Copy
Beste <<voornaam>>,
Wees welkom op de bijeenkomst van Stadsdorp Nieuwmarkt woensdag 25 juni 16:00 uur in Perdu, Kloveniersburgwal 86.


Werken de linkjes hieronder niet:
ga naar de >>
webversie

Te klein op je beeldscherm:
ga naar de >> webversie
Zijn er in plaats van afbeeldingen lege vlakken?
Klik bovenaan in je mailvenster op 
afbeeldingen weergeven (o.a. gmail-gebruikers)

Nieuwsbrief Stadsdorp Nieuwmarkt  2014-06


Uitnodiging
 

woensdag 25 juni       
16:00 uur

 

bijeenkomst

Stadsdorp

Nieuwmarkt

 

in Perdu


Kloveniersburgwal 86

Programma 25 juni


Stadsdorp Nieuwmarkt in Perdu
 

16:00  Inloop / bar 

met filmbeelden uit 'Storm in de Stopera'

16:30  Cultuur in de Nieuwmarkt

creativiteit is een typische kant van veel stadsdorpers in de Nieuwmarkt, actief of passief, professioneel of als liefhebber 

- Over Perdu

met poëzie

- De vitrines van Sjaak van der Leden

de fotograaf met zijn vitrineproject in de arcades van de de Sint Antoniesbreestraat

- "Beste buurman en buurvrouwen"

luidde de uitnodiging door de Brakke Grond en Droog Amsterdam - Veerle Devreese vertelt waarom 

- Interview met Eymert van Manen van YPF

the Young Pianist Foundation 

- La Sirene Chansonnière

een muzikale reis, speciaal voor deze gelegenheid, langs Memory Lane naar het hartje van oud Amsterdam

- Korte pauze

met beelden en muziek van YPF

- Kelly Lam, voorzitter van de Chinese Vereniging Fa Yin

de Fa Yin activiteiten / een Tai Chi optreden

- De positie van kunst en cultuur binnen de gemeentelijke verantwoordelijkheid 

de verandering in de bestuurslagen, gezien vanuit een buurtbewoner, Pia van de Berg, gemeenteraadslid

- Samenwerkingskansen van kunst- en cultuurinstellingen en de buurtbewoners

hebben ze elkaar nodig?

- Til Schaap

poëtische tekst - over nu 

- Hester van Zuthem

hoe het verder gaat met de door haar ontworpen labels voor Stadsdorp Story en de verhalen

- Slotakkoord

met filosoof Kees Vuyk 

18:10  Napraten / bar

diensten en activiteitenmarkt (DAM)

Op 25 juni komt Stadsdorp Nieuwmarkt bijeen in Literair Podium Perdu, gevestigd in het Berlagiaanse 'Keuken-en Zustergebouw' (1908) van het voormalige Binnengasthuis

Deze Nieuwsbrief


Werken de linkjes hieronder niet: ga naar de webversie

Lodewijks keuze

Postkantoor - J. Eykelboom >> lees verder

Delen is het nieuwe Hebben 

delen is zo oud als de wereld, dus niets nieuws, of toch wel?
>> lees verder

Nieuwe Stadsdorp-initiatieven om te delen

broodfonds / thema wonen / ruil-leenbeurs / stadsdorp picknick / gesloten deuren openen >> lees verder

Stadsdorp inspireerde Rita Verpalen tot een ontwerp 

 >> kijk

Zondag 15 juni vierhonderd jaar Zuidertoren

1614-2014 >> lees verder

In de volgende nieuwsbrief

Stadsdorp Story ( zie ook >> de site)

en meer >> lees verder

Werken de linkjes hierboven niet: ga naar de webversie

Lodewijks keuze

Lodewijk Brunt plaatst in deze rubriek een door hem gekozen gedicht 

PostkantoorOVERIGE BESTEMMINGEN

stond in graniet gehakt

boven de brievenbus

van ’t oude postkantoor,

dat was van baksteen

en bekroond met torens

die eens een architect verzon

omdat een metselaar dat kon.


Nu hebben wij het PTT-gebouw

van parelgrijs beton,

ontworpen door het Cemsto-hoofdkantoor,

en boven de metalen brievengleuf

is een rood plastic bandje vastgeplakt

waarin een ambtenaar met lettertang

dit tekstje heeft geperst:

OVERIGE BESTEMMING


Zo heeft een ieder toch zijn remming.
J. Eijkelboom

uit: Wat blijft komt nooit terug. Amsterdam (De Arbeiderspers) 1979terug naar overzicht

Tres Loco's in hun act met driestemmige a capella country songs, muzikaal jongleerwerk en acrobatiek op de Stadsdorpbijeenkomst op 20 mei in Splendor

Delen is het Nieuwe Hebben

Stadsdorp Nieuwmarkt 20 mei in Splendor

 

Niets nieuws of toch wel?

Buiten is het prachtig weer. De zaal is goed gevuld maar niet propvol. Een paar eigenaardige muziekinstrumenten en koffertjes staan onder het grote projectiescherm. Marijke Braams, één van de kartrekkers, presenteert het thema Delen is het Nieuwe Hebben en trapt af met een aansprekend voorbeeld uit Italië: het fenomeen Sociale Straat. Een treffende parallel met het stadsdorp.
Om het verhaal te lezen: klik >> verhaal Sociale Straat Italië

Marijke: delen is zo oud als de wereld

"Op zich zelf is delen niets nieuws. Toch zijn er redenen waarom het de laatste tijd meer aandacht krijgt: voor delen zijn er meer mogelijkheden en aanleidingen gekoment: de computer, het anders denken, een tendens naar nabijheid en vertrouwen, communityvorming, en de economische noodzaak krachten te bundelen.
Computer en smartphones geven oneindige mogelijkheden om kennis te delen - denk aan Google en Wikipedia - maar ook om elkaar gemakkelijk te vinden en te bereiken. Zoals via Facebook en in allerlei digitale groepen en gemeenschappen. De digitalisering is dan ook de belangrijkste motor achter het nieuwe delen.
Anders denken over eigendom, duurzaamheid en verspilling is een tweede motor achter het nieuwe delen. Want waarom zou je een lange ladder, een snoeischaar, een imperiaal of een touw-en-blok allemaal zelf moeten hebben als je het gemakkelijk even kan lenen van een buurtgenoot? Dat is de gedachte achter Peerby: je hoeft niet alles zelf te hebben, leen het van iemand die vlakbij je woont, dus deponeer je vraag in de app van Peerby. Alle Peerby-aangeslotenen in een kleine cirkel om je woonplek krijgen je vraag via een mailtje te zien en gaan er wel of niet op in. In enkele minuten kan het geregeld zijn. Datzelfde geldt ook voor de auto: sommige buurtgenoten hebben er een die vaak stilstaat, anderen hebben er geen, maar hebben er soms wel een nodig. Via Snappcar kan je onder buurtgenoten een auto (ver)huren: minder verspilling en beter gebruik.
Nabijheid en vertrouwen zijn behoeften die ook leiden tot nieuwe deel-initiatieven. De grote verzekeraars en energiebedrijven, de zorg-giganten, het voelt bij velen alsof ze er niet meer voor ons zijn, maar meer voor eigen gewin. Daarom verenigen groepen burgers zich in het land om die diensten zelf, in de eigen omgeving en op basis van eigen ideeën, met onderling vertrouwen te organiseren. Zo ontstaan op lokaal niveau zorgcoöperaties en energiecoöperaties. Ook het Broodfonds is een voorbeeld: in kleine kringen bouwen ZZP-ers op basis van onderlinge solidariteit en vertrouwen een fonds op dat uitkeert in het geval één van de leden langdurig ziek wordt. Een goedwerkend alternatief voor de - voor ZZP-ers vaak te dure –arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Community-vorming: door te delen leer je je buurtgenoten beter kennen en kom je allerlei onvermoede kwaliteiten en talenten tegen. Een mooi voorbeeld hiervan is Thuisafgehaald. Heb je geen zin of tijd om te koken dan kijk je via de site of er in de buurt iemand is die juist een paar extra porties heeft gemaakt. Je sluit een deal en gaat met je pannetje naar de thuiskok om je maaltje tegen een kleine vergoeding op te halen.
Krachten bundelen: door met velen te delen worden er dingen mogelijk die je in je eentje niet voor elkaar krijgt. Splendor is daarvan een typisch voorbeeld: 50 muzikanten creëren een nieuw podium door samen een ruimte te ontwikkelen en te beheren. Ook de Open Ateliers, die de kunstenaars in onze buurt jaarlijks in oktober organiseren, is een voorrbeeld van een passie delen, krachten bundelen en daarmee buurtgenoten interesseren”, aldus Marijke. Meer weten over de vele voorbeelden van het nieuwe delen: klik >> hier

 terug naar overzicht

Gesprekken in groepjes op de bijeenkomst van 20 mei in Splendor over de initiatieven om meer te delen, naast de DAMmetjes en de clubjes die er al zijn; er onstonden een aantal nieuwe initiatieven en mogelijkheden, waarvan enkele uitgewerkt zillen worden, zie hieronder

Nieuwe Stadsdorp-initiatieven om te delen

Er ontstaan drukke gesprekken onder de aanwezigen op die 20e mei in Splendor na Marijkes uiteenzetting.
In groepjes worden nieuwe mogelijkheden verkend voor meer delen binnen het Stadsdorp - naast de DAM-metjes en alle clubs die er al zijn.

Broodfonds Nieuwmarkt

Stadsdorpers gaan onderzoeken of zij een Broodfonds op kunnen richten met mensen die wonen en/of werken in de Nieuwmarktbuurt: het Broodfonds Nieuwmarkt.
Een Broodfonds is een financiële voorziening voor ZZP-ers in tijden van langdurige ziekte. Zo'n 20-50 ondernemers zetten elke maand geld opzij op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Door het nabij en in kleine kring te organiseren werkt het ook. Zie voor meer informatie: www.broodfonds.nl.
Ben je ondernemer en heb je interesse, klik dan op >> interesse-Broodfonds-Nieuwmarkt       
Als er 20 belangstellenden zijn komt er eind augustus een informatieavond.

Themabijeenkomst Wonen

In het najaar wordt een van de Stadsdorpbijeenkomsten gewijd aan het thema wonen. Hoe kan je 100 worden in je huidige woning? Welke mogelijkheden zijn er om een huis te delen of een woongroep te vormen? Gastsprekers vertellen over hun ervaring hiermee. De ideeën die in het Stadsdorp leven worden verzameld om mogelijk concrete plannen te kunnen maken. Wil je meedenken en helpen om deze bijeenkomst te organiseren of heb je een idee dat behandeld zou moeten worden, klik dan op >> Bijeenkomst Wonen                

Ruil- en Leenbeurs Kleding en Gereedschap

Het idee is ontstaan om een Stadsdorpbijeenkomst te houden rond het thema delen van kleding en gereedschap. Een ruilbeurs, een uitleen, wellicht het begin van een Repaircafé, waar je onder deskundige leiding je kapotte spullen kan repareren? En waar je kleding kan aanbieden die je eigenlijk prachtig vindt, maar die je niet meer past, of die ene miskoop die misschien een ander heel goed staat, waar je avondkleding kan lenen/ruilen …Ideeën genoeg, maar om dit verder door te denken en te organiseren zijn mensen nodig die het leuk vinden.
Belangstelling: klik dan op >> Kleding- en Gereedschapbeurs       

Stadsdorp picknick

Op de nazomer-bijeenkomst van Stadsdorp Nieuwmarkt wordt dit idee al uitgevoerd: rond 27 augustus / 3 september komt er een Stadsdorp Nieuwmarkt-picknick om de zomer nog even goed te vieren. Mee organiseren in een leuk clubje: klik dan op >> Stadsdorp Picknick 

Gesloten Deuren Open Krijgen

Een deelnemer aan het Stadsdorp gaat excursies organiseren naar plekken, locaties en gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek, bijvoorbeeld omdat ze nog volop in bedrijf zijn, zoals de vuilverbranding, of juist omdat er weinig tot niets gebeurt, zoals de Montelbaenstoren, of omdat het dagelijks aan je aandacht ontsnapt, zoals de stadsreiniging, of juist omdat je er razend nieuwsgierig naar bent, bijvoorbeeld de B&W-kamer op het Stadhuis.
Meedoen: klik dan op >> Gesloten Deuren Open Krijgen 

 terug naar overzicht

Het Stadsdorp Nieuwmarkt  inspireerde Rita Verpalen tot deze
platen voor haar toelatingsexamen van een ontwerpopleiding

terug naar overzicht

Bevriende podia

Het Stadsdorp Nieuwmarkt is voor de grote bijeenkomsten telkens te gast bij culturele podia in de Nieuwmarktbuurt.
Het stadsdorp, dat zelf zoveel mogelijk geldloos bestaat, hoeft in deze podia geen zaalhuur te betalen. Een grote geste.
Van deze podia volgen hieronder de links naar een aantal van hun programma's of agenda's.

Compagnie Theater

  14      juni >> HNT 
  20-27 juni >> ITs Festival

Literair Podium Perdu

  15-27 juni >> de programma's

Muziekcentrum Splendor

  15-21 juni >> de concerten

  21-30 juni >> de concerten

Buurtcentrum De Boomsspijker

  het weekprogramma >> cursussen en trainingen

 terug naar overzicht

400 jaar Zuiderkerktoren (1614-2014)

Zondag 15 juni 

De viering van het 400 jarig bestaan van de Zuiderkerk begint zondag om 10:30 uur en eindigt om 15.:00 uur. Er zijn optredens van een kinderkoor en een salonorkest. Tot slot een buurtreceptie met brood en wijn.
Zuiderkerk, Zuiderkhof 72

 terug naar overzicht

In de volgende nieuwsbrief

voor 25 juni

 

Hester van Zuthem

studeerde af op Stadsdorp Story
(foto hiernaast)
 

Hesters oproep

om mee te doen met Stadsdorp Story 
nieuwsgierig >> Stadsdorp Story
<< of klik op de foto
 

Nieuws van de clubs

van Stadsdorp Nieuwmarkt
 

 terug naar overzicht

Ontwerp logo: Dutch Logo Design, Ton Giesbergen
Meer informatie over het Stadsdorp Nieuwmarkt
Facebook
Facebook
Website
Website