Copy
Hotei PAN Nieuwsbrief 1
View this email in your browser

PAN Nieuwsbrief 1


Zeldzame set houtblokken

Tijdens mijn laatste inkoopreis naar Japan kwam ik toevallig bij een adres in Tokyo waar ik heel vroeger zaken mee deed. De inmiddels gepensioneerde eigenaar sprak mij aan en herinnerde zich mijn belangstelling voor shunga (letterlijk 'lente beelden', Japanse erotica).

Hij nodigde me uit om naar zijn opslag te komen, en daar tussen de talloze 18de en 19de eeuwse boekjes toonde hij me een grote doos met daarin deskundig verpakt een zes-tal langwerpige houtblokken voor een erotisch boekje. De eigenaar probeerde me te overtuigen dat de blokken voor een boekje van Kiyonaga waren, maar dat lukte niet.

Hij noemde geen prijs en verwachtte van mij een bod. Dat bod heb ik gedaan, te hoog dacht ik al gauw, want hij accepteerde het onmiddellijk.
Toen de blokken eenmaal in Leiden waren, werd mij al gauw duidelijk dat mijn aankoopbedrag erg mee viel want het bleek de complete set te zijn voor alle 24 pagina's van een boekje van Terasawa Masatsugu, Aya no Odamaki, uit 1776! En wat betrekkelijk zeldzaam is: de signatuur is zichtbaar: Terasawa ga. Aan twee blokken hebben de houtwormen lang geleden wat zitten knabbelen, maar verder zijn ze in goede staat.
 
De blokken werpen allerlei vragen op: in de eerste plaats zijn de pagina's om en om gedrukt, d.w.z. wanneer je een blok voor je hebt, staan twee pagina's correct voor je en de twee andere staan op hun kop. Hier bleek Ellis Tinios, specialist uit Leeds op het gebied van geïllustreerde boekjes, een goede verklaring voor te hebben: "Een bloksnijder werkt steeds vanuit de rechter hoek naar links. Als hij dus de rechter twee pagina's gesneden had dan draaide hij het blok om ten einde opnieuw van rechts onder naar links te werken".
 
Het tweede raadsel is het papierformaat: de blokken zijn 50 x 14,5 cm groot. Werden er zulke grote vellen gebruikt of werd het papier versneden? Hier wist Tinios het antwoord nog niet op.
 
In ieder geval werpt dit object veel vragen op.

Te zien, straks op de PAN, vanaf 24 November t/m 1 December.
Ons standnummer is 65.
 

Zoekt u iets specifieks? Neemt u contact op via email en we proberen u op de PAN iets te laten zien.

Hartelijke groet,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2013 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp