Copy
Hotei nieuwsbrief Januari 2015
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Januari 2015

  • Drie weken in Japan, een verslag.

  • 13, 14, 15 Februari : nieuwe aanwinsten tentoonstelling.

  • Korte workshop.

Beste Japanse kunstliefhebber,

Drie weken Japan zit er helaas weer op. En deze reis, eigenlijk zoals alle andere reizen was weer verrassend, verbazend, leuk en productief. Toen wij 28 December aankwamen heb ik eerst als een gek nog de paar open winkels bezocht in de hoop snel nog wat te vinden. Dat lukte maar heel beperkt: de meeste handelaren hadden de tent al gesloten voor de lange vakantie rond het begin van het nieuwe jaar.

Een glorieus boekje van Utagawa Toyoharu kon ik kopen, uit 1804, Edo meisho nishiki, een van de toen populaire in kleur gedrukte topografische boekjes die de beroemde locaties en het dagelijks leven van Edo laat zien. Verder nog een vreemd portfolio van een kunstenaar die in de jaren '20 in Parijs had gezeten, Yuki Somei met litho's uit zijn Parijse tijd.
Yuki Somei
Na deze rush viel er een kalmte over de stad en moesten we ons neerleggen bij het feit dat nogal wat musea, winkels, restaurants gesloten waren, en dat was misschien maar goed ook. Het gaf de tijd om een paar plaatsen opnieuw te bezoeken. Zoals bijvoorbeeld Yanaka (zie nieuwsbrief september).

Door nog eens wat beter rond te kijken vond ik de begraafplaats van Takahashi Oden, weet u nog: de veroordeelde en geëxecuteerde moordenares. Dit is dus een van haar laatste rustplaatsen die door verschillende begraafplaatsen worden geclaimd.
Begraafplaats Takahashi OdenEn ik vond het indrukwekkende monument voor Shimomura Kanzan, een van de top schilders van de late 19de en begin 20ste eeuw.

Misschien dat ik nu mijn prachtige bamboe met steen schildering verkoop nu ik zijn laatste rustplaats heb gevonden!


 
Nagasaki, Fukuoka en Hiroshima

Vanuit Tokyo voor een habbekrats gevlogen (2 uur) naar Nagasaki, de stad wiens verleden het sterkst verbonden is met Nederland en ook nu nog onze aanwezigheid toen niet onder stoelen of banken steekt. We bezochten de smaakvolle en informatieve reconstructie van Dejima, het waaiervormige eilandje waar von Siebold c.s. verbleven, de Hollandse begraafplaats, helaas gesloten voor bezoek, en liepen langs de prachtige tempels langs Teramachi-dori.
Hollandse begraafplaats
Kofuku-ji, Teramachi
De verwoesting door de atoombom is steeds merkbaar, maar het karakter van de stad is plezierig en nog steeds een beetje internationaal. Helaas heeft het gebrek aan stadsplanning er voor gezorgd dat de in potentie prachtige ligging niet ten volle wordt benut: de verschrikkelijke vermenging van lelijke industrie met woonfuncties en de alom tegenwoordige bovengrondse kabelbrij maken Nagasaki niet tot een mooie stad.
Fukuoka was verrassend, jong, open en dynamisch. Fukuoka wordt vaak genoemd in de top tien van meest leefbare steden van de wereld en het is heel prettig zonder bijzonder mooi te zijn. Het deed me denken aan Seattle of Portland in de VS.

Het museum van Hiroshima, gebouwd om de herinnering aan de verschrikkingen veroorzaakt door de atoombom nooit te laten verdwijnen was indrukwekkend. De presentatie is redelijk politiek neutraal en concentreert zich op de gevolgen voor de stad en haar bewoners. Het was toch ook een ingewikkelde ervaring voor mij: mijn vader zei mij altijd dat als de beide bommen niet gegooid waren, hij het Japanse gevangenkamp niet had overleefd. Dus ik heb mijn bestaan eigenlijk aan die verschrikkelijke bom te danken: complex.
Uitzicht vanuit on hotel over het Hiroshima art museum en kasteel van Hiroshima.
Voor het kopen van prenten, schilderingen en objecten waren deze drie steden niet zo interessant. Ik kocht eigenlijk alleen twee hele spectaculaire erotische boekjes, een van Kunisada en een klein oblong boekje uit de school van Utamaro.

De laatste week

De laatste week in Kyoto, toen begon de inkoop pas goed. We zaten weer een een heel prettig huis, en met de fiets ben ik vele adressen afgegaan. Er waren twee veilingen in Tokyo van het type dat ik beschreef in de vorige nieuwsbrief. En ik heb geluk gehad met de inkoop. Mijn belangrijkste vangst was waarschijnlijk Natori Shunsen's eerste prent uit 1916, in een uitzonderlijk formaat, 51 x 25 cm, met een lichte mica achtergrond. Deze prent heb ik pas eenmaal gezien en nog nooit bezeten, dus daar was ik blij mee.
Verder kocht ik twee giga, komische prenten van Yoshifuji uit een opgedoekte Amerikaanse museum collectie, vijf erg mooie Yoshitoshi’s uit de Maanserie (eindelijk weer eens), twee Hiroshiges, een fenomenale serie van acht Kunichika acteurs op schitterend luxe papier gedrukt, een houtblok voor een Kogyo, twee Kiyoshi’s met mica achtergrond, een half naakte vrouw van Shinsui, 12 shunga van Eizan waaronder een homo-erotische, fijne drieluiken van Kunisada, Gekko en Shuntei en nogal wat meer.
Ando Hiroshige
Ito ShinsuiNatori Shunsen
Objecten.

Wat betreft objecten, er komt de gebruikelijke mengeling van bronzen, lakwerk en moderne hedendaagse ceramiek deze kant op. Ik vond een prachtige spierwitte getande maanvormige schaal aan van Seiko Wakasugi en een nieuwe ‘krul’ van Satoshi Kino. Verder een dure maar verschrikkelijk mooie ronde schrijfdoos gedoceerd met vlinders, uit de Taisho tijd.
Nieuwe aanwinstententoonstelling 13-14-15 Februari.

Vanaf vrijdag 13 Februari, 15.00 uur kunt u de aanwinsten die ik in Japan gekocht hebt aangevuld met datgene wat ik komend weekend op een veiling in Italië nog aantref in onze galerie bewonderen. Zaterdag en zondag 14 en 15 Februari zijn we van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend.
Korte workshop.

Op zaterdag 14 en op zondag 15 Februari zal ik om 12.30 uur, gedurende 20 minuten lang één prent analyseren op alle mogelijke aspecten: daarbij komen de materiële eigenschappen (papier, druk, techniek etc), de formele eigenschappen (signatuur, datum en censuurzegels) en de iconografische aspecten aan de orde.
Dit wordt dus geen lezing maar een informele presentatie.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2015 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp