Copy
View this email
in your browser
NIEUWSBRIEF JORDAANMUSEUM

5 september 2017


Programma: Open Monumentendag 2017

De markten van de Noord-Jordaan

Datum zaterdag 9 september
Locatie Tapas-Bar Duende, Lindengracht 62
Tijd 11.00 uur ⁄ 60 min
Max aantal: 50 (vol = vol)
 

Van Klooster tot herberg

Twee dagen na de opening van de inschrijving hadden 150 belangstellenden zich aangemeld voor de twee wandelingen. Inmiddels heeft OMD de beschikbare plekken verloot. De wandelingen op zondag 10 september zijn dus volgeboekt. Vanwege deze overweldigende belangstelling wordt de excursie via de website van OMD en www.jordaanmuseum.nl opnieuw aangeboden. 

Historie van vijf markten in de Noord-Jordaan

Zaterdag 9 september 2017

In de Noord Jordaan is het op de markt altijd een drukte van belang. De lapjesmarkt en de antiekmarkt op maandag zijn de oudste twee. Zij zijn voortgekomen uit de potten- en lappenmarkt die vanaf ca. 1627 rond de Noorderkerk werd gehouden. 
Er zijn nu vijf markten, ieder met een bijzondere sfeer, anders georganiseerd en met een eigen klantenkring.

De markt op de Lindengracht startte in 1896 als dagmarkt. Toen na de Tweede Wereldoorlog veel Jordanezen vertrokken en kraamhouders mee verhuisden werd het een weekmarkt, met een divers en breder wordend aanbod.
Hierboven de standplaats van Jan Breure, bedrijfsnaam Jantje Plantje, die op 9 september een van de vertellers zal zijn. De langst staande kraamhouders zijn: Wim en Liddy Detmar met groente en fruit, De Nootzaak Gotjé, Kaasboer Ben Hollander, Robert van den Berg met kleding, Ludea Lederwaren...  
 

De Noordermarkt op Zaterdag (NOZ), een curiosamarkt, leunde aan tegen de Boerenmarkt tot de officiële erkenning door het Marktbureau in 2012. Velen die op deze markt staan zijn ook op maandagochtend op de Noordermarkt te vinden. 
Anton Snepvanger (met zwart t-shirt) is voorzitter van de vereniging, hun website is gemaakt door Tine Withagen onder redactie van Rien Boen - die zit in de boeken - en Akelei Hertzberger rijgt vindsels aaneen tot sieraden vol verhalen. 

Dertig jaar Biologische Boerenmarkt 1987-2017

De Biologische Boerenmarkt startte in juni 1987

Deze mark bestaat grotendeels uit producenten en is heel goed georganiseerd. Het aantal groenteboeren, kaasboeren, bakkers, etc. is gereguleerd. De onderlingen verhoudingen zijn aangenaam.


Fotoserie Marktkramers van Erik Veld

André Dijkgraaf, bestuurslid van de Vereniging Biologische Boerenmarkt.
Foto Erik Veld.
Het bedrijf van Dijkgraaf heet Bellmari, een gemengd landbouwbedrijf in Ruinerwold in Drenthe dat een groot assortiment kruiden verbouwt en daarvan veel verwerkt tot smaakvolle sauzen. Dijkgraaf komt elke zaterdag. Hans van Balen, van de Friese Biologische Kaashandel, is medeoprichter van de Boerenmarkt. Zijn bedrijf is in Boornbergum. Van Balen staat zaterdags om 3 uur op, laadt dan zijn auto in en rijdt vervolgens in 2 uur tijd naar de Noordermarkt. De verkoop start om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Alvorens huiswaarts te keren gaan velen nog even met collega's naar één van de cafés rondom het plein. Deze werkdag eindigt voor Van Balen om 22.00 uur.

Fleijsman B.V. Marktkramenverhuur sinds 1924

Dave Fleijsman is de vierde generatie van de familie Fleijsman die kramen op de markten zet. Op de zaterdagen en maandagen staan hij en medewerkers in alle vroegte op zodat de markt klokslag 9.00 uur kan beginnen. Meteen na sluiting van de markt worden de kramen weggehaald en maakt de stadsreiniging het plaveisel schoon.

Flyer, bekijk de voorkant
Flyer, bekijk de achterzijde

Van Kloosterhof tot biertuin

Overweldigende belangstelling voor wandeling

Te midden van het polderlandschap verrees 1392 het Karthuizersklooster. Na de vernietiging tijdens het beleg van Amsterdam ca. 1572 vestigden zich herbergiers in cellen van het klooster. Nog vóór 1614 werd het kloosterterrein getransformeerd in een uitgaanscentrum met biertuinen. Begin 18de eeuw was De Kleine Karthuizers, een van de drie herbergen, een ontmoetingsplek van een groep dichters die elkaars doen en laten in rijm beschreef.

Aanmelden via de website van OpenMonumentenDag is niet meer mogelijk.

Nieuwe datums: zaterdag 30 september 11, bij voldoende belangstelling ook 14.00 uur
zondag 1 oktober 11 en  bij voldoende belangstelling ook om 14.00 uur..
Aanmelden noodzakelijk info@jordaanmuseum.nl
Kosten € 10,- (donateurs en stadspashouders € 8,- 

Volg ons op

Facebook
Website

Steun de projecten van het Jordaanmuseum die tot doel hebben de betrokkenheid van bewoners te vergroten en bezoekers aan te trekken die geïnteresseerd zijn in de bijzondere cultuurgeschiedenis van de wijk.
Dankzij de inzet van velen kan het Jordaanmuseum projecten realiseren. Ook uw steun is nodig. Donateur zijn stakeholders, groot of klein, allen zijn ons dierbaar.

 

Het programma op Open Monumentendagen werd mogelijk gemaakt door

de samenwerking met marktkramers, en dankzij de inzet van:Ook u kunt een bijdrage storten t.n.v.  
NL66 INGB 0000 8966 64  T.n.v. Stichting Jordaanmuseum

De foto van André Dijkgraaf is er één uit een serie van zes die Erik Veld op verzoek van het Jordaanmuseum maakte van de langst staande marktkooplieden op de Lindengrachtmarkt, de Boerenmarkt en de NOZ. Het voornemen is deze serie uit te breiden. Erik Veld ontwierp ook de flyer. In de jaren tachtig maakte hij een serie foto's op de vogelmarkt, die was toen nog op de Noordermarkt.
De foto van de opgegraven kloosteromgang in de Karthuizersstraat is van Monumenten en Archeologie. De overige foto's in deze Nieuwsbrief maakte Mieke Krijger

U kunt de tentoonstelling De Jordaancultuur
van 10.00 – 16.00 uur bezoeken in De Rietvinck

24 uur per dag: Het Gangenproject – Willemsstraat 22 – 110 en
het Gangennaambordenproject eveneens in de Willemsstraat en omgeving
 
mail adres bijwerken - uitschrijven

Copyright © 2017 

Email Marketing Powered by Mailchimp