Copy
Hotei nieuwsbrief Februari 2017
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Februari 2017

  • Japan 11-18 Januari 2017: sneeuw en zon.

  • De aankopen.

  • Logeren in Tokyo.

  • Aanwinsten tentoonstelling vrijdag 24, zaterdag 25, zondag 26 Februari, steeds van 11:00 - 17:00 uur.

  • Data om vast te leggen en vrij te houden.

Geachte Japanse kunst liefhebber,

Twee inkoopreizen, naar Japan en naar Madrid, zitten er weer op en de voorraad is gedeeltelijk aangevuld. U heeft al een email ontvangen waarin we de plaatsing van onze prentaanwinsten op de website aankondigden. Nu komt binnenkort ook een spannende selectie van objecten en schilderingen binnen.

Daarom nodigen we u uit voor de aanwinsten tentoonstelling op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 Februari, steeds van 11:00 tot 17:00 uur.
Japan 11-18 Januari 2017: sneeuw en zon.

Mijn erg korte inkoopreis naar Japan werd gekenmerkt door een zekere mate van chaos en sneeuw. Kyoto kreeg ruim 15 cm te verwerken en de Shinkansen werd ernstig vertraagd tussen Nagoya en Kyoto, waardoor een veiling later begon: de doorgang bij Sekigahara is berucht. Als er vertraging optreedt, dan is het daar.
Het is ook de locatie geweest waar de beslissende slag werd geleverd die de unificatie van Japan definitief beslechtte. Deze veldslag in oktober 1600, bracht 110.000 man op het slagveld, met aan de ene kant de troepen van Tokugawa Ieyasu en aan de andere kant een leger van daimyo uit Westelijk Japan onder leiding van Ishida Mitsunari. De eerste botsing in de ochtend van 20 oktober in een smalle vallei bij Sekigahara bracht geen beslissing maar in de middag liepen vijf westelijke daimyo over naar het kamp van Ieyasu: daarna was het snel bekeken en Ieyasu vernietigde het verliezende leger en beloonde ruimhartig de daimyo die zijn zijde hadden gekozen. Ieyasu trok door naar het kasteel van Mitsunari in de provincie Omi, nabij Kyoto. Hij nam het kasteel in, Mitsunari werd tot zijn nek in de aarde begraven en vervolgens met een bot mes onthoofd.

En bij de nauwe doorgang van Sekigahara heeft de Shinkansen dus vaak moeite met de sneeuw en vertraagd dan tot een slakkengangetje, zodat we even kunnen reflecteren op het belang van die plek voor het Japan zoals wij dat nu kennen en doorreizen.
Kinkakuji in de sneeuw op 17 Januari
Langs de Kamogawa in Kyoto
De aankopen.

De eerste veiling in Tokyo was uitstekend voor de verkoop en voor de aankoop redelijk, met een grote variëteit aan prenten, maar met een zeker accent op de 20ste eeuw. In een dag werd ruim een miljoen euro omgezet. Prijzen waren onveranderd hoog en enkele prenten die ik niet op de PAN in November had verkocht, raakte ik zonder moeite tegen beursprijzen kwijt.
Een van mijn aankopen betrof een tweeluik van Katsukawa Shunsho in het hosoban formaat. Nu vormen hosoban vaak meerluiken, maar complete meerluiken zijn zeldzaam. Soms zijn het niet drieluiken, maar wel vijf of zevenluiken. De composities van de individuele bladen vertonen onderling weinig samenhang. De achtergrond is zelden uitgewerkt, en soms is het een rand van een toneelgordijn of een minimaal landschap die aanwijzingen bieden voor onderlinge samenhang. Ook deze twee bladen zijn individueel te beschouwen, maar de grote kar creëert een ongewoon sterke verbondenheid, maar een blad ontbreekt nog, dat ter linker zijde.

De Katsukawa school was gesticht door Shunsho en samen met zijn leerlingen Shunko, Shunei, Shunsen, Shunjo en Shunro (later beter bekend als Hokusai) heeft hij duizenden hosoban prenten gemaakt.

Lees hiervoor het onvolprezen: The Actor’s Image van Tim Clark en Osamu Ueda met meer dan 700 overwegend hosoban prenten uit de collectie van een beroemde Amerikaanse verzamelaar Gookin, die terecht zijn gekomen in Art Institute of Chicago.
Logeren in Tokyo.

Tijdens mijn afgelopen reis heb ik in Tokyo gelogeerd in het hotel Innsomnia, een heel behoorlijk hotel met een wat minder gelukkige naam. Kamer was groot met goede kastruimte en het lag in Akasaka, niet ver van ondergrondse station Akasaka (Chiyoda lijn) en Tameike-sanno. 10 minuten is het lopen naar het handige Akasaka-mitsuke station met vijf subway lijnen.

De lobby, beneden, bevindt zich in een grote ruime coffeeshop, waar gasten gratis koffie krijgen en een zeer beperkt ontbijt kan worden genuttigd. Goede wifi, prettige lichte ruimte.

Vlakbij, op 3 minuten van het Akasaka-mitsuke station, vonden we een Japans restaurant, in oude stijl ingericht met heel veel tansu en oude details. Zeer overzichtelijke prijzen, Engels menu, prettige ruimte, voor lunch en avondeten. Het heet Kuroza Akatsuriko en het serveert gerechten uit Shikoku. Het is te googelen en je krijgt dan keurige informatie via de website Gurunavi, een online restaurant gids. Lekker dus en makkelijk, ook zonder enige kennis van het Japans.
Aanwinsten tentoonstelling vrijdag 24, zaterdag 25, zondag 26 Februari, steeds van 11:00-17:00 uur.

Aan het eind van de maand zullen we een tentoonstelling organiseren met het accent op de nieuwe objecten en schilderingen. Alle nieuwe prenten zullen slechts in de mappen te zien zijn, en de wanden zullen bekleed zijn met o.a. een drietal nieuwe werken van Naoki Sakamoto, de papier kunstenaar waarvan ik op de PAN ook een waterval-achtige compositie had hangen.

Er zal nieuw werk zijn van Okuyama Naoko met zijn carborundum prenten, hedendaags lakwerk en ceramiek van twee jonge kunstenaars, bronzen vazen van Toyochika en Yasumi, een prachtige waterpot van Kamei Miraku, een grote gestileerde kraanvogel van Nakajima Yasumi I en een ongelooflijk mooie sculptuur van een oni, van de vroeg 20ste eeuwse beeldhouwer Numata Ichiga (1873-1954).

Ik heb ook een aantal natsume gevonden, mooi Oribe ceramiek van c. 130 jaar terug, een spectaculaire lakdoos met libellen van Ozeki Teijiro en een vederlichte lakschaal uit ca. 1915 van Tsuiko Ryotaro en Oshita Sekko uit Yamanaka. En nog wel het een en ander.
Data om vast te leggen en vrij te houden.

Alle weekenden van mei: bij Nihon no Hanga de tentoonstelling: Adventurous artists: Depicting Japan and the World, met prenten van Japanse kunstenaars die naar het buitenland gingen en prenten van de locaties die ze bezochten maakten en met werk van Westerse kunstenaars die naar Tokyo gingen en hun ontwerpen van Azië lieten produceren door de grote Shin hanga uitgever Watanabe Shozaburo.

Zondag 4 Juni: de jaarlijkse Japanmarkt op het Rapenburg, het is de 10de en het belooft de grootste ooit te worden.

Laatste kans: nog tot en met 5 maart: Kunisada in het SieboldHuis. Deel twee is werkelijk spectaculair met o.a. een grote wand met 18 van de meest expressieve acteursportretten van de 19de eeuw gemaakt vlak voor zijn dood.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2017 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp