Copy
Hotei PAN Nieuwsbrief 2
View this email in your browser

PAN Nieuwsbrief 2


Perfect en redelijk: twee staten van een beroemde Hiroshige prent.

Perfect

Redelijk

Tijdens de a.s. PAN zal ik twee dezelfde prenten ophangen: een redelijke en een perfecte versie van het Kawaguchi veer en de Zenkōji tempel uit Hiroshige’s serie Honderd Beroemde gezichten op Edo.

Waarom? Het klinkt als een verspilling van ruimte, maar dat is het niet. Nee, het geeft ons inzicht in uitgeefpraktijken, in processen van slijtage en achteruitgang en helpt ons dus redelijk van perfect te onderscheiden.

Utagawa Hiroshige’s grootste meesterwerk was zijn serie Meisho Edo hyakkei, Honderd beroemde gezichten op Edo, uitgegeven in het laatste ander half jaar van zijn leven, vanaf de lente van 1856 tot aan zijn dood. Hiroshige was 59 toen hij aan de serie begon en toen hij overleed in de 8ste maand van 1858 waren er 115 ontwerpen gereed. Na zijn dood werden er vier ontwerpen (van de hand van zijn opvolger Hiroshige II) aan toegevoegd, plus een inhoudsopgave.

Fascinerend is het feit dat de uitgever Uoya Eikichi had besloten om eerst een zeer luxe editie te laten verschijnen. Hij mobiliseerde zijn beste bloksnijders en drukkers, bestelde het mooiste papier en liet alle door Hiroshige aangegeven kleurnuances in druk uitvoeren. Zo ontstond dus een eerste luxe editie, op zwaarder papier gedrukt, met meer en diepere kleuren. Deze editie zou je kunnen vergelijken met de gebonden versie van een nieuw boek. Hier hoopt de uitgever een groot deel van zijn investeringen mee terug te halen en tevens doet hij het meeste recht aan de artistieke kwaliteiten van de kunstenaar. Na publicatie van de luxe editie volgt de ‘normale’ editie en het verschil is groot zoals u hierboven ziet.

In het oog springende verschillen: 
  1. Drie-kleurig versus twee-kleurige cartouche van vierkante prenttitel rechtsboven.
  2. Extra bokashi (graduele overgang) in de rivier, plus de diep blauwe zone in het midden.
  3. Dieper rood pigment voor signatuur en serie titel cartouches.
  4. Donker geel pigment voor de daken van de huisjes.
  5. Extra groen blok voor de oevers en voor het mannetje op het rechter bootje
De twee prenten ademen een totaal andere sfeer uit: de luxe editie suggereert een namiddag of vroege avond terwijl de latere editie nauwelijks een avondsfeer heeft.

Daarnaast ziet u de krimp van de kleurblokken bij de cartouches van de handtekening en de prent- en serietitel. Ik nodig u graag uit de verschillen te komen aanschouwen.

Chris Uhlenbeck

Te zien, straks op de PAN, vanaf 24 November t/m 1 December.
Ons standnummer is 65.

AANBOD: Ik heb nog een aantal één en twee persoonskaarten beschikbaar voor de periode 24 November - 1 December. Mocht u serieus geïnteresseerde vrienden willen meenemen of om wat voor reden geen kaart hebben ontvangen, neemt u dan contact met me op. Het aantal kaarten is beperkt, dus misschien moet ik u alsnog teleurstellen.
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2013 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp