Copy
Dit is de zesde nieuwsbrief van Het Knie Panel. In deze nieuwsbrief leest u meer over:
  • Nieuwjaarswens
  • Introductie nieuwe panelcoördinator
  • Het verhaal van Knie Panel-lid Hannie Drost
  • Nieuw onderzoek: Hoe woorden bewegen
  • Balans oefenen en evenwicht behouden met knieklachten
Nieuwjaarswens

We bijten graag het spits af door u allen het beste te wensen voor 2021! Een kerstdiner op gepaste afstand en een nieuwjaarselleboog, het was allemaal net even anders. Gelukkig mogen we 2020 nu dan eindelijk achter ons laten. Het vaccineren is begonnen en na een bewogen jaar gaan we hopelijk wat rustigere tijden tegemoet. We willen u bedanken voor uw inzet in het afgelopen jaar en zien uit naar een nieuw jaar vol interessante ontwikkelingen binnen het Knie panel!
 
Introductie nieuwe panelcoördinator

Eind september heeft Yvonne Peters de Sint Maartenskliniek en het Knie Panel onderzoeksteam verlaten en haar taak als Knie Panel coördinator overgedragen aan Sjaan Oomen. Sjaan is januari vorig jaar gestart als junior onderzoeker bij de Maartenskliniek en richt zich met haar achtergrond in communicatie op het optimaliseren van de eerstelijnszorg van heup- en knieartrose. “Ik hoop de komende jaren mijn steentje bij te mogen dragen aan de kennisontwikkeling en samen met mijn collega’s interessante onderwerpen voor jullie aan te snijden. Ik kijk er naar uit om met jullie als ervaringsdeskundigen aan de slag te gaan!”
Een Knie Panel-lid vertelt...

Mijn naam is Hannie Drost, ik ben 65 jaar en woon in Hilversum. Tot mijn 32e ben ik werkzaam geweest als ziekenverzorgster. Daarna heb ik mijn roeping gevonden bij het Leger des Heils. Mijn hobby’s zijn kaarten borduren, haken en symbolisch bloemschikken in mijn kerk. Verder ben ik vrijwilliger bij de stichting Haarwensen in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht en begeleid ik reizen bij de Christelijke Organisatie Goed Idee Reizen. Na een ongeluk op mijn fiets in 2004 had ik veel last van mijn rechter knie. Zes weken later bleek dat ik bijna geen kraakbeen meer over had, waarna ik een kraakbeentransplantatie heb ontvangen. Tijdens mijn revalidatie ervoer ik veel zenuwpijn. De orthopeed zei dat de pijn door goed te oefenen over zou moeten gaan. Als dat niet gebeurde was dat volgens hem mijn eigen schuld, een opmerking die mij erg geraakt heeft. Uiteindelijk ben ik doorverwezen naar een pijnteam, en tot 2014 ging het daarna goed.

Toen ik tijdens een reis naar Duitsland mijn knie verdraaide, ontdekte ze in het plaatselijke ziekenhuis dat er in mijn rechterknie flink artrose zat. Aan het einde van het reisseizoen ben ik naar de afdeling Orthopedie in het UMC Utrecht gegaan. Na drie vergeefse injecties en nog wat verder onderzoek kreeg ik in juni 2015 een kniedistractie, waarvan de revalidatie erg tegenviel. De pijn was niet minder geworden en ik was minder mobiel, wat me erg verdrietig maakte. Ik bleef wel oefenen bij de fysio, maar mijn hobby als reisbegeleiding kon niet meer. Tijdens mijn controle in november werd ik gewoon naar huis gestuurd, ik moest het maar de tijd geven. De pijn werd echter niet minder en na een röntgenfoto constateerde de orthopeed dat de ingreep inderdaad niet gelukt was.

Ik zou in aanmerking komen voor een totale knieprothese. Na mijn operatie in 2016 krabbelde ik er langzaamaan weer bovenop, al waren mijn klachten nog niet verdwenen. Ik bleef lopen met een gebogen knie, en na terugkomst van het reisseizoen in augustus 2018 ben ik toch maar weer naar de orthopeed gegaan. Omdat mijn nieuwe orthopeed niet wilde opereren heb ik me laten doorverwijzen naar de Maartenskliniek voor een Second Opinion. Veel mensen in mijn omgeving vonden het gewaagd dat ik me nog weer ging laten opereren, maar ik had goede hoop. In oktober 2019 ben ik opnieuw geopereerd, waarna ik direct al verbetering voelde. Tijdens mijn revalidatie wist ik niet wat mij overkwam! Ik kon mijn knie weer helemaal strekken en ook het buigen ging direct veel beter. Je kan er dus veel baat bij hebben om een Second Opinion aan te gaan. Inmiddels heb ik de orthopeed in het UMC Utrecht laten weten dat ik heel blij en gelukkig ben met het resultaat. De laatste controle in de Maartenskliniek moet door de Corona nog komen, maar daar ga ik vol vertrouwen heen!

Wilt u in de volgende nieuwsbrief uw verhaal vertellen? Laat het ons dan weten!
Nieuwe studie -  Hoe woorden bewegen

Binnenkort ontvangt u een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw onderzoek binnen het kniepanel. Met dit onderzoek willen we nagaan welke verwoording van een boodschap het beste aansluit bij de voorkeuren van u als patiënt. Het is belangrijk dat patiënten passende en betrouwbare informatie krijgen over behandelopties in een vorm die hen aanspreekt. We gaan hiervoor de effecten van verschillende ingesproken verhalen over de behandeling van artrose bestuderen. De boodschap met het gewenste effect zal worden ingebed in campagnemateriaal van aankomend onderzoek. U krijgt eenmalig online een boodschap te zien van maximaal 10 minuten, en u vult aansluitend een online vragenlijst in van ongeveer 20 minuten. Er wordt hierbij gevraagd naar enkele ziekte kenmerken, uw manier van omgaan met pijn, uw opvattingen over behandelingen voor artrose, uw gedachten over zelfmanagement, en uw ervaringen met de bekeken online boodschap. Alvast hartelijk dank voor uw deelname! In een volgende nieuwsbrief presenteren we de resultaten aan u.

 
Balans oefenen en evenwicht behouden met knieklachten

We kregen de laatste tijd veel vragen over de juiste oefeningen om balans te verbeteren en beter evenwicht te houden met knieklachten, en hebben onze fysiotherapeuten om advies gevraagd. Zij hebben voor jullie een aantal oefeningen op een rij gezet. Bij het doen van de oefeningen is het boven alles belangrijk dat je de knie zoveel mogelijk stabiel probeert te houden midden boven de voet. Als je erg gaat zwabberen, dan is of de oefening te moeilijk, of is er teveel vermoeidheid. Het is dan beter om niet door te gaan, of een makkelijkere oefening te doen. Het aantal herhalingen is om diezelfde reden ook enkel een richtlijn. De oefeningen in de tabel gaan van makkelijk naar moeilijk.
Vragenlijst gebruik fysio- of oefentherapie ReumaNederland

Met een nieuw onderzoek wil ReumaNederland samen met het LUMC inzicht krijgen in het gebruik van fysiotherapie bij reuma en hoe mensen zich hiervoor verzekeren. Heeft u het afgelopen jaar gebruik gemaakt van fysio- of oefentherapie voor uw artrose? Of hebt u hier juist geen gebruik van gemaakt? Help mee en vul de vragenlijst in op: https://lextralexspa.nl/orthopedie/direct/fysio-oefentherapie

Contactinformatie
Heeft u vragen? Of heeft u leuke tips, nieuws of weetjes voor deze nieuwsbrief of zou u graag meer over een bepaald onderwerp of onderzoekstudie willen lezen? Laat het ons dan weten! Neem contact op met het onderzoeksteam via kniepanel@maartenskliniek.nl.


Deze nieuwsbrief is opgesteld door de afdeling Research Reuma van de Sint Maartenskliniek.
Voor meer informatie over het Knie Panel, zie www.kniepanel.nl.

De vorige nieuwsbrieven gemist? Lees ze hier: Nieuwsbrief 1 (april 2019), Nieuwsbrief 2 (augustus 2019). Nieuwsbrief 3 (december 2019), Nieuwsbrief 4 (juli 2020), Nieuwsbrief 5 (september 2020).

Copyright © 2021 Sint Maartenskliniek