Copy

www.solskiekovrt.si

View this email in your browser

E-bilten Mreže šolskih ekovrtov in projekta Eathink

E-bilten 15. 2. 2017

Pozdravljeni!
 
Naj vas tokratni e-bilten po zadnjih zimskih mesecih spomni na prihajajočo pomlad. 
Narava se bo kmalu začela prebujati, delo na šolskih in vrtčevskih ekovrtovih pa bo kmalu v polnem zamahu.


Od zadnjega biltena je minilo nekoliko dlje – pa ne zato, ker bi ekipa počivala, ravno obratno, smo v polnem pogonu. 

Te novičke pa bomo namenili tudi projektu Eathink, ki se v letošnjem letu zaključuje.
Imate še zadnjo priložnost, da sodelujete v najrazličnejših dejavnostih, ki smo jih pripravili za vas. Izkoristite jo! Več si preberite v nadaljevanju.

Vabljeni tudi k soustvarjanju novičk.


Vsebine e-biltena:
  • Sodelujte na VIDEO NATEČAJU projekta Eathink: Jej lokalno, misli globalno! 
  • Vabljeni k vključitvi v dejavnosti projekta Eathink2015 v letu 2017: Šolski ekovrtovi ter Dogodki in pobude šol na lokalni ravni.
  • Za nami že 15. Ekopraznik - pred nami pa novi!
  • Brezplačni izobraževalni IGRI
  • Zavarujmo tla - podpišimo evropsko državljansko pobudo za tla!
  • Za nami je zelo pesto leto in jesen. Kaj vse se je dogajalo?
Prijetno branje!
Ekipa programa Šolski ekovrtovi
Sodelujte na VIDEO NATEČAJU projekta Eathink: Jej lokalno, misli globalno!

Inštitut za trajnostni razvoj vas vabi k sodelovanju v nacionalnem video natečaju za izdelavo 30 sekundnega videa – družbeno odgovornega oglasa na temo odgovorne potrošnje, trajnostnih prehranskih sistemov in pravice do zdrave hrane z vidika SAMOPRESKRBE S HRANO.

Natečaj je odprt za učence 3. triade osnovnih šol in srednješolce (torej 12 – 19 let) in bo potekal na dveh ravneh, nacionalni in evropski. Prijavi se lahko skupina učencev/dijakov ali celoten razred.

Mamljiva je tudi nagrada za zmagovalni video, in sicer profesionalna izdelava, predvajanje po spletu in televiziji ter vključitev v natečaj na evropski ravni.

Več o video natečaju in o pogojih sodelovanja preberite na spletni strani.
Rok za prijave je 14. marec 2017.
(Prvotni rok smo podaljšali za 2 tedna.)
Vabljeni k vključitvi v dejavnosti projekta EAThink2015 v letu 2017: Šolski ekovrtovi ter Dogodki in pobude šol na lokalni ravni!
 
Potrebujete spodbudo in pomoč pri oblikovanju šolskega ekovrta, ali pri nadgradnji obstoječega?
Potem ne zamudite še zadnje priložnosti, da se vključite v dejavnost Šolski ekovrtovi evropskega projekta EAThink2015. Nudimo vam strokovno pomoč in finančno podporo. 
V tem okviru je za šole, ki so članice mreže ŠEV, možna tudi pridobitev ali obnovitev znaka Šolski ekovrt, pod enakimi pogoji kot doslej, s tem, da ga povežejo z globalnim učenjem.

Dogodki in pobude šol so dejavnosti, v katere se vključijo oz. so povabljeni tudi starši in/ali lokalna skupnost, z namenom, da šola oz. učenci uporabijo pridobljeno "globalno znanje" in ga predstavijo širši javnosti in sošolcem. Lahko pripravite razstavo, predstavo, "sejem znanja", organizirate akcijo...ipd. 
Nudimo sofinanciranje in po želji tudi strokovno predavanje.

Več o dejavnostih in o pogojih sodelovanja preberite na naši spletni strani.
Rok za prijave je 14. marec 2017.
 
(Prvotni rok smo podaljšali za 2 tedna.)

Pohitite s prijavami - število mest je omejeno!


Za nami že 15. Ekopraznik - pred nami pa novi!
 
Da boste lažje razmišljali o morebitnem sodelovanju na 16. Ekoprazniku v Ljubljani, ki bo letos 9. septembra, smo pripravili kratko poročilo o lanskem - 15. Ekoprazniku.
Odvijal se je v soboto 10. septembra na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, v družbi več kot 70 razstavljavcev in številnih obiskovalcev. 
Na stojnicah so se predstavili ponudniki ekoloških živil, izdelkov in storitev na slovenskem trgu: ekološke kmetije, ponudniki ekoživil, ekokozmetike in drugih ekoizdelkov, pa tudi nekateri vrtci in šole, ki so vključeni v program "Šolski ekovrtovi" in projekt EAThink2015, ter nevladne organizacije.

Med 5. in 9. septembrom pa je v Okoljskem centru na Trubarjevi 50 v Ljubljani potekal Ekoteden, v okviru katerega se je zvrstilo kar nekaj zanimivih dogodkov:
  • debata o Pobudi ITR-ja in mreže Plan B za Slovenijo: Poziv vladi za uvedbo takse na pesticide in pobuda »Ljubljana – mesto brez pesticidov«, ki so se je udeležili dr. Jernej Drofenik (MKGP), dr. Tanja Fatur (NIJZ) in Violeta Tomić (Odbor DZ za KGP), vodila pa jo je dr. Anamarija Slabe. 
  • predstavitev vseh preteklih kot tudi sedanje in bodoče dejavnosti projekta EAThink2015 - jej lokalno, misli globalno! 
  • Predavanje Sanje Lončar Koliko smo lahko samooskrbni pozimi? 
  • Dogodek Ekotrgovine – pripravljene na prihodnost?, na katerem je bilo predstavljeno novo e-izobraževanje o Kodeksu dobre prakse za ekološke trgovine.
Brezplačni izobraževalni IGRI
 
Pot do zdrave, trajnostne in pravične porabe hrane se prične že v zgodnjih letih. Zato smo v projektu EAThink2015 razvili dve interaktivni izobraževalni igri za otroke in mlade:

SAŠINA/SAŠEVA PITA
V tej interaktivni pripovedi spremljamo Sašine/Saševe prigode v mestu Grižljaj, ko se poda na dogodivščino iskanja potrebnih sestavin za najboljšo jabolčno pito vseh časov: zdravo, trajnostno in pravično.

IGRA EATHINK
Interaktivna igra EAThink ima tri poglavja. Vsako predstavlja eno od temeljnih povezav v prehranski verigi: pridelavo, razdelitev in porabo. V igri boste lahko kmetovali na ekološki in trajnosten način; izbirali sveža, lokalna živila in izdelke iz pravične trgovine; ter nakupovali kot osveščeni potrošniki.

Povezave do BREZPLAČNIH iger za pametne telefone ali računalnike najdete na: 
http://eathink2015.org/sl/eathink-app/
Igri sta na voljo v slovenskem jeziku.
Zavarujmo tla - podpišimo evropsko državljansko pobudo za tla!

Inštitut za trajnostni razvoj poziva vse, ki jim je mar za tla in za prihodnost, katere temelj so, k podpisu nove evropske državljanske pobude za zavarovanje tal.

S svojimi dejanji vsako minuto ogrožamo tla, jih uničujemo, onesnažujemo, izkoriščamo, zastrupljamo, neustrezno ravnamo z njimi in jih siromašimo. Obenem pa v Evropi ne obstaja posebna zakonodaja za varovanje tal.

Pridružite se nam - evropski koaliciji z več kot 400 civilno družbenimi organizacijami, imenovani "People4Soil", ki pozivamo EU k uvedbi posebnih predpisov za varstvo tal, ki so za življenje pomembna prav toliko, kot sta pomembna voda in zrak.

PODPIŠITE PETICIJO ZDAJ
Več informacij: 
https://www.people4soil.eu/sl/about
https://www.facebook.com/In%C5%A1titut-Za-Trajnostni-Razvoj-251695378536399/

Za nami je zelo pestro leto in jesen. Kaj vse se je dogajalo?

Verjetno ste že opazili, da je za nami zelo pestro leto. Poglejmo, kaj vse smo skupaj z vami počeli!
V septembru smo začeli z jesenskimi dejavnostmi projekta EAThink2015.
Na osnovnih in srednjih šolah smo izvedli 60 delavnic globalnega učenja, 20 delavnic državljanskega novinarstva, šolam smo omogočili oglede 20 ekoloških kmetij ter pomagali vzpostaviti ali nadgraditi 58 šolskih ekovrtov.
November smo zaključili z dogodki na sejmu Narava-zdravje. Z razstavo "Hrana v oblaku: jej lokalno, misli globalno!" smo globalno učenje in šolske ekovrtove približali obiskovalcem sejma Narava-zdravje. Izpostavili smo deset tem globalnih razvojnih ciljev ter kmetijstva/prehrane. Vodenega ogleda z diskusijo se je udeležilo kar 544 dijakov in učencev iz 20 osnovnih in srednjih šol. Mladi so bili navdušeni nad novimi spoznanji in so odšli z bolj poglobljenim razumevanjem povezav med našimi prehranskimi izbirami in zdravjem okolja/planeta, družbe in posameznika.
V času sejma smo organizirali tudi jesenski seminar programa Šolski ekovrtovi in projekta EAThink2015, ki je pritegnil 111 mentorjev in mentoric iz 72 izobraževalnih ustanov. 19 šolam oziroma vrtcem smo s pomočjo ambasadorke programa Šolski ekovrtovi ge. Mance Košir podelili znak "Šolski ekovrt". Čestitamo!
Utrinke s seminarja in razstave si lahko ogledate tukaj.
Vabljeni tudi k ogledu
slovenskega bloga projekta EAThink2015, kjer se lahko naročite tudi na obvestila o objavah o novih dejavnostih!

Za nami je res pestra jesen. Pričakujemo pa, da letošnja pomlad ne bo nič manj bogata.
Spremljajte nas in sodelujte z nami še naprej!
Šolski ekovrtovi
Šolski ekovrtovi
Portal Šolski ekovrt
Portal Šolski ekovrt
Inštitut za trajnostni razvoj
Inštitut za trajnostni razvoj
E-mail
E-mail
Portal projekta Eathink
Portal projekta Eathink

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center)
Tel. 0590 71 333; GSM 051 368 890
solski.ekovrt@itr.si
info@itr.si 
www.solskiekovrt.si
http://itr.green-smoothie.org/


To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili v naš program "Šolski ekovrtovi" ali pa ste zaprosili za prejemanje obvestil o programu. Če sporočil ne želite več prejemati, se lahko odjavite na solski.ekovrt@itr.si.

Pridržujemo si pravico do spremembe vsebin na portalu.


This email was sent to solski.ekovrt@itr.si
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Inštitut za trajnostni razvoj · Metelkova 6, 1000 Ljubljana · Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana · Ljubljana 38612 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp