Copy
Beste buurtgenoot,

Misschien ben je vooral belangstellend op afstand en lees je alleen de nieuwsbrief. Of kom je wel af en toe op de bijeenkomsten. Of neem je zelfs deel aan een van de clubjes. Of maak je gebruik van de Diensten- en Activiteiten Markt (DAM) met je vraag of je aanbod. Elke vorm, waarin je je betrokken voelt, passief of actief, past in het stadsdorp. 
Verschillen zijn goed om uit te wisselen. Dus welke positie je ook inneemt, je aanwezigheid op de bijeenkomst op woensdag 4 oktober is veel waard.
Nabuurschap kan in verschillende fasen van je leven een andere betekenis hebben. Waar sta jij nu?

NABUURSCHAP
thema van de stadsdorpbijeenkomst
woensdag 4 oktober 16:00 uur
Compagnietheater
Kloveniersburgwal 50


Zijn er in plaats van afbeeldingen lege vlakken tussen de tekst? Klik bovenaan je mailvenster op afbeeldingen weergeven.
In sommige mailprogramma's wordt de nieuwsbrief voor een gedeelte weergegeven. Klik aan het einde op hele bericht weergeven (geldt voor o.a. gmail-gebruikers).     


Te klein op je beeldscherm,
ga naar de
webversie
Werken de linkjes hierboven en  hieronder niet,
ga naar de
webversie

Nieuwsbrief Stadsdorp Nieuwmarkt  2017-09

De jaarlijkse picknick van zaterdag 16 september is afgelast. Te slechte weersomstandigheden - foto stadsdorp-picknick 2015 Jim Klinkhamer


U I T N O D I G I N G 

Woensdag 4 oktober 
16:00-19:00 uur


Grote bijeenkomst Stadsdorp Nieuwmarkt met het thema

 

Nabuurschap

Compagnietheater

Kloveniersburgwal 50

Programma woensdag 4 oktober


16:00

Inloop / DAMborden* / Bar


16:30

Nabuurschap

diverse inleidingen en uitwisselingen


17:45 - 19:00

Nazit / DAMborden* / Bar


* DAMborden: Prikborden van de Diensten- en Activiteiten/clubjes Markt  
(zie DAM op de website)

Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, waar op 4 oktober de grote bijeenkomst van het stadsdorp plaatsvindt. Thema is Nabuurschap - foto Heleen van Deur

In deze NieuwsbriefWerken de linkjes hieronder niet: ga naar de webversie


Uitnodiging bijeenkomst Nabuurschap

woensdag 4 oktober 16:00 uur in het Compagnietheater

 

Nabuurschap, ook iets voor jou?!

over het thema van woensdag 4 oktober

 

Lodewijks keuze

Buurman - Willem Wilmink

 

Gee merkt op 

'Über allen Gipfeln ist Ruh’

 

Marijke - Mijn Overheid

Gastcolumn Marijke Verhaak

 

Korte berichten 

Zero Waste lab

Met plezier bewegen

Moderne dans voor senioren

 

Door de ogen van ...

Adriaan Boiten registreert de buurt met zijn smartphone
 

Bevriende podia

Agenda's 

 

Werken de linkjes hierboven niet: ga naar de webversie

Een verdwenen tijdperk. Nabuurschap?
Salomon Verveer - een straat in de Amsterdamse Jodenbuurt 1851
uit  Joods Amsterdam. Geïllustreerde gids (2017)

 

Nabuurschap

ook iets voor jou?!


Wat denk je: is het makkelijker om even een boodschap te doen voor iemand bij je om de hoek? Of voor iemand die aan de andere kant van het stadsdorp woont? Vind je het leuk om een clubje mensen in de buurt te hebben, om iets leuks mee te doen? Een soort stadsdorp op kleinere schaal?

Het is een suggestieve vraag ... En toch.  
In de bijeenkomst Nabuurschap op 4 oktober staat die vraag centraal. Nabuurschap is een belangrijk uitgangspunt van het stadsdorp. Heb je zelf al eens een hand- en spandienst verricht voor een stadsdorper? Denk je dat het gemakkelijker te doen is als het dichtbij in je buurt is? Hoe kun je het dan zo organiseren dat dat ook gaat gebeuren? Wat is er voor nodig?

In de bijeenkomst kun je hierover met een groepje mensen uit je eigen buurt praten. Wie weet vormt dit het begin van een gesprek dat zich na de bijeenkomst verder ontwikkelt. Of misschien leidt het zelfs tot concrete ideeën, waarmee jullie verder gaan. Of misschien denk je: niks voor mij, dan krijg ik te veel sociale controle ... Het kan allemaal en dat maakt het boeiend. 

Bijeenkomst Nabuurschap
Compagnietheater
Woensdag 4 oktober
Inloop 16:00 uur, begin bijeenkomst 16.30 uur

terug naar overzicht 

Lodewijks keuze

Lodewijk Brunt plaatst in deze rubriek een door hem gekozen gedicht 

Buurman
 
Zijn steelse kruisgang naar de slijterij
is nu gedaan.
Vergetelheid is kosteloos voortaan.
Ons huis voorbij
liepen verplegers, tot hun schoenen wit als krijt.
De stapel drukwerk op zijn mat groeit nog een tijd.
 
Willem Wilmink
uit: Verzamelde liedjes en gedichten, Amsterdam (Prometheus) 2008

terug naar overzicht 

Gee merkt op
Column - Gee de Wilde

'Über allen Gipfeln ist Ruh’

 
Goethe schreef het al: ‘Achter alle gevels heerst rust’. Hoe vaak denken we niet aan verhuizen, als we over straat lopen in onze geliefde buurt. Die drukte. Die toeristenmassa’s. Die opjagende fietsers en brommers. Die rondjes-rijdende taxi’s. Die dronkenlappen in overvolle bootjes. Bah!
Maar als we onze voordeur binnengaan weten we weer waarom we uiteindelijk toch niet de stad verlaten. Want achter onze gevels heerst rust. Luidruchtige airbnb-ers daargelaten. Zeker, er zijn hier en daar vervelende buren. Maar waar niet. In buitengebieden heb je daar net zoveel kans op.
 
Het verlangen naar buiten overvalt ons stadsbewoners herhaaldelijk. Sommigen hebben dat kunnen verwezenlijken in een tweede huis in Italië (ai, wat was het warm deze zomer), een volkstuintje ('die courgettes komen inmiddels m’n neus uit'), een wandelvakantie ('naar boven gaat nog wel, maar naar beneden … je knieën, hè'), of dagjes naar het strand. Even de drukte ontvluchten. Maar als we bij terugkomst onze vertrouwde straat inlopen, en de voordeur openen … Zo stil …. Heerlijk.
 
Er zijn er ook die de stad definitief de rug toe keren. Naar Friesland of de Achterhoek. Waar vrienden alleen via facebook en skype bereikbaar zijn, de winkels op haast onoverbrugbare afstand liggen, en waar het overdag nooit stil is. Landbouwmachines, grasmaaiers, autosnelwegen, vliegtuigen, ronkende motoren, burlende herten. Natuurlijk. Ook daar kun je gelukkig worden. Maar de heimwee naar de Nieuwmarktbuurt kan dan heftig zijn. Het verlangen naar de stilte achter de gevels.

Fotomontage met 'Wanderer above the Sea of Fog' van Caspar David Friedrich

terug naar overzicht 

Marijke

Gastcolumn -  Marijke Verhaak

Mijn Overheid


Iedereen vanaf 14 jaar heeft een account gekregen van mijnoverheid.nl. Ook iedereen die niet eens van het bestaan weet. Het klinkt zo gezellig, net of je er een vriend bij gekregen hebt.
Maar vergis je niet! Deze vriendschap komt niet van twee kanten maar is ons eenzijdig opgedrongen.
 
Ik had er twee jaar geleden wel iets over gelezen, maar toen ik op internet keek wat het inhield vond ik het geen leuk onderwerp. Ik ben wel nieuwsgierig, lijd niet aan knoppenangst, dus ongetwijfeld heb ik wel wat toetsen aangeraakt. Het boeide mij niet en ik hield het al gauw voor gezien. Als de overheid dit zo graag wil, ze doen maar, zolang ik er geen last van heb. Ik ben dol op mijn iPads en iPhone, maar het moet wel leuk blijven.
 
Deze week schrok ik van alarmerende berichten over mensen die gedaan hebben wat ik misschien ook gedaan heb, mijn account activeren zonder de consequenties te kennen: je moet zelf je digitale brievenbus bijhouden. Blauwe enveloppen zijn afgeschaft. Post van de SVB, de Belastingdienst, de RDW, het UWV of de gemeente wordt zo gemist, met nadelige gevolgen vandien, zoals bekeuringen, boetes en verhogingen van kosten. Dit overkomt je als je niet regelmatig in je digitale berichtenbox kijkt.
Gewone burgers kunnen zo, door onwetendheid of gebrek aan voldoende digitale vaardigheden, uitgesloten worden van overheidsvoorzieningen of schulden opbouwen zonder zich daarvan bewust te zijn.
 
Omroep Max en de Ombudsman onthullen de ellende, terwijl mijn overheid slaapt en ruim 2 miljoen mensen laat bungelen.
 
Ik dacht dat ik digitaal behoorlijk bij de tijd ben, maar is dat wel zo? Ik weet nu dat mijn overheid hoge eisen stelt waaraan grote groepen mensen, waaronder ikzelf, niet kunnen of willen voldoen. Ik ervaar vooral irritatie. Op mijn leeftijd wil ik niets meer MOETEN!
 
Hoezo MIJN overheid? Wie kijkt er regelmatig in die berichtenbox? Ik niet, ik wist ook niet dat dat moest. Een grootschalige voorlichtingscampagne was toch tenminste op zijn plaats geweest. 
Ik dacht dat de overheid er is voor alle burgers, maar nu vraag ik me af of ik me vergis!
 
Terwijl ik dit verstuur zie en hoor ik in DWDD Matthijs van NIeuwkerk en Peter Pannekoek cynische grappen maken over dit onderwerp.

De overheidswebsite mijnoverheid.nl 

terug naar overzicht 

Korte berichten

Klik op de afbeelding om te zien bij welke ondernemers in de buurt de muntjes van Zero Waste Lab kunnen worden besteed

Zero Waste Lab


Gescheiden afval kun je sinds enige tijd inleveren bij Zero Waste Lab, Waterlooplein 31, in ruil voor een (digitaal) muntje waarmee je korting krijgt bij allerlei ondernemers in de buurt.

Doel is buurtbewoners die nog niet of weinig  recyclen, te stimuleren om dit wel te doen, zodat de vele waardevolle stoffen uit het afval kunnen worden hergebruikt. Ook bewoners die wel al hun afval scheiden zijn bij Zero Waste Lab welkom om hun afval in te leveren.
Ga naar zerowastelab.amsterdam.nl of Facebook.

terug naar overzicht 

Met Plezier Bewegen


Deze maand start een nieuwe reeks bewegingslessen voor ouderen. Rustige oefeningen bevorderen kracht, coördinatie en evenwicht. 
Je leert je eigen alledaagse bewegingen te observeren en beter, efficiënter en veiliger uit te voeren. Speelse objecten en een ontspannen sfeer maken het oefenen plezierig.
Er is veel individuele aandacht in een kleine groep.

Trainer is Susanne Reitz, dans en bewegingsdocente met leservaring sinds 1981.

Vrijdags 11:00 uur
in de tuinkamer van Annet Haak
Nieuwe Keizersgracht 368
Inlichtingen: Annet, telefoon 020 - 420 55 61

terug naar overzicht 

Moderne dans voor senioren in stadsdeel Centrum 


In de eerste week van september beginnen de moderne danslessen van Stichting Dance Connects weer in stadsdeel Centrum. Iedereen van 60 jaar en ouder is welkom om te komen dansen, te ontmoeten, weer fit te worden en creatief bezig te zijn in de theaterzaal van De Boomsspijker.

Er zijn gratis kennismakingslessen op 4, 5 en 7 september. Daarna volgen 12 wekelijkse danslessen van 90 minuten. Tijdens de pauze is er thee en is er tijd om te praten of gewoon even bij te komen. 
 
Iedereen kan meedoen ongeacht conditie en ervaring. De danslessen worden gegeven door professionele en enthousiaste dansdocenten met een groot hart en oog voor persoonlijke mogelijkheden. Regelmatig begeleiden professionele muzikanten de dansles.

Theaterzaal Huis van de buurt De Boomsspijker, Recht Boomssloot 52, Amsterdam
Maandags van 4 sept t/m 4 december 16:00  - 17:30 uur.

Aanmelden: info@danceconnects.nl 
of telefonisch bij Floortje 06-19164926. 
Zie ook www.danceconnects.nl 

terug naar overzicht 

Door de ogen van...

Adriaan Boiten registreert al wandelend de buurt met zijn smartphone 

terug naar overzicht 

Bevriende podia


Stadsdorp Nieuwmarkt is voor de grote bijeenkomsten telkens te gast bij culturele podia in de Nieuwmarktbuurt.
Het stadsdorp, dat zelf zoveel mogelijk geldloos opereert, hoeft voor het gebruik van deze ruimten geen zaalhuur te betalen: een grote geste.
(Met Mediamatic zijn gesprekken gaande - de site en agenda zijn wel opgenomen.)
Van deze podia volgen hieronder de links naar hun programma's of agenda's.

Openbare Bibliotheek (oba)

Agenda

Compagnietheater

Agenda

Splendor

Agenda

Mediamatic

Agenda

Huis De Pinto

Agenda

Brakke Grond

Programma

Perdu

Programma

Vox-Pop (UvA)

Agenda

 


 

 

De Boomsspijker

Weekactiviteiten

 

 


 

 

Zuiderkerk

Agenda 

 

Internationaal Danstheater

Agenda 
Ontwerp logo: Dutch Logo Design, Ton Giesbergen
Meer informatie over het Stadsdorp Nieuwmarkt
Facebook
Facebook
Website
Website


This email was sent to <<e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stadsdorp Nieuwmarkt · 31/H - 1011BK · Amsterdam, (NH) · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp