Copy
Beste <<voornaam>>,

De volgende grote bijeenkomst van Stadsdorp Nieuwmarkt is
Donderdag 18 juni 16 uur in Vox-Pop (BG-terrein).
Thema /Nieuws / Optreden / DAMborden / Bar na                                             
In deze nieuwsbrief: de uitnodiging met adres, stadsdorpnieuws, het interview, vaste rubrieken en agenda's. Reserveer ook 15 juli voor een stadsdorpborrel.

Te klein op je beeldscherm:
ga naar de >> webversie

Zijn er in plaats van afbeeldingen lege vlakken tussen de tekst? Klik bovenaan je mailvenster op:
afbeeldingen weergeven 
(geldt voor o.a. gmail-gebruikers)Werken de linkjes hieronder niet:
ga naar de >> webversie

Nieuwsbrief Stadsdorp Nieuwmarkt  2015-06

Vox-Pop ligt achter de poort, de ingang met nummer 237 . Binnen rechtdoor naar de 1e verdieping.
Met Vox-Pop zoekt de UvA o.a. verbinding met de buurt >> Vox-Pop

U I T N O D I G I N G 

Donderdag 18 juni
16:00-19:00 uur


Grote bijeenkomst Stadsdorp Nieuwmarkt 


in Vox-Pop

UvA Gebouw BG 5
Oudezijds Achterburgwal 237
1012 DL Amsterdam

Programma

16.00        

Inloop / Diensten- en Activiteiten Markt (DAM)

16:30

Lekker Eten (en Gezond)

een luchtige uitwisseling: hoe  verschillende buurtgenoten eten, van simpel tot geraffineerd, uit de supermarkt of uit de stadstuin; een eetquiz en filmfragmenten 

Nieuwe clubs in het stadsdorp

waaronder de nieuwe Fietsclub en de Cinemaclub (voor Cineville-pashouders)       

Resultaat van de vraag: wil je meer doen in het Stadsdorp?

60 buurtgenoten reageerden, de ene helft met ja, de andere helft met nee, ik houd het (voorlopig) op mijn huidige inzet

Muzikale/theatrale afsluiting

nog onbekend
18.15

Borrelen / napraten / DAM
de borrel na afloop is in het cafégedeelte op de begane grond

In deze Nieuwsbrief


Werken de linkjes hieronder niet: ga naar de webversie

Stadsdorpborrel zonder programma 

volgende borrel 15 juli (en eind augustus picknick)

Fietsclub Stadsdorp Nieuwmarkt

fiets op zaterdag of zondag 

Koffieuur van het Stadsdorp:
elke dinsdag in de Flesseman

10:30 - 12:00 uur

Lodewijks keuze

Dan maar dik - Annie M.G. Schmidt

Fenneke: "Ik mis de oude vertrouwde winkels in de buurt"

interview: Rose Marie Schoonenberg

Door de ogen van ...

Adriaan Boiten registreert de buurt met zijn smartphone

Splendor buurtconcert

Vrijdag 26 juni  11:30 uur

Bevriende podia

Agenda's 

Werken de linkjes hierboven niet: ga naar de webversie

Stadsdorpborrel in Het Compagnietheater op 15 april 2015

Stadsdorpborrel zonder programma 

Een bijeenkomst zonder programma om eens meer tijd te hebben voor onderling bijpraten. Dat was de formule van de stadsdorpbijeenkomst op 15 april in het Compagnietheater. Die formule blijkt aan te slaan en wordt herhaald op 15 juli en eind augustus. Nader bericht volgt.

Fietsclub Stadsdorp Nieuwmarkt


Marja van Vugt, oprichter van de Fietsclub: "We fietsen altijd op zaterdag of zondag. We houden een rustig tempo aan, ongeveer 14 km/uur. We zijn dus geen wielrenclub. Soms maken we tochten van 40 km, dan weer 50 tot 60 km."
Als je je opgeeft voor de Fietsclub moet je je aan één spelregel houden: bij elke aankondiging (per e-mail) van een tocht reageer je met de boodschap of je wel of niet deelneemt.

Opgeven voor de Fietsclub kan per e-mail naar >>info@stadsdorpnieuwmarkt.nl met als onderwerp "ik geef me op voor de fietsclub". Vermeld in de e-mail je naam, adres, en telefoonnummer.

Koffieuur van het Stadsdorp: elke dinsdag in de Flesseman

Een informele ontmoetingsplek is een wens die al langer bij het Stadsdorp leeft. Een plek waar je zonder afspraak naartoe gaat en buurtgenoten treft. Die is er nu: De Flesseman. Elke dinsdagochtend van 10:30 - 12:00 uur in de zaal aan het plein en bij mooi weer in de binnentuin. Flesseman en Stadsdorp zijn er blij mee. Hoe het zal lopen moet blijken. Het krijgt de tijd om te groeien. Aarzel niet dinsdags langs te komen. Hoe meer mensen komen hoe sneller het een succes wordt. Een mooi begin van samenwerking met de Flesseman, mét de mogelijkheid om hier ook andere activiteiten  te organiseren. Maar eerst is er koffie, elke dinsdag, dus... tot dinsdag!         terug naar overzicht 

Lodewijks keuze

Lodewijk Brunt plaatst in deze rubriek een door hem gekozen gedicht 

Dan maar dik
 
Ik hou van aardappels en sju met veel gehak,
ik hou van rolpens en van varkenscoteletten,
ik hou van koffie met veel suiker en gebak,
ik hou van pudding en van warreme kroketten.
En as ik dik wor, nou, dan moet dat maar gebeure,
ik zal beslist niet over kallerieën zeuren.
En zonder taartjes is het leven veel te grau
en as je honger heb, dan wor je zo humeurig.
U moet maar denken as u dikker wordt, mevrouw,
je kan nog beter lekker mollig zijn dan treurig.
En as ik dik wor, nou, dan zal ik het wel merke,
ik ga m’n leve niet met rauwe groente werken.
An mijn lijf geen dijeet,
ik blijf ete wat ik eet
en ik doe niet aan de lijn,
al weeg ik tweehonderd pond.
Ik zeg maar: ete is gezond,
ik lus geen kropsla met azijn.
U moet maar denke, net als ik:
dan maar dik,
dan maar dik,
dan maar dik.
 
 
Annie M.G. Schmidt
(uit: Tot hier toe. Amsterdam (Querido) 1986)

Fenneke Voorsluis: “Ik mis de oude vertrouwde winkels in de buurt”

 
Vanaf 1972 heb ik als huisarts gewerkt in de praktijk aan de Kalkmarkt. Onlangs ben ik met pensioen gegaan. Over gebeurtenissen in de praktijk is al eerder bericht in het buurtblad OPNIEUW.
 
Bijna dagelijks fietste ik door de buurt bij patiënten langs. Zodoende ken ik de buurt heel goed. Een mooie, oude buurt, waar ik ook graag oud wil worden. Dat is nog wel even aankijken, want ik woon in een monumentaal pand op de derde verdieping met een steile trap, waar een traplift waarschijnlijk niet in te passen is.
 
De afgelopen ruim 40 jaar heb ik de buurt flink zien veranderen. In de oorlog waren al heel wat huizen gesloopt. Voor de aanleg van de metro in 1973 nog veel meer. Een aantal van de oorspronkelijke bewoners zijn toen buiten de buurt gaan wonen. Daarna is er heel veel gebouwd, gaten gedicht, gerenoveerd en veranderd.
 
Ook heb ik veel bedrijven zien verdwijnen. Bij voorbeeld aan de Binnenkant, waar bedrijven, gevestigd in de souterrains, stopten of naar elders verplaatst werden en de panden, al dan niet gesplitst, aan particulieren werden verkocht en verbouwd.
 
Zo waren er op de Kalkmarkt een bloemenzaak, een boekbinderij en het koffiehuis van Luc en Lien. Op het ’s Gravenhekje was een opvanghuis voor meisjes. Op de Recht Boomssloot een melkwinkel, bontzaak, een snoepwinkeltje en een smederij. In de Koningsstraat stond een nachtwinkel. 
Verderop had Gerrit van Beeren een groentezaak, een familiezaakje. In 1973, nog vóór de aanleg van de metro, omschreef Van Beeren de buurt vol gaten als een uitgebrand dorp. De groentezaak is nu café/restaurant Van Beeren in een totaal gerenoveerde buurt.
Hoek Oude Waal/Montelbaanstraat werd in 1973 de eerste biologische buurtwinkel De Weegschaal geopend, te herkennen aan houten kistjes met groente en fruit op de stoep en andere koopwaar in grote zakken. Sinds 1986 in gemoderniseerde vorm aan de Jodenbreestraat. In 2009 opgegaan in het samenwerkingsverband De Natuurwinkel aan het Waterlooplein,  sinds 2011 EKO PLAZA. De zoon van het echtpaar dat destijds de winkel startte, is hier nu manager.
Op de Oudeschans verdwenen een bakker, een slager, een tweedehands boekenwinkel en de bekende ijzerwinkel van Granaat. 
Aan de Nieuwmarkt staakten een bloemenzaak, een viswinkel, de stomerij, de bakker en de groentezaak van Estejé hun nering. 
In de slagerij zit nu een café. Gelukkig bestaan drogisterij Jacob Hooij in historisch interieur en ijssalon Tofani nog. Onlangs nog sloot de elektrawinkel aan de Oudeschans en de warme bakker in de Jodenbreestraat. Het verdwijnen van kleine winkels had destijds veel te maken met de komst van Albert Heijn op de Nieuwmarkt. Maar ook met de introductie van betaald parkeren en problemen met laden en lossen. En zeker met het stijgen van de huren voor bedrijven en winkels. Vooral daar waar de buurt is opgeknapt, zoals op de Zeedijk, en na renovatie van de winkel- en bedrijfspanden in de Nieuwe Hoogstraat.                                             
 
De meeste panden, waarin bedrijven en winkels zijn gevestigd, zijn eigendom van corporaties zoals de N.V. Zeedijk en Stadgenoot. De hoogte van de huur na renovatie is een kwestie van onderhandelen. De huur gaat dan wel flink omhoog, maar in de praktijk gaan de corporaties niet tot het uiterste. Zo zijn de meeste winkeliers in de Nieuwe Hoogstraat toch wel tevreden met hun gerenoveerde winkelruimte.
 
De Gemeente heeft weinig invloed op de hoogte van de huur. Het bestemmingsplan bepaalt waar winkels, café’s en bedrijven mogen komen. Slechts voor een klein gebied, namelijk de Oude Hoogstraat en de Damstraat, is nader bepaald welke soort winkels er mogen komen.Ik mis de oude vertrouwde winkels in de buurt. Wel zijn er veel nieuwe bijgekomen, vooral in de Jodenbreestraat en de Sint Antoniesbreestraat, met als sluitstuk het winkelcentrum. In de loop der tijd zijn er in de buurt veel koopwoningen bijgekomen, wat ook een andere populatie met zich meebrengt. Het winkelbestand gaat zich daarnaar richten, de buurt is duurder geworden. Veel gewone middenstand is verdwenen en daarvoor zijn veel (eet)café’s in de plaats gekomen. 
Een aanwinst is zeker dat de geparkeerde auto’s op de Nieuwmarkt verdwenen zijn en  hebben plaatsgemaakt voor het grote terras bij de Waag, een aantal stalletjes en op de Zaterdag de biologische markt. En af en toe de kermis.
 
Juni 2014, Rose Marie Schoonenberg

Door de ogen van ...

Adriaan Boiten registreert al wandelend de buurt met zijn smartphone Heb je ook een treffende foto van een situatie in de buurt, zend die dan in voor de rubriek Door de ogen van... >> info@stadsdorpnieuwmarkt.nl

Splendor Buurtconcert

Maarten Ornstein en Ralf Westerhof

vrijdag 26 juni, 11:30

€ 5.00  >> Tickets

Bevriende podia


Stadsdorp Nieuwmarkt is voor de grote bijeenkomsten telkens te gast bij culturele podia in de Nieuwmarktbuurt.
Het stadsdorp, dat zelf zoveel mogelijk geldloos opereert, hoeft voor het gebruik van deze ruimten geen zaalhuur te betalen: een grote geste.
Van deze podia volgen hieronder de links naar een aantal van hun programma's of agenda's.

 

Agenda's maart 2015

Compagnietheater

Agenda

Splendor

Agenda

Huis De Pinto

agenda

Brakke Grond

Programma

Perdu

Agenda

Vox-Pop (UvA)

Weekactiviteiten

 

 


 

 

De Boomsspijker

Weekactiviteiten

 

 


 

 

Internationaal Danstheater

Agenda 
Ontwerp logo: Dutch Logo Design, Ton Giesbergen
Meer informatie over het Stadsdorp Nieuwmarkt
Facebook
Facebook
Website
Website