Nieuwsbrief Techniekpact december 2020                                                                 Bekijk in de browser
Hybride docentschap & docentprofessionalisering

Hybride docentschap brengt onderwijs en arbeidsmarkt samen

"In de technische sector is grote behoefte aan een nauwere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De mate waarin hybride docentschap, waarbij professionals een baan in het onderwijs combineren met een andere baan, daaraan bijdraagt is groter dan tot nu toe werd aangenomen," aldus Thea Koster, voorzitter Techniekpact. “Het creëert meerwaarde voor zowel onderwijs als bedrijven en er ontstaat een win-winsituatie".

In deze nieuwsbrief lichten wij een aantal initiatieven uit. We tonen de resultaten van onderzoek en geven antwoorden op de meest gestelde vragen en hebben tips en tools voor iedereen die met hybride docentschap aan de gaat slag of wil.

Heb je zelf een initiatief dat je onder de aandacht wilt brengen? 👉  info@techniekpact.nl

Actuele highlights
 • De kabinetsinzet voor Techniekpact in 2021 is eind november naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze inzet is mede tot stand gekomen n.a.v het advies dat Thea Koster dit jaar tijdens de jaarconferentie presenteerde en het evaluerend advies van SEO. Een van de 8 acties is het faciliteren van hybride docenten en hybride leeromgevingen. Het Techniekpact is vorige week tijdens een Schriftelijk Overleg behandeld in de Tweede Kamer. Binnenkort komt het kabinet met een reactie op de daar ingediende vragen. De kamerbrief over inzet Techniekpact 2021 kun je hier downloaden. 
 • Nog te weinig meiden en vrouwen kiezen voor de techniekstroom. Dit terwijl er een kansrijke toekomst voor ze is weggelegd. Een urgent vraagstuk dat dan ook vraagt om actie. Het Platform Talent voor Technologie heeft daarom een speciaal online magazine rond deze thematiek gepubliceerd en organiseert op 26 januari het webinar 'Vrouwen en Meiden in de Technologie en ICT'.
‘We weten aan welke knoppen we moeten draaien’
Docenten die een tijdje de beroepspraktijk ingaan, of technici die deels voor de klas staan. Uitwisselen van mensen en kennis is belangrijk voor de toekomst van technisch bedrijfsleven en onderwijs. Hybride docenten brengen de verschillende werelden bij elkaar. Een jaar lang gaf Techniekpact hybride docentschap een extra impuls. Projectleider Marieke Wolthoff blikt terug.
Save the date: Jaarconferentie Techniekpact 2021
De Jaarconferentie Techniekpact 2021 vindt plaats op maandag 14 juni, in het hart van de Food Valley. De rode draad in het programma: nieuwe bruggen slaan. Tussen onderwijs en bedrijfsleven, mbo en hbo, beleid en uitvoering. En dat dan met een vleugje Food en veel Tech! De organisatie is net als vorig jaar in handen van de Techniekpact partners van landsdeel Oost. 

Instroom in techniek/technologie

'Hybride docenten in de automotive, dat moet gewoon kunnen'
Om toekomstbestendig te blijven, wil de automotivebranche invulling geven aan hybride docentschap. Jan van Wijk, projectleider hybride docentschap bij ACE vertelt over de aanpak en zijn verwachtingen: "Ik draai al lang genoeg me om ook het excuus waarom het niet zou kunnen, weg te nemen."
'Coronacrisis maakt onderwijs aantrekkelijker voor zij-instromers en hybride professionals'
Docenten die met pensioen gaan en de razendsnelle ontwikkelingen in de technieksector. Het Twents Carmel College in Oldenzaal kan wel wat vers bloed gebruiken. Gelukkig brengen vakkrachten uit het bedrijfsleven verlichting. We hebben directeur Marjolein Wolbers ontmoet.

Instroom in techniek/technologie, meer ontwikkelingen:

 • U-Talent UP laat potentiële pioniersstudenten kennismaken met kansen die hoger onderwijs te bieden heeft. De universiteit en hogeschool van Utrecht openen hun deuren voor bovenbouw havo- en vwo-leerlingen, waar zij bijvoorbeeld masterclasses volgen op het snijvlak van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Publiek-privaat samenwerken

'Vakmensen moet je niet in een onderwijsmal gieten'
Het concept van de hybride docent is langzaam maar zeker aan het inburgeren in het (v)mbo. Op papier zijn de voordelen helder, maar de praktijk blijkt nogal eens weerbarstig. Marian Joustra werkt onder de noemer 'Eén team voor de regio' aan regionale docententeams waarvan hybride docenten een onderdeel zijn.
 
'We werken beide kanten op, hoe mooi is dat'
In de Friese regio Drachten hebben onderwijs en technisch bedrijfsleven elkaar gevonden. Docenten van ROC Friese Poort in Drachten doen nieuwe kennis op tijdens docentstages. En het bedrijfsleven bouwt mee aan nieuwe opleidingen van de mbo-instelling. Opleidingsmanager Klaas Kort: ‘We werken beide kanten op, hoe mooi is dat.’

Publiek-privaat samenwerken, meer ontwikkelingen: 

 • Steeds meer high tech professionals staan open voor het delen van hun kennis en enthousiasme voor het vak. En ook het onderwijs staat te springen. In Brainport Einhoven vonden ze dat kansen te weinig worden benut. Daar is onlangs de pilot Hybride Tech Docenten in Brainport gelanceerd.  
 • “Soms neem ik studenten mee naar mijn bedrijf zodat ze zien hoe de dagelijkse praktijk werkt. Ik leg dan uit waar hun kansen liggen als ze straks zelf werkzaam zijn in de branche", aldus hybride docent Ewout Muntz

Hybride docenten; faq, tools en tips 

Meest gestelde vragen

Hybride docenten / professionalisering, meer ontwikkelingen: 

 • Laurens Veldjesgraaf werkte 5 jaar als hybride instructeur bij het Technova College. Onlangs is hij voltijd als docent aan de slag gegaan. Hier lees je waarom én hoe hij zijn kennis over motorvoertuigentechniek up-to-date houdt.
 • Eén op de acht docenten combineert school met werken in loondienst of als zelfstandige. Platform Techniek Rivierenland deelde onlangs drie voorbeelden.
 • In Computer Science Certificate worden vo-vakdocenten (Nederlands, Kunst & Geschiedenis) gestimuleerd om ook met programmeren aan de slag te gaan. Zo werken zij vakoverstijgend aan hun professionalisering
 • Via Overijssels Vakmanschap zijn bijna 100 vakkrachten opgeleid tot hybride techniekopleider.

Leven Lang Ontwikkelen

'Hybride docenten vervullen een ​​behoefte aan beide zijden'
AWL-Techniek uit Harderwijk levert sinds augustus de eerste hybride docent voor Hogeschool Windesheim. En met groot succes. Bianca de Vries, Corporate Recruiter en L&D-coördinator, en hybride docent Wilbert van de Ridder: 'Door de samenwerking sluiten de stage- en afstudeeropdrachten veel beter aan op wat wij in de praktijk nodig hebben.'

 
'Onderhoud plegen en methodisch innoveren in het beroepsonderwijs'
Naast trekker van de werkgroep 'Veranderende rol van docenten binnen ‘MBO in 2030’ is Marc van der Meer bijzonder hoogleraar en vooral kenner van het mbo. Hoe ziet hij het mbo anno nu en wat betekent dit voor (de rol van) de docent?

Leven Lang Ontwikkelen, meer ontwikkelingen: 

 • Gelderland Arbeidswijs is een van de initiatieven van de provincie Gelderland om nieuwe en innovatieve oplossingen te vinden en het tekort aan bèta docenten te kraken. Ontdek jij ook jouw innovatiekracht?  
 • Met het project ' Operator van de toekomst ' zullen de komende 1,5 jaar werknemers én docenten worden bijgeschoold in het gebruik van robots en augmented & virtual reality. Het project loopt van 1 november t / m mei 2022.
 • Gezamenlijke financiering van alle Nederlandse universiteiten maakt Beta4all mogelijk. Een gratis schakelprogramma voor technici die in het onderwijs willen gaan werken. 
Case van de maand: 'Wat is er nu zo leuk aan HD?' 
Van alle mensen die werkzaam zijn in de techniek, combineert 1 op de 2500 dit met een baan in het onderwijs. Ze zoeken afwisseling, willen zich ontwikkelen en hebben passie voor het vak. Het lesgeven geeft ze energie. Wat is er zo leuk aan te vinden? >> Lees verder >> 
Onderzoek
Om hybride docentschap te kunnen stimuleren is inzicht nodig in de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Hoeveel hybride docenten werken er in het technisch beroepsonderwijs en waar werken ze? Wat zijn hun drijfveren en hoe ervaren ze het werken in twee organisaties? Wat zijn de ambities van onderwijsinstellingen en ondernemers? En wat is er nodig om de implementatie te versnellen? Om antwoord te krijgen op deze vragen werden drie onderzoeken uitgevoerd.
Kijk hier voor meer informatie over hybride docentschap.
Agenda januari 2021
Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws, cijfers, regelingen en andere ontwikkelingen rondom techniek/technologie? Volg ons dan op LinkedIn.
Twitter
LinkedIn
Instagram
Website
Copyright © 2020 Techniekpact.nl, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Techniekpact.nl, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp