"De verschillende expertises van de sprekers in deze intervisie brachten theorie en praktijk voor mij samen"
Projecten, nieuwe en lopende, staan onder druk als gevolg van turbulentie door allerhande onvoorziene omstandigheden. Ontwikkelingen als de pandemie, de oorlog in Oekraïne, de explosieve stijging van gas- en grondstofprijzen, inflatiecijfers en personeelstekorten volgen elkaar in rap tempo op. Projecten worden er niet gemakkelijker op. Hierdoor komt zelfs de continuïteit van sommige projecten onder grote druk te staan.
Daar komt bij dat (bouw)projecten complexer zijn geworden en opdrachtgevers en -nemers vaker tijdens de aanbesteding belangrijke inschattingen moeten maken, terwijl op dat moment nog niet alle benodigde informatie voorhanden is. Daardoor kan zich de omstandigheid voordoen dat pas na het sluiten van de overeenkomst blijkt dat de inschatting niet in lijn is met de daadwerkelijke situatie. Bijvoorbeeld, een oplossing kan op een later moment niet juist/minder geschikt blijken en om aanpassing vragen.
Het vertrekpunt in het contractenrecht is ‘afspraak is afspraak’. Maar wat als de hiervoor geschetste omstandigheden het naleven van deze afspraken belemmeren of nadelige gevolgen met zich meebrengen? De vraag is dan hoe je deze dynamiek als opdrachtgever samen met opdrachtnemers in goede banen leidt. Hoe organiseer je een samenwerking die nauw aansluit bij jouw specifieke projectomstandigheden? En dat in de wetenschap dat als de inkt van de afspraken nog niet is opgedroogd, de omstandigheden vaak al dusdanig veranderd kunnen zijn dat de papieren werkelijkheid alweer achterhaald is.
In de intervisie 'Omgaan met de uitdagingen van deze tijd' gaan we in op hoe je als opdrachtgever en opdrachtnemer in deze hectiek en dynamiek toch passende samenwerkingsvormen kunt vinden, waarmee voortgang kan worden gerealiseerd en het risico op onnodige schade en conflicten kan worden geminimaliseerd.
Vragen die o.a. centraal zullen staan:
- Wanneer kunnen samenwerkingspartners zich beroepen op ‘kostenverhogende of onvoorziene omstandigheden’?
- Welke contractuele mogelijkheden zijn er om risico’s op voorhand evenwichtig te verdelen?
- Hoe kom je tot effectieve afspraken zonder meteen alles uit de kast te halen?
- Hoe ga je om met grote belangen en de veelvuldigheid aan stakeholders in combinatie met grote onzekerheden?
- Kun je alle (onvoorziene) omstandigheden 'wegregelen’?
|