Copy
Kom ihåg att du kan följa oss på Twitter, Facebook
View this email in your browser
Läkare i Världens Nyhetsbrev september 2015

Lesbos, Calais och Hjorthagen 

Läkare i Världens nätverksorganisationer finns i mer än 70 olika länder och driver över 300 verksamheter i hela världen. Vi arbetar, till skillnad från många andra hjälporganisationer, alltid också på hemmaplan, med de mest sårbara i våra egna länder. 

Under hösten har flyktingströmmen från länder som Irak, Syrien, Afghanistan och Eritrea blivit högst påtaglig. Läkare i Världen har sedan länge drivit en klinik för båtflyktingarna på Lesbos och andra platser i Grekland och Spanien. I år har vi också, som enda medicinska organisation varit aktiva i de stora flyktinglägren i Calais. Något du kan läsa mer om här, på Doctors of the Worlds hemsida

Klinikerna i Stockholm
Sedan 2014 möter vår medicinska klinik i Hjorthagen framför allt utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Vad vi kan se ökar behoven och även andelen tredjelandsmedborgare, alltså dem som har uppehållstillstånd i ett annat EU- land. Många har arbetat i Sverige länge - och betalat skatt - men har ändå inte tillgång till sjukförsäkring.

På vår mottagning för papperslösa ser vi även där en ökning och om inte Dublinförordningen rivs upp är vi rädda att det kommer att bli mångdubbelt fler i takt med att de nya flyktingarna får beslut om att avvisas till länder som Ungern. 

Uppsökande verksamheter
Sedan lite mer än en vecka har vi aktiverat ett mobilt team som besökt ABF-huset, Moskén, Fryshuset och migrantboendet på Nobelberget. Vår viktigaste uppgift är i detta läge att sprida information till alla de volontärer och engagerade medmänniskor som möter upp det stora behovet. Många vet inte att du har rätt till vård, både som papperslös och som asylsökande och det har hänt att personer har fått felaktiga råd. Sprid gärna informationen från oss: Information om vård till asylsökande och papperslösa (pdf).

Sen två veckor är vi också aktiva på Crossroads, Stadsmissionens verksamhet för EU-migranter, på onsdagsförmiddagar och även på Ny gemenskap på lördagar mellan 10:00-12:00.

Vi behöver hjälp att hjälpa

På grund av den allvarliga flyktingsituationen och att situationen för många EU-migranter förvärrats i såväl Sverige som i övriga Europa behöver vi förstärka alla våra verksamheter. Vi är därför i stort behov av resurser och volontärer, främst till vår psykosociala och juridiska mottagning men också vår mobila verksamhet. Nya volontärer som är intresserade kan kontakta oss på frivillig@lakareivarlden.se.

Vi behöver också mer resurser för att kunna driva alla verksamheter. Vi ser tyvärr inte att behoven kommer att minska inom kort och hoppas därför att så många som möjligt registrerar sig som månadsgivare. Det gör du enklast här: http://lakareivarlden.se/index.php/stod-oss/
  

Nya hemsidan

En glad nyhet är att vår nya hemsida lakareivarlden.se nu är uppe.Vi finns också på Facebook och uppdaterar löpande med nyheter om vad som händer. 
 
Det var allt för denna gång! 
Varma hälsningar Johanna, kansliet. Webb: www.lakareivarlden.se
Facebookhttps://www.facebook.com/lakareivarlden
Twitter: twitter.com/lakareivarlden
Instagram: instagram.com/lakareivarlden
Facebook
Twitter
Website
Copyright © Läkare i Världen, All rights reserved.

Our mailing address is:
Läkare i Världen
Box 39006
Stockholm 100 54
Sweden

unsubscribe from this list    update subscription preferences