Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
Hierbij ontvangt u de tandheelkundige nieuwsbrief, de gratis maandelijkse E-zine voor tandartspraktijken. In deze nieuwsbrief van Invert Innovatie Management vindt u tips en ontwikkelingen om uw tandheelkundige zorg en praktijkvoering te verbeteren met als resultaat (meer en) tevreden patiënten.
Invert info

AVG Trainingspakket


Op 25 mei is het zover, dan moet u aan de wet AVG voldoen. De wet verplicht u dan veilig met data van medewerkers en patiënten om te gaan en dat moet u vertalen in het nemen van zowel technische als organisatorische maatregelen. Vele trainingen en webinars spelen daarop in, maar uiteindelijk moet u het toch zelf doen. Veel werk neem ik u graag uit handen met het AVG Trainingspakket.

De voordelen:
 • U bespaart veel tijd, u levert de input, ik doe het werk.
 • U komt weer toe aan het behandelen van uw patiënten.
 • Het risico op het krijgen van een boete wordt aanzienlijk verkleind.
 • Het pakket is exclusief ontworpen voor de mondzorg. 
 • Er is aandacht voor zowel de technische als organisatorische onderdelen
 • Na de training is uw praktijkteam op de hoogte van de do's en dont's.
Meer informatie vindt u op de website
Vraag hier een vrijblijvend voorstel aan
Praktijknieuws

Tips patiëntenenquête 


In de nieuwsbrief van mei 2016 was er al aandacht voor het patiëntenreview. Het review, ook wel afgekort met PTO in 'kwaliteitstaal, is één van de belangrijkste manieren om input te genereren voor kwaliteitsverbetering van zorgverlening binnen de praktijk. Om die verbetering daadwerkelijk te kunnen realiseren kunt u vooruit met de volgende tips:
 1. Het lijkt logisch, maar toch wordt er in een praktijk niet altijd zo mee omgegaan; zie het onderzoek niet als een doel op zich en iets wat er nu eenmaal bij hoort in deze tijd. Het is een middel om gegevens te verzamelen die een start vormen voor verbetering. Met een PTO begint het werk pas.
 2. Eén is geen is het credo! Houd het niet bij één onderzoek, dan heeft het geen waarde. Juist bij de vervolgonderzoeken kan gemeten worden of er verbetering te zien is en of de acties die (als het goed is) genomen zijn naar aanleiding van het vorige onderzoeken effect hebben gehad.
 3. Draagvlak binnen de praktijk is heel belangrijk. "Kwaliteit maak je zelf maar niet alleen", een pakkende uitspraak van Frits Philips waarmee hij duidelijk maakte dat kwaliteit iets is wat je samen maakt. Zorg er dan ook voor dat het hele team bij het maken van die kwaliteit betrokken wordt en dus ook op de hoogte wordt gesteld van de resultaten van de onderzoeken. Gooi de resultaten eens in de groep tijdens een praktijkvergadering en ga eens samen bedenken hoe je ervoor kan zorgen dat die patiëntentevredenheid nog beter wordt. Dit bevordert ook weer de teamspirit.
 4. Terugkoppeling van de resultaten van een PTO is net zo belangrijk als het uitvoeren ervan. Je laat zien dat er echt wat met de resultaten gedaan wordt en mensen voelen zich dan serieus genomen. De kans is dan groot dat die patiënt ook weer van zich laat horen bij het volgende onderzoek. Plaats de resultaten op de website en/of in de wachtkamer zodat iedereen kan zien wat de score was.
 5. Maak het onderzoek persoonlijk door deze echt in naam te doen van de praktijk door de namen van de medewerkers erbij te zetten en te bedanken voor het meedoen namens het gehele team. Nog persoonlijker maakt u het als u een foto van het praktijkteam erbij plaatst.
 6. Houd het kort en bondig. Eén A4-tje dat makkelijk in te vullen is, is lang genoeg. Hoe korter hoe beter en hoe meer het uitnodigt tot het invullen van het PTO.  
Het is de uitdaging om iedere keer die lat een stukje hoger te leggen en dat doel dan ook met het hele team te bereiken. Als het dan weer lukt is dat een goede reden om dat te vieren en wie houdt er nu niet van een feestje? 

Omdenken


Een nieuw fenomeen is het omvormen van problemen in oplossingen. Hoe werkt dit?

Een probleem probeer je vaak op te lossen door iemand om te vormen van negatief in positief. Vaak is het gevolg dat juist het tegenovergestelde bereikt wordt, het probleem wordt alleen maar groter. Zo hebben we de neiging om iemand op te beuren door hem proberen vrolijk te maken door bv. door hem te zeggen dat het allemaal niet zo erg is en dat lachen de beste methode is. Deze persoon voelt zich vaak niet begrepen en zit daardoor nog meer in zak en as. Het is dan beter om mee te bewegen en empathie te tonen. Mogelijkheden om in de praktijk toe te passen:
 • Een medewerker is altijd kritisch en wordt als lastig beschouwd doordat hij altijd als betweter overkomt. Zie deze eigenschap als een talent en maak er gebruik van door deze collega in te zetten als controleur of inspecteur.
 • Een patiënt die niet tevreden is en briesend zijn beklag doet bij de praktijkmanager is snel omgevormd tot een ambassadeur voor uw praktijk indien u hem begrijpt luistert en juist complimenteert voor zijn kritische houding. Het geeft u immers de gelegenheid om uw manier van handelen en zorgverlening te verbeteren. 
 • Stel, een medewerker heeft de slechte eigenschap om zaken die in vertrouwen tegen hem verteld worden toch door te vertellen aan alle andere teamleden. Heel irritant natuurlijk. Je kan ook van deze irritante eigenschap gebruik maken. Als je een nieuwtje hebt wat juist iedereen moet weten kun je het het beste vertellen tegen de 'klikspaan'. Het nieuwtje zal zich snel als een lopend vuurtje verspreiden. 
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen is het motto. De auteur van diverse boekjes over deze manier van denken is Berthold Gunster, zie ook de website.

Succes verzekerd! 

 
Meer publicaties
Blog: Datalekken, de do's en dont's
De wet AVG is in het leven geroepen om gegevens van patiënten nog beter te kunnen beschermen en de patiënt nog meer rechten te geven als het gaat om hun privacygevoelige informatie.  

Lees hier verder... 
Blog: Wat verwacht de patiënt en hoe beïnvloedt u dat?
Wanneer een patiënt uw behandelkamer binnenstapt ziet u het vrijwel direct; gaat het om een angstpatiënt die bibberend de stoel in kruipt of om een patiënt die volkomen ontspannen is? Deze patiënten hebben één ding gemeen; ze hebben beide een bepaalde verwachting van u. 

Lees hier verder... 
Forward to Friend
Share
Share
Tweet
Copyright © 2018 Invert Innovatie Management, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Wijzig mijn gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp