Copy
In deze nieuwsbrief praten we u graag bij over de ontwikkelingen van Brainport Industries.
UPDATE - Brainport Industries
› 9 juni 2016
John Blankendaal

Onze internationale ambities leveren inmiddels de nodige resultaten op. Het ondertekenen van samenwerkingsovereenkomsten met Duitse netwerkorganisaties biedt ons de kans om in contact te komen met de leden van deze netwerken en hen beter te leren kennen. Door bij die bedrijven op bezoek te gaan, leren we waar we hen kunnen ondersteunen. Zelf heb ik onlangs een presentatie gegeven over Brainport Industries tijdens de supplier dag van Zeiss, waar men veel interesse toonde in de samenwerking van het toelevernetwerk. Ook op het gebied van technologieontwikkelingen staan we niet stil zoals blijkt uit de kennisuitwisselingsbijeenkomst over Additive Manufacturing Technology.
Heeft u trouwens 12 oktober al gereserveerd staan in uw agenda voor ons jaarcongres? Daaraan voorafgaand vindt de besloten ledenbijeenkomst plaats. Binnenkort hoort u meer over deze dag, maar reserveer alvast uw agenda, want net als vorig jaar beloofd het een interessante en dynamische bijeenkomst te worden.  Ik wens u veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief.

John Blankendaal, Managing Director Brainport Industries

Brainport industries campus

Brainport Industries, SDK Vastgoed, gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij presenteren met trots de website www.brainportindustriescampus.com. De campus is hét gezicht van de hightech maakindustrie. De tweetalige website (NL/EN) biedt volop informatie over het concept achter Brainport Industries Campus en over vestigingsmogelijkheden op deze unieke groene campus.
 
Schrijf je op de website in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Brainport Industries Campus.

Industrie 4.0 bedrijfsbezoek LEnze

In het kader van de Getting-to-know bedrijfsbezoeken, zijn we op donderdag 23 juni a.s. te gast bij de firma Lenze in 's-Hertogenbosch. Dit bedrijf is heel actief bezig met industrie 4.0 / smart industries en tijdens het bedrijfsbezoek zullen zij een aantal praktijkvoorbeelden laten zien. De gasten gaan ook zelf met het thema aan de slag. De leden hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor leden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda Leenhouts.

Welkom nieuwe leden

Tijdens de Algemene Bestuursvergaderingen van maart en april zijn de volgende bedrijven toegetreden:
- Laméco Development
- Batenburg Groep
- Nobleo Technology
- Gain Automation Technology
- Kerbosch Fijnmetaal
- Van Veghel Industrial Packaging
- Betech Group

Wij heten hen van harte welkom bij Brainport Industries. 
Via deze link kunt u de actuele stand van het ledenbestand bekijken

Technology & Proces
Opening van het fieldlab door premier Rutte

Fieldlab: The smart connected supplier network

De officiële opening van het Fieldlab door premier Rutte op de Hannover Messe is inmiddels alweer een maand geleden en de nieuwe naam van het fieldlab: “Smart Connected Supplier Network” is al aardig ingeburgerd. Deze nieuwe naam dekt de lading beter, en het gebruik van een Engelse naam past beter bij de uitstraling.
Het team is na terugkomst direct verder gegaan met Pressure Cooker 2, met als onderwerp planningen en status meldingen. Een van de grootste uitdagingen in een netwerk van vele leveranciers, is het omgaan met wijzigingen in de planning. Hiervoor hebben de Pressure Cooker deelnemers van de NTS-Group, KMWE, Euro-Techniek, ISAH, MKG en Glovia zich 4 dagen met TNO opgesloten om de diverse scenario’s op te stellen.
Inmiddels is TNO begonnen aan de uitwerking ervan en worden de eerste stappen naar een testomgeving gezet. In deze omgeving wordt het mogelijk om het berichtenverkeer in de generieke taal te testen, zodat de ERP software kan worden aangepast. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met John Blankendaal.
.

Fieldlab flexible manufacturing

Ook aan het tweede fieldlab waar Brainport Industries penvoerder van is, Flexible Manufacturing, wordt hard gewerkt. Een kerngroep is druk bezig met de voorbereiding van een workshop die gaat plaatsvinden op 24 juni a.s. Hiervoor zijn geinteresseerde deelnemers uitgenodigd vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit kennisinstellingen en onderwijs zullen partijen aanwezig zijn.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met John Blankendaal.

Kennisdelingsbijeenkomst AMT

Op maandag 6 juni 2016 organiseerden Brainport Industries, Berenschot en Fontys CoE HTSM een kennisdelingsbijeenkomst over Additive Manufacturing Technology (AMT). Deze bijeenkomst vond plaats bij de Fontys in Eindhoven.Tijdens deze bijeenkomst werden ervaringen uitgewisseld naar aanleiding van een IPC-project over AMT en een onderzoek door de Fontys naar de bedrijfskundige aspecten van AMT. Na een plenaire presentatie van de beide onderzoeken, gingen de deelnemers in groepjes uiteen om verder door te praten over deelaspecten van beide onderzoeken, waarbij de projectleiders hun opgedane kennis en ervaringen uitwisselden en de deelnemers vragen konden stellen. Na een korte samenvatting van de interactieve sessies, werd het programma afgesloten met een rondleiding door het ObjeXlab. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda Leenhouts. 

Markt & Keten
 

Medizintechnik Holland

Het netwerk van 12 bedrijven dat gezamenlijk Medizintechnik Holland vormt, heeft ook de afgelopen tijd hard aan de weg getimmerd.Tijdens de Koninklijke missie die van 12 t/m 14 april een bezoek bracht aan Beieren, werd de derde samenwerkingsovereenkomst van Medizintechnik Holland ondertekend, en wel met Medical Mountains.
Twee weken later was Medizintechnik Holland aanwezig met een stand in het paviljoen van Brainport Industries als onderdeel van het Nederlandse toelevercollectief in hal 4 op de Hannover Messe en vervolgens waren ze aanwezig tijdens de Koningsdag in Stuttgart op 2 mei.

Voor de komende periode staat de volgende activiteiten op het programma:
- de MedTech Summit in Neurenberg op 15 en 16 juni;
- de.Roadshow Baden-Württemberg van 12 t/m 14 juli,
- de Handelsdelegatie Beieren komt op bezoek van 18 t/m 20 oktober;
- het Optence netwerk komt op bezoek van 14 t/m 16 november 2016 

Meer informatie vindt u via deze link.

Mens & Samenwerking

Terugblik Dutch Technology Week 2016

Brainport Industries kijkt als gouden sponsor samen met haar leden terug op een succesvol eerste lustrum van de Dutch Technology Week (DTW). Een groot aantal bedrijven hebben actief deelgenomen aan de meer dan 50 evenementen die in de laatste week van mei werden georganiseerd. Op maandag werd de DTW geopend met een interactief programma in het Parktheater in Eindhoven. Op dinsdag en donderdag konden scholieren een kijkje nemen in de keuken bij bedrijven, op donderdag was de uitreiking van de Martin van den Brink Award tijdens een gala diner met meer dan 180 deelnemers uit de mechatronica-wereld. Op deze avond vond ook de uitreiking van de Koning Willem I prijs aan Philips plaats en de uitverkochte Quiznight XL. Op vrijdag namen diverse leden deel aan het BoostIQ-event. Traditiegetrouw werd de week afgesloten met de High Tech Ontdekkings Route, waarbij een groot aantal leden op hotspots in Helmond (bij AAE), de Kempen en de nieuwe locatie De Ontdekfabriek op Strijp-S kinderen (en hun ouders) hebben laten ervaren hoe gaaf techniek is. Tijdens deze editie van de DTW werd ook veel gebruik gemaakt van sociale media als Facebook en Twitter. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda Leenhouts.

foto uit het ED
 

Brainport industries college

Jong geleerd is oud gedaan. Een Ballcar monteren tijdens de High Tech Ontdekkingsroute bij De Ontdekfabriek op Strijp-S. 
 
De Tech Events 2016 zijn door de bezoekers gewaardeerd met een 8,2 als cijfer. 130 deelnemers hebben samen 250 bezoeken afgelegd bij de 15 deelnemende bedrijven. Ruim 90 deelnemers namen hun ouders mee! Middelbare school leerlingen van leerjaar 2 en 3 voerden de boventoon.
 
Inmiddels zijn er ruim 130 aanmeldingen binnen van potentiële BBL leerlingen die in aanmerking willen komen voor een van de ruim 100 BBL leerwerk-vacatures voor schooljaar 2016-2017.
 In de eerste 2 voorstelronden zijn er 187 sollicitatiegesprekken georganiseerd voor de bedrijven. De eerste 20 plaatsingen zijn een feit.
 
De nominaties voor de BI College Award 2016 zijn bekend: de jury heeft KMWE, AAE en HVL Metaalbewerking genomineerd. De Award wordt uitgereikt op het Brainport Industries Congres op 12 oktober a.s.. (foto Award 2016 toevoegen)
 
Meer nieuws in de College Update van Juni.

Teclab

Het Teclab start in het nieuwe schooljaar na de zomervakantie met een aantal nieuwe opleidingen:

- de nieuwe, op de Teclab manier ingerichte opleiding Werkvoorbereider Fabricage BBL 4+.
- Mechatronica BBL 4+: hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
- Verspaningstechnoloog BBL 4+: deze opleiding zit voor september vol, voor de start in februari 2017 zijn nog enkele plaatsen vrij.
- de opleiding Plaatwerken BBL 4+ start in februari 2017 met een nieuwe groep.
 
Teclab werkt in de technische lessen van de genoemde opleidingen veel met specialisten uit het bedrijfsleven die begeleidt worden door docenten van Summa Techniek. Dit concept wordt door de cursisten zeer gewaardeerd, en levert veel high tech kennis op.
 
Sinds 16 mei staat de nieuwe website van Teclab online. Aanmelden voor de opleidingen en cursussen van Teclab kan online, of via e-mail info@teclab.nl
Met ingang van 2 mei hebben we bij Teclab een Edgecam specialist in dienst, Mark Manders, die onze instructeurs en docenten naar het niveau van CAM specialisten gaat brengen door intensieve scholing en training. Dit is een onderdeel van een bijzonder trainingstraject van ons personeel. In dit traject worden de CNC docenten en instructeurs getraind in Siemens besturingen, Edgecam, Hypermill, en voor een aantal training in 3D meten met de Mitutoyo meetmachine.
Teclab heeft onlangs een intentieverklaring getekend voor huisvesting op de nog te bouwen Campus van Brainport Industries, BIC. We nemen volop deel aan de gesprekken die moeten leiden tot het daadwerkelijk inrichten van een Teclab Opleidings- en Facility centrum op de Brainport Industries Campus.
 

Agenda

Datum & Locatie Bijeenkomst Rol Informatie
15/16-06-2016, Neurenberg
MedTech Summit
23-06-2016,          
's-Hertogenbosch
Bedrijfsbezoek firma LENZE
12-14 -07-2016
Roadshow Baden-Württemberg
xx-09-2016, Waalre
Bedrijfsbezoek Goudsmit Magnetic Supplies
12-10-2016, Eindhoven
Jaarcongres en ledenbijeenkomst
18-20-10-2016
Handelsdelegatie uit Beieren
14-16-11-2016
Bezoek Optence netwerk
Brainport Industries - Your high tech open supply chain
Copyright © 2016 Brainport Industries