Copy
Dit is de vijfde nieuwsbrief van Het Knie Panel. In deze nieuwsbrief leest u meer over:
  • Het verhaal van Knie Panel-lid Linda Froma
  • Lopend onderzoek: vermoeidheid bijhouden bij de app
  • Eerste resultaten onderzoekstudie Impact van Corona
  • Invloed van het weer op verergering pijnklachten knieartrose
  • Meest gestelde vragen over pijnstillers
  • Afscheid Yvonne Peters
Een Knie Panel-lid vertelt...

Mijn naam is Linda Froma. Ik ben 50 jaar en woon in het Noorden van Nederland, namelijk in Appingedam. Ik heb een vriend, drie kinderen waarvan de jongste 24 jaar en de oudste 27 jaar én één kleinkind. Ik hou van wandelen, maar door mijn knie artrose kan ik op dit moment maximaal 10 kilometer lopen. Dat vind ik erg jammer. Op mijn 12de heb ik een ongeluk gehad waardoor de meniscus van mijn linkerknie is verwijderd. Helaas had ik de pech dat ik op mijn 17de weer een ongeluk kreeg waardoor ook mijn andere knie beschadigd is. In totaal heb ik zes operaties aan mijn knieën gehad en ben ik bij de Sint Maartenskliniek terecht gekomen. Inmiddels is vrijwel al het kraakbeen verdwenen uit mijn knieën en heb ik daarbij ook last van mijn onderrug gekregen. Dit komt omdat ik niet door mijn knieën kan hurken en daardoor met mijn rug compenseer en deze hierdoor ook overbelast raakt. Sinds maart 2019 ben ik lid van het Knie Panel. Ik vind het leuk en interessant om aan de onderzoeken mee te doen en de nieuwsbrieven te lezen. Vooral het thema pijn spreekt mij aan. Hiermee word ik namelijk vooral geconfronteerd en dit heeft ook de meeste gevolgen voor mij in het dagelijkse leven. Niet kunnen slapen door de pijn is bijvoorbeeld voor mij niet onbekend. Gezien mijn leeftijd probeer ik een knieprothese zo lang mogelijk uit te stellen en doe ik wat ik kan om de pijn onder controle te houden. Op een gegeven moment is een nieuwe knie echter onvermijdelijk, maar ik hoop dat door nieuwe technieken en onderzoeken de protheses steeds beter worden en langer mee kunnen. Wat nog leuk is om te vermelden is dat ik één van mijn vriendinnen op het Knie Panel heb gewezen. Zij heeft ook knie artrose en is ook lid van het Knie Panel geworden. Samen bespreken we onderzoeken en nieuwsbrieven en we waren van plan naar de Knie Panel bijeenkomst te gaan maar helaas kon die niet doorgaan door corona.
 
Wilt u in de volgende nieuwsbrief uw verhaal vertellen? Laat het ons dan weten!
Lopende studie - Vermoeidheid bijhouden via de app

Gemiddeld ervaren mensen uit het Knie Panel 18 van de 30 dagen vermoeidheidsklachten. We vinden het belangrijk om deze vermoeidheidklachten beter in kaart te brengen. Daarom zijn we in juni gestart met een onderzoekstudie waarbij we de mate van de vermoeidheid die mensen met knieartrose over de dag ervaren vastleggen. Daarbij vragen we niet alleen naar de ervaren vermoeidheid maar ook naar andere factoren zoals pijn, kwaliteit van slapen en hoe men zich voelt. Dit om bijvoorbeeld te zien op welke manier vermoeidheid, pijn en slaapkwaliteit onderling met elkaar samenhangen. Deelnemers kregen gedurende 2 weken via een app op de mobiele telefoon elke dag op 09.00, 13.00, 17.00 en 21.00 uur automatisch een melding om een aantal vragen te beantwoorden. Inmiddels hebben 73 mensen de Improve app gebruikt om hun vermoeidheidsklachten bij te houden. Hartelijk dank voor uw deelname! In een volgende nieuwsbrief presenteren we de resultaten aan u. 

 
Eerste resultaten onderzoekstudie Impact van Corona

In april zijn we gestart met een onderzoekstudie naar de impact van het coronavirus op uw klachten en op de wijze waarop u hiermee omgaat. De eerste vragenlijst van de studie is volledig ingevuld door 322 Knie Panel leden (april 2020) en de tweede vragenlijst door 255 leden (juni 2020). Ongeveer 9 op de 10 leden zegt geen corona te hebben gehad, 1 op de 10 leden heeft een vermoeden corona te hebben gehad en 1 persoon is positief getest op corona. Bij ongeveer 1 op de 4 personen is een afspraak met een zorgverlener (bijv. huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist) voor knieklachten afgezegd of uitgesteld. Het lijkt er op dat het Knie Panel totaal als groep tussen de eerste en tweede meting niet meer (pijn)medicatie is gaan gebruiken maar wel minder is gaan bewegen. De antwoorden op de vragenlijsten tijdens dit onderzoek hebben we ook vergeleken met eerdere vragenlijsten, namelijk van de instroom vragenlijst van het Knie Panel (vanaf februari 2019) en het onderzoek naar Pijngevoeligheid (oktober 2019). Als we op groepsniveau kijken lijkt het er niet op dat mensen hun gezondheid negatiever beoordelen of meer pijn ervaren aan de knieën dan voorheen.
Heeft het weer invloed op pijnklachten?

Mensen geven vaak aan het idee te hebben dat het weer van invloed is op pijnklachten bij knieartrose. Onderzoekers uit Australië hebben hier onderzoek naar gedaan door mensen met knieartrose drie maanden in de tijd te volgen. Blootstelling aan weersfactoren op het moment van verergering van de pijn werd vergeleken met die in perioden waarin mensen geen verergering van pijn hadden. Volgens de onderzoekers was er geen duidelijk verband tussen veranderingen in temperatuur, relatieve vochtigheid, luchtdruk of neerslag en verergering van kniepijn. Weersveranderingen lijken dus geen invloed te hebben op de pijn bij mensen met artrose in de knie. Meer weten? Lees hier het volledige artikel (Engelstalig).
Veel gestelde vragen over pijnstillers

Apotheker en collega-onderzoeker Bart van den Bemt (Sint Maartenskliniek) maakt korte filmpjes over het gebruik van geneesmiddelen. Klik hier voor een filmpje met meest gestelde vragen over pijnstillers. Hij gaat, onder andere, in op de volgende vragen: Wat voor soorten pijnstillers zijn er? Waarom worden antidepressiva voorgeschreven bij pijn? Wanneer schrijft de arts paracetamol voor en wanneer een ontstekingsremmende pijnstiller?
Afscheid Yvonne

Eind september verlaat Yvonne Peters de Sint Maartenskliniek en het Knie Panel onderzoeksteam, en legt zij haar taak als Knie Panel coördinator neer. Yvonne: "Ik wil iedereen bedanken voor de fantastische inzet tijdens het Knie Panel. Ik vond het bijzonder inspirerend om mensen uit Knie Panel te spreken over hun ervaringen met knieartrose en de impact dat het heeft om hun leven. Ik ben trots op de mooie onderzoeksprojecten die we als team hebben ontwikkeld en uitgevoerd. Zonder de Knie Panel deelnemers, de patiëntvertegenwoordigers en de adviesgroep was het niet mogelijk geweest om het Knie Panel op te zetten en tot het succes te maken dat het nu is. Nogmaals hartelijk dank en ik wens iedereen veel gezondheid en geluk in de toekomst!”. Vanaf oktober zal Sjaan Oomen (junior onderzoeker) de coördinatie van het Knie Panel overnemen.

Contactinformatie
Heeft u vragen? Of heeft u leuke tips, nieuws of weetjes voor deze nieuwsbrief of zou u graag meer over een bepaald onderwerp of onderzoekstudie willen lezen? Laat het ons dan weten! Neem contact op met het onderzoeksteam via kniepanel@maartenskliniek.nl.


Deze nieuwsbrief is opgesteld door de afdeling Research Reuma van de Sint Maartenskliniek.
Voor meer informatie over het Knie Panel, zie www.kniepanel.nl.

De vorige nieuwsbrieven gemist? Lees ze hier: Nieuwsbrief 1 (april 2019), Nieuwsbrief 2 (augustus 2019). Nieuwsbrief 3 (December 2019), Nieuwsbrief 4 (Juli 2020).

Copyright © 2020 Sint Maartenskliniek