van elkaar begrijpen en rekening met elkaar houden, verhoogt dat de veiligheid. Met name de recreatievaart is bij aanvaringen de kwetsbare partij.
Op 25 maart was er een webinar vanuit Varen doe je Samen. Een flink aantal stuurlieden van Nautilus en De Maas heeft hieraan deelgenomen. Vanuit het hele land waren er meer dan 800 deelnemers.
Onderwerpen als dode hoek, zuiging, passeren, blauw bord, drukke knooppunten, plek op het water op meanderende rivieren met stroming, etc werden behandeld.
Voor onze stuurlieden was er, denk ik, geen nieuwe informatie. Maar het was leuk om, al was het virtueel, weer even met het vaarwater bezig te zijn en de kennis op te frissen.
Varen doe je Samen heeft ook informatie specifiek voor roeiers die op de website www.varendoejesamen.nl te vinden is.
Op de website kun je je ook opgeven voor een maandelijks nieuwsbrief. Die bevat wetenswaardigheden, informatie over vaarwegen en quizvragen om je kennis te testen.
 
Sofieke van Schaik
coördinator veiligheid OP

Voor de wind weer het water op

Sinds 16 maart is het mogelijk om met vier personen van 27 jaar en ouder te sporten op 1,5 meter afstand.
Bij Nautilus is aan de Rotte één boot beschikbaar waarin geroeid kan worden door personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
Dat is de Voor de wind. Deze boot is daarom nu heel populair, met vaak wel drie reserveringen per dag.
Sander van Triest had al sinds oktober niet meer geroeid. 

Bijgaande foto is gemaakt door Cindy Bruijnzeel
Zijn ploeggenoten Cindy Bruijnzeel en Marisa Brunner hebben de afgelopen maanden wel geskifft, maar stapten toch ook weer graag in een meermansboot. Ze hadden nog niet eerder in de Voor de wind geroeid, maar dit is wat hen betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Ook Ineke Vermeijden, Nicole Feringa en Isabelle Werneke waren blij dat er in de Voor de wind geroeid kan worden. De boot ligt op een karretje en het blijkt gelukkig goed te doen om de boot met z'n drieën in en uit het water te krijgen. 
Ineke  en Nicole.
Bovenstaande foto is gemaakt door  Isabelle Werneke.

Try-out van nieuwe schoenen

Nautilus heeft twee paar bootschoenen van een nieuw type op proef. Deze zijn in lengte verstelbaar zodat elke roeier probleemloos in de schoenen past. Nooit meer een te kleine of te grote schoen.
Bijgevoegd een foto van de schoenen en tevens de gebruikersinstructie. Doe dit klusje terwijl de boot nog op de kant staat.
De schoenen  worden geplaatst in de Voor de Wind. De werkplaats hoort graag hoe ze bevallen voordat we meer van deze schonen aanschaffen.

Desiree Verlegh
Werkplaats a/d Rotte

Werkplaats aan de Rotte

Parijs
De afgelopen drie maanden is deze geliefde gestuurde vier onder handen genomen door enkele Nautilianen. John Cornelisse, Krijn van Popering en Aad Terlouw met ondersteuning van Desiree Verlegh hebben de boot geheel ontmanteld. Vervolgens is de romp meerdere keren geschuurd, beschadigingen zijn gerepareerd en daarna met 2-componenten lak meerdere malen in de kleur blauw gelakt. De kuip moest vele malen worden ontkalkt voordat deze er weer toonbaar uitzag. Al het houtwerk in de kuip is geschuurd en gelakt, de slidings zijn vernieuwd, en op de stuurplaats is een nieuw voetenbankje gemaakt. Ook de riggers knapten op door ze te ontkalken en opnieuw  te voorzien van bootnaam en nummers. Tevens zijn de riemen onderhanden genomen, nieuwe manchetten en bladen gelakt en voorzien van nieuwe kruizen.
De Parijs ziet eruit alsof het een nieuwe boot is. Zo kan ze weer vele jaren mee. Wees dus voorzichtig met haar!
Antilope
Slecht sluitende luchtklep vervangen
Chris Dyer
De loskomende schoenen zijn voorzien van nieuwe bouten
Jumbo
Problemen met vastzetten voetenbord opgelost door vervangen van de bout
Macon
De riemen van de Macon zijn voorzien van nieuwe manchetten en kragen
Scirocco
Klacht over slijtage van slidings bekeken. Deze zijn nog voldoende glad en kunnen nog mee, wel goed schoonhouden. Het klittenband voor het sluiten van de schoenen is weer vastgezet.
 
Desiree Verlegh
Namens de werkplaatsploeg a/d Rotte

Werkplaats Oude Plantage

Kunststof A/B2x
De inbouw van de bolle aluminium slidings met bredere wielbasis voor stabieler bedrijf/roeien vordert gestaag met aanpassingen aan het kunststofdek dat deels met aluminium beplating al was aangevuld.
Overnaadse C2x
De overnaadse (houten!) C2x is ontdaan van voor- en achtertaften waardoor de ingewanden beter bereikbaar en repareerbaar zijn.
Single wherry NN
De overnaadse singlewherry van werf Hes is ontdaan van de verschroefde voor- en achterdekken en tevens is de houten ballastbak in het achterschip gedemonteerd. De binnenhuid is inmiddels ontstoft. Schoon gezogen en gewassen waardoor te repareren plaatsen beter onder de aandacht komen. Aansluitend is de boot gekeerd en wordt de buitenhuid ontdaan van de resterende vernis voordat huidreparaties worden verricht.

 Emile Bezemer
Email
Website
YouTube
Instagram
Twitter
Facebook
Copyright © 2021 RV Nautilus, All rights reserved.
 
Mail je berichten voor de volgende nieuwsbrief naar de Nautiliaan.
Artikelen en foto's voor de website kan je sturen aan de webmaster.

Voor de verzending van de nieuwsbrief gebruiken we de mailadressen van ledenadministraite.
Heb je een nieuw mailadres, geef dit dan door aan de ledenadministratie
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven.

Met vriendelijke groet, de redactie van de nieuwsbrief en website, 
Anna Notenboom, Karen Teich, Jantine van der Kooij, Sabine Wigmans en Ton Steenbergen