Copy
View this email in your browser
Käre läsare!

Här kommer juni-utgåvan av EDI-nyhetsbrevet med nyheter från
kulturvärlden i Europa. Det har varit en händelserik vår med mycket aktiviteter, men nu väntar oss snart en semesterperiod med lugnare dagar.

Vi kommer att ta lite sommarledigt men vi är tillbaka i augusti med nya aktiviteter – du är som alltid hjärtligt välkommen med anmälan – och ett nytt EDI-brev.

Tills dess önskar vi på Intercult och Europa Direkt Intercult er alla en riktigt skön sommar! 

Som vanligt tipsar vi också om aktuella konferenser, utlysningar och publikationer. Trevlig läsning!

Tips och nyheter från EDI
Med Europa Direkt Intercults nyhetsbrev håller vi dig uppdaterad om EDI-aktiviteter och korta nyheter från Europa. Varannan månad får du lättlästa sammanfattningar med länkar till europeisk press och andra källor för fördjupning.

EU tar plats i Almedalen
Saknar du EU i den svenska debatten? Kom och diskutera aktuella EU-frågor och EU:s framtid med bland andra 16 svenska Europaparlamentariker och tre EU-kommissionärer som finns på plats i Europahuset i Almedalen. EU-frågor i Almedalen följs bäst i Europahusets paviljong.
EU:s nya migrationsagenda – åtgärder mot krisen i Medelhavet
EU-kommissionen presenterar nu sin migrationsagenda. Där ges bl a förslag på hur mottagandet av de 40.000 syriska och eritreanska flyktingarna som kommer till Italien och Grekland ska kunna fördelas till övriga EU-medlemsländer. 

Fira den Europeiska språkdagen!
Den Europeiska språkdagen firas varje år den 26 september. Den hölls första gången i samband med Språkåret 2001, på initiativ av Europarådet. I år firar Europahuset dagen med språkcafé och en en fototävling på Instagram för elever på högstadiet och gymnasiet. Vinnaren får åka på en språkresa!

Läs mer…

Nyheter från Culture Action Europe
Ett 60-tal medlemmar deltog i Culture Action Europes första medlemsmöte för 2015. Det var ett viktigt tillfälle för utbyte och diskussion om hur man kan genomföra nätverkets strategi och bli mer slagkraftiga. Nästa möte kommer att hållas i Aten 21–22 september och senare i höst kommer det att hållas ett möte på Brewhouse i Göteborg 15–17 oktober.
Pilot Cities – för hållbar tillväxt
Pilot Cities är ett initiativ från Culture Action Europe och Agenda 21 for Culture, och syftar till att främja kulturaktörers och lokala beslutsfattares engagemang i hållbar tillväxt med kultur i centrum. Läs mer…
Plovdiv och Matera – Europas Kulturhuvudstäder 2019
Plovdiv i Bulgarien och Matera i Italien blir kulturhuvudstäder år 2019. Under mottot "Tillsammans", syftar Plovdiv – med dess stora romska befolkningsgrupp – att lyfta den mångkulturella dimensionen i staden. 
Svenska curators till Ryssland via Young Curators and Art Operators Network
Intercult är koordinator för projektet Young curators & Αrt operators network som finansieras av Svenska Institutets program Creative Force. Samarbetspartner i Sankt Petersburg är Creative Association of Curators TOK Russia. Den 15-21 maj var 8 unga curators från Sankt Petersburg, Murmansk, Arkhangelsk och Kaliningrad i Stockholm på ett veckolångt studiebesök. I oktober är det dags för svenska curators att besöka Ryssland. 2016 planeras individuella, kortare vistelser på ryska och svenska kulturinstitutioner. Läs mer…
EU:s pris för kulturarv – här är vinnarna
Europeiska kommissionen och Europa Nostra har presenterat vinnarna av Europas mest prestigefyllda pris inom området kulturarv. Priset delas varje år ut till projekt, insatser och personer som är av betydelse för bevarandet av Europas kulturarv. 
Här hittar du årets pristagare
Europaparlamentet kräver strategi för jämställdhet mellan kvinnor och män
Den 9 juni antog Europaparlamentet en resolution som uppmanar kommissionen att anta en EU-strategi för kvinnors rättigheter och jämställdhet, med tydliga mål och verktyg för uppföljning. 
Sommartips för resenärer i Europa
Om du känner för ett dopp i Europas fina badvatten, kan du först ta en titt på denna interaktiva karta med resultaten för varje badplats. 95 % av de kontrollerade badplatserna i EU uppfyllde kraven på vattenkvalitet 2014. Läs mer…
Aktuella kulturkonferenser
Bl a Beyond the obvious i Göteborg, Kathréptis i Aten...
Aktuella utlysningar
 
Europa Direkt Intercult (EDI) drivs av Intercult och vänder sig till er som söker en kulturell ingång i EU eller information om t ex EUs program, inom och utanför kultursektorn.
Europa Direkt Intercult
Europa Direkt Intercult
Följ Intercult på Twitter
Följ Intercult på Twitter
Europa Direkt Intercult Website
Europa Direkt Intercult Website
Copyright © 2015 Intercult, All rights reserved.
unsubscribe from this list    update subscription preferences