Copy
Butlletí sobre les polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Palafrugell N. 4
No veieu correctament el butlletí?
Vegeu la versió web

8 de març - Dia Internacional de les Dones

A Palafrugell l'ART també és FEMENÍ   

 
En motiu del Dia Internacional de les Dones aquest any a Palafrugell s'han  organitzat diverses activitats al voltant de la temàtica de Dones artistes de Palafrugell. Aquesta campanya té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones cantants, escriptores, actrius, fotògrafes, directores, pintores; palafrugellenques que contribueixen o han contribuït a enriquir la cultura del nostre país i del nostre municipi, donant a conèixer Palafrugell amb els seus noms i en les seves diferents disciplines.                                                                                                                                                                    
 
La campanya pretén donar visibilitat al paper de les dones en diferents esferes de la vida cultural i artística i és per això que hi ha un ampli ventall d'activitats organitzades, dirigides a edats i interessos diferents en diferents indrets del municipi que s'iniciaran l'1 de març i clouran el 6 d'abril.

Per això també, en aquest número, hem volgut oferir-vos l'entrevista a quatre dones artistes de Palafrugell, quatre històries, quatre disciplines, quatre pinzellades sobre la seva passió! Us convidem a fer-hi una ullada i també participar i a conèixer, una mica més d'a prop, l'
art femení de Palafrugell!
ENTREVISTA A L'ESCRIPTORA ROSA REGÀS
 
"De petita em varen educar dient-me que si buscava una mà que m’ajudés la trobaria al capdavall del meu braç"

 
1. Què és per a tu l’art? Què significa per a tu l'escriptura?
L’art és la manifestació de la pròpia creativitat en les diferents disciplines, escriptura, pintura, música etc. Per mi l’escriptura és una vocació que s’ha tornat, amb el temps forma de vida, forma de mirar i d’entendre.

2. Quan vas decidir que volies dedicar-te professionalment a escriure? Consideres que el fet de ser dona t’ha facilitat o t’ha dificultat exercir la teva professió? Per què?
Professionalment no m’ho vaig proposar mai, jo treballava en altres coses i el que volia era escriure, ni se m’havia acudit que em podria guanyar la vida escrivint. Això va arribar més tard. Ser dona no m’ha facilitat res massa important, com no facilita res a cap dona en cap aspecte i menys en l’intelectual, però sempre he anat per lliure sabent que hem nascut en un món d’homes i que per més que fem no ens en sortirem mai del tot.

3. Has pogut comptar amb el recolzament del teu entorn?
No hi he comptat, mai no hi compto amb el recolzament. De petita em varen educar dient-me que si buscava una mà que m’ajudés la trobaria al capdavall del meu braç. I així ho he fet.

4. Hi ha alguna dona en el teu camp que t’hagi inspirat? Per quina raó?
Dones i homes i criatures i vells, i paisatges i fragments d’història. No sabria desllindar un de l’altre. Però com a dona, només com a dona, m’ha inspirat per intentar analitzar les situacions com ella i tenir la seva capacitat d’escriure amb tanta bellesa i amb tanta precisió, penso ara en Marguerite Yourcenar, un geni de les lletres, tant o més gran que Proust o Shakespeare, des del meu punt de vista.

5. Quina és la major satisfacció que t’ha donat l'escriptura?
Veure el primer llibre imprès, encara que tots els llibres, fins i tot els més humils, m’han seguit donant alegries infinites.

6. Podries definir la teva obra amb una frase?
No, no podria, potser perquè costa més definir el que està més a prop que el que ens és més aliè i està allunyat, i la meva escriptura és tant a prop meu que ja és una part de mi mateixa.
 
www.rosaregas.net
 ENTREVISTA A LA PINTORA ROSA AGUILÓ


"El fet de ser dona m’ha dificultat l’exercici de la professió. Les dones sempre hem de demostrar alguna cosa més que els homess."
                                                                                                     
 1. Què és per a tu  l’art? Què significa per a tu la pintura?
 
Per a mi és l’expressió d’una forma particular de percebre la realitat.

 2. Quan vas decidir que volies dedicar-te professionalment a pintar? Consideres que el fet de ser dona t’ha facilitat o t’ha dificultat exercir la teva professió? Per què?
Sempre m’ha agradat molt dibuixar i pintar. Tenia 14 anys quan la professora de dibuix ens va demanar que pintéssim el que ens suggeria la caçó de Serrat amb lletra de Machado “ Golpe a golpe. Verso a verso “. Vaig voler dibuixar unes petxades i la professora em va fer notar que no tenia ni idea de com és l’empremta d’un peu. Plovia. Em va fer sortir al pati, trepitjar el fang i observar l’empremta del meu peu. Vaig sentir que volia aprendre a mirar les coses d’una altra manera.


El fet de ser dona m’ha dificultat l’exercici de la professió. Les dones sempre hem de demostrar alguna cosa més que els homes. És més difícil que se’ns prengui seriosament. En una ocasió, em van dir com si fos un elogi que la meva pintura semblava feta per un home. Ho vaig trobar profundament absurd i de mal gust.

3.Has pogut comptar amb el recolzament del teu entorn?
Del meu entorn immediat si. De la societat només algunes vegades.

4.Hi ha alguna dona en el teu camp que t’hagi inspirat? Per quina raó?
L’artista Carmen Calvo per com treballa les idees que vol comunicar i l’escultora Cristina Iglesias per les ombres que creen les seves escultures.

5.Quina és la major satisfacció que t’ha donat la pintura?
La comunicació que s’estableix quan notes algú que li agrada el teu treball fet.

6. Podries definir la teva obra amb una frase?
La recerca de la poesia en les petites coses.

 
ENTREVISTA A LA CANTANT NEUS MAR
 
"El món de l’havanera no és fácil per una dona."


1. Què és per a tu l’art? Què significa per a tu la música?
Per mi és allò capaç de moure les nostres emocions, que ens captiva, que ens aporta sensacions i que sorgeix quan algú vol expressar el que sent utilizant un altre llenguatge, el llenguatge de la creativitat i l’art, sigui quin sigui. Per mi la música és absolutament vital, és difícil d’explicar perquè em comporta molt d’esforç, constància i treball, però al mateix temps em manté sempre un repte, una il·lusió, i cada moment cantant i cada pas endavant, em fa sentir molt orgullosa i feliç, i m’empeny a continuar.                                                                                                                                                                                                                                                                        
2. Quan vas decidir que volies dedicar-te professionalment a cantar? Consideres que el fet de ser dona t’ha facilitat o t’ha dificultat exercir la teva professió? Per què?
De ben petita vaig participar en alguns concursos tot i que era una sensació contradictòria perquè, com passa sovint, per una banda ho desitges molt però per l'altra sents vergonya i inseguretat, van ser els meus pares els que sempre van creure en mi.  Als 18 anys vaig començar a cantar en grups de festa major i des  d’aleshores  he anat fent fins avui, tot i que crec que la inseguretat no s’acaba de perdre mai.
                                                                                                                                       
Tot i que és difícil d’explicar i sovint n’hi ha que ho interpreten com un victimisme, el món de l’havanera no és fácil per una dona. És un món tradicionalment d’homes per la simple raó que ells eres els que anaven a les tavernes a cantar i passar l’estona.Hi ha i hi ha hagut grups amb algunes veus femenines, però llastimosament aquest és un fet minoritari, i més encara si parlem d’una veu solista. La frase “ Les havaneres és cosa d’homes” l’he sentit més d’un cop però jo sempre he cregut en el que faig i canto el que m’agrada. Estic convençuda que el gènere ha d’evolucionar, i que aquest fet no està renyit amb conservar i admirar la seva forma tradicional.                                                                       

 3. Has pogut comptar amb el recolzament del teu entorn? 
El fet de compaginar ser mare, mestre i cantant, no és gens fácil si no comptes amb una parella i una familia que et recolza i t’ajuda en tot. Sovint tinc la sensació que no faig mai vacances, que no desconnecto i a vegades necesitaria fer-ho, ja que m’ocupo de la promoció, gestió, buscar actuacions... però si vull anar fent, de la manera que està tot, he de ser constant i perseverant. També em sento molt recolzada per la gent que em ve a escoltar als concerts i que desprès s’apropa i em dedica alguna paraula maca o per algun altre canal m’agraeix el que faig, i em fa sentir que tot plegat val la pena. Són els que em carreguen les piles.

4. Hi ha alguna dona en el teu camp que t’hagi inspirat? Per quina raó?

La meva cantant referent és la Pasión Vega per la seva força, pel que em comunica quan canta, pel que em fa sentir quan l’escolto, i perquè em sento molt identificada amb el seu estil. De totes maneres, qualsevol cantant que m’emocioni em pot inspirar.

5. Quina és la major satisfacció que t’ha donat la música/cantar?
La major satisfacció és pujar a un escenari i que algú em vulgui escoltar, que pugui fer-li sentir l’emoció que jo sento, que pugui ser capaç de capar-lo per uns moments i que quan acabi el concert guardi aquells moments comun troç feliç de vida.
 
6. Podries definir la teva obra amb una frase?         
El secret no està en cantar amb la veu, sinó en cantar amb el cor.                            
       http://www.neusmar.cat
ENTREVISTA A L'ACTRIU MERCÈ CANDO
 
"El fet de ser dona no és realment un problema per a dedicar-te al que realment t'agrada, el que ho complica és el fet de ser mare."

1. Què és per a tu l’art? Què significa per a tu actuar?
Per a mi l'art és una necessitat, igual que menjar i respirar... També ho entenc com una forma d'embellir la vida. Actuar per mi és gairebé el mateix que l'art: una necessitat de ser, una manera d'expressar-me totalment lliure, sense els tabús ni les expectatives socials...

2. Quan vas decidir que volies dedicar-te professionalment a actuar? Consideres que el fet de ser dona t’ha facilitat o t’ha dificultat exercir la teva professió? Per què?
Vaig decidir dedicar-m'hi professionalment quan vaig fer un curs de directors de lleure, en la formació del qual hi havia teatre i animació, i allà, els professors, tots actors professionals, em van dir que es pensaven que jo també era una professional... Això em va animar a formar-me, a creure que, més enllà que tota la vida tothom m'havia dit pallassa, ho era a un nivell més profund i professional. Finalment, la mort de la meva mare va ser un impuls molt important per dedicar-m'hi totalment, doncs la seva mort tan jove em va fer entendre que a la vida no pots esperar gaire, has de fer el que et demana el cor com abans millor! El fet de ser dona no és realment un problema per a dedicar-te al que realment t'agrada, el que ho complica és el fet de ser mare, i en el meu cas concret, el fet de ser mare sola, tot es complica molt més: no hi ha ajudes, no reps suport institucional ni econòmic ni de mitjans.

3. Has pogut comptar amb el recolzament del teu entorn? 
En el meu entorn he tingut tot tipus de reaccions: hi havia persones que em deien que estava boja per deixar una feina més o menys estable essent mare sola, i hi havia persones (molt poques) que sí m'animaven a fer el que em dictava el cor. Sí que és cert que l'entorn no entén que et decideixis per una professió que t'aporta pocs diners (en aquest país, clar!)

4. Hi ha alguna dona en el teu camp que t’hagi inspirat? Per quina raó?
Sempre hi ha algú que admires de la teva professió, evidentment, però he de reconèixer que la meva inspiració, el que em va fer decidir amb 7 o 8 anyets a ser pallassa, va ser en Tortell Poltrona. La manera de fer circ del Circ Cric em va fascinar i em va fer somniar com cap altre circ ni cap altre pallasso que hagués vist abans.

5. Quina és la major satisfacció que t’ha donat fer de pallassa?
Com que he esta pallassa d'hospital durant molts anys, la millor satisfacció que he rebut per la meva feina ha estat veure com, pares i mares de nens malalts de càncer, s'oblidaven de la seva duríssima realitat i es transformaven també en nens i nenes i gaudien totalment per una estona... També em va deixar molt impactada la meva feina quan vaig actuar amb la meva companyia a Guatemala en un projecte de Pallassos Sense Fronteres. Vam actuar al Quiché, una zona on s'havien comès atrocitats terribles contra la població (tortura, desaparicions, matances varies...) i allà vaig sentir com el riure realment transforma l'energia ambiental: la nostra actuació va fer que els infants esclatessin en una bogeria de riure... No ho oblidaré mai!

6. Podries definir la teva obra amb una frase?      
Ostres! En una frase no, però en unes paraules sí: poesia, bogeria, llibertat de ser...
 
https://www.facebook.com/merce.candosoler
Subscriu-te ara al butlletí!
Segueix-nos a Facebook
Segueix-nos a Twitter
Visita el nostre canal de YouTube
                                 
SABÍES QUE...?


Només el 14,7% de les artistes professionals de l'Estat espanyol treballen amb galeries d'art?


En deu museus d'art contemporani espanyols, només un 10,4% de l'obra és de dones artistes?


Un 70% de les persones llicenciades en Belles Arts són dones, però només un 30% de dones reben beques després?


A la cerimònia dels premis Òscar d'un total de 88 nominacions només 14 van ser per a dones?


Hi va haver un temps en que els homes actuaven fent papers de dones perquè no estava permès que una dona actués?


Durant molts anys les dones escriptores havien de signar com a anònim o amb pseudònims masculins per poder publicar les seves obres?
 
de un total de ochenta y ocho nominaciones, tan sólo catorce llevan nombre de mujer. - See more at: http://www.pikaramagazine.com/2015/02/premios-con-forma-de-hombre/#sthash.832uZyLh.WI3xAEDF.dpuf
GUANYA DUES ENTRADES PER ANAR AL TEATRE!
ACTIVITATS!
5 de març 
18h Fundació Cuixart
 
Documental "15 anys de l'Observatori de les Dones als mitjans de comunicació" i presentació del projecte "Blogs Visuals".
 
6 de març
10h Teatre Municipal de Palafrugell
 
Xocolata amb Melindros

 
10'30h Teatre Municipal de Palafrugell
 
Col·loqui "La situació de les dones a l'actualitat"
 


20h  Can Genís
 
Inauguració de l'exposició de retrats de dones de Palafrugell
7 de març 
10h  Arxiu Municipal de Palafrugell
 
III Viquimarató - Dones a la Viquipèdia
Activitat gratuïta, places limitades. Cal inscriure's trucant al 972307854.


 
 


19h  Museu del Suro de Palafrugell
 
Lectura dramatitzada d'"El pas de les hores" d'Engràcia Ferrer Mascort.

 
8 de març
18h Teatre Municipal de Palafrugell

 
M.A.R.I.L.U.L.A. una comèdia existencialista representada per l'actriu Mònica Glaenzel.Vols guanyar dues entrades per anar-hi? Participa del concurs en aquest enllaç!
9 de març
17'30h Sala Polivalent de la Biblioteca Municipal de Palafrugell

Contes per a la igualtat 
28 de març
19h  La Bòbila

 
Inauguració de l'exposició "L'art en femení"
 
EXPOSICIONS

 
De l'1 al 15 de març
Biblioteca Municipal

Exposició de documents relacionats amb la igualtat de gènere.
 

Del 6 de març al 30 d'abril
Can Genís
Exposició de retrats de dones de Palafrugell realitzats durant la sessió d'estudi del 8 de març de 2014.
 
 
Del 28 de març al 6 d'abril
La Bòbila


Exposició "L'art en femení".
CAN BECH!
Sortim a la premsa!
 
Consulta aquí el número 42 del Can Bech, ens trobaràs a la pàgina 12!
                                     
Share
Tweet
Forward
AGRAÏMENTS:

Clotilde Martínez Colomer, Rosa Regàs, Neus Mar, Rosa Aguiló i Mercè Cando.
Enllaços d'interès:
 
 
 
 
 
Copyright © 2015 Espai Dona Palafrugell, tots els drets reservats.
 
Heu rebut aquest butlletí perquè teniu subscripció al llistat de distribució de l'Espai Dona.

Si no us interessa continuar rebent aquest butlletí, podeu donar-vos de baixa mitjançant l'enllaç que trobareu tot seguit.


 
 La nostra adreça és:


Espai Dona Palafrugell
Carrer de Pals, 77
Palafrugell, CT 17200