Copy
Hotei nieuwsbrief Oktober 2016
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Oktober 2016

  • Japan in September.

  • Prenten voor de PAN: een unieke collectie Nagasaki-e.

  • PAN Amsterdam 20-27 November 2016.

  • Nieuwe tentoonstellingen.

Japan in September.

De Japanreis begin September was vermoeiend. Het was goed warm: twee keer per dag onder de douche, warm en vochtig, 34 graden. Productief was de reis wel, met een aantal aardige aankopen voor PAN Amsterdam in November, zowel van prenten als van objecten.

Voor het eerst had ik een hotel genomen in Asakusa Mitsuke, perfect gelegen met makkelijke toegang tot de ondergrondse en 's avonds midden in een hele gezellige wijk met eindeloos veel eetmogelijkheden. Ik heb twee keer gegeten in een wereldtent: Oreno, een nieuw concept. Exclusief eten in een hoog tempo, een zeer geanimeerde sfeer. Bij binnenkomst wordt het uitgelegd: binnen twee uur moet je weg zijn, er is een ¥ 500 service charge, en je moet minimaal een hoofdgerecht en een drankje bestellen. Een perfecte gegrillde kreeft voor minder dan € 20, Tournedos Rossini met verse truffel, en allerlei wijnen per glas, maar ook zeer spannende ver-japanste franse en italiaanse gerechten waaronder risotto van een speciale lokale rijstsoort, Hokkaido mozarella (zeer veel smaak), lokale varkentjes en zo meer. Het is een chain, dus er zijn er meerdere door Tokyo verspreid.

Maar als u alleen maar Japans wilt eten dan is Itamae, ook in Asakusa Mitsuke een prima sushi tent. Het is een restaurant dat zijn wortels in Hong Kong heeft, zeer uitzonderlijk. Prima en het hoeft niet te gek duur te worden als je daar aanschuift.

Hier vindt u nog een link naar een overpeinzing uit Kyoto.
Prenten voor de PAN: een unieke collectie Nagasaki-e.
Kort voor mijn vertrek naar Japan kocht ik een collectie van bijna 70 prenten die m.n. de Hollanders verbeelden in Nagasaki. Het zijn prenten die gemaakt werden als souvenirs voor de bezoekers van Nagasaki, die daar eens wilden komen kijken hoe die rare Hollanders (en Chinezen) er uit zagen.

Deze prenten, die vanaf de 18de eeuw werden gemaakt, vormen een apart genre. Er is vrijwel nooit een kunstenaar op vermeld, en slechts incidenteel een uitgeversnaam. Soms staat er Nederlandse tekst op, en meestal toont het de karakteristieke zaken die de Hollanders op Deshima uitvoerden: het eten aan tafels, gezeten op stoelen, het drinken uit wijnglazen, het verorberen van vlees, maar ook het amputeren van een arm, het lopen in een processie of het maken van muziek. Natuurlijk werden er ook talloze afbeeldingen van de grote bezoekende schepen gemaakt.

Kenmerkend voor deze fascinerende prenten is de druktechniek: de contouren werden met houtblokken gedrukt, terwijl de kleuren met papieren stencils werden aangebracht. Door deze druktechniek ogen ze primitief maar charmant.

De collectie die ik gekocht heb, heeft 150 jaar lang opgerold in een doos gelegen. De prenten zijn door een Nederlandse zeekapitein gekocht tussen 1861 en 1864. De restaurateur heeft ze prachtig vlak gemaakt. De kleuren zijn uitzonderlijk fris, en de staat nagenoeg perfect.
Noteer in uw agenda:
PAN Amsterdam 20-27 November 2016


Let op !!
De hele PAN plattegrond is omgegooid: wij staan onmiddellijk bij binnenkomst aan uw linker hand.
Ons standnummer is 155.

In de komende november nieuwsbrief zal ik laten weten welke andere bijzonderheden te zien zullen zijn.
Nieuwe tentoonstellingen.

- Brussel, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Ukiyo-e, De mooiste Japanse prenten.
Vanaf 21 Oktober is in het KMKG, in het Jubelpark, een enorme tentoonstelling van het mooiste wat de collectie te bieden heeft. De verzameling is grotendeels tot stand gekomen aan het begin van de vorige eeuw toen het museum de collectie van de verzamelaar Edmond Michotte in 1905 verwierf. 4668 prenten omvatte de verzameling en van de allerhoogste kwaliteit, grotendeels aangeschaft bij de beroemde kunsthandelaar Bing in Parijs. Het was voor mij een enorme eer om betrokken te raken bij de organisatie van deze tentoonstelling en het schrijven van de catalogus.
De tentoonstelling wisselt halverwege en beide helft en tonen een chronologisch overzicht van primitieven tot de 20ste eeuw.

KMKG 21 Oktober 2016 - 12 Februari 2017.
Jubelparkmuseum Brussel
Meer info : http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/ukiyo-e
Brochure : http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/ukiyoe_folder_web_1.pdf

- Amsterdam, Nihon no hanga. Yoshitoshi: One hundred aspects of the moon.
Nihon no hanga doet iets ongewoons: het toont haar complete serie van Yoshitoshi’s Honderd Aspecten van de Maan. De maand November, alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen, steeds van 12:00-16.00 uur. Op de vrijdag een rondleiding door Maureen de Vries. Aanmelden voor de rondleiding via deze link.

Nihon no hanga, November 2016.
Meer info: http://www.nihon-no-hanga.nl/exhibitions

- Leiden, Sieboldhuis. Kunisada: Koele geisha's en gepassioneerde acteurs.
Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 ‘Kunisada. Koele geisha’s en gepassioneerde acteurs’. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw. Met deze tentoonstelling heeft het Japanmuseum een Europese primeur met een allesomvattend overzicht van Utagawa Kunisada’s oeuvre.

Sieboldhuis, 9 December 2016 - 5 Maart 2017
Meer info: http://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2016 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp