Copy
Hotei nieuwsbrief December 2016
View this email in your browser

Hotei Post-PAN nieuwsbrief December 2016

  • De PAN zit er op.

  • Reizen naar Japan, praktische tips.

  • Nieuwe tentoonstellingen.

Beste Japanse kunst liefhebbers,

De PAN 2016 zit er op. Sommigen van u hebben misschien gelezen in de pers dat Japanse prenten en objecten vlot verkochten, en dat was ook zo. Sterker nog, ik heb nog nooit zo’n PAN mogen meemaken.
Nu worstelen we met de administratieve verwerking en afhandeling van de verkopen en dan is het even rustig, totdat ik 10 Januari weer naar vier veilingen in Japan moet afreizen om de grote gaten in mijn voorraad op te vullen.
Er zijn nog behoorlijk wat zaken niet verkocht: de schildering van Kawahara Keiga, een enorme trekpleister, maar niet direct vriendelijk geprijsd, ‘Vessel - not a vessel’, het experimentele stuk aardewerk in twee delen, gedecoreerd met prachtige decoraties in Rimpa stijl, maar ook twee van de interessantste Yokohama-e van Yoshikazu konden niemand bekoren. Niemand viel voor de prent welke door van Gogh tot schilderij werd omgezet, net zo min als voor de in mijn ogen prachtige vaas van Hasuda Shugoro.
Maar verder verkochten alle deelgebieden uitstekend: prenten, zowel uit de 19de eeuw (Kunisada, Hiroshige, Kuniyoshi, Yoshitoshi) als uit de 20ste eeuw (Goyo, Shinsui, Hasui, Yoshida en natuurlijk Koson), objecten (lakwerk, ceramiek, en bronzen vazen), de schilderkunst (de vos van Kanzan, de mussen van Kien, de kalliegrafie van Bunsho etc), de hedendaagse kunst (100 layers of colour, de Okuyama Naoto Blood serie etc.).

De locatie, ik twijfelde in de vorige nieuwsbrief nog, was gewoon geweldig en de vorm van de stand pakte heel goed uit. Het algemene bezoek aan de PAN bleef een fractie achter bij vorig jaar, rond de 40.000 bezoekers, en ongeveer 65% van de door mij genodigden zijn daadwerkelijk komen kijken, in het totaal 661 personen.
Dank u allen voor uw komst en voor de aanhoudende steun, waardoor ik met een gerust hart het 35ste jaar van mijn bestaan in ga.

Als u niet hebt kunnen komen en nog een impressie wilt zien van mijn stand en aanbod, klik dan hier voor een korte video impressie.
Reizen naar Japan

Tijdens de PAN sprak ik veel mensen die recentelijk Japan hadden bezocht en ook een grote groep die plannen aan het maken is. Ik heb de laatste jaren een document gemaakt met basale praktische tips.
Als u hier klikt, vindt u dit document in PDF formaat.
Het nieuwsbrieven archief, met af en toe reiservaringen, treft u hier.
Nieuwe tentoonstellingen.

- Brussel, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Ukiyo-e, De mooiste Japanse prenten.
Vanaf 21 Oktober is in het KMKG, in het Jubelpark, een enorme tentoonstelling van het mooiste wat de collectie te bieden heeft. De verzameling is grotendeels tot stand gekomen aan het begin van de vorige eeuw toen het museum de collectie van de verzamelaar Edmond Michotte in 1905 verwierf. 4668 prenten omvatte de verzameling en van de allerhoogste kwaliteit, grotendeels aangeschaft bij de beroemde kunsthandelaar Bing in Parijs. Het was voor mij een enorme eer om betrokken te raken bij de organisatie van deze tentoonstelling en het schrijven van de catalogus.
De tentoonstelling wisselt halverwege en beide helft en tonen een chronologisch overzicht van primitieven tot de 20ste eeuw.

KMKG 21 Oktober 2016 - 12 Februari 2017.
Jubelparkmuseum Brussel
Meer info : http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/ukiyo-e
Brochure : http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/ukiyoe_folder_web_1.pdf

- Leiden, Sieboldhuis. Kunisada: Drama en Schoonheid.
Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 ‘Kunisada. Drama en Schoonheid’. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw. Met deze tentoonstelling heeft het Japanmuseum een Europese primeur met een allesomvattend overzicht van Utagawa Kunisada’s oeuvre.

Sieboldhuis, 9 December 2016 - 5 Maart 2017
Meer info: http://www.sieboldhuis.org/
Tot slot wensen de medewerkers van Hotei u een plezierige decembermaand toe.

Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2016 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp