Copy
Hotei nieuwsbrief PAN Amsterdam 2016
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief PAN Amsterdam 2016


Hokusai - Hiroshige - Shimaoka- Koson - Kunisada - Hasui - Goyo - Shinsui - Eisen - Kuniyoshi - Yoshitoshi - Shoun - Keith - Yoshida - Keiga - Utamaro - Sadahide - Yoshikazu - Toshinobu - Seitei - Sozan - Kanzan - Ono

PAN nadert, de meeste dingen zijn op tijd binnen gekomen.

De laatst aangekochte schildering betrof een geweldige schildering van een vos, die omhoog kijkt naar een begeerlijke tros druiven. Shimomura Kanzan schilderde de vos en Kimura Buzan de druiven. C. 1910.
Niet goedkoop maar wel erg mooi.
Wel goedkoop en ook leuk waren twee opvallende Tōkaidō prenten uit de zgn. Processional Tōkaidō die los zijn gemaakt van hun achterkanten door de restaurateur en gisteren binnen liepen. Deze Tōkaidō set was een enorm project van 162 prenten waaraan 16 kunstenaars van de Kuniyoshi en Kunisada takken van de Utagawa school mee hebben gewerkt. Ook Van Gogh bezat een klein groepje prenten uit deze serie.
Een van de leukste verzamelgebieden en tevens erg ondergewaardeerd, is het genre van de schilderingen albums. Ik kocht een set van twee kleine vouwalbums met werk van 20 kunstenaars. Landschappen, vogels en insecten. Veel schilderingen zijn gedateerd in de vierde maand van Meiji 6 (1873) en het lijkt er op te wijzen dat het album het resultaat is van een ‘painting party’. Kunstenaars als Kono Bairei, Suzuki Hyakunen, Imao Keinen en Murase Soseki leverden een bijdrage. In perfecte staat.
In Augustus overleed, veel te jong, een goede vriend van mij, Robert Kleyn, een gedreven maar onrustige verzamelaar met een uitstekend oog. Een paar jaar geleden besloot hij ceramiek van Shimaoka Tatsuzo, die hij een aantal jaren had verzameld, weer van de hand te doen. Ik heb het werk gekocht en thuis bewaard. Nu neem ik het mee naar de PAN.
Shimaoka was tijdens zijn leven een ‘living national treasure’ and toen hij in 2007 overleed verschenen er diverse in memoriam artikelen in de internationale pers.

Hier de link naar een stuk uit de Guardian.
Er is ook nieuw modern werk onder andere van Ono Kōseki (geb. 1979) met zijn 100 layers of colour project. Hij drukt 100 lagen printer inkt af, waardoor kleine ‘torentjes’ van inkt onstaan welke een bijna psychedelisch kleur effect geven.

Daarnaast de reeds aangekondigde collecties Nagasaki en Yokohama prenten, een grote groep vogel prenten van Koson, Kunisada, Hasui, Shinsui, Goyō, Eisen, shunga, een krachtige kalligrafie, kraanvogels van Hiroshi Yoshida, veel natsume (theebusjes van lak), een overweldigende schrijfdoos en zo meer. Ik schat dat mijn stand (155), direct links van de ingang, vol zal staan.
De allerlaatste aanwinst is een bekend beeld voor iedereen: Hiroshige's Pruimenbloesem in Kameido, nageschilderd door van Gogh.
Het blijft een fascinerend beeld.
O nee, toch nog iets vergeten: een prent die ik van de week kon kopen in de Achterhoek: een zeldzame Hokusai, een zgn. uki-e, een perspectiefprent van de Ryogoku brug, in de avond met vuurwerk bij volle maan.

Dit is een vroege Hokusai, als hij nog signeert met de naam Shunro, duidend op zijn afkomst uit de Katsukawa school van Shunshō.

Het toont aan dat Hokusai al rond C. 1788 geïnteresseerd was in zaken als Westers perspectief een belangstelling die recent weer bleek uit de ontdekte aquarellen in de collectie van het Museum Volkenkunde.
De openingstijden van PAN Amsterdam 2016 zijn:
  • 20 november tot en met 27 november 2016, dagelijks van 11.00 - 19.00 uur.
  • 22 november tot 21.00 uur.
  • 24 en 27 november tot 18.00 uur.
Verdere praktische informatie vindt u op de PAN website.

Let op !!
De hele PAN plattegrond is omgegooid: wij staan onmiddellijk bij binnenkomst aan uw linker hand. Ons standnummer is 155.


Ik hoop dat deze nieuwsbrief u overtuigd heeft om een bezoek aan ons te komen brengen. Tijdens de beurs ben ik telefonisch bereikbaar op 06-53769731.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2016 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp