Copy
Download de afbeeldingen of bekijk deze mail in een browser

UPDATE 179  -   08-2022


Vrienden van de luchtvaart,
 
De nieuwe update van Hangar Flying staat klaar. Benieuwd? Lees het meteen online of ontdek hieronder verder wat we deze maand te bieden hebben.

Hangar flying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We brengen maandelijks op een aangename en eigenzinnige manier degelijk onderbouwde artikels en erfgoednieuws over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
 
Veel leesplezier!
De redactie

Deze maand:
ARTIKELS

erfgoed, historisch

Hardy-vliegtuigloodsen in de kijker op Open Monumentendag 2022

Door Frans Van Humbeek
 
De loodsen in 1992. (Foto Frans Van Humbeek)Grimbergen, 11 augustus 2022. De ronde vliegtuigloodsen op het vliegveld van Grimbergen worden gerestaureerd. Hangar Flying had een belangrijk aandeel in de bescherming van de loodsen als onroerend erfgoed, ook de Duitse kalibreerschijf op het vliegveld geniet trouwens deze erkenning. Zowel de loodsen – ontworpen door Alfred Hardy – als de schijf worden nu hersteld. Eén van de loodsen wordt op Open Monumentendag open gesteld voor het publiek en bezoekers krijgen uitleg over de restauratie. Laat ons even stilstaan bij de geschiedenis van deze unieke vliegtuigloodsen. 

 

trip report, Oshkosh, VL3

EAA AirVenture Oshkosh 2022 – “Unlike Anything Else”

Door Eric Dauchy
 
Oshkosh (Wisconsin - VS), 31 juli 2022. ‘Eat, Sleep, Fly, Repeat’ was een van de meer populaire t-shirts op ’s werelds grootste luchtvaartevent tijdens een érg warme week in juli. Na de stille COVID-jaren is Oshkosh er weer in zijn absolute, volle glorie. “Unlike Anything Else” was het motto voor dit jaar en boy – het was de moeite!

 

PATRIMONIUM

93 BG, Able Mabel

Monument voor de bemanning van B-24J 41-11081 GO-A Able Mabel 93 BG 328 BS

 
De Liberator ‘Able Mabel’ stortte op 19 juni 1944 neer op de Sint-Jozefswijk in Brugge. De bommenwerper was op weg Fressin en Bachimont in Noord Frankrijk om V1-lanceerinrichtingen te bombarderen. Drie bemanningsleden verloren het leven.

 

207 Sqn, Lancaster

Gedenkplaat voor F/O Georges Kleinberg, Lancaster I ED692 EM-W 207 Sqn

 
Op de begraafplaats van het Schoonselhof te Antwerpen rust Celestin Kleinberg, soldaat bij het 22e Linieregiment, gesneuveld op 28 september 1918 te Jonkershove bij Houthulst. Op zijn graf is ook een gedenkplaat aangebracht voor zijn broer Georges Kleinberg, geboren te Antwerpen op 9 januari 1913 als jongste van vijf kinderen. Georges Kleinberg was bommenrichter bij 207 Squadron en is vermist nadat zijn Lancaster werd neergeschoten in de nacht van 22 op 23 juni 1943.

 

2 Wing, 609 Sqn

Gedenkplaat voor Kol-Vl Raymond Lallemant DFC and Bar

 
Raymond Lallemant is waarschijnlijk een van de bekendste Belgische piloten bij de Royal Air Force. Na de RAF bleef hij nog meer dan 25 jaar bij de Belgische Luchtmacht. In Chappelle-à-Oie, deel van Blicquy waar hij geboren werd, staat een kleine gedenkplaat die eraan herinnert dat deze aas ooit in dit kleine Henegouwse dorpje woonde.

 

Fouga Magister

Fouga CM-170R Magister (c/n 545) als blikvanger in autoshowroom

 
In de showroom van British & Sportscars in Overijse, hangt deze Fouga Magister die ooit dienst deed bij de Patrouille de France.

 

126 AAA

Gedenkplaat voor het 126 AAA Gun Battalion (M)

 
In 1945 schonken Amerikaanse soldaten van het 126 Anti Aircraft Artillery Gun Battalion een gedenkplaat samen met enkele geschenken voor de kerk aan de parochie van Emblem.

 

AGENDA

 20 May 2022   |   Over vliegen, vallen… en opgraven!
 01 Jun 2022   |   Buck Danny expo en fietstocht
 20 Aug 2022   |   Kijk op Kortrijk-Wevelgem
 03 Sep 2022   |   Open Deur Vliegveld Goetsenhoven
 03 Sep 2022   |   CANCELLED – 2nd Aviation & Airline Collectibles Event – Brustem Airfield
 24 Sep 2022   |   20th Antwerp Aviation Fair
 04 Nov 2022   |   Lezing en herdenking crash Wevelgem FAS


Stuur nieuwe evenementen door naar info@hangarflying.be

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
 
 
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel
Stuur door Stuur door
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022, Hangar Flying vzw.
Alle teksten en beelden behoren toe aan de auteur ervan.
Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kan uw gegevens bijwerken of uitschrijven van deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp