Copy
Nieuwsbrief
2 maart 2014
 

Tastbare geschiedenis is in 2014
het motto van het Jordaanmuseum 

Ben verstandig en slim 
Doe dit jaar ook mee
met de TIENTJES-aktie

Stort € 10,- of meer op het gironummer 896664
T.n.v. Stichting Jordaanmuseum
o.v.v. uw postcode en huisnummer

Het Gangenproject - Willemsstraat


Concept ontwerptekening Stadsdeel Centrum

Het Gangenproject (2005) wordt tegelijk met de herinrichting van de Willemsstraat uitgevoerd, zo besloot Janine van Pinxteren, portefeuillehouders openbare ruimte van Stadsdeel Centrum, vorig jaar. Bewoners reageerden tijdens een vergadering enthousiast: ‘Krijg je een leuk patroon op straat dat ook functioneel is. Goed idee’ en ‘Perfect plan’ en ‘Verschrikkelijk leuk dit project. Het is tastbare geschiedenis.’
In de Willemsstraat zal op de stoep tussen de nrs 22 en 110 zichtbaar worden gemaakt waar de gangen waren die toegang gaven tot inpandig huizen. Naar schatting woonden 84% van de mensen in de Willemsstraat daar. 
Volgens de huidige planning starten de werkzaamheden in mei en eindigen die in oktober 2014.

Herdenking 4 & 5 mei 2014


In 2013 werd het Jordaanmuseum partner van het comité 4 & 5 mei Amsterdam. Ook dit jaar zullen in samenwerking met huiseigenaren, bewoners en winkeliers, huizen worden opengesteld waar verhalen worden verteld over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Kent u verhalen die beslist verteld moeten worden? Neem dan contact op met Corline van Es van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, 020 – 5287129 of met Mieke Krijger van het Jordaanmuseum 020 – 6244 695, info@jordaanmuseum.nl

Het Edisontheater, Elandsgracht 90 - 92

Na 100 jaar viel het doek voor Edisontheater. In drie dagen tijd werd het theater plat gegooid. Boven ziet u een fragment van de oorspronkelijke beschildering van de zaal.
Volgens de slopers was het pand ingericht als bordeel. Stadsdeel Centrum had een "uitruil-afspraak" gesloten met de eigenaar van Warmoestraat 15. Als tegenprestatie beloofde het stadsdeel de eigenaar dat het zich ‘zal inspannen voor de tot standkoming van een hotel in de binnenstad’. Dat werd dus Elandsgracht 90 - 92.
Van de veertien theaters die er ooit in de Jordaan stonden, staan er nog maar twee overeind: het Rozentheater en het Nassautheater, Lijnbaansgracht 31-32. De laatste heeft een gevel in neo-Moorse stijl, die was beïnvloed door de Arabische bouwkunst, zoals wij die kennen van het Alhambra in Granada. 

Theo Uytenhaak 1952 - 2013

Theo Uytenhaak was de vaste fotograaf van het Jordaanmuseum. Hij maakte de twee series fotoportretten die te zien zijn in De Rietvinck. Theo woonde en werkte aan de Keizersgracht en was studiofotograaf. Daarnaast maakte hij vele fotoseries in binnen en buitenland. De studio van Theo was ook een verzamelplaats voor veel muzikale activiteiten omtrent Latijns Amerika waar hij actief bij betrokken was. Website Theo Uytenhaak 

Lindengracht 186 - 176

In wijkkrant Jordaan & Gouden Reael publiceerden wij een foto van het Fort met de Leeuwerik op nummer 182, een prentbriefkaart uit 1910.  Joke Mulder nam contact op en toonde een foto uit 1905 van de panden Lindengracht nummers 186 - 176 (van l naar r). Ze vertelde: 'De twee panden links op deze foto bestaan nog. Mijn opoe Van Vliet heeft een wit schort voor en staat in de deuropening van haar winkel. Ze verkocht van alles: verf, bleekwater, papieren kastrandjes. Haar twee zonen staan voor en naast haar en haar zuster tante Cor Harmsen – Van Vliet rechts van haar op de stoep. De familie Van Vliet had lange tijd ook een winkel op Lijnbaansgracht 36.

Rondleidingen en wandelingen

U kunt weer wandelen met geboren en getogen Jordanees Robert Lammers.
Data:
8 maart, 12 april, 10 mei, 13 september, 11 oktober, 8 november en 13 december 2014.
Voor deze rondleidingen bij de tentoonstelling, met aansluitend wandelingen door de wijk kunt u 
Reserven bij Lammers zelf: 06 2803 5246
Kosten € 9,- per persoon. Donateurs & Stadspas: € 6,- 
Als u met een groep wilt komen, kunnen dagen en tijdstippen en thema's van de wandelingen in overleg worden vastgesteld. 


Actuele informatie vindt u ook op onze website www.jordaanmuseum.nl 

Friend on Facebook Facebook
Wilt u reageren of heeft u opmerkingen, mail dan naar info@jordaanmuseum.nl
of bel 020 - 6244 695
 
 

Wordt vriend van het Jordaanmuseum

Om activiteiten te kunnen blijven organiseren heeft het Jordaanmuseum donateurs nodig. Wordt vriend / donateur stort uw donatie op girorekeningnr. 896664,  t.n.v. Stichting Jordaanmuseum, o.v.v. vriend. Vermeld bij uw storting s.v.p. uw adresgegevens.


De Stichting is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), zodat er gunstige aftrekmogelijkheden zijn.Aanmelden als donateur                                                          Mede mogelijk gemaakt door: